Miksi moniteholaseissa ei ole aina voimakkuutta lukupuolella?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Blogiini tuli jokin aika sitten kysymys lukijalta, joka epäili tulleensa huijatuksi, koska hänen moniteholaseissaan oli nollavoimakkuus lukupuolella. Tässä ei ole kuitenkaan mitään ihmeellistä, eikä kukaan optikko varmasti huijaa asiakasta tällä tavalla.

Itsekin määrään omille asiakkailleni melko usein monitehot siten, että lukupuolella on lähes nolla tai nolla voimakkuutena.

Miksi asiakkaalle voidaan suositella monitehoja lukupuolen nollavoimakkuudella?

Kun asiakkaalla on käytössä moniteholasit, joissa linssin alareuna eli niin sanottu lukualue on nollavoimakkuutta, tarkoittaa tämä, että asiakas näkee lähelle yhtä hyvin ilman silmälaseja ja monitehoilla.

Tässä tapauksessa moniteholinssit eivät siis muuta näkemistä lähelle millään tavalla. Tämä ei kuitenkaan suoranaisesti poista moniteholasien tarvetta.

Jos asiakkaalle määrättäisiin muut kuin monitehot, ei asiakas näkisikään lähelle silmälasien kanssa. Tällöin asiakas joutuisi ottamaan lasit aina pois katsoessaan lähelle. Tämä ei välttämättä ole kaikissa tilanteissa mahdollista. Kaikki asiakkaat eivät myöskään tätä edes halua tehdä.

Yleensä keskustelen omien, aikuisnäköikäisten asiakkaiden kanssa tämmöisestä monitehovaihtoehdosta.

Lisäksi monitehot ilman lukupuolen voimakkuutta voivat tulla kyseeseen myös nuorten kanssa, joiden silmien mukautumiskyky ei toimi kunnolla.

Esimerkiksi silmälaseja käyttävä likinäköinen asiakas, joka näkee lähelle hyvin, voi huomata tullessaan aikuisnäköikään, että hän ei näe enää kaukolaseilla lähelle hyvin.

Toinen tapaus on aikuisnäköikäinen asiakas, joka tulee optikolle huomattuaan näkevänsä kauas huonosti, mutta lähelle hyvin. Kun asiakkaan kaukonäkö korjataan esimerkiksi -1:n voimakkuuksilla, voidaan huomata, että asiakas ei näe enää lähelle hyvin.

Myös nuorille ihmisille voidaan määrätä monitehot sen takia, että silmien mukautumiskyky ei toimi kunnolla. Monitehojen tai silmien mukautumista helpottavien niin sanottujen nuorisomonitehojen avulla ongelma pystytään kuitenkin korjaamaan.

Eri vaihtoehdot kerrottava asiakkaalle selvästi

Tämmöisessäkin tapauksessa on erittäin tärkeää, että optikko kertoo asiakkaalle selvästi erilaista vaihtoehdoista ja niiden hyvistä ja huonoista puolista.

Moniteholasien kanssa tulee esimerkiksi muistaa, että moniteholinssissä on aina reunavääristymiä. Tämän takia katselualue ei ole koskaan niin leveä moniteholinsseillä kuin ilman laseja.

Lisäksi moniteholasit ovat kalliimpi vaihtoehto kuin yksiteholasit.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa