Miksi optikko kertoo eri linssivaihtoehdoista?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Lähes aina kun asiakas on hankkimassa itselleen silmälaseja, on hänellä valittavanaan erilaisia linssivaihtoehtoja. Linssimateriaaliksi on yleensä tarjolla lasi- tai muovilinssiä ja lisäksi erilaisia pinnoitteita on lukuisia kuten kova tai heijastamaton pinta. Näiden lisäksi optikko voi kertoa myös ohennetuista linsseistä tai auringon valon mukaan tummuvista linsseistä.

Pahimmillaan tämä voi tuntua asiakkaasta “tuputtamiselta”, mutta kyse ei ole siitä. Mielestäni optikon ammattitaitoon kuuluu kertoa erilaisista vaihtoehdoista, koska harva asiakas tietää mitä on tarjolla.

Asiakkaan ei siis kannata kokea, että optikko pakottaisi ostamaan jotain tiettyjä lisäominaisuuksia silloin kun hän kertoo vaihtoehdoista.

Itse pyrin kartoittamaan asiakkaan tarpeet ja tarjoamaan hänelle erilaisia vaihtoehtoja eri hintaluokista kertoen mitä eroa tuotteilla on. Tämän jälkeen asiakas osaa päättää mitkä ominaisuudet hän tarvitsee ja haluaa laseihinsa.

Välttämättä vanha ratkaisu ei toimi uusilla voimakkuuksilla

Vaikka asiakas olisikin ollut aikaisempiin linsseihinsä tyytyväinen, ei se välttämättä ole enää toimivin ratkaisu uusiin voimakkuuksiin tai uusiin kehyksiin.

Tästä tulee mieleen muutamia esimerkkejä.

Asiakas on voinut olla tyytyväinen vanhoihin moniteholaseihin ja valitsee samanlaiset linssit uusinkin monitehoihin, vaikka näöntarkastuksessa on huomattu lähivoimakkuuden kasvaneen selvästi. Lasit saatuaan asiakas ihmettelee kuitenkin kaventunutta lukualuetta, eivätkä lasit olekaan enää yhtä hyvät kuin aikaisemmat.

Tässä tapauksessa asiakkaalle olisi pitänyt kertoa että valitessa samanlaiset linssit tulee lukualue kapenemaan huomattavasti. Erityyppisellä valmistustekniikalla tehdyillä monitehoilla lukualue olisi saatu mahdollisesti pysymään lähes entisellään. Mikäli tämä olisi perusteltu asiakkaalle linssejä valitessa, olisi asiakas valinnut luultavasti eri tuotteen.

Voi olla myös, että asiakas vaihtaa lasilinssit kevyisiin muovilinsseihin, mutta ei halua uusiinkaan linsseihin pinnoitteita, koska vanhoissa linsseissä ei ollut. Tällöin asiakkaalle voi tulla yllätyksenä se, että muovilinssi naarmuuntuu helpommin kuin lasilinssi ja niihin olisi kannattanut valita kovapinta.

Vastaavia esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon. Toivottavasti ne kertoivat sen, että optikon tarjoamia vaihtoehtoja kannattaa harkita sen sijaan, että uskoo vanhan linssin olevan aina se paras vaihtoehto.

Tärkeintä on, että asiakas saa tarvittavan tiedon valintaa varten

Asiansa osaava optikko siis kertoo aina asiakkaalle mitkä vaihtoehdot sopivat hänelle ja miten eri ominaisuudet vaikuttavat näkemiseen sekä mitä niiden poisjättäminen tarkoittaa.

Tärkeä on että asiakas saa tiedon mahdollisista uutuustuotteista jotka sopisivat hänen tarpeisiin.

Varsinkin piilolinssien kanssa on tärkeää että optikko kertoo mahdollisista uutuuksista. Helposti asiakas valitsee vuodesta toiseen tutun piilolinssin joka on toiminut silmässä varsin hyvin. Valikoimiin on kuitenkin saattanut tulla uutuustuotteita, jotka sopisivat asiakkaalle paremmin ja olisivat turvallisempia käytössä.

Itse en ainakaan loukkaannu mikäli asiakas ei otakaan parasta vaihtoehtoa, vaan valitsee perusvaihtoehtoehdon. Tällöin tiedän ainakin, että asiakas on tietoinen mitä on saatavilla ja on itse valintansa tehnyt.

Kirjoitus on julkaistu 17.6.2011 ja päivitetty 18.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. kippo says

  Asiahan on juuri päinvastoin, optikko ei kerro eri linssivaihtoehtojen ominaisuuksista vaikka niistä erikseen kysyy. On vain erilaisia Hopea, Kulta, Hyvä olo, Premium, Elite yms. “linssipaketteja”, joilla ns. tarkan näkemisen alue on eri kokoinen. Mutta mistä linssin teknisistä ominaisuukista tuo alueen koko riippuu, sitä ei kerrota. Välttämättä ei kerrota edes, minkä merkkisistä linsseistä on kyse. Jos haluaisi verrata eri kauppojen linssipaketteja keskenään, tulisi tietää nimenomaan linssien ominaisuuksista.

 2. Hei Kippo!

  On todella harmillista jos et ole saanut optikolta vastauksia kysymyksiisi linssien ominaisuuksista. Tällä perusteella ei kuitenkaan kannata ajatella että tilanne olisi kaikissa liikkeissä samanlainen.

  Olet kuitenkin oikeassa siinä että osassa liikkeistä ei syystä tai toisesta haluta tai osata kertoa linssien ominaisuuksista kunnolla, vaan tyydytään vaan kertomaan juuri mainitsemasi lukualueen leveys.

  Valveutunutta asiakasta kuitenkin kiinnostaisi varmasti ainakin jollakin tasolla myös muut ominaisuudet ja se miten ne vaikuttavat näkemiseen käytännössä.

  Tietenkään asiakkaalle ei tarvitse eikä pidäkään pitää mitään pitkää teknistä luentoa ellei tätä erikseen toivota.

  Tässäkin korostuu mielestäni se, että asiakasta täytyy osata tulkita oikein ja myydä oma tuote tämän mukaan.

  Syitä siihen miksi et ole saanut tieto eri linssien ominaisuuksista on varmasti useita.

  Pahimmillaan olen kuullut että kaikissa ketjuissa optikot eivät saa tarkempaa tietoa linsseistä edes erikseen kysyttäessä. Itsestäni tuntuisi todella oudolta jos minun pitäisi myydä jotakin linssiä tietämättä miten se tarkasti ottaen toimii.

  Yksi ongelma linssien esittelyssä voi olla myös optikkoliikkeen henkilökunta.

  Osa myyjistä ei välttämättä tiedä linsseistä mitään muuta kuin tämän lukualueen leveyden eron. Nykyään on olemassa liikkeitä, joissa myymälässä työskentelee lähes pelkästään myyjiä ja optikot tekevät ainostaan tarkastuksia.

  Tällä kommentilla en kuitenkaan missään tapauksessa halua mollata optisia myyjiä. Heissä on monia helmiä, jotka tietävät ja osaavat valtavasti asioita.

  Osassa liikkeistä voi olla kuitenkin semmoinen tilanne, että esimerkiksi illan viimeisinä tunteina ja sunnuntaisin liikkeessä voi työskennellä hyvin heppoisella koulutuksella ja kokemuksella olevia henkilöitä.

  Toivon itse hartaasti että asiakkaat arvostaisivat optikkoliikkeen henkilökunnan ammattitaitoa ja äänestäisivät jaloillaan, mikäli eivät saa asiantuntevaa palvelua.