Lukulasit tulevat ajankohtaiseksi yleensä noin 40-vuotiaana

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Olen eri kirjoituksissani viitannut lukulaseihin, mutta en ole kuitenkaan kirjoittanut lukulaseista omaa kirjoitusta. Lukulasit ovat kuitenkin sen verran yleinen silmälasityyppi, että niistä on paikallaan kirjoittaa oma kirjoitus.

Lukulaseja tarvitaan silloin kun ilman laseja ei näe tarkasti lähelle. Lukulasien tarve havaitaan, kun asiakas huomaa lähelle näkemisen olevan hankalampaa kuin aikaisemmin eivätkä esimerkiksi pienet tekstit näy tarkasti. Usein tekstin pystyy lukemaan paremmin viemällä sen kauemmaksi silmistä.

Mikäli henkilöllä ei ole kaukolasien tarvetta, eli hän näkee ilman laseja kauas hyvin, päädytään yleensä hankkimaan lukulasit. Mikäli samoilla laseilla halutaan nähdä myös kauas pitää linssiksi valita moniteholinssi tai niin sanottu kaksiteholinssi.

Yleensä lukulasien tarve tulee esille noin 40 vuoden iässä. Tällöin moni meistä huomaa, että lähelle ei näe enää yhtä tarkasti kuin aikaisemmin. Kyseessä on ilmiö nimeltä aikuisnäkö, mikä aiheuttaa sen, että silmän kyky tarkentaa lähelle heikkenee.

Myös nuorilla tai lapsilla voi olla käytössä lukulasit. Tällöin lasin tarve voi johtua esimerkiksi silmän mukautumiskyvyn “laiskuudesta”, piilevästä taittovirheestä tai piilokarsastuksesta. Joskus silmän mukautumiskyky voi olla ikään nähden alhainen minkä johdosta tarvitaan lukulasit.

Lukulasit sopivan vain lähelle katsomiseen

Varsin monella asiakkaalla on sellainen käsitys, että lukulaseilla olisi mahdollista katsoa esimerkiksi muutaman metrin etäisyydellä olevaa televisiota. Lukulasit ovat kuitenkin vain ja ainoastaan lähityöskentelyyn suunnitellut lasit. Jos laseilla halutaan nähdä kauemmaksi esimerkiksi parin metrin etäisyydellä olevalle televisiolle saakka pitää linssiksi valita moniteholinssi tai kaksiteholinssi.

Jos vielä konkretisoin asiaa, niin asiakas, joka näkee esimerkiksi televisiolle oikein hyvin ilman laseja, ei enää näekään televisiolle laitettuaan lukulasit päähän.

Moniteholinssien valitseminen aikuisnäköiän yllättäessä on varsin yleistä, vaikka kauas katsomiseen ei olisikaan lasikorjauksen tarvetta. Tämä mahdollistaa sen, että esimerkiksi televisiota katsoessa voi ilman lasien yli kurkintaa samanaikaisesti lukea, tehdä käsitöitä tai selata kännykkää, tietokonetta tai padia.

Lukulasien katseluetäisyys riippuu lukulisäyksen määrästä

Lukulasien katseluetäisyys riippuu lukulisäyksen (ADD) määrästä. Mikäli silmälasimääräyksessä on lukulisäys eli ADD +1,00 tarkoittaa se sitä, että laseilla näkee yhteen metriin saakka.

Lukulisäyksen ollessa +2,00 näkee laseilla vain 50 senttimetrin päähän.

Kuinka paljon lukulasit maksavat?

Lukulasien hinta vaihtelee valitusta linssimateriaalista ja kehyksestä.

Edullisimmillaan lukulasit maksavat optikkoliikkeessä noin 20-30 euroa. Kaikista optikkoliikkeistä ei näin edullisia paketteja kuitenkaan löydy. Lisäksi halvimpiin lukulasipaketteihin on yleensä valittavana kehys hyvin rajoitetusta kehysvalikoimasta.

Vastaavasti taas ohennetuilla linsseillä ja merkkikehyksellä lukulaseille voi tulla hintaa jopa yli 500 euroa.

Asiantunteva henkilökunta osaa neuvoa asiakasta ja kertoa erilaisista vaihtoehdoista sekä siitä miten eri vaihtoehdot vaikuttavat lopputulokseen. Asiakas sitten päättää mitkä ominaisuudet haluaa laseihinsa ja kuinka paljon hän haluaa niistä maksaa.

Edullisimpia lukulaseja ovat niin sanotut valmislasit, joita saa marketeista muutamien eurojen hintaan.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa