Monesti asiakkaat miettivät mitkä ovat vahvimmat mahdolliset piilolinssit. Asiasta liikkuu myös aika lailla väärää tietoa esimerkiksi netin keskustelupalstoilla. Jostain syystä monet uskovat -10:n olevan joku maaginen raja, jonka jälkeen piilolinssejä ei ole mahdollista käyttää.
Tämä -10:n raja ei kuitenkaan pidä varsinaisesti paikkaansa. Toki tämä voi olla joissain linsseissä maksimivoimakkuus, mutta joissain toisissa linsseissä maksimi voi olla alhaisempi ja toisissa linsseissä korkeampi.
Yhtä tiettyä maksimivoimakkuutta ei siis ole olemassa. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että miinusvoimakkuuksia löytyy suurempiin voimakkuuksiin kuin plusvoimakkuuksia.
Kertakäyttölinsseissä pienimmät valikoimat
Kertakäyttölinssejä on käsittääkseni saatavissa yleisesti -10,00- ja +6,00 väliltä. Ainakin yhdeltä valmistajalta löytyy kuitenkin miinusvoimakkuutta -12,00 saakka. Toiselta valmistajalta löytyy taas linssi, jonka suurin plusvoimakkuus on +6,50.
Ainakin voimakkuuksille -12 – +6,50 on siis saatavissa kertakäyttölinssejä.
Lyhyen vaihtovälin linsseissä eli niin sanotuissa kuukauden vaihtovälin linsseissä on suuremmat voimakkuusrajat. Näissäkin maksimivoimakkuus plussapuolella on yleensä +6, mutta kertakäyttölinsseihin verrattuna useammasta merkistä on saatavissa myös voimakkuutta +8:aan tai jopa +10:een saakka.
Miinuksen puolella voimakkuusrajat ovat yleensä -10 – -12 ja yhdestä merkistä löytyy jopa -16,00 vahvuus.
Kuukauden vaihtovälin linsseissä löytyy siis useampia vaihtoehtoja voimakkuusväliltä -12 – +8.
Isoimmillekin voimakkuuksille on saatavissa piilolinssejä
Edellä mainittuja isoimmillekin voimakkuuksille on saatavissa piilolinssejä joko pidemmän vaihtovälin linsseistä tai omien mittojen mukaan tehdyistä kuukauden vaihtovälin linsseistä.
Esimerkiksi näissä niin sanotuissa omien mittojen mukaan tehdyissä kuukauden tai kolmen kuukauden vaihtovälin linsseissä voimakkuusrajat ovat valmistajasta riippuen +-20 tai jopa +-30.
Kyseiset linssit ovat valmistajasta riippuen kuukauden tai kolmen kuukauden vaihtovälin linssejä. Näistä linsseistä löytyy todella laajan voimakkuusvalikoiman lisäksi erilaisia kaarevuuksia ja halkaisijoita. Lisäksi näille voimakkuuksilla on myös hajataitteisuuden korjaavia piilolinssejä sekä monitehopiilolinssejä.
Yhteenvetona voisi siis sanoa, että todennäköisesti voimakkuudet eivät ole esteenä sopivien linssien löytämiselle. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua isoissa voimakkuuksissa se, että saatavilla on vähemmän tuotteita, eikä niistä välttämättä löydy muuten silmään sopivaa linssiä.
Luonnollisesti myös selvästi korkeampi hinta voi muodostua esteeksi osalle ihmisistä.
Lisäksi isoissa voimakkuuksissa voi käydä niin, että esimerkiksi kertakäyttölinssiä tai värillisiä piilolinssejä ei ole saatavissa asiakkaan voimakkuuksilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mitään linssiä ei olisi saatavissa.
Kirjoitus on julkaistu 27.3.2011 ja päivitetty 23.10.2013.
Hei!
Minulla olisi kaksi ei suoranaisesti juuri tähän postaukseen liittyvää, mutta kuitenkin piilolinsseihin yleisesti liittyvää kysymystä.
Olen lähdössä n. kolmen viikon päästä ulkomaille ja haluaisin sitä ennen piilolinssit. Tapani mukaan olen jättänyt asian viime tinkaan, joten saako tässä ajassa nämä hankittua? Ajattelin lähinnä siltä kannalta, että jos kontrollikäynti onkin kuukauden päästä jolloin olen jo matkalla. Haluaisin kertakäyttölinssit, joten onko kontrollikäynti tälle linssityypille yleensä tarpeellinen, vai selviänkö vain sovituksella?
Entä pitääkö sovitukseen tuoda aina silmälasiresepti mukaan (joka minulla on hukassa), vai riittääkö jos näkö tarkastetaan vain piilolinssejä varten?
Kiitos muuten hyvästä blogista, olen selaillut tätä jo monta päivää 😀
Hei Sumppi!
Mukavaa että blogistani on ollut iloa.
Uskoisin sinun ehtivän saada piilolinssit ennen reissuasi, mutta sinun kannattaa varata mahdollisimman nopeasti aika optikolle. Näin ehdit totutella piilolinssien käyttämiseen rauhassa kotioloissa.
Voit mennä sovitukseen ilman silmälasireseptiä. Optikko pystyy mittamaan käytössä olevista laseista voimakkuudet. Lisäksi sovituksen yhteydessä tehdään varmasti näöntutkimus piilolinssejä varten.
Kertakäyttölinssien kanssa ainakin itselläni on tapana toimia siten, että annan asiakkaalle mukaan 3-5 paria linssejä, kunhan vain asiakas oppii käsittelemään linssejä eli laittamaan linssin silmään ja ottamaan sen pois.
Asiakas tulee sitten noin 1-2 viikon kuluessa kontrolliin yleensä viimeinen pari linssejä silmissään.
Mielestäni tämä on hyvä toimintamalli, koska tällöin asiakas pääsee oikeasti kokeilemaan normaalissa arjessa linssejä. Kontrolliin tullessa linssit ovat ehtineet olla silmässä, jolloin linssin sopivuus on helppo todeta.
Hei,
fysiikan tunnilla tuli pohdittua, että miten miinus linssi (kovera linssi) toimii piilolinssissä.
Koverassahan muoto on keskeltä ohuempi.
t: Antti Nevalainen
Hei Antti!
Miinus piilolinssi on samalla tavalla reunalta paksumpi ja keskeltä ohuempi kuten silmälasilinssikin.
Pluslinssin ja miinuslinssin erilaisen paksuuden huomaa, kun pääsee tunnustelemaan hiemankin voimakkaampia linssejä sormen päillä.
Ihan tarkalleen en osaa kuitenkaan sanoa miten piilolinssien rakenne menee. Käsittääkseni ainakin isoimmissa voimakkuuksissa koko linssin halkaisija ei ole optista aluetta, jossa on voimakkuus. Tämän ansiosta linssistä voidaan tehdä reunoilta ohuempi ja se tuntuu mukavalta silmässä.