Miksi vauvalle ja lapselle kannattaa hankkia kunnon aurinkolasit?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Lasten aurinkolasit ovat asia, missä monet vanhemmat säästävät mielestäni todella väärässä paikassa. Pahimmillaan lapselle ei hankita aurinkolaseja ollenkaan tai tyydytään halvimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon varmistamatta edes sitä suojaavatko lasit UV-säteilyltä.

Luultavasti osa vanhemmista ei tiedosta aurinkolasien tärkeyttä lasten silmille. Osa vanhemmista puolestaan jättää lasit hankkimatta pelätessään lasten rikkovan ne.

Miksi lapsilla tulee olla aurinkolasit?

Etenkin lasten silmät ovat todella tärkeä suojata laadukkailla aurinkolaseilla. Lapsen mykiöt ovat kirkkaat ja läpäisevät jopa 95% silmään tulevasta valosta. Vastaavasti 25-vuotiaan silmä läpäisee valoa vain 25%.

Silmien altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa sarveiskalvon palovamman eli lumisokeuden. Lumisokeus aiheuttaa väliaikaisen näönmenetyksen ja on todella kivulias tila. Linkki lumisokeuskirjoitukseen

Pitkäaikainen altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa silmän mykiöön samentumia ja ennenaikaista harmaakaihia. Osa säteilystä voi edetä silmänpohjaan asti ja aiheuttaa silmänpohjan rappeumaa.

Tutkimuksissa on todettu, että lapsena altistuminen liialliselle UV-säteilylle lisää aikuisena todennäköisyyttä sairastua silmänpohjan rappeumaan.

Aurinkolaseihin totuttelu kannattaa aloittaa pienenä

Aurinkolaseihin totuttelu kannattaa aloittaa mahdollisimman pienen lapsen kanssa. Hyvinkin pieni lapsi huomaa auringossa, että laseista on apua. Näin lapsi ei revi laseja kasvoilta huomatessaan niiden suojaavan häikäistymiseltä.

Ihan alusta asti lapselle kannattaa opettaa, että aurinkolasit eivät ole lelu. Silloin kun lasit eivät ole päässä, niin ne pidetään kotelossa. Näin laseista on iloa pidemmäksi aikaa.

Aurinkolasien lisäksi lapsen silmät kannattaa suojata myös silmiä varjostavalla päähineellä.

Minkälainen on hyvä lasten aurinkolasi?

Hyvä aurinkolasi on ehdottomasti kestävä ja turvallinen. Varsinkin pienten lasten aurinkolaseja valmistetaan joustavasta muovimateriaalista. Tämmöinen materiaali antaa melko hyvin anteeksi, jos kehys vääntyy. Laseissa ei saa olla teräviä kulmia, jotka viiltäisivät kasvoihin haavan haaverin sattuessa.

Linsseissä tulee olla ehdottomasti 100% UV-suoja.

Linssien värin pitäisi olla mahdollisimman luonnollisesti värit toistava. Tällaisia värejä ovat harmaa, ruskea sekä harmaanvihertävä niin sanottu G-15 väri. Sopiva tummuusaste laseille on noin 70-80%. Tällöin väri poistaa riittävästi häikäisyä, mutta ei ole kuitenkaan liian tumma. Ennen kaikkea lasin pitää tuntua miellyttävältä käyttää.

Miten aurinkolasi istuu lapselle?

Pienen lapsen nenän selkä on yleensä hyvin matala. Tämä asettaa haasteita lasin istuvuudelle lapsen nenällä. Hyvin istuva aurinkolasi nousee niin kauas silmistä, etteivät silmäripset osu linsseihin. Lasi ei saa painaa eikä valua. Valumista voidaan estää pään taakse tulevalla kuminauhapannalla tai korvien taakse tulevilla lisä-aisanpäillä eli niin sanotuilla silikonikoukuilla.

Laseissa on hyvä olla hieman kasvunvaraa koska lapset kasvavat nopeasti. Kasvuvarassakin pitää pysyä kuitenkin järki matkassa. Lasit tuskin kuitenkaan säilyvät kovin monta vuotta käyttökelpoisina. Lasten leikeissä kun tuppaa haavereita sattumaan huolellisuudesta huolimatta.

Mitä lasten aurinkolasit maksavat?

Marketeista lasten aurinkolasit saattaa löytää parin euron hintaan. Optikkoliikkeissä lasien hinta lähtee noin 15 eurosta aina lähelle 100 euroa maksaviin merkkilaseihin.

Marketista vai optikolta?

Periaatteessa kun laseissa on CE-merkki, pitäisi niiden täyttää aurinkolaseille määritellyt turvallisuusvaatimukset. CE-merkinnästä kannattaa kuitenkin muistaa, että se on merkki, jolla tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille tuotteen täyttävän direktiivien oleelliset turvallisuusvaatimukset. CE-merkin käyttöön ei tarvita ulkopuolisen tahon tarkastusta tuotteen turvallisuudesta.

Olen kuullut, että joskus leluksi hyväksyttyä leikkiaurinkolasia olisi myyty turvallisena lasten silmille, koska niissä on ollut CE-merkki. Merkki on kuitenkin ollut tuotteessa siksi, että se on turvallinen lelu.

Optikkoliikkeet myyvät vain tunnetuiden valmistajien laseja, joissa UV-suojaus ja linssien optiikka ovat kunnossa.

Pelkkä UV-suoja ei yksistään takaa aurinkolasien laadukkuutta. Halvoissakin aurinkolaseissa saattaa olla UV-suoja kunnossa, mutta linssin muut optiset ominaisuudet eivät ole kunnossa. Hyvät aurinkolasit ovat myös optiselta laadultaan laadukkaat. Linssit eivät vääristä ja kuva on terävä tummasta linssistä huolimatta.

Lapset kuitenkin hukkaavat tai rikkovat lasit?

Monesti asiakkaat ovat sitä mieltä, ettei lasten aurinkolaseja kannata ostaa optikolta, koska ne hukkuvat tai menevät rikki. Optikolta ostetut lasit ovat valmistettu paremmista raaka-aineista kuin markettien lasit ja ne kestävät paremmin kulutusta.

Ainakaan meillä lapset eivät ole rikkoneet ainoitakaan laseja. Äiti sen sijaan on rikkonut lapsen lasit yrittäessään taivutella niitä ilman oikeita työkaluja:)

Toki haavereita saattaa sattua niin lapsille kuin aikuisillekin. Tässä korostuu kuitenkin vanhempien rooli. Mielestäni vanhemmat pystyvät kyllä opettamaan lapsen käsittelemään aurinkolaseja oikein ainakin siten, että niitä ei rikota tahallaan.

Omat lapseni ovat saaneet ensimmäiset aurinkolasit noin puolen vuoden iässä. Noin vuoden ikäisenä oikeastaan kaikilla lapsilla on ollut kausi, jolloin he ovat repineet laseja kasvoilta. Vähän vanhempana, noin 2-4 vuoden iässä, huomasi, että lapset osasivat vaatia aurinkolasit päähän kirkkaalla ilmalla mikäli vanhemmat unohtivat ne.

Lasit ovat olleet käytössä luonnollisesti myös päiväkodissa, eikä sielläkään ole laseille sattunut yhtään haaveria. Toki linssit ovat kuitenkin naarmuttuneet varsinkin hiekkalaatikkoleikeissä.

Kouluiässä aurinkolaseja on opittu käyttämään automaattisesti

Kouluikäisten lapsien kanssa huomaa aurinkolasien käyttämisen olevan automaattista, kun niihin on totuttu pienestä pitäen.

Tässä iässä oikeanlaisen aurinkolasimallin valinta on todella tarkkaa puuhaa. Pienenä lapsena äiti sai valita itseään miellyttävän mallin, kunhan lasi tuntui lapsesta hyvältä kasvoilla. Nykyään äidin mielipidettä ei oikeastaan kysytä, vaan lasien pitää näyttää ”hyvältä”.

Lasten aurinkolasit voimakkuuksilla

Luonnollisesti mikäli lapsi käyttää silmälaseja tarvitsee hän myös aurinkolasit omilla vahvuuksilla. Tällöin yksi järkevä vaihtoehto on auringon valon mukaan tummuvat linssit. Näin lapsen ei tarvitse vaihdella kaksien lasien välillä.

Aurinkolasimalleista löytyy myös lapsille sopivia niin sanottuja linssitettäviä aurinkolaseja, joihin on mahdollisuus tehdä omat voimakkuudet. Lisäksi suncovers aurinkolaseja sekä niin sanottuja clip-on aurinkolaseja löytyy myös lasten kokoa.

Lue myös kirjoitukseni Baby Banz aurinkolaseista ja Julbo aurinkolaseista.

Kirjoitus on julkaistu 18.2.2009 ja päivitetty 3.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Tanja says

  Moi!
  Löysin tämän yli vuoden vanhan mielenkiintoisen jutun, toivottavasti huomaat vielä näinkin vanhan kysymyksen. Mainitset tässä ja Julbo-jutussa nuo lisäaisanpäät, ns. silikonikoukut. Kävin tänään kahdessa optikkoliikkeessä eikä kummassakaan oltu kuultu näistä. Olisin kiinnostunut nimenomaan sellaisista, koska koen lapsillani ongelmaksi tuon pään yli menevän nauhan, eivät tunnu tykkäävän siitä ja lasit jäävät siksi käyttämättä. Mikä optikkoliike on sellainen jossa tämä asia tunnetaan? Muutoinkin kaipaisin vihjettä paikasta jossa olisi asiantuntemusta nimenomaan lapsiin, nämä tämänpäiväiset paikat eivät oikein vakuuttaneet ja lasten kanssa kiertely sopivaa paikkaa etsien on aika rasittavaa…
  Lapseni ovat 2v ja 5v. ja molemmilla olen yrittänyt käyttää BabyBanz-laseja, joissa siis tiukahko kuminauha, ja lasit istuvat niin että päähän jää jäljet & hiostavat ihan kamalasti. Lisäksi olen kokeillut yksiä “tavallisia” laseja, jotka eivät pysyneet päässä. Lierihatulla olemme siis yrittäneet pärjätä, mutta haluaisin kyllä kunnolliset lasit molemmille.

 2. Hei Tanja!
  Valitettavasti vielä nykyäänkään kaikissa liikkeissä ei juuri panosteta lasten aurinkolaseihin.

  En pysty nimeämään jotain tiettyä liikettä tai ketjua, joka panostaisi erityisesti lasten aurinkolaseihin. Tilanne voi vaihdella ketjujen eri liikkeiden välillä.

  Monesti lasten aurinkolasien valikoimat ja asiantuntemus on aina parempaa, jos liikkeessä on töissä useampia pienten lasten vanhempia.

  Mielestäni yleensä paras keino löytää hyvä liike on muiden lapsiperheiden suositukset.

  Lisäksi vanhempien kannattaa myös toivoa liikkeiltä lapsille sopivia aurinkolasimalleja ja palvelua. Tällä tavalla asiat saadaan toivottavasti pikkuhiljaa muuttumaan.

  Nuo lisäkoukut ovat osalle liikkeelle aivan outo juttu. Valitettavasti en pysty tässäkään asiassa sanomaan mistä niitä löytyisi varmasti.

  Suomessa kyseisten koukkujen maahantuoja on Finnvues.

  Jos koukkuja ei muuten löydy, niin optikkoliikkeestä voi toki kysyä voisivatko he tilata koukut tuolta. Silloin niitä ei kuitenkaan pääse sovittamaan.

 3. Hei,

  Mites, jos ostan lapselle esim. käytetyt Julbo aurinkolasit ja niissä on muutama narmu… Onko naarmuista muuta haittaa kuin että ne näyttävät rumalta? Onko niillä mitään vaikutusta siihen että esim. UV-säteilyä pääsisi helpommin linssin lävitse?

 4. Hei Eeva!
  Muutama naarmu linssin pinnassa ei vaikuta linssin UV-suojaukseen.

  Naarmut eivät vaikuta myöskään näkemisen mukavuuteen silloin, kun ne eivät ole kovin keskeisellä kohdalla linssissä.

  Mikäli linsseissä on paljon naarmuja, kannattaa käytettyjen lasien ostaminen kuitenkin unohtaa, koska niiden läpi ei lapsenkaan ole mukava katsella.

 5. Maria says

  Hei!

  Tytölläni (2½ v)sai vuosi sitten ensimmäiset silmälasit karsastuksen ja huonon näön takia. Hänellä on nyt +5,25 ja 6,25. Millaiset aurinkolasit suosittelisit hänelle?

  Kiitos vastauksesta!

  T. Maria

 6. Hei Maria!

  Hyvien voimakkuuksilla olevien aurinkolasien löytäminen lapselle voi olla kohtuullisen haastavaa.

  Näin pieniä lasien käyttäjiä on vähän ja sitä kautta myös valikoimat ovat varsin suppeita. Lisäksi kaikki vanhemmat eivät halua hankkia lapselleen voimakkuudella olevia aurinkolaseja, koska lapsilla voimakkuudet voivat muuttua todella nopeasti.

  Itselleni tulee mieleen muutama vaihtoehto, jotka voisivat olla ratkaisu lapsesi aurinkolaseihin.

  Silmälasikehyksiin voidaan tehdä myös aurinkolasit. Tällaiset aurinkolasit eivät välttämättä näytä ihan viimeisen pintamuodin aurinkolaseilta, mutta suojaavat kuitenkin silmiä häikäisyltä. Mikäli tällaiseen ratkaisuun päädytään kannattaa valita riittävän iso kehys, jotta siitä on iloa aurinkolasina.

  Myös aikuiset hankkivat jonkin verran aurinkolaseja silmälasikehyksiin.

  Toinen vaihtoehto on silmälasien päälle laitettava clip-on aurinkolasiripustin. Näiden ongelma on niiden aiheuttama lisäpaino laseihin.

  Kolmas vaihtoehto on hankkia ihan yleislaseihin auringonvalon mukaan tummuvat linssit, jotka toimivat joka tilanteessa.

  Kannattaa muistaa että suurin osa ohennetuista muovilinsseistä suodattaa UV-säteilyn 100 prosenttisesti. Tietenkään tämä ei poista häikäistymistä, mutta silmille haitalliset UV-säteet poistuvat. Yksi vaihtoehto onkin varmistaa onko käytössä olevissa laseissa 100% UV-suoja ja poistaa häikäistymistä
  esimerkiksi lippalakilla tai muulla isolierisellä lakilla.

  Luonnollisimmilta vaihtoehdoilta tuntuisi varmasti lasten aurinkolasit omilla voimakkuuksilla. Suurin osa lasten malleista on kuitenkin semmoisia, että ne eivät sovellu linssitettäväksi.

 7. Saana says

  Hei,
  Meidän lapsella on +5 vahvuus silmälaseissa. Onko olemassa lasten aurinkolaseja joihin saisi voimakkuuden? Ja mitkä merkit näitä tekisi jos tekee?

  • Hei Saana!

   Kysymyksestäsi ei selviä minkä ikäinen lapsesi on.

   Joka tapauksessa lasten aurinkolaseista löytyy monenkokoisia malleja, joihin voidaan tehdä aurinkolasit omilla voimakkuuksilla.

   Lisäksi myös silmälasikehyksen on mahdollisuus tehdä aurinkolasilinssit omilla voimakkuuksilla, jos aurinkolaseista ei löydy mieluisaa mallia.

   Kun en tiedä minkä ikäisestä lapsesta on kyse, on hankala sanoa tiettyä aurinkolasimerkkiä mistä löytyisi sopivat aurinkolasit lapsellesi.

   Joka tapauksessa esimerkiksi Ray-Banilta löytyy kivoja lasten aurinkolaseja, joihin saadaan voimakkuudet.

   Suosittelen tutustumaan optikkoliikkeen valikoimaan. Ammattitaitoisen henkilökunnan avulla pystytte kartoittamaan mihin aurinkolasimalleihin saisitte lapselle sopivat voimakkuudet.