Määritetäänkö piilolinssien vahvuudet aiempien vahvuuksien pohjalta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Piilolinssinen kysyi 19.9.2015

Määrittääkö optikko näön lisäämällä vahvuuksia oletetun lähtötilanteen päälle, vai aloitetaanko tarvittavan vahvuuden määritys aina alusta?

Minulla oli käytössä piilolinssit -2,75 ja -3,50. Optikko määritti uusiksi vahvuuksiksi -3,25 kumpaankin silmään. Huomasin kuitenkin jälkikäteen, että optikko oli merkinnyt lähtötilanteen väärin -2,75 ja -3,0, ja että tällöin silmiin vahvuuksia tulisi -0,5 ja -0,25 lisää.

Pitääkö vahvuus nyt kummassakin silmässä paikkaansa, vai pitäisikö toiseen silmään kuitenkin hankkia -3,75 linssejä?

Tarkistuksessa olin piilolinssit päässä. Kuinka merkittäviä tällaiset erot yleensä ovat piilolinsseissä?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Piilolinssinen!

Silloin jos piilolinssit ovat silmässä tarkastusta tehdessä, määrittää optikko tarkastuksessa sen tarvitaanko voimakkuutta lisää vai pitääkö sitä vähentää. Tämmöisessä tilanteessa pitää siis tietää silmissä olevien linssien voimakkuus, jotta tiedetään mikä voimakkuus uusiin linsseihin tulee.

Valitettavasti emme voi tietää, onko optikko vahingossa kirjannut paperiin lähtötilanteen väärin, mutta kuitenkin mielessään ajatellut voimakkuuden muutoksen oikein.

Mikäli optikko on oikeasti ajatellut, että vasemmassa voimakkuutta on -3,00 eikä -3,50, on lopullisessa voimakkuudessa selkeä 0,5 dioptrian ero. Tämä on jo sen verran merkittävä ero, että se vaikuttaa selvästi näkemiseen.

On siis ihan mahdollista, että optikko on jostain syystä ajatellut, että silmissäsi on voimakkuutta -2,75 ja -3,00 olevat linssit. Toisaalta on myös mahdollista, että kyseessä on vain kirjausvirhe vanhoissa voimakkuuksissa ja linssien pitäisi olla jatkossa molemmissa silmissä -3.25.

Voimakkuudet voivat olla -3,25 molemmissa tai sitten -3,25 oikeassa ja -3,75 vasemmassa.

Mielestäni sinun kannattaa ehdottomasti varmistaa asia optikoltasi.

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa