Likinäön väheneminen ikääntymisen seurauksena?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki JP kysyi 13.01.2014

Hei!

Yleensä likinäön väitetään korjaantuvan iän myötä, jos ei kokonaan, niin ainakin osittain. Tiedän itsekin suvustani henkilöitä, joilla likinäkö on vähentynyt iän myötä, kahdella sukulaisellani korjautunut jopa kokonaan.

Toisaalta tunnen myös henkilöitä, joilla likinäkö on alkanut kehittyä nuorena, huonontunut sinne 30-ikävuoteen saakka ja vakiintunut tiettyyn arvoon. Näillä henkilöillä miinukset eivät ole vähentyneet ikänäön ilmaantumisen jälkeen, ainoa muutos laseissa on ollut moniteholinsseihin siirtyminen. Seuraavat muutokset ovat kauas näkemisessä ovat ilmenneet vasta harmaakaihin kehittymisen jälkeen.

Sitten on ihmisiä, joilla on ollut lievä likinäkö (maksimissaan -2,5). Heille on käynyt siten, että ensimmäiset monitehot saatuaan miinukset ovat alkaneet vähetä. Lopulta miinukset ovat hävinneet kokonaan, ja nyt heillä on monitehot, joissa sekä kauko-, että lähiosat ovat plussaa. Likinäkö on muuttunut kaukonäköisyydeksi ikääntymisen seurauksena.

Kumpi on yleisempää: Likinäön vakiintuminen tiettyyn arvoon ja pysyminen siinä kaihen kehittymiseen asti, vai likinäön väheneminen ja lievemmissä tapauksissa muuttuminen kaukonäöksi? Törmäätkö usein sellaisiin aikuisnäköisiin asiakkaisiin, joilla miinus kääntyy kokonaan plussalle (sekä kauko, että lähiosa)?

Itselläni on lievä likinäkö, vahvuudet -1,50 ja 1,75, sekä hajataittoa molemmissa silmissä. Olen iältäni 24-vuotias. Silmät ovat aina yksilölliset, mutta miten todennäköistä on, että minusta tulee iän myötä kaukonäköinen eli miinukset häviävät pois ja tulen tarvitsemaan pluslasit kaikille etäisyyksille?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei JP!

Tietääkseni likinäköisyyden muuttumisesta iän myötä ei ole olemassa minkäänlaista tilastotietoa.

Oma tuntumani on, että likinäköisyys vähenee iän myötä hieman useammin kuin säilyy vakiintuneena tietyssä arvossa.

Yleensä, jos miinusvoimakkuutta on jopa -2,50 luokkaa, voimakkuus ei vähene nollaan tai plussan puolelle.

Yleisempää on mielestäni tilanne, joissa likinäköisyyttä on maksimissaan -1,0 luokkaa ja se vähentyy nollaan tai joka kaukonäköisyyden puolelle.

Kun likinäköisyys alkaa vähetä, on yleisin muutos 0,5 – 0,75 dioptrian luokkaa. Toki näkö voi joskus muuttua useamman numeron, mutta se on selkeästi harvinaisempaa.

Kaikki yllä olevat muutokset ovat oman työkokemukseni tuomia arvioita, eikä tutkittua tietoa tosiaan ole käsittääkseni olemassa.

Valitettavasti minun on mahdoton arvioida mitä sinun näkemisellesi tapahtuu aikuisnäköiän koittaessa. Kuvittelisin, että mahdollisuudet ovat suunnilleen 50 / 50 siihen, että näkösi säilyy likinäköisenä tai muuttuu kaukonäköiseksi.

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa