Linssin naarmujen vaikutus näkemiseen ja silmän terveyteen?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Pikku Myy kysyi 5.3.2019

Hei,

Minua kiinnostaa kuinka suuri haitta on näkemiselle ja silmän terveydelle, kun eka luokkalaisella tytöllä tuli heti uudekselleen isot naarmut toiseen linssiin?

Näkö siinä silmässä on heikko ja linssi onkin paksu, kuin pullonpohja.

Oli johonkin maahan ne onnistunut tipauttamaan ja olisiko päältäkin kävellyt koska niin vahvat naarmut on koko linssin alaosassa ( puolet linssin korkeudesta).

Huolettaa tytön näkö, joka muutenkin huono ja päätä usein särkee eikä tytön äiti niitä suostu korjaamaan.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Pikku Myy

Valitettavasti en pysty antamaan ihan suoraa vastausta kysymykseesi, kun en pääse näkemään linssiä ja arvioimaan kuinka pahasti linssi on naarmuuntunut. Täytyy sanoa, että en ole myöskään nähnyt mitään tutkimusta siitä miten paljon linssien naarmut vaikuttavat näkemiseen.

Joka tapauksessa naarmut voivat sumentaa näkemistä merkittävästi, jos ne ovat suoraan näköalueella. Monesti jo hennot naarmut vaikuttavat näkemisen laatuun, saati jos linssit ovat merkittävästi naarmuilla.

Kertomasi mukaan toisen linssin koko alaosa on naarmuilla ja tällä perusteella uskoisin, että lapsi näkee linssin läpi sumeasti.

Sinällään naarmujen ei pitäisi kuitenkaan suoranaisesti vaikuta silmän terveyteen. Jos linssi on kuitenkin kuvailemasi kaltainen, ei sen käytön jatkaminen tunnu millään tavalla järkevältä. Huono näkeminen ei ole taatusti lapselle miellyttävää ja voi aiheuttaa sen, että lapsi alkaa välttämään lasien käyttämistä.

Silmään terveyteen liittyen minulle tuli vielä mieleen, että tiedätkö onko silmälasit hankittu niin sanotun laiskan silmän hoitamiseen? Paksu linssi toisessa silmässä viittaisi tähän. Jos näin on, niin periaatteessa laiska silmä voi laiskistua, jos sen silmän näkeminen on epätarkka naarmujen johdosta.

Suostuisikohan äiti käyttämään laseja optikolla? Valitettavasti naarmuja ei pysty korjaamaan millään, mutta optikko pystyisi arvioimaan tilanteen parhaiten nähdessään lasit ja samalla selviäisi kustannukset mahdollisesta linssin uusimisesta.

Entä tiedätkö onko äiti selvittänyt, olisiko linssin uusimiseen mahdollisuus saada apua kotivakuutuksesta?

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa