Likinäön parantaminen pluslaseilla ja valelikinäköisyys

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki K kysyi 24.11.2014

Hei,
Kysymykseni liittyy aiheeseen, josta ensinnäkin tietoa tuntuu olevan todella vähän ja toiseksi minulla itsellä ei ole ainakaan mitään tietoa asian paikkansapitävyydestä. Ihmetyttää sekin, että olen vuosien varrella käynyt monilla eri optikoilla ja yksikään ei tästä ole kertonut. Miksei?

Eli kyseessä on ajatus, että olisi mahdollista likinäköisenä käyttää ajoittain pluslaseja, lukulaseja ja pysäyttää näin likinäössä miinuksien lisääntyminen ja aivan huipputilanteessa jopa vähentää niitä. Aiheesta on mm. jo noin 10 vuotta vanha artikkeli täällä: http://www.yle.fi/vintti/yle.fi/akuutti/arkisto2004/140904_a.htm

Mitä mieltä olet optikkona tästä? Olen itse saanut kaukolasit joskus 10 vanhana ja nyt 27 ikävuoteen mennessä miinusta on kertynyt noin -10 eli todella huono näkö tosiaankin on. Näen kuitenkin laseilla hyvin ja nyt kävin juuri silmälääkärillä, jossa katsottiin näköhermo ja kuvattiin silmänpohjat ja nämä olivat kunnossa. Kuitenkin näkö oli huonontunut taas -0,5. Alkaa hieman huolestuttaa tämä, että aina joka käynnin yhteydessä tuntuu näkö olevan ainakin hieman heikentynyt viimeisestä.

Pitää nyt käydä vielä toisella silmälääkärillä ja kysyä tästä aiheesta enemmän nyt kun tästä olen saanut tietää. Mutta ajattelin tosiaan näin ennakkoon kysyä täältä, että onko mahdollista, että noista pluslaseista olisi hyötyä likinäön suhteen? Jos esim. alkaisin käyttämään jonkinlaisia pluslaseja vaikka noin puoli tuntia-tunnin joka päivä. Ja auttaako tämä enää näin aikuisiässä? Jos saisi edes likinäön lisääntymisen pysähtymään tällä tavalla tai jopa vähentymään.

Toinen kysymykseni olisi vielä liittyen samaan aiheeseen. Olen kuullut, että likinäköä on ns. eri tyyppejä. Pystyykö silmälääkäri määrittämään omilla tutkimuksillaan mistä likinäkö on peräisin esim. valelikinäköä jne? Jos pystyy, niin millä tutkimuksilla?

Kiitos paljon vastauksista.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei K!

Kiitoksia mielenkiintoisesta ja osin myös monenlaisia mielipiteitä herättävästä kysymyksestä!

Maailmalla on koulukuntia ja onpa Suomessakin ainakin yksi silmälääkäri, jotka uskovat pluslasien käyttämisen pysäyttävän tai jopa parantavan likinäköisyyden.

Itse muotoilisin kuitenkin asian siten, että jos likinäköistymistä olisi mahdollisuus parantaa pluslaseja käyttämällä, olisi sinullekin varmasti optikot tai silmälääkärit suositelleet tätä vuosien varrella.

Toki on mahdollista, että joku likinäköinen on päättänyt kokeilla pluslasien ajoittaista käyttämistä ja likinäköisyyden kehittyminen on esimerkiksi hidastunut. Tämmöisissä tapauksissa kukaan ei kuitenkaan pysty sanomaan miten likinäköisyys olisi kehittynyt ilman pluslaseja.

Itse en siis usko nykyisellä tietämyksellä tähän asiaan.

Sitten toiseen kysymykseesi niin sanotusta valelikinäköisyydestä

Maailmanlaajuisissa tutkimuksissa, joissa on tutkittu likinäköistymisen syitä, on todettu että pitkäaikainen lähityöskentely voisi aiheuttaa likinäköisyyttä ja valelikinäköisyyttä. Valelikinäköisyydessä silmät jäävät ikään kuin kramppiin ja silmä vaatii liikaa miinusvoimakkuutta.

Ainakin itse suosittelen likinäköisille asiakkaille lukemista tai päätetyötä varten miedommilla voimakkuuksilla olevilla laseilla tai pienissä voimakkuuksissa olemaan ilman laseja. Tämä ei paranna näkemistä, mutta voi olla avuksi siihen, ettei valelikinäköisyyttä syntyisi ja katseleminen lähelle olisi mukavampaa.

Silmälääkäri pystyy laajentavien tippojen avulla saamaan selville onko henkilöllä valelikinäköisyyttä vai ei.

Varsinkin nuorilla tutkittavilla, joilla on silmässä paljon mukautumiskykyä jäljellä, pitää tutkijan olla tarkastusta tehdessä todella tarkka, että voimakkuutta ei ylikorjata.

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Nimim. vähän sama juttu says

  Kommenttini kysymykseen “Likinäön parantaminen pluslaseilla ”

  Itselläni tilanne on edennyt seuraavasti: Sain ensimmäiset lasini noin 5-6 vuotiaana, josta lähtien likinäköisyydelleni tapahtui juuri kuten alkuperäisen kysymyksen jättäneellä, se huononi tasaiseen tahtiin. Tätä jatkui kunnes huonomman silmäni näkö saavutti tason -9.5 .. -9.75. Tuolloin kunta maksoi silmälasit, jos niiden vahvuus oli -10 tai enemmän, joten optikko määräsi minulle -10 lasit. Näiden lasien jälkeen likinäön paheneminen pysähtyi. Näillä laseilla näköni pysyi täsmälleen samana (huonompi silmä tasan -10) noin 30 vuotiaaksi asti, jolloin korjaututin taittovirheeni laserleikkauksella. Leikkauksen jälkeen näköni pysyi aavistuksen + puolella noin 10 vuotta, näköni oli siis erinomainen. Sitten vasen silmäni siirtyi miinuksen puolelle, kaksi vuotta sitten se oli -2, nyt -3.5. Silmälaseja en hankkinut pari vuotta sitten, olisi pitänyt. Oikea silmäni on ollut 0:ssa, nyt tarkastuksessa se on -1.0 verran likinäköinen.

  Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että alikorjaavat lasit aiheuttavat likinäköisyyden hidasta pahenemista, ylikorjaavat pysäyttävät sen. En tiedä onko näin muilla, mutta ainakin minulla omien kokemuksieni perusteella.

  Aion hankkia silmälasit ASAP ja ehdottomasti vähän ylikorjaavat.

  • Hei!
   Sen verran kommentoisin tähän, että tässäkään tapauksessa emme tiedä mitä näkemiselle olisi tapahtunut ilman pientä ylikorjausta. Voi olla että likinäköisyys olisi muutenkin pysähtynyt tälle tasolle.

   Sinulle on palautunut mielestäni yllättävän paljon likinäköisyyttä leikkauksen jälkeen. Toisaalta jos vain toisessa silmässä on likinäköisyyttä, näet tällä likinäköisellä silmällä hyvin lähelle ja kaukotaitteisella silmällä kauas.

   Kommentissa kertomiesi vuosien perusteella laskeskelin että olisit ehkä aikuisnäköiässä. Tämä tulisi huomioida kun menen hankkimaan kaukolaseja. Jos likinäköisyyttä lähdetään korjaamaan aavistuksen ylikorjaavilla kaukolaseilla, pitäisi sinun ottaa silmälasit pois silmiltä, jotta näet pientä tekstiä. Toinen vaihtoehto on sitten moniteholinssit.

   Keskustelette varmasti näistä vaihtoehdoista optikkosi kanssa.