Lumisokeus vaanii etenkin keväthangilla

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Etenkin kirkkailla keväthangilla suositellaan aurinkolasien käyttämistä lumisokeuden välttämiseksi. Terminä lumisokeus on varmasti kaikille tuttu, mutta myös tietyllä tavalla hämäävä. Lumisokeuden voi saada myös muuten kuin olemalla ulkona ilman aurinkolaseja keväthangilla.

Lumisokeus tarkoittaa voimakkaan UV-säteilyn aiheuttama sarveis- ja sidekalvon tulehdusta. Ehkä yleisin syy saada lumisokeus on nimenomaan lumen pinnasta heijastuva UV-säteily. Lumisokeuden voi aiheuttaa kuitenkin myös esimerkiksi veden ääressä oleskelu ilman UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja.

Myös mitkä tahansa muutkin voimakasta UV-säteilyä aiheuttavat laitteet, kuten valohoitolaite tai hitsausliekin katsominen ilman suojalaseja, voivat aiheuttaa lumisokeuden.

Lumisokeus voi olla pahimmillaan erittäin kivulias, mutta se ei kuitenkaan jätä mitään pysyviä vammoja silmiin.

Lumisokeuden oireet ja kesto

Lumisokeus aiheuttaa silmien ärsytystä, roskan tunnetta silmässä, kyynelehtimistä, punoitusta, voimakasta kipua, valonarkuutta ja näön hämärtymistä.

Yleensä oireet alkavat 5-10 tunnin kuluessa UV-säteilylle altistumisesta. Lumisokeutta voidaan epäillä, kun silmätulehduksen oireet alkavat illalla tai yöllä ja päivällä on oleskeltu esimerkiksi ilman aurinkolaseja kirkkaassa auringonvalossa hangen tai veden ääressä.

Yleensä oireet häviävät 1-4 päivän sisällä sarveiskalvon vaurioiden parantuessa.

Lumisokeuden hoitaminen

Kotihoidoksi lumisokeudelle suositellaan silmien peittämistä ja oleskelua hämärässä tai pimeässä huoneessa. Mikäli silmissä on kovaa särkyä, voidaan käyttää normaaleja särkylääkkeitä.

Mikäli oireet eivät lievity kotikonsteilla tai varma diagnoosi puuttuu, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä tulehduksen hoitoon antibioottivoidetta tai -tippoja.

Luonnollisesti aina kun silmissä tuntuu kipuja tai näköhäiriöitä, kannattaa lääkäriin ottaa yhteyttä mieluummin kuin tehdä itse diagnoosi.

Miten lumisokeuden voi välttää?

Lumisokeus välttäminen on periaatteessa hyvin yksinkertaista. Hangilla tai veden ääressä liikuttaessa tulee käyttää UV-säteilyltä täysin suojaavia aurinkolaseja. Hitsatessa puolestaan tulee käyttää tähän tarkoitettuja suojalaseja tai suojamaskia.

Mikäli aurinkolasit menevät rikki tai joutuvat hukkaan keväällä esimerkiksi pidemmällä hiihtovaelluksella on suojautuminen huomattavasti vaikeampaa. Lumen pinnasta tulevalta säteilyltä on erittäin hankala suojautua millään muulla tavalla. Tällöin kannattaakin mahdollisuuksien mukaan liikkua auringonlaskun jälkeen.

Kannattaa muistaa että ihan tavalliset silmälasitkin suodattava jonkin verran UV-säteilyä. Valtaosassa niin sanotuista ohennetuista materiaaleista tehdyissä linsseissä on 100% uv-suoja, joten ne suojaavat lumisokeudelta. Luonnollisesti nämä kirkkaat linssit eivät kuitenkin poista näkyvästä valosta johtuvaa häikäistymistä.

Oman kokemukseni mukaan viime vuosina optikkoliikkeissä on käynyt aiempaa vähemmän lumisokeudesta kärsiviä ihmisiä. En tiedä ovatko ihmiset oppineet käyttämään aurinkolaseja vai tapahtuuko suojaus huomaamatta UV-suojattujen silmälasien ansiosta.

Lue myös aurinkolaseihin liittyvät kirjoitukseni Aurinkolasit vahvuuksilla ja Halvat aurinkolasit.

Kirjoitus on julkaistu 27.12.2009 ja päivitetty 5.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa