Milloin näöntarkastukseen ja mihin?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Suurin osa ihmisistä osaa tulla näöntarkastukseen huomatessaan, että ei näe enää kunnolla. Osa ihmisistä odottaa kuitenkin turhaan kuukausikaupalla oireiden ja ongelmien häviävän itsestään. Oma kokemukseni on kuitenkin, että jos näkemisessä huomaa olevan ongelmia, eivät ne poistu itsestään, vaan aika näöntarkastukseen kannattaa varata oireiden ilmestyessä.

Oireita, joiden johdosta kannattaa varata aika näöntarkastukseen, ovat esimerkiksi näön hämärtyminen, hankaluus tarkentaa katsetta kauas tai lähelle, silmien väsyminen ja päänsärky.

Näöntarkastusta suositellaan noin kahden vuoden välein.

Näöntarkastus optikolla vai silmälääkärillä?

Kun kyseessä on yli 8-vuotias henkilö, jonka silmiä ei ole leikattu, eikä silmissä ole todettu silmäsairautta voidaan aika varata optikon näöntarkastukseen. Osa ihmisistä on jostain syystä siinä käsityksessä, että aina ensimmäisiä laseja hankkiessa pitäisi mennä silmälääkärille. Tämä ei siis kuitenkaan pidä paikkaansa.

Mikäli optikon tarkastuksessa havaitaan jotain normaalista poikkeavaa, lähettää optikko henkilön jatkotutkimuksiin silmälääkärille.

Mielestäni optikon ja silmälääkärin yhteistyö sujuu parhaiten silloin kun optikko tutkii minkälaisia laseja henkilö tarvitsee ja silmälääkäri tutkii silmän terveydentilaa. Optikolla on kuitenkin yleensä viimeisin tieto siitä minkälaisia linssejä on saatavissa ja mikä linssi soveltuu parhaiten asiakkaan käyttötarkoitukseen.

Valitettavasti joidenkin silmälääkäreiden reseptissä saatetaan suositella linssejä, joita ei enää valmisteta tai joita ei ole saatavissa asiakkaan voimakkuuksilla. Siinä on optikolla selittämistä, kun linssiä ei ole saatavissa, vaikka silmälääkäri on sitä suositellut.

Monet eivät tiedä sitä, että vaikka henkilöllä olisi silmäsairaus tai silmiä on leikattu, voi optikko kuitenkin määrätä lasit silmälääkärin kirjallisella luvalla.

Oman kokemukseni mukaan silmälääkärit kirjoittavat koko ajan enemmän potilaille lausuntoja, jonka perusteella optikko voi määrätä lasit vaikka henkilöllä olisi todettu silmäsairaus. Lupa ei kuitenkaan ole voimassa iän kaiken, vaan esimerkiksi seuraavat kuusi kuukautta.

Milloin silmälääkärille?

Mielestäni jokaisen olisi syytä käydä silmien terveystarkastuksessa noin 40-vuotiaana. Mikäli suvussa on periytyviä silmäsairauksia, kannattaa tarkastuksessa käydä aikaisemmin. Myös voimakkaasti likinäköisten henkilöiden kannattaa käydä silmänpohjatarkastuksessa silmälääkärissä aika ajoin.

Alle 8-vuotiaiden lasten näöntutkimukset hoitaa aina silmälääkäri. Silmälääkäri tutkii myös henkilöt, joille on tehty silmään kohdistuva leikkaus tai joilla on todettu silmäsairaus.

Silloin kun silmissä ei ole havaittu mitään normaalista poikkeavaa, on sopiva silmälääkärissä käyntiväli 3-5-vuotta. Mikäli silmässä on todettu silmäsairaus tai jotain muita muutoksia voi silmälääkäri suositella vastaanotolla käyntiä jopa puolen vuoden – vuoden välein.

Päivystykseen tai silmälääkärille tulee mennä kiireellisesti ainakin seuraavien oireiden ilmetessä.

  • Yllättäen alkanut, kivuton, täydellinen tai lähes täydellinen näönmenetys.
  • Verestävä, valonarka, särkevä silmä, jonka näkö saattaa olla heikentynyt. Ei rähmimistä.
  • Salamointi ja muut valonvälähdykset näkökentässä.
  • Nokisade.
  • Verhomaiset varjot tai läiskät näkökentässä.
  • Tapaturmat ja vammat.

Kirjoitus on julkaistu 12.05.2009 ja päivitetty 20.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Hei!
    Kiva kun tällainen sivusto on olemassa. Olen 24 v nainen ja samanikäinen ystävättäreni sai äskettäin silmälasit ihan vakituiseen käyttöön ja onkin niitä aika ahkerasti käyttänyt. Vahvuus on muistaakseni jotain +2.0.Tietenkin halusin niitä kokeilla ja yllätyksekseni huomasin että näin niillä oikein hyvin lähelle ja kauemmaksikin melko hyvin. Ihan kauaksi oli hieman epätarkkaa. Hän itse on valitellut ettei vielä oo ihan tottunut niillä kauaksi katseluun.
    Olen kyllä itse huomannut että kärsin pään ja ohimojen särystä varsinkin iltapäivisin ja lukiessa rivit saattavat seota. Sinänsä tunnen aika tarkasti näkeväni.
    Mistähän tässä on kysymys? Onko mahdollista että saisin silmälaseista apua vaivaani. Jotenkin ajatus niistä tuntuu kuitenkin hieman pelottavalta.
    Pitääkö hakeutua optikolle vai silmälääkärille?
    Olisi kiva jos ehtisit vastata.

    Miia

  2. Piilolinssioptikko says

    Hei Miia!
    Mielestäni sinun kannattaa varata aika näöntarkastukseen. Voit varata ajan optikolle ja mikäli tutkimustulokset osoittavat tarvetta jatkotutkimuksiin lähetetään sinut silmälääkäriin.

    Oireesi viitaisivat siihen, että sinulla saattaisi olla kaukotaitteisuutta. Monesti tämä saattaa ilmetä päänsärkynä ja silmien väsymyksenä.
    Normaalitaitteisella henkilöllä, eli henkilöllä joka ei tarvitse minkäänlaisia laseja, +2.00 lasit sumentavat näkemisen kauaksi todella epätarkaksi.

    Kannattaa siis varata aika tarkastukseen. Tule ihmeessä kertomaan minkälaisia tuloksia sait.

  3. Moikka!
    Noudatin neuvoasi ja kävin eilen optikolla näöntarkastuksessa. Lopputulos oli se, että hän suositteli mulle silmälaseja ihan vakikäyttöön vahvuudella +2.75 toiseen ja toiseen +2.5. Lisäksi hän sanoin että silmälääkärin tutkimuksessa olisi taitovirhettä voinut ilmetä enemmänkin. Mitä hän tällä mahtoi tarkoittaa?
    Ovatko nämä vahvuudet normaaleja ensilaseja vai olenko joku poikkeustapaus? Hän sanoi että alan tarvitsemaan laseja vähitellen myös kauaksi kun vahvutta on tuonkin verran ja että muutaman kuukauden kuluttua saatan tarvita lisää vahvuutta ja hän suositteli silloin silmälääkärillä käymistä.
    Olen nyt hieman sekaisin koko jutusta. En oikein käsitä miten tää on mahdollista. Pitäisikö nyt hankkia lasit vai mennä vielä ennen silmälääkäriin.
    Olisin kiitollinen jois voisit hieman selittää mistä kyse.

    Miia

  4. Piilolinssioptikko says

    Hei Miia!
    Hienoa, että olet käynyt näöntarkastuksessa. Yritän neuvoa kertomiesi tietojen perusteella.

    Mielestäni sinun kannattaa hankkia lasit saamallasi reseptillä, koska voimakkutta on +2,75. Voimakkuus on varsin iso, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellinen ensimmäisiin laseihin. Laseja sinun kannattaa käyttää mahdollisimman paljon.

    Uskoisin, että lasit tuovat helpotusta rivien sekoamiseen ja iltapäivällä ilmenevään päänsärkyyn.

    Kaukotaitteinen silmä (plus-voimakkuudet) pystyy korjaamaan isojakin kaukotaitteisuuksia muuntamalla mykiön kaarevuutta. Henkilö kokee siis näkevänsä hyvin ilmankin laseja, mutta silmä joutuu tekemään jatkuvasti töitä. Tämä voi aiheuttaa silmä- ja päänsärkyä.

    Tuolla lisävahvuuden tarpeella muutaman kuukauden kuluttua on tarkoitettu niin sanottua piilevää kaukotaitteisuutta.

    Piilevällä kaukotaitteisuudella tarkoitetaan sitä, että lasien käytön myötä silmä hyväksyy suuremman kaukotaitteisuuden määrän laseihin kuin mitä nyt on tarkastuksessa tulokseksi saatu.

    Joillekin tämä tulee esille muutaman kuukauden kuluttua ja joillakin se se saattaa kestää vuoden tai vaikka pidempääkin.

    Vaikka näkö muuttuisikin tulevaisuudessa, niin jo noilla laseilla saat varmasti paljon apua. Luultavasti sinun ei siis tarvitse hankkia uusia laseja kovinkaan pian.

    Silmälääkäri pystyy laittamaan silmään niin sanotun laajentavan tipan, jolla lamautetaan hetkellisesti silmän mukautumiskyky.
    Tämän takia lääkärin vastaanotolla taittovirhettä olisi voitu todeta vielä enemmän, eli tällöin saataisiin niin sanottu kokonaiskaukotaitteisuus. Silti todella harvoissa tapauksissa lasien arvoksi olisi voitu määrittää tuo arvo, koska tällä hetkellä arvo olisi liian vahva silmällesi.

    Liian vahvat pluslasit jäävät helposti käyttämättä, koska niillä ei näy tarkasti kauas.

    Ja toki voit jutella vielä asiasta optikkosi kanssa. Tämmöisten asioiden mahdollisimman yksiselitteisesti kertominen on tärkeä osa optikon työtä.

  5. Anonymous says

    Hei taas!
    Pitkitin lasien hankkimista yli kuukauden, mutta lopulta päänsäryt alkoivat olla kokopäiväisiä ja nyt olen ne hankkinut optikon antamalla reseptillä sekä käyttänyt niitä viikon ihan aamusta iltaan. Alkuun oli vaikeuksia kauaksi, mutta muutamassa päivässä sekin tarkentui. Lähelle näin heti tosi hyvin ja päänsäryt helpottivat.
    Nyt olen huomannut etten enää näe ilman laseja yhtä hyvin kuin ennen lasien hankkimista. Varsinkin lähelle on vaikeaa tarkentaa enää ilman laseja. Mutta myös kauemmaksi on laitettava lasit jos haluaa tarkasti nähdä. Tuntuu et oon jo koukussa näihin näin lyhyessä ajassa.
    Mistä tässä on kyse ja onko tällainen ilmiö normaalia ja meneekö tuo näkeminen ilman laseja vielä paljonkin huonompaan suuntaan ja missä ajassa?
    Se mua hieman häiritsee että linssit suurentavat silmiäni. Optikkoni oli sitä mieltä että tässä vaiheessa ei vielä kannata ottaa kalliita ohennettuja linssejä kun on mahdollista, että saatan joutua hankkimaan aika piankin uudet ja vahvemmat linssit, jotka sitten voivat olla ohennetut., vaikka kyllä nyt tuntuu että nämä ovat riittävät ja hyvät. Voiko tähänastisesta päätellä jotakin jatkossa tarvittavista vahvemmista linsseistä?
    Toivottavasti ehdit vastata
    Miia

  6. Piilolinssioptikko says

    Hei Miia!

    Lasien kanssa katsellessa silmiesi ei tarvitse tehdä ylimääräistä tarkennustyötä ja silmät tottuvat tilanteeseen. Tämän takia silmät eivät enää tavallaan haluakaan tehdä tätä ylimääräistä työtä ja sinusta tuntuu, että et näe enää samalla tavalla kuin ennen lasien hankkimista.

    Mikäli olisit muutaman päivän ilman laseja kokisit varmasti taas näkeväsi samalla tavalla kuin ennen lasien hankintaa. Valitettavasti kuitenkin myös päänsäryt palaisivat.

    Pluslinssit tosiaan suuurentavat silmiä. Kannattaa lukaista meikkauksesta kirjoittamani kirjoitus, jossa kerrotaan silmien meikkauksesta pluslasien kanssa.
    https://www.piilolinssioptikko.net/2009/03/silmalasit-meikkaus-ja-meikkilasit.html
    Jospa tuosta olisi vähän iloa.

    Valitettavasti en pysty kertomaan kuinka pitkään pärjäät hankkimillasi laseilla. Näöntarkastuksessa suositellaan käytävän noin yhden – kahden vuoden välein. Mikäli siis näet laseillasi hyvin, eikä sinulla ole enää päänsärkyä tai silmäsärkyä, voit mennä seuraavan kerran näöntarkastukseen noin vuoden kuluttua.

    Tietenkin jos koet, että lasit ovat liian paksut ja haluat hankkia ohennetut linssit kannattaa sinun seurata tilannetta jonkin aikaa ja katsoa minkälaisissa tilanteissa ja kuinka paljon käytät laseja. Mikäli päädyt ostamaan uudet lasit ohennetuilla linsseillä kannattaa sinun käydä ensimmäiseksi uudelleen näöntarkastuksessa.

  7. Anonymous says

    Kiitos vastauksesta taas!
    En kyllä enää arvaisi ilman laseja lähteä aamulla liikkeelle, sen verran oon näiden apuun tottunut.
    Miten nuo ohennukset vaikuttavat? Poistavatko ne sen suurennusvaikutuksen tai sitten ne linssien heijastukset kun niitä sivusta katsoo, siis tarkoitan niitä sellaisia niinkuin renkaita?
    Miia

  8. Piilolinssioptikko says

    Hei Miia!

    Ohennetut linssit ovat normaaleja linssejä ohuemmat ja kevyemmät.

    Varsinkin mikäli valitset pienet kehykset kannattaa valita niin sanottu hiomolinssi, jolloin pluslinssi saadaan valmistettua mahdollisimman siistiksi. Linssin halkaisija valmistetaan valitsemasi kehyksen ja silmiesi mukaan niin, että linssin ohuin kohta saadaan jopa alle yhden millimetrin paksuiseksi. Myös pluslinssin keskipaksuus ja linssin etupinnan pallomaisuus saadaan minimoitua.

    Ohennetut linssit suurentavat vähemmän silmiä kuin ohentamattomat, mutta kokonaan suurennusvaikutusta ei voida poistaa millään linssillä.

    Tietenkin linssille tulee lisähintaa, mikäli valitaan ohennettu materiaali ja vielä hiomolinssi.
    Oma optikkosi osaa kertoa kehysvalintasi, voimakkuuksiesi sekä silmäterävälisi perusteella perusteella sinulle sopivat linssivaihtoehdot ja tarkat hinnat.

    En oikein ymmärrä mitä tarkoitat renkailla. Kaikissa ohennetuissa linsseissä on vakiona heijastamaton pinta, joka poistaa linssien pinnasta heijasteita. Heijastamattomalla pinnalla varustetut silmälasit näyttävät periaatteessa siltä kuin laseissa ei olisi linssejä.

    Optikkoliikkeestä pitäisi löytyä myös mallilasit, joista näkyy heijastamattoman ja peruslinssin ero.

  9. Anonyymi says

    Hei,
    kysyisin hieman samasta asiasta vielä, että kuinka paljon linssi paksunee kun mennään 4,25 -> 4,75 ja 4,75 -> 5,25 mutta ohennus 1,60 -> 1,67?

    Pokat melkein samanlaiset, leveyttä linssille tuli lisää 1 mm. Nyt viime viikolla sain uudet lasit ovat huomattavasti paksummat (yläreinasta mitattuna vanhat oli 3,3 mm ja uudet 4,9 mm.

    Jotenkin tuntuu, ettei ihan näin paljon pitäisi paksuutta tulla kun ohennusta on kuitenkin enemmän…

  10. Hei!
    Tarkkojen paksuuksien kertominen kehystä näkemättä on todella vaikeaa.

    Periaatteessa uusien linssien pitäisi olla lähes saman paksuiset kuin entiset, kun voimakkuutta on tullut lisää 0.5 dpt ja samalla ollaan siirrytty ohuempaan materiaaliin.

    Ensimmäisenä tulee mieleen, että onko uusi kehys korkeampi kuin vanha? Tämä selittäisi suuremman reunapaksuuden.

    Entä onko sinulle tullut uusiin laseihin hajataitteisuuden korjausta tai prismaa? Ne voivat myös lisätä linssin reunapaksuutta.

  11. Jaycob says

    Moi!

    Kävin tässä männä päivinä optikon näöntarkastuksessa nimeltä mainitsemattomasssa liikkeessä.

    Jälkeenpäin aloin kuitenkin miettimään itse näöntarkastusta, kun itse koin, että näköni on hiekentynyt, mutta optikon mielipiden oli, että uudet vahvuudet poikkeavat vain hieman edellisistä.

    Näöntarkastuksen aikana optikko kyseli pääasiassa kirjaintaulun ylintä ja keskiriviä eikä missään vaiheessa alinta riviä.

    Olisikin mielenkiintoista kuulla, että sitten kun saan uudet silmälasit ja jos en näe niillä alinta riviä, niin voinko vedota nk. tyytyväisyystakuuseen?

  12. Hei!
    Minun on hankala kommentoida näöntarkastuksen kulkua näillä tiedoilla, mutta jotain voin kuitenkin vastata.

    Sinulle varmaan näytettiin projektorilla useita erilaisia testitauluja, joissa oli eri kokoisia testimerkkejä?

    Jos näin oli, niin joissain testitauluissa alin rivi vastaa aina seuraavan taulun ylimmäistä riviä, eli merkit ovat saman kokoisia. Näin tarkastuksessa voidaan käyttää koko ajan kahta ylintä riviä, mutta seuraavassa taulussa testataankin tavallaan edellisen taulun alin rivi.

    Toinen vaihtoehto on se, että et ole nähnyt millään linssillä keskimmäistä riviä kokonaan oikein. Tällöin optikko ei ole nähnyt tarpeelliseksi kysyä pienemmän näöntarkkuuden riviltä mitään.

    Ja tuosta alimmaisen rivin näkemisestä sen verran, että kaikki ihmiset eivät näe sitä minkäänlaisella lasikorjauksella.

    Lisäksi alimmainen rivi ei ole mikään standardi eri tauluissa, vaan se voi vastata visusta 1.0, 1.2, 1.6 tai 2.0.

    Kuinka paljon uudet vahvuutesi poikkesivat entisistä? Voi hyvin olla, että lukemissa ei ole suurelta tuntuvaa eroa, mutta niiden vaikutus näkemiseen on merkittävä.

  13. Jaycob says

    Hei taas!

    Nyt sain uudet lasit ja voin vain todeta, että ovat tähän mennessä huonoimmat koskaan.

    Kromaattista aberraatiota ihan järkyttävä määrä ja vasemman silmän näkö oikeaan verrattuna selvästi huonompi.

    Menin vielä samana päivänä liikkeeseen valittamaan, jossa sitten tekivät uuden näöntarkastuksen, jossa totesivat pientä heittoa reseptiin nähden.

    Tiedä sitten kuinka paljon tätä heittoa olisi ollut todellisuudessa, kun optikko teki ensin oman testin, jonka jälkeen vertasi ja testati reseptiin, mutta mielestäni ne arvot jotka olivat hänen mielestään oikeat eivät enää olleet ne mitkä hän sai alunperin ja näin ollen epäilen, että hän hieman rukkasi niitä, jotta ero olisi pienempi.

    Tähän liittyen kuten itsekin sanoit, niin pieni heitto numeroissa voi olla merkittävää näön kannalta eli ei tässä todellakaan turhasta kitistä.

    Käskivät pitää pari viikkoa, mutta onhan se selvää, ettei mikään aberraatio katoa, kun se on selvä merkki huonosta linssistä. Optikko vielä totesi, että tunnen alan erikoissanastoa jatietää itsekin vallan hyvin, että minä ja hän tiedämme ettei se aberraatio mihinkään katoa. “emme mielellään lähde näin pieniä heittoja korjaamaan”, no virhehän se on ja tyytyväisyystakuu on 3kk, joten ei siinä auta sanoa, että “ei nyt kiinnosta”.

    Ja mitä tulee itse myyntitilanteeseen, niin vängällä piti kaupata ohennettua ja parempaa linssiä, kun siihen saa paremmat pinnoitteet jne. Kissanviikset, eivät sitten voineet kertoa, että ne myös tuntuvat vääristävän maailmaa ja kuuluu asiaan.

    Kyllä tekis mieli sanoa sanonko mitä…

    Mitä tästä nyt pitäisi pyytää hyvitystä? Vastaavat lasit ainakin? Hinnanalennusta, koska ovat vaivanneet minua ja minun aika ei ole halpaa…Optikkokin oli 15 min myöhässä, mietin vain kuinka missä vaiheessa optikkoliike katsoo ajanperuuntuneeksi ilman ilmoitusta, kun itse näöntarkastukseen on varattu 20min? niin, sitä sopii miettiä. On kyse kuitenkin kirjallisesta sopimuksesta, jossa on ajat ja paikat…

    PS.Nettiin kiva, mutta turha avatua, joten jos vielä viitsit neuvoa minua tässä tapauksee, niin ei käy turhaksi.

  14. Hei!
    Minun on näin ulkopuolisena mahdoton ottaa kantaa asiaan tarkemmin, koska en ole itse ollut tekemässä tarkastusta jne.

    En oikeastaan voi antaa sinulle muuta ohjetta kuin, että käänny lasit määränneen liikkeen puoleen ja yrittäkää päästä sopimukseen asiasta.

    Mikäli tämä ei tuota tulosta kannattaa kääntyä kunnallisen kuluttajaneuvojan puoleen, niin saatte asialle puolueettoman välittäjän. Yleisesti ottaen kuluttajaneuvojan puoleen kääntyminen on mielestäni molempien osapuolien etu, mikäli asiaan ei löydy ratkaisua muuten.

    Mutta kuten jo sanoin, ensimmäiseksi asiasta kannattaa vielä keskustella myyjäliikkeen kanssa.

  15. Jaycob says

    Hei jälleen,

    Oikeastaan olin enemmän huolissani tuosta kromaattisesta aberraatiosta ja siihen olisnkin halunnut kuulla mielipiteen jos toisen.

    Nyt ollaan sitten kolmannen kerran menossa optikolle, mutta ei mielestäni mitään auta jos kerran linssin laatu on mitä on. Toisaalta, jos tarkastuksessa on mennyt jotain todella pieleen, niin sitten asia on erikseen.

    Meinasivat laittaa uuden ajan vasta ensi viikolle, mutta saivat kuitenkin varauksen tälle viikkoa. Eli taas olisi pitänyt odottaa ja asiakkaan juosta.

    Epäilen kuitenkin vahvasti, että kyseessä on virhevastuun alainen tuotevirhe, joka olisi pitänyt kyselemättä korjata aivan kuten kyseisen liikkeen tyytyväisyystakuukin kertoo

    Eli ensinnäki he kielsivät virheen, toiseksi he kyseenalaistivat sen, kolmanneksi he kuluttavat minun aikaani ja neljänneksi he yrittävät pitkittää virheen korjausta ts. väsyttää käyttämällä “koeaikaa”, katsotaan ensiviikolla jne.

    Täytyyhän tässä ymmärtää se, että ei minulla voi olla aikaa juosta tarkastusten perässä vain sen takia, että he eivät osaa asiaansa tai eivät yksinkertaisesti halua tai heitä ei kiinnosta. Ja he on kyllä tehnyt varsin selväksi kuinka tässä menetellään ja kuka käskee ja ketä. Toki se on positiivista, että he tekevät tarkastuksia, mutta kysynpä vain että millä rahalla? Taitaa olla melkoiset katteet näissä tuotteissa…

    Ensi kerralla he varmaan taas silittävät päätäni ja voivottelevat. Noh, onneksi edellisellä kerralla oli todistaja mukana ja tänään tilalla oli nauhuri ja niin on muuten vastaisuudessaki.

  16. Jaycob says

    Ja se heidän lupaus kuului:

    “Jos et ole tyytyväinen ostamiisi silmälaseihin, vaihdamme ne samanhintaisiin ilman ylimääräisiä kuluja kahden kuukauden aikana ostopäivästä lukien kysymättä syytä.”

  17. Hei Jaycob!
    Valitettavasti en voi kommentoida linssiesi optiikkaa näkemättä niitä.

    Tuo lupaus uusien lasien vaihtamisesta toki vaikuttaa aivan selvältä, joten toivottavasti pääsette lasit myyneen liikkeen kanssa yhteisymmärrykseen.

  18. Petja says

    Hei,

    Kävin optikolla, jossa minulle kerrottiin, että vasemman silmän näkö on +2,0 ja oikea lähes normaali. Tarkastuksessa ilmeni ilmeisesti hieman ala-yläkarsastusta ja optikko suositteli silmälääkärikäyntiä. Koska olen opiskelija eikä rahaa ole, mitä mieltä sinä olet siitä, onko lääkärikäynti tarpeellinen? YTHS:kään kun ei enää tarjoa silmälääkäripalveluja.

  19. Hei Petja!

    Silloin kun optikko suosittelee silmälääkärillä käyntiä kannattaa siellä myös käydä. En toki voi sanoa mitään varmaa sinun tapauksesta, mutta optikko ei lähetä ketään silmälääkärille ilman syytä.

    Sinällään on kyllä todella harmillista, jos YTHS:n kautta ei pääse enää silmälääkärille.

  20. Henna says

    Hei!

    Olen parikymppinen nainen. Marraskuussa 08, eli n. 1,5v sitten tehdyssä terveystarkastuksessa näköni oli vielä hyvä, näin testitaulun alimmankin rivin ja lääkärintodistuksessa kaikki näköarvot olivat 1,0. Muutama kuukausi myöhemmin alkoi tuntua, että kauas (lähinnä koulussa taululle) näkeminen alkoi olla vähän vaikeaa ja sain päänsärkyä. Vuoden vaihteessa kävin optikolla ja sain lasit pienillä -0,25 vahvuuksilla ja lisäksi taittokorjausta -0,75 ja -0.25. Vuotta myöhemmin alkoi kuitenkin tuntua, etten oikein nähnyt kunnolla enää ja pitkän mietinnän jälkeen menin uudelleen optikon luo. Tammikuussa 2010 sain sitten uudet lasit, nyt vahvuuksin vas. -1.25, taitto -0.5 ja oik. -1.00 ja taitto -0.25. Nyt puolisen vuotta myöhemmin tuntuu, että näkö on taas heikentynyt entisestään. Lasien kanssa näen ihan hyvin, mutta ilman laseja olen jo “puolisokea”. Näkö tuntuu koko ajan huonontuvan selvästi, esim. tietokoneen näytöllä oleva teksti alkaa puolen metrin päästä olemaan ihan sumeaa. AKE:n sivuilla olevassa näkötekstissä ylin rivi vastaa visusta 0,3 ja sitä ei ole mitään toivoa nähdä. Netistä löysin yhden “näkötesti-kirjaintaulun” ja jos etäisyys oli oikea, niin tulokset kertoivat sitä, että näin juuri ja juuri ylimmän, mikä vastaa visusta 0,1. Vastaavasti esim. sisareni näki samasta kohtaa selvästi 1,0 ja vielä hieman siitä pienemmätkin. Lasien kanssa näin siitä 0,8 eli niillä näen vielä ihan kohtuu hyvin. Ei ehkä ihan tarkka testi, mutta ehkä hieman suuntaa antava… Onko syytä huolestua näin nopeasta näön huonomisesta ja hakeutua silmälääkäriin? Olen kuullut, että monesti kasvuiässä näkö voi alkaa huonontua, mutta en ollut viiteen vuoteen kasvanut enää ennen kuin näkö alkoi heikentyä. Tuntuu hieman huimalta tämä tahti, miten näkö huononee ja se, että huonontuminen alkoi vasta näin “vanhana”.

  21. Hei Henna!

    Osalla ihmisistä näössä tapahtuu muutoksia samaan tahtiin kasvun kanssa. Osalla muutokset tulevat vasta myöhemmin, eli tässäkin asiassa me ihmiset olemme yksilöitä.

    Teetkö paljon tarkkaa lähityötä esimerkiksi tietokoneella?

    Joskus paljon lähityötä tekevillä ihmisillä silmät ikään kuin kramppaavat ja silmän sisäinen linssi jää lähitarkennusasentoon. Tämä aiheuttaa sen, että kaukonäkö tuntuu heikentyvän hyvinkin nopeasti. Muita oireita voivat olla päänsärky ja silmien väsyminen.

    Valitettavasti en osaa kuitenkaan sanoa voisiko näön heikkenemisesi johtua tästä vai onko kyseessä ”normaali” näönheikkeneminen, koska en pääse tutkimaan näköäsi.

    Tässä niin sanotussa silmien kramppaamisessa ei ole kuitenkaan mitään ihmeellistä tai pelättävää. Sitä voidaan hoitaa esimerkiksi silmän mukautumista helpottavilla linsseillä.

    Näistä silmien mukautumista helpottavista linsseistä olen kirjoittanut alla olevan kirjoituksen loppupuolella.
    https://www.piilolinssioptikko.net/silmalasien-eri-linssityypit/

    Jos et ole koskaan käynyt silmälääkärissä voisi olla ihan järkevää käydä silmälääkärillä silmien terveystarkastuksessa.

  22. nörtti says

    hei,

    kävin liikkeessä x katselemassa kehyksiä ja sieltä löytyikin hyvät. tämän jälkeen varattiin aika näöntarkastukseen (ilmainen) ja sen jälkeen tilattiin (ensimmäiset)lasit.
    en kuitenkaan saanut liikkeestä silmälasireseptiä mukaan, mahtaisitko osata sanoa minkä vuoksi?

    kävin n. vuosi sitten toisessa firmassa näöntarkastuksessa (ilmaisessa) ja en sieltäkään saanut silloin reseptiä mukaan.

    sen verran noista kahdesta tarkastuksesta on jäänyt “käteen”, että mulla on hajataittoa, mutta näössä ei oo pahasti vikaa.
    lasit hommattiin autolla ajamista, opiskelua ja työtäni varten (it-ala).

    -nörtti

  23. Hei Nörtti!

    Asiakkaan tulisi saada aina näöntarkastuksen yhteydessä itselleen resepti mukaan. Sillä onko tarkastus ilmainen vai maksullinen ei ole vaikutusta asiaan.

    Joskus voi kuitenkin olla niin, että tarkastus on ilmainen vain lasien ostajalle. Tällöin tarkastuksesta pitää maksaa jos asiakas ei osta laseja, mutta haluaa voimakkuudet mukaan.

    Viimeistään silmälaseja noutaessasi sinun olisi pitänyt saada silmälasikortti, johon on merkattu lasien voimakkuudet. Tämä kortti vastaa siis silmälasireseptiä.

    Valitettavasti kaikki liikkeet eivät kuitenkaan kerro voimakkuuksia asiakkaalle jostain syystä.

    Voit käydä pyytämässä lasien voimakkuustiedot liikkeestä, josta ne ostit. Tästä ei kenenkään pitäisi loukkaantua tai tykätä huonoa.

    Olen kirjoittanut aiheesta myös oman kirjoituksen.
    Ilmainen näöntarkastus – kuuluuko asiakkaan saada tulokset mukaansa?

    Jatkossa kannattaa näöntarkastuksessa käydessä tai laseja hankkiessa pyytää voimakkuustiedot itselleen, jos optikko ei niitä oma aloitteisesti anna.

    Tulevaisuudessa sinun kannattaa ottaa mukaan vanhojen lasien tiedot näöntarkastukseen mennessä. Näin optikko pystyy kertomaan minkä verran näkö on muuttunut ja minkälaista muutosta näössä on tapahtunut.

    Jos tietoja ei ole, niin arvot pystytään tarvittaessa mittaamaan käytössä olevista laseistakin.

  24. nörtti says

    hei ja kiitos vastauksestasi. niin ajattelinkin ja vielä optikolle juttelin näöntarkastuksessa, etten saanut edellisestä paikasta reseptiä mukaan ja hänen mielestä kuuluisi saada. täytyypä käydä liikkeessä asioilla. 🙂

  25. maria says

    Moi!
    Kävin näöntarkastuksessa ja sieltä todettiin että näköni on nyt +1,75, viimeksi (2008) ollut +0,50. Optikolla kävin tarkastuksen tekemässä, ja nyt mietin että onko näkö huonontunut niin paljon että silmälääkärillä kannattaisi käydä? Tämä sama optikko suositteli myös että linssit laitettaisiin vain +1,0 vahvuksilla?
    Niin ja missä vaiheessa on tarpeen ohentaa linssit? Kun mulle suositeltiin myös sitä.

  26. Hei Maria!
    Anteeksi, että vastaaminen on kestänyt lomareissun takia.

    Kaukotaitteisilla ihmisillä kuten sinulla on monesti silmistä mitattavissa suurempi voimakkuus kuin mitä laseihin voidaan korjata. Tämä johtuu siitä, että varsinkin nuorella ihmisellä silmän sisäinen linssi tekee koko ajan itse kaukotaitteisuuden korjaustyötä. Mikäli laseihin laitettaisiin koko mitattu voimakkuus, saattaisi asiakas kokea näkevänsä huonosti. Tällöin silmälle ei jäisi yhtään omaa työskentely varaa.

    Sinun kohdalla silmästä on mitattu voimakkuus +1,75 ja optikko on päätynyt siihen, että koko voimakkuutta ei korjata kerralla varmasti edellä mainitun syyn takia.

    Se missä vaiheessa ohennettua linssiä suositellaan, riippuu muutamasta tekijästä. Voimakkuus on yksi niistä. Vielä +1.00 voimakkuudessa linssiä ei tarvitse ohentaa, jos ei välttämättä halua. Tosiasia on kuitenkin se, että jo varsin pienissäkin voimakkuuksissa ohennettu linssi näyttää kauniimmalta, vaikka ohentamaton linssikään ei olisi vielä kovin paksu.

    Ohennettuja linssejä tarvitaan myös, jos kehykseksi valitaan niin sanottu ruuvikehys tai nylorkehys. Tällöin tarvitaan ohennettuja linssejä normaalia muovia sitkeämmän muovilaadun takia.

    Ohennetun linssin etuja ovat myös joillakin valmistajilla 100% UV-suoja. Lisäksi esimerkiksi Hoyan ohennetun Eyas-linssin lämmönkesto on noin 110 astetta, kun muuten kovalla ja heijastamattomalla pinnalla olevien linssien lämmönkesto on noin 70 astetta.

    Optikkosi olisi varmasti lähettänyt sinut silmälääkäriin, jos olisi nähnyt sille tarvetta. Jo lain mukaankin optikon on lähetettävä asiakas jatkotutkimuksiin, mikäli epäilee sille olevan tarvetta. Tietenkin mikäli haluat silmillesi tehtävän perusteellisen terveystarkastuksen, kannattaa sinun varata aika lääkärille.

    Tänne olen kirjoittanut enemmän ajatuksia siitä milloin kannattaa käydä optikolla ja milloin silmälääkärillä.

    Milloin kannattaa mennä näöntarkastukseen ja mihin?

  27. Minä vain says

    Hei!
    Olen 23 vuotias nainen. Voivatko silmät rasittua sillä tavalla, että on sumeanäköisyyttä useampana päivänä? Minulla oli nimittäin kolme päivää sitten sellainen päivä töissä, että tuijotin kokoajan lähietäisyydelle joko kirjaa tai näyttöä. Kotona sitten vain ajattelematta jatkoin tätä ja luin koko illan kirjaa. Sitten huomasinkin vielä samana iltana, että esim. tv:n tekstitys oli sumeaa ja joidenkin asioiden reunat näkyivät kahtena sillain sumeasti. Tämä vaiva on vieläkin. Tekstitys on sumeaa, varsinkin sellaiset joissa on iso kontrasti. Lähelle näen ihan yhtä hyvin kuin aiemminkin. Pitäisikö tästä huolestua vai voiko olla ohi menevää?

  28. Hei!

    Kyllä silmät saattavat mennä kramppiin pitkäaikaisesta lähityöskentelystä. Tämä saattaa aiheuttaa näön sumeutta mitä voi jatkua useammankin päivän ajan.

    Mikäli oireet jatkuvat tai ne pahenevat kannattaa sinun varata aika optikolle tai silmälääkärille.

    Olin käsittävinäni viestistä, että sinulla ei ole silmälaseja.

    Optikko tai silmälääkäri pystyy tarkistamaan onko näössäsi jotain mikä voisi selittää sumeuden.

  29. Hei!

    Ehkäpä sinä osaisit auttaa vastaamalla kysymykseeni, haluaisin “puolueettoman näkökulman”. Kysymys on juurikin sama kuin otsikossa: optikolle vai silmälääkärille? Ja tarina seuraavanlainen:

    *Vuosi sitten kävin erään optikkoketjun Ilmainen näöntarkastus-kampanjassa ja sain määräyksen lukulaseihin (=ensimmäiset silmälasini).

    *Löysin kehykset kilpailevasta liikkeestä, josta sitten tietysti myös lasit hankin. Auttavat selvästi lukemiseen ja päätetyöskentelyyn, ja käytän niitä vain silloin. Pian kuitenkin huomasin kauas näkemisen, normaalisti ilman laseja, muuttuvan päivä päivältä hankalammaksi, aiemmin ei ollut ollut ongelmia.

    Eli silloin (ja nykyään) silmät väsyvät iltaa kohti, ja esim. hämärässä valomainoksista on todella vaikeaa saada selvää. Tekstit venyvät tai näkyvät kahtena. Ystävien kasvojakin on vaikea tunnistaa muuten kuin vasta melko läheltä, jos tulevat kadulla vastaan. Epäilin laseissa olevan jotain vikaa, ja tästä lasit toimittaneesta ketjusta neuvottiin menemään uuteen tarkastukseen näöntarkastuksen tehneeseen liikeeseen.

    *Kävin uudessa näöntarkastuksessa. Lukulasien tarve pysyi tarkastuksen mukaan ennallaan, mutta kaukonäössäni optikko ei löytänyt mitään vikaa. Näkö oli kuulemma tosi skarppi. Kuvailemiani ongelmia ihmeteltiin kahden optikon voimin. Optikko sanoi, että jos haluan asiaan selvyyttä, voisin käydä silmälääkärillä. Hän ei keksinyt tilanteeseen muuta selitystä kuin silmien mahdollisen kuivuuden. Asia jäi sikseen, koska olin lähdössä kesäksi ulkomaille. Kaukonäön hankaluudet aina iltaa kohti pysyivät ennallaan.

    *Odotin tähän syksyyn ja erääseen toiseen lääkärikäyntiin, sillä halusin varmistaa, ettei eräs lääkevoide voi aiheuttaa näitä näköongelmia. Ei voi, sanoi lääkäri, ja suositteli että poikkeaisin silmälääkärillä.

    *Tänään soitin eräälle silmälääkärille (tiedusteluihini tosiaan vastasi langan päässä itse lääkäri) ja kerroin tämän tarinan. Hän mainitsi sivulauseessa jotakin tyyliin “kuvailemasi perusteella optikon pitäisi kyllä pystyä tarkastamaan sinut, mutta en tiedä sitten” – tämä hämmensi minut nyt lopullisesti!

    Siis mennäkö silmälääkäriin vai optikolle? Haluaisin tietää, mistä on kyse, mutta toisaalta olisi harmi maksaa yli 100 e silmälääkäristä joka vain toteaisi, ettei missään ole mitään vikaa…

  30. Hei Anna!
    Ongelmasi ratkaisemiseen ei varmasti ole yhtä oikeaa toimintamallia.

    Käytätkö nykyään minkä verran lukulasejasi vai onko niiden käyttö jäänyt kokonaan? Entä teetkö paljon tarkkaa lähityötä esimerkiksi tietokoneella?

    Yksi vaihtoehto voisi olla, että silmäsi ovat jonkinlaisessa kramppitilassa, joka aiheuttaisi kuvaamasi ongelman. Tällöin silmät eivät jaksa enää tarkentaa kuvaa tarkaksi iltaa kohden.

    Mitään varmaa en voi kuitenkaan sanoa näin kun en ole päässyt tutkimaan näköäsi.

    Joskus myös silmien kuivuminen voi aiheuttaa hankaluutta näkemiseen niin kuin sinulle oli kerrottukin. Kuivumisen takia kuva voi olla sumea tai epätarkka. Oletko kokeillut olisiko kostuttavista tipoista apua?

    Ja vastatakseni alkuperäiseen kysymykseesi, eli kannattaisiko sinun mennä vielä optikolle vai silmälääkärille?

    Silmälääkäri pystyy tarkastamaan silmän terveyden tilan ja tarvittaessa käyttämään mustuaisia laajentavia tippoja, jolloin myös silmän mukautumiskyky lamaantuu. Tällöin lääkäri pystyy tekemään tarkastuksen siten, että silmän sisäinen linssi ei tee työtä. Mikäli et ole koskaan käynyt silmälääkärillä, ei tällaisesta silmien perustutkimuksesta ole ainakaan mitään haittaa.

    Toisaalta jos et vielä tässä vaiheessa halua mennä silmälääkärille, voit varata ajan vielä toiselle optikolle, jolloin saat vielä yhden mielipiteen.

    Valitettavasti en osaa antaa tämän tarkempia neuvoja.

  31. Hei!

    Kiitos nopeasta vastauksestasi!
    Käytän lukulaseja melko säännöllisesti, joskus saatan lukea lehtijutun ilman niitä mutta muuten aina kirjojen tai tietokoneen kanssa työskennellessä. Ja sitä teen useamman tunnin päivässä. Silmätippoja en ole halunnut vielä hankkia, kun en tiedä johtuuko ongelma kuivista silmistä. Voisin tietysti kokeilla, jos niistä ei mitään haittaakaan ole.

    Ja jos tilanne ei parane, ehkäpä minun olisi järkevää mennä silmälääkärille, etten menisi entistä enemmän päästä pyörälleni. Huolenani oli vain, pitääkö lääkäri minua ihan tyhmänä jos menen sinne tällaisessa tilanteessa – toisaalta, sekä optikko että toinen lääkäri ovat minulle silmälääkäriä suositelleet.

  32. Hei Anna!

    Kostutustippojen käytöstä ei ole ainakaan mitään haittaa ja niitä löytyy useita eri vaihtoehtoja apteekista tai optikkoliikkeestä. Mielestäni sinun kannattaa kokeilla niitä, niin voit kertoa silmälääkärille tai optikolle mennessäsi onko niistä ollut mitään apua.

    Sitä mitä lääkäri ajattelee vastaanotolle menemisestä, ei taatusti kannata huolehtia. Sinulla on näkemisessä selvä ongelma, johon haluat ratkaisun ja lääkäri pyrkii tämän ongelman ratkaisemaan.

  33. Lotta says

    Olen 15-vuotias. Tietääkseni minulla on likinäköä ja tunnen siis näkeväni lähelle aivan hyvin. Viime näöntarkastuksessa näköni riitti juuri ja juuri molempiin ajokortti -ryhmiin ilman laseja. En haluaisi hankkia silmälaseja tai en ainakaan käyttää niitä julkisesti eli tunnen nyt, että pärjäisin pelkillä piilareilla. Terveydenhoitaja suositteli käymään näöntarkastuksessa silmälääkärillä ja olisi antanut lähetteenkin, mutta sanoin että en halua silmälaseja.

    Olisiko terveellistä? Jos käyttäisin piilolinssejä koulussa joka päiväisesti, mutta kotiin tultuani ottaisin ne vaikkapa heti pois. Niinpä silmä saisi levätä ilman piilareita koulun jälkeen kotona. Lisäksi viikonloppuisin en niitä niin kauaa tarvitsisi, koska olen aika paljon kotona ja kotona en tarvitse niitä. Kotona olen pärjännyt tähän astikkin ilman laseja/piilareita, joten lasien hankkiminenhan olisi sitten aika turhaa, jos en niitä kotonakaan käyttäisi. Joten rahaa menisi ehkä hukkaan, kun lasit olisi vähällä käytöllä ja kaikenlisäksi vahvuus voisi olla väärä, jos vaikka vasta 5 vuoden päästä haluaisin niitä alkaa käyttämään. Lepääkö silmä yhtä hyvin, kun ei käytä mitään kuin että käyttäisi silmälaseja? Eikös ole hyvä, että silmän lihakset saavat välillä töitä?

    …vielä silmän kasvamisest…Miksi ei kannata käyttää piilareita, kun silmä vielä kasvaa? Luin että silmä voi kasvaa 25-vuotiaaksi asti, mutta itse olen 15-vuotias ja silmäni on varmaan pidentynyt, koska näköni huononi. Ja eikös se kontrolli ole 6kk välein eli tuskin se näkö sitä nopeampaa enää mulla ehtisi huonotua?

  34. Hei Lotta!

    Mielestäni sinun kannattaa ehdottomasti mennä käymään ensimmäiseksi näöntarkastuksessa, jossa selviää minkälainen näkösi on tällä hetkellä.

    Kannattaa muistaa, että näöntarkastuksen tuloksen perusteella kukaan ei voi pakottaa sinua hankkimaan lasejasi, mutta tuloksen perusteella asiaa on paljon helpompi miettiä.

    Et ole ainoa nuori, joka ei missään tapauksessa haluaisi käyttää silmälaseja. Itse en kuitenkaan suostu omien asiakkaiden kohdalla ikinä siihen, että piilolinssit olisivat ainoa näönkorjausvaihtoehto.

    Valitettavasti kokemus on opettanut sen, että vain esimerkiksi koulua varten hankitut piilolinssit ovat silmässä ensin muutaman tunnin pidempään ja sitten lopulta koko valveilla oloajan.

    Pahimmillaan liiallinen piilolinssien käyttäminen voi aiheuttaa silmään pysyviä rakenteellisia muutoksia kuten turvotusta silmän sarveiskalvolle ja niin sanottuja uudisverisuonia.

    Tämä kannattaa jokaisen piilolinssien käyttäjän muistaa, koska nämä muutokset voivat olla jatkossa este piilolinssien käytölle. Sinullakin on vielä kymmeniä vuosia aikaa käyttää piilolinssejä, jos et pilaa silmiäsi alkumetreillä.

    Tietenkään kukaan ei voi pakottaa sinua käyttämään silmälaseja. Mitään pysyvää haittaa silmiin ei tule sillä, vaikka ei käyttäisikään minkäänlaista näönkorjausta. Selvää on kuitenkin, että tämä ei ole vaihtoehto, jos näkeminen on hyvin hankalaa tai tästä seuraa esimerkiksi päänsärkyjä.

    Tuo kysymyksesi siitä, että eikö silmien lihasten ylimääräinen työskentely ilman näönkorjausta olisi hyvä juttu, ei pidä paikkaansa. Valitettavasti et pysty estämään näkösi muuttumista millään keinoilla.

    Pitkäaikainen siristely ja pinnisteleminen voi aiheuttaa myös kosmeettisia haittoja silmien ympärille, kuten ryppyjä.

    Ensimmäisenä sinun kannattaa jutella asiasta vanhempien kanssa ja käydä tosiaan siellä näöntarkastuksessa.

  35. Janika says

    Hei!
    Kannattaisiko minun käydä näöntarkastuksessa..olen vuosia kärsinyt päänsärystä ja viimeaikoina särkyä on ollut enemmän tuolla silmien yläpuolella ja silmiä särkee myös usein, eli silmiä liikuttaessa tuntuu pientä kipuilua ja joskus ihan muuten vain jomottaa silmiä. Muuten en ole huomannut, että näköni olisi huonontunut. Voisikohan tämä silmä ja päänsärky johtua näöstä vai jostain muusta.

  36. Hei Janika!
    Toki sinun kannattaa käydä näöntarkastuksessa selvittämässä, ettei sinulla ole piilevää taittovirhettä, joka voisi aiheuttaa kuvailemiasi oireita.

    Luonnollisesti oireet voivat johtua monesta muustakin asiasta, mutta tässä mennään lääkärin osaamisalueelle. Sinun kannattaakin käydä myös lääkärillä, jolloin hän selvittää muun terveydentilan.

  37. Hei!
    Olen 43v. nainen ja minulta lapsena leikattu vasen silmä karsastuksen vuoksi ja optikko on sanonut ettei hän voi tutkia silmiä tämän takia vaan on käytävä silmälääkärissä. Koska joudun taloudellisen tilanteeni vuoksi hakemaan toimeentulotukea niin miten todistan sossuun ettei silmiäni voi optikko tutkia vaan pitää olla silmälääkäri ja se maksaa?
    Kun ei viimeksi n. 3v sitten silmälääkäri kirjoittanut mitään ns. tositetta mistä tuo asia ilmenisi niin miten sen ns. todistuksen saisin että on käytävä silmälääkärillä?

  38. Hei Heli!
    Itse olen kirjoittanut muutamilla asiakkaille juuri kuvailemaasi tilannetta varten vapaamuotoisen lausunnon, jossa kerrotaan lyhyesti miksi optikko ei voi tehdä lasimääräystä.

    Luultavasti kaupunkisi tai kuntasi sosiaalitoimistolla on joku optikkoliike sopimusliikkeenään ja uskoisin sinun saavan todistuksen esimerkiksi tästä liikkeestä.

    En toki voi sanoa varmasti muiden puolesta, mutta todennäköisesti tämmöinen todistus on maksuton. Ainakaan niissä liikkeissä joissa olen työskennellyt, ei tämmöisestä ole veloitettu mitään.

  39. Kiitos neuvosta.Kaupungin sos.toimisto laittaa asiakkaan tekemään hintakyselyitä silmälasien hinnoista muttei suosi silmälääkärillä käyntiä ja täällä ei joka silmälasiliikkeessä ole silmälääkäreitä käytettävissä joten liikkeet käyttävät samaa silmälääkäriä / -lääkäreitä kuten esim. Nissenillä on silmälääkäri joten esim. Instrumentarium ohjaa käymään siellä. Olen käynyt Nissenillä silmälääkärissä muttei hän minulle tällaista lausuntoa kirjoittanut; ei kai hänen mielestään ollut tarpeellista vaikka selvitin että miksi sellaisen tarvitsen.
    Joten en todellakaan tiedä että mistä sitten saan sen ns todistuksen siitä ettei silmiäni voi optikko tutkia koska toiseen silmään tehty se karastusleikkaus lapsena..
    Mutta voin yrittää jostain kysellä että miten sellaisen tod. saisin. Toivotaan että sen saisin niin ei tarvitsisi joka kolmas vuosi pyytää sitä joka kerta uudelleen.. Kiitos neuvoista.. 🙂

  40. Hei Heli!
    Tarkoitin vastauksellani sitä, että mielestäni kuka tahansa optikko voi kirjoittaa tämmöisen todistuksen kun kerrot tilanteestasi.

    Sinun kannattaa siis käydä paikkakuntasi optikkoliikkeissä kysymässä asiaa.

    Optikko voi siis antaa lausunnon, jossa hän kertoo miksi optikko ei voi määrätä sinulle laseja.

    Varsinaisesti tämä ei ole mikään “virallinen” lausunto, mutta tiedän tämmöisen kelpaavan sosiaalitoimistoon useammalla paikkakunnalla.

  41. Elina says

    Hei, onpas hienoa että tällainen sivu on olemassa!

    Suunnittelen uusien silmälasien hankkimista, sitten kun minulla on kohta varaa, ja samalla pitäisi mennä näöntarkastukseen optikolle. Se varmaan tarvitaan joka tapauksessa kun aion ostaa uudet linssit. Mietin pitäisikö minun samantien varata aika silmälääkärille (en ole edes saanut selvitettyä kuinka paljon enemmän se maksaa, rahaa ei pahemmin ole ylimääräistä).

    Minulla on vahva likinäkö, en edes muista miinusten määrää koska viime tarkastuksesta on varmaan lähes vuosikymmen. Olen ollut pitkään huonoilla laseilla (naarmuuntuneet ja vääntyneet outoon asentoon) mistä johtunee se että silmäni ovat tosi väsyneet, nään kaiken lähellä olevan kahtena jos en erikseen ponnista ja kauas huonosti. Joskus yläasteella optikolla oli puhetta siitä että silmänpaineitani pitäisi tarkkailla, mitä se sitten tarkoittaakin. Kaverini sanoi että minun pitäisi käydä silmälääkärillä.

    Toisaalta jos oireet häviävät uusilla silmälaseilla lienee turhaa tuhlata silmälääkäriin?

    Voivatko silmät muuten väsyä kirkkaat valot päällä nukkumisesta? Aina kun laitan valot pois ne tuntuvat jotenkin rentoutuvan.

    Kiitos jos joku jaksaa vastata johonkin näistä mitä olen miettinyt:)

  42. Hei Elina!
    Kiva että blogistani on ollut hyötyä

    Valitettavasti minun on näin netin kautta hankala sanoa oireistasi mitään varmaa. Tässä kuitenkin vähän pohjatietoa siihen miten sinun kannattaisi toimia.

    Ensinnäkin vanhat lasit, jotka ovat vääntyneet, naarmuuntuneet ja joiden voimakkuudet eivät ole ajan tasalla, voivat aiheuttaa hyvinkin hankalia tuntemuksia.

    Jos päätät mennä optikolle tarkastukseen, niin mikäli optikko havaitsee tarkastuksessa jotakin normaalista poikkeavaa, pitää optikon lain mukaan lähettää sinut silmälääkärin tutkimukseen.

    Optikko pystyy mittaamaan myös silmänpaineesi.

    Et kertonut minkä ikäinen olet, mutta mielestäni jokaisen kannattaa käydä silmien terveystarkastuksessa silmälääkärillä noin 40-vuotiaana.

    Silmälääkärin palkkio on noin 70-100 euroa ja tästä saa Kelasta takaisin noin 20 euroa.

    Optikon tarkastus maksaa paikasta riippuen 0-35 euroa ja lasien ostaja saattaa saada tarkastuksen edullisemmin tai ilmaiseksi.

    Julkisen terveydenhuollon kautta silmälääkärille on mahdollista päästä käsittääkseni vain silloin jos on todettu jokin silmäsairaus joka vaatii hoitoa.

    Tuohon valot päällä nukkumisen vaikutuksista silmien väsymiseen en valitettavasti osaa sanoa mitään.

  43. Hei

    Olen jo vuosia joskus öisin nähnyt salamointia silmissäni (eli siis pimeässä ja väsyneenä), mutta en ole koskaan huolestunut tästä. Pitäisikö minun? Minulla on hajataittolasit, joita ilman saan päänsärkyä (-1 ja -1,25). En ole koskaan käynyt silmälääkärillä (olen 25 ja sain lasit 17-vuotiaana).

    Kiitos!

  44. Hei Mira!
    Minun on näin netin välityksellä mahdoton sanoa mitään varmaa siitä mistä välähdykset voisivat johtua.

    Mielestäni olisi järkevää, että silmälääkäri tutkisi silmäsi. Kaikenlaiset välähdykset ja salamaniskut näkökentässä tulee ottaa vakavasti, vaikka niitä olisi vain harvakseltaan ja tietyissä olosuhteissa.

  45. Frans says

    Moi!

    Minulla ollut jo pitkän aikaa(lähes vuoden )päänsärkyä ja kipua silmissä. Olen 15-vuotias ja päänsärky ilmenee yleensä koulun aikana ja se menee ohitse sitten jonkin ajan päästä kun olen tullut kotiin. Kävin lääkärissä tarkastattamassa verenpaineen ja se oli normaali. Lääkäri ehdotti ,että kannattaisi mennä näöntarkastukseen optikolle. Mutta äitini on sitä mieltä, että optikot tyrkyttävät laseja jokaiselle kenelle tehdään näöntarkastus, koska he samalla myyvät laseja. Siispä… Pitäisikö mennä optikolle vaiko silmälääkäriin ?
    Kiitos jo etukäteen vastauksesta 🙂

  46. Hei Frans!
    Yleensä äitiä kannattaa toki uskoa, mutta juuri tässä asiassa äitisi on väärässä.

    Optikon ammattietiikkaan ei kuulu missään nimessä se, että asiakkaalle myytäisiin lasit ilman tarvetta. Optikon työssä tulee vastaan usein asiakkaita, jotka eivät tarvitse laseja ja tämä kyllä kerrotaan asiakkaalle. Tämän puolesta voit huoleti mennä optikolle näöntarkastukseen.

    Mikäli tarkastuksessa ilmenee, että sinulla olisi laseille tarvetta, niin tarkastuksessa sinulle todennäköisesti näytetään koekehyksen avulla miten näkisit lasien kanssa. Tämäkin auttaa osaltaan päätöksen tekemisessä.

    Ja tarkastushan ei sido sinua millään tavalla lasien hankkimiseen, vaan päätöksen tästä tekee aina asiakas.

    Toki voit halutessasi käydä kuitenkin myös silmälääkärillä.

  47. Hei.
    Olen 15v, ja viimeisen kahden kuukauden aikana olen havainnut että vasen silmäni ei näe kunnolla vasemmalle,näköni sumenee välillä ja viimeisten 3 viikonaikana on alkanut myös olla päänsärkyä lähespäivittäin. Terveydenhoitaja totesi että kaukonäköni on puolenvuodenaikana huonontunut mutta on edelleen normaalin rajoissa, ja vuosi sitten optikolla käydessäni todettiin vain lievää kaukonäköisyyttä ja hajataittoa joihin ei puututtu sen enempää. Kannattaako käydä uudelleen optikolla, vaiko vain odottaa että oireet menevät ohi itsestään?

  48. Hei Nina!
    Mielestäni sinun kannattaa käydä näöntarkastuksessa, koska terveydenhoitajankin mukaan näkösi on kuitenkin muuttunut. Optikoltasi saat selville tämän hetken taittovirheesi määrän.

    Mielestäni asian kanssa on turha odottaa, koska sinulla on oireita, jotka voivat viitata näön heikkenemiseen.

  49. essuli says

    Hei! Olen 16-vuotias ja silmälasit olen saanut 11-vuotiaana. Näköni on muuttunut jatkuvasti huonommaksi, ja parina viime vuotena olisi pitänyt vaihtaa lasit jo 3kk:n välein. Terveydenhoitaja teki näontarkastuksen viime keväällä 3kk lasien uusinnan jälkeen. Huomasin etten nähnyt enää kolmea viimeistä riviä kuten silloin kuin sain lasit. Näköni on huonontunut tasaisesti siitä lähtien, joten on vaikea nähdä opettajan kirjoituksia taululta kunnolla. Mitä tehdä? Pitäisikö huolestua?

  50. Hei Essuli!
    Valitettavasti en pysty vastaamaan näin netin kautta kuin yleisellä tasolla kysymykseesi siitä ovatko näössäsi tapahtuneet muutokset normaaleja.

    Tarkempi vastaaminen vaatisi sen, että pääsisin tutkimaan silmäsi.

    Yleisesti ottaen voi sanoa, että teini-iässä, jolloin tapahtuu muutenkin nopeaa kasvua, voi myös taittovirhe muuttua todella nopeaan tahtiin.

    Tällöin voi olla tarvetta muuttaa lasien voimakkuuksia jopa muutaman kuukauden välein.

    Jos asia mietityttää sinua kovasti, etkä ole käynyt silmälääkärissä aiemmin, niin suosittelisin sinua varaaman ajan silmälääkärille. Näin lääkäri pystyy tutkimaan silmäsi sekä samalla saat uudet silmälasivoimakkuudet.

  51. essuli says

    En ole kasvanut senttiäkään kahteen vuoteen, joten kasvusta ei varmaan johdu.

  52. Hei Essuli!
    Vaikka pituuskasvusi olisikin jo loppunut, voi silmän kasvu ja kehitys jatkua yhä. Tämän takia näkemisen muutokset voivat johtua tästä.

    Ja kuten jo sanoinkin, niin silmälääkäriltä saat tarkempia vastauksia näkösi muutokseen liittyviin kysymyksiin.

  53. Hei!

    Hienoa, että tällainen sivusto on olemassa! Toivottavasti saan ratkaisun omaan ongelmaani.

    Olen 23-vuotias nainen, minulla on käytössäni lasit, silmälasireseptissäni on merkinnät: Kauas +0,25 -0,25 a:125 ja -0,25 a:20. En tiedä oikein mitä nämä tarkoittaa, kävin viikko sitten uudestaan näöntarkastuksessa optikolla, ja näköni on pysynyt kuulemma melkein samana, ainoastaan joku noista luvuista oli muuttunut 0,50:aan. Nämä ensimmäiset lasit sain siis 4 vuotta sitten, uusia en nyt hankkinut, koska optikon mielestä näön muutos ei ole niin merkittävä, että uusia tarvitsisi välttämättä. Minusta tuntuu nykyään, etten pysty kunnolla tarkentamaan esimerkiksi tv:n tekstitystä, kirjaimet näkyvät jotenkin hieman sumeasti, täytyy jatkuvasti siristellä silmiä ja katsoa jotenkin pää vinossa.. Myös kauas katsominen tuntuu välillä hankalalle, ettei näe tarkasti jotain, mitä on ennen nähnyt. Myös välillä tuntuu että tekstiä lukiessa, esim tietokoneella ei pysy oikeilla riveillä. Eniten pelottaa, jos vaikka sokeudun, kuinkahan todennäköistä se on? Myös silmänpaineet mitattiin viikko sitten, toisessa oli 13 ja toisessa 15. Mitään sairauksia minulla ei ole (toivottavasti). Myös kaikki kirkkaat asiat jotenkin “palavat kiinni” katseeseeni, esim jos katson tätä tietokoneen näyttöä ja käännän katseeni seinään, se näyttö näkyy silmissäni hetken. Myös näin talvisin ulkona kirkkaalla säällä katsoessani lumihankeen silmissä näkyy sellainen kirkas valopiste. Kerroin näistä kaikista näöntarkastuksessa, mutta optikon mielestä silmissä ei ole mitään vikaa.. Itseäni kuitenkin hirvittää aika paljonkin, varsinkin tuo näön sumeneminen välillä. Tätä ei siis ole jokapäivä, mutta nyt parin kuukauden aikana on ollut muutamina päivinä viikossa. Mietin, voiko johtua siitä, että olen viettänyt tämän vuoden puolella todella paljon aikaa koneen ääressä, keskimäärin 5 tuntia päivässä, (kuitenkin taukoja pitäen). Kiitokset jo etukäteen vastauksesta!

  54. Hei Piia!

    Valitettavasti minun on näin netin kautta todella hankalaa sanoa mitään tarkkaa siitä mikä voisi aiheuttaa kuvailemiasi ongelmia, koska en pääse tutkimaan silmiäsi.

    Joka tapauksessa vain yhdessä arvossa tapahtunut muutos 0,25 -> 0,50 on pienin mahdollinen muutos.

    Toki pitkäaikainen lähityö voi esimerkiksi rasittaa silmiä ja aiheuttaa itsessään rasituksesta johtuvaa silmien väsymystä ja jopa epätarkkuutta näkemisessä.

    Myös silmien mukautumiskyky tai esimerkiksi piilokarsastus voi aiheuttaa ongelmia, mutta nämä optikon olisi kyllä pitänyt huomata tarkastuksessa.

    Nämä ovat kuitenkin vain veikkauksia ja syy voi hyvin olla muuallakin. Kuten sanoin, niin ilman silmien tutkimista minun on mahdoton sanoa mitään tarkempaa.

    Asia kuitenkin vaivaa sinua selvästi, joten mielestäni sinun kannattaa varata aika silmälääkärille. Näin silmiesi terveydentila tutkitaan tarkasti ja luultavasti sinun ei tarvitse murehtia asiaa enää sen jälkeen.

    Silmälääkäri osaa vastata esimerkiksi tuohon valotäplä-asiaan tarkemmin.

  55. Hei!

    Kiitos paljon vastauksista! Täytynee siis vain varata aika silmälääkärille.. Vielä kysyisin sellaista, että mistähän voi jonhtua sellainen, että silloin tällöin kun herään, näköni on todella sumea. Ei näe kunnolla lähelle, eikä kauas. Parin tunnin kuluttua heräämisestä näkö normalisoituu. Voiko olla esimerkiksi kuivat silmät? Silmät ei kuitenkaan muuten tunnu kuivilta..

  56. Hei Piia!
    Valitettavasti minun on todella hankalaa sanoa tähän näön sumentumiseen mitään varmaan näin netin kautta.

    On kuitenkin totta, että esimerkiksi kuivat silmät saattavat aiheuttaa kuvailemiasi ongelmia. Tähänkin saat varmasti silmälääkäriltä vastauksen.

  57. viivi says

    Hei!
    Mietin että mistä tietää että pitäisikö mennä silmälääkärille vai optikolle? kun pitäisi uusia silmälasiresepti, mun mielestä mun näkö on entisestään huonontunut. Viimeks silmälääkärillä oon käyny pari vuotta sitten. Osaako optikko määrätä oikeat lasit?

  58. Hei Viivi!
    Optikko voi määrittää lasit itsenäisesti kaikille yli kahdeksanvuotiaille, joilla ei ole todettu silmäsairautta tai joiden silmiä ei ole leikattu.

    Mikäli optikko havaitsee tarkastuksessa jotakin normaalista poikkeavaa, pitää hänen jo lainkin mukaan ohjata asiakas silmälääkärille.

    Optikko on saanut koulutuksen nimenomaan silmälasien määräämiseen, eli voit varmasti luottaa optikon osaamiseen oikeanlaisten lasien määräämisessä.

  59. Maria says

    Hei!
    Sain 2 vk sitten uudet lasit. Tavallista miinusta siirrettiin sylinterin puolelle oikeassa silmässä -0,25 ja vasemmassa -0,5 (eli sen verran tuli sylinteriä lisää ja tavallista miinusta pois). Oikeassa silmässä cyl -3,4 ja tavallinen 0, vasemmassa jotain cyl 2,5 ja -0,75. Nyt tuntuu, että en ihan yhtä hyvin näe, ja silmät tuntuvat väsyvät tietokoneella ainakin. Edelliset lasit oli ohennettu 1,67, nyt uudet 1,6. Voisiko tämä ohennuksen ero selittää miksi uudet lasit tuntuu huonommilta? Edellinen optikko oli sitä mieltä, että koska sylinteriä on paljon, kannattaa ottaa suurempi ohennus, nyt uusiin tuli vain 1,6 koska optikko sanoi, että ohennus voi heikentää optista laatua. Mitä pitäisi uskoa?

  60. Hei Maria!
    Tuliko laseihisi muutosta hajataitteisuuden akselinsuuntaan vai pysyikö se ennallaan? Reseptissä tämä on merkattu AX-tekstillä.

    Molemmilla optikoilla on ollut omat perusteet linssisuositukselle, eikä niistä kumpikaan ole oikea tai väärä. Taitekertoimella 1.67 lasit myynyt optikko on halunnut tarjota sinulle mahdollisimman ohuet ja kauniit linssit. Toinen optikko on ajatellut varmasti, että taitekertoimella 1.6 linssin optiikka on voimakkuuksiin nähden paras mahdollinen.

    Linssin taitekerroin vaikuttaa linssin optiikkaan siten, että Abben luku on korkeammassa taitekertoimessa (1.67) alhaisempi. Tällöin linssissä on enemmän niin sanottua värivirhettä. Tämä on siis varmasti se syy miksi tämä toinen optikko suositteli sinulle 1.6 taitekerrointa.

    Osa asiakkaista on tälle virheelle hyvin herkkiä ja he kokevat lasit outoina ja toiset eivät huomaa mitään ongelmaa.

    Sinun tilanteessa, kun olet jo tottunut jo käyttämään 1.67 linssiä, voi muutos pienempään taitekertoimeen aiheuttaa totuttelua.

    Jos kuitenkin olet käyttänyt uusia laseja säännöllisesti jo pari viikkoa, pitäisi niihin pikkuhiljaa alkaa jo tottua. Sinun kannattaa varmasti käydä optikollasi ja kertoa ongelmista. Tällöin he voivat tarkistaa, että lasit on valmistettu oikein ja tarvittaessa varmistaa vielä näöntarkastuksen oikeellisuuden.

  61. onko verkkokaalvon irtaumasta johtuva varjoa läpinäkyvä vai tumma

  62. kun ei kertonut silmälääkärille salamoinnista ei siis tajunnut niin olisiko ihan rutiinitarkaststuksessa silmälääkäri oma-aloitteisesti huomannut jos vekrkokalvo olisi ollut irtoamassa tai muuta dramaattista

  63. Hei K!
    Valitettavasti en voi antaa tähän kysymykseen mitään varmoja vastauksia ja nämä ovat enemmän silmälääkärille kuuluvia kysymyksiä.

    Verkkokalvon irtautuman kokeneet ihmiset ovat ainakin minulle kuvailleet näkökenttään tullutta muutosta hyvin eri tavoin. Osa kuvailee tätä tummaksi varjoksi ja osa harsomaiseksi verhoksi jne.

    Kysymyksesi ei kerro tarkemmin minkälaisia oireita sinulla nyt on ja milloin silmälääkäri on tarkastanut silmäsi ja minkä vuoksi.

    Joka tapauksessa olen sitä mieltä että jos sinulla on itseäsi huolestuttavia oireita näkemisessä, niin sinun kannattaa käydä uudestaan silmälääkärillä tai kysyä neuvoa esimerkiksi terveyskeskuksesta.

  64. minulla on salamointia ollut jo vuoden ja näitä lasiaisen tiivistymiä paljon tai jonkn verran olen 45 v,mutta ei siis varjoa,muistaakseni terveyskirjaston sivuilla puhutaan varottavana oireena varjosta eikä siis salamoinnista silmälääkärissä löytyi joku rauhanen silmästä siis ei mitään
    hoitoa vaativaa ja lukulasien tarve,tarkastanut vuosi sitten.minkä ikäset ihmsiet tavallisesti ko seirauteen sairastuu.ja minulla on oireita salamointia siis ollut siis jo vuoden

  65. kaivoin netistä lisää tietoa terveyskirjaston sivuilla on erikseen juttu lasiaisen irtaumasta joka kohtaa 2 /3 ihmisistä jossa oireina lasiaisen tiivistymiä ja välähdyksiä, hoitoon tarvitsee mennä jos niitä on paljon ja päivittäin välähdyksiä siis. tai sitten käydä tarkistuttamassa tilanne , julkiselta apuolelta tosin tuskin pääsee luulisin.silmälääkäri ei ottanut vakavasti vaikka jotain tuntui että oli tapahtumassa.

  66. Hei K!
    Valitettavasti en voi tosiaan auttaa sinua tämän enempää, koska kysymyksesi menevät silmälääkärin osaamisen pariin. Muutenkin netin kautta on mahdoton vastata varmasti tämmöisiin kysymyksiin.

    Joka tapauksessa silmissä on voinut tapahtua paljonkin muutoksia vuoden aikana ja varmasti tilanteen näkee silmälääkäri tutkimuksessaan.

    Valitettavasti en osaa sanoa kirjoitetaanko terveyskeskuksesta lähete sairaalaan tällaisissa tapauksissa vai pitääkö tarkastus hoitaa yksityisellä puolella. Toki asiaa kannattaa kysyä omasta terveyskeskuksesta.

    Toivottavasti saat apua ja selvityksen ongelmaasi!

  67. kuivasilmä says

    Hei, osaisitkohan vastata tähän vaikka en tiedä liittyykö yhtään tähän aiheeseen? Minulla on todettu kuivat silmät ja silmiin asennettu tulpat ja käytän jatkuvasti silmätippoja. Olen käytttänyt noin puoli vuotta. Olen ajatellut hommata videotykin ja valkokankaan elokuvien katsomiseen. Voiko tämmöinen iso ruutu heikentää silmieni tilannetta vai pitäisikö pysytellä normi televisiossa?

  68. Hei Kuivasilmä!
    Valitettavasti en osaa arvioida yhtään kuivuisivatko silmäsi enemmän valkokankaalta leffoja katsellessa verrattuna televisiokatseluun. Pelkään myös, että kukaan ei voi antaa tähän varmaa vastausta.

    Äkkiseltään tuntuisi, että miksi silmät kuivuisivat enemmän valkokankaan takia. Varmaa mielipidettä minulla ei kuitenkaan tosiaan tähän ole.

  69. oivoi says

    Hei!
    Pitäisikö minun varata aika silmälääkärille vai optikolle seuraavien oireiden perusteella:
    -katseen tarkentaminen välillä hankalaa kauas katsoessa, näkökenttä muutenkin jotenkin hutera välillä
    -kun katson peiliin, on vaikea hahmottaa koko peilikuvani kerralla, yksityiskohtiin on helpompi keskittyä
    -huomaan lukiessani peittäväni kädellä vasemman silmän

    Mistä tuollaiset oireet voisivat johtua? Tätä on jatkunut jo pitkään, mutta vasta nyt asia on alkanut todella vaivata. Silmiini eikä päähäni särje.

  70. Hei!
    Näin netin kautta on aina todella hankalaa sanoa mitään varmaa kuvailtujen oireiden perusteella.

    Joka tapauksessa kertomasi perusteella sinun kannattaa käydä mielestäni tutkituttamassa näkösi joko optikolla tai silmälääkärillä.

  71. bääbelibii says

    olen 16 v ja olen huomannut etten näe lukea kaukana olevaa tekstiä kunnolla, mutta muuten näen suht hyvin. sekoitan myös numeroita ja kirjaimia taululla ja istun tokassa rivissä, mutta joudun opiskelunkin takia olemaan paljon tietokoneella. peittämällä oikean silmäni vasen näkee huonommin. slmäni myös kuivuvat helposti ja on ollut päänsärkyäkin ohimolla ja silmissä.
    Onko tämä likinäköä??
    ja onko likinäköisyys periytyvää, sillä kaikilla suvussani on likinäkö, eli ei näe kauas. minulla on kummiskin keskiviikkona terv.tarkastus nii katotaan mitä terveydenhoitaja sanoo, mutta kysyisin näin ammattilaiselta.

    Kiitos jo etukäteen!

  72. Hei!
    Näin netin välityksellä minun on valitettavasti mahdotonta sanoa varmasti onko sinulla jonkinlainen taittovirhe.

    Kertomasi oireet kuulostavat kuitenkin siltä, että tarkempia tutkimuksia olisi syytä tehdä.

    Mielestäni sinun kannattaisikin varata aika optikolle tai silmälääkärille täydelliseen näöntarkastukseen.

    Terveystarkastuksessa tehdään yleensä aika suppea näöntarkastus, eikä siinä tutkita näköä läheskään yhtä tarkasti kuin optikolla tai silmälääkärillä. Huomenna sinun kannattaa joka tapauksessa kysyä myös terveydenhoitajan mielipidettä asiasta ja toki on mahdollista, että terveydenhoitaja suosittelee sinulle käyntiä optikolla tai silmälääkärillä.

  73. Hajataittotesti? says

    Minulle tehtiin joku aika sitten näöntarkastus ja ilmeisesti hajataittoisuuden määrittämiseksi tehtiin testi, jossa piti kertoa, onko rasti ympyrän sisä- vai ulkopuolella. Kun rasti oli ympyrästä ylävasemmalla ympyrän ulkopuolella niin että yksi rastin sakara hädin tuskin hipoi ympyrän reunaa, optikko sanoi, että on ok kun joku osa rastia koskee ympyrää, eikä tarvitse enempää testata. Riittääkö tuo todella, kun mielestäni ennen rastin on aina pitänyt olla ympyrän sisällä?

  74. Hei!
    Kuvaa, jossa on vihreä ympyrä ja punainen risti, kutsutaan Schoberin risti –testiksi ja tällä testataan piilokarsastusta.

    Testissä on ihan normaalia, että risti ei pysy ympyrän sisällä vaan saattaa olla jossakin suunnassa hieman ulkopuolella.

    Näin ollen kertomasi ei tarkoita sitä etteikö tarkastusta olisi tehty asianmukaisesti.

  75. voiko alaikäinen mennä ja varata itse näöntarkastuksen optikolle?

    Ja… en näe hyvin taululle 2 riviltä ja kasvotkin noin 20m päästä erotan huonosti. Muuten en kyllä muutoksia paljoa huomaa.

    Kysyisin vielä, että onko jotain tapaa, millä itse voisi kokeilla näöntarkkuutta?

    kiitos jo etukäteen!

  76. Hei!
    Alaikäinen voi varata ajan itsenäisesti optikolle esimerkiksi ilman vanhempien lupaa. Sinulla on varmasti joku syy kysyä asiaa.

    Silmälasikauppoja en kuitenkaan lähtisi tekemään alaikäisen kanssa ilman vanhempien läsnäoloa tai suostumusta. Esimerkiksi Kuluttajaviranomaisten ohjeiden mukaan alaikäiset eivät saa tehdä arvokkaampia ostoksia ilman vanhemman lupaa.

    Mitään kovin luotettavaa tapa omatoimiseen näöntarkastukseen ei ole olemassa. Kertomasi perusteella sinun kannattaa joka tapauksessa tarkistuttaa näkösi, koska kyllä toiselta riviltä pitäisi nähdä taululle ilman ongelmia.

  77. Kiitos vastauksesta, mutta voiko näkööni vaikuttaa se, kun istun samalla tietokonella opiskellessani sellaista alaa?

  78. Hei J!
    Toki päätetyöskentelyllä voi olla vaikutusta näkemiseen.

    Näöntarkastuksessa sinun kannattaa kertoa myös päätetyöskentelystä, jolloin tarkastuksessa varmasti mietitään kokonaisvaltaisesti näkemistäsi niin kauas kuin lähellekin tietokoneen etäisyydelle.

  79. Mittasin näön netissä olevalla E-näkötaululla. vasen oli 0,50. en muista oikean silmän arvoja, mutta kannattaako kuitenkin mennä optikolle?

  80. Hei!
    Suosittelen sinua ehdottomasti varaamaan ajan näöntarkastukseen.

    Nämä nettitestit eivät ole täysin luotettavia, mutta ne antavat kuitenkin suuntaa siitä onko aihetta tarkemmalle tutkimukselle vai ei.

  81. Hei!
    Olen 26-vuotias nainen ja minulla on alkanut näkymään näkökentässä sykeröisiä langan pätkiä, laisaissamentumia siis. Näitä langan pätkiä näkyy aina silloin tällöin, toisina päivinä enemmän kuin toisina. Olen myös huomannut että tietokoneelta lukiessani en tahdo saada selvää oikein pienestä tekstistä ja että rivit menevät sekaisin.
    Kuinka “vaarallisia” nämä lasiaissamentumat ovat? Häviävätkö ne ajan kanssa vai joudunko katselemaan niitä ikäni? Pitäsikö minun käydä silmälääkärillä (onko optikkoliikkeen silmälääkäri yhtä pätevä kuin esim. terveyskeskuksessa oleva silmälääkäri?) vai riittääkö käynti optikolla?

  82. Hei!
    Vastaan ensin helpompaan kysymykseesi optikkoliikkeen silmälääkärin pätevyydestä verrattuna terveyskeskuksessa olevaan silmälääkäriin.

    Optikkoliikkeissä vastaanottoa pitävät silmälääkärit ovat varmasti ihan yhtä päteviä kuin lääkäriasemillakin työskentelevät silmälääkärit.

    Monesti varsinkin pienillä paikkakunnilla, jossa ei ole lääkäriasemia, on optikkoliike looginen paikka pitää vastaanottoa. Valtaosassa optikkoliikkeistä silmälääkäri on itsenäinen ammatinharjoittaja, eli hän ei ole millään tavalla optikkoliikkeen palkkalistoilla.

    Lääkäri siis tutkii potilaan silmät ja antaa hänelle joko silmälasireseptin tai ohjaa tarvittaessa keskussairaalaan jatkotutkimuksiin.

    Itse asiassa terveyskeskuksissa ei käsittääkseni ole juuri koskaan silmälääkäreitä. Tarvittaessa yleislääkäri voi lähettää potilaan keskussairaalaan tai yliopistolliseen sairaalaan jatkotutkimuksiin silmälääkärille.

    Sitten toiseen kysymykseesi näkökentässä näkyvistä langan pätkistä. Yleensä olen tosi varovainen silmien terveyteen liittyviin kysymyksiin vastatessani näin blogin kautta. Itse asiassa varmojen vastausten antaminen pelkkien kirjallisesti kerrottujen oireiden perusteella on mahdotonta.

    Yleisesti voin sanoa, että usein näkökentässä näkyvät syheröt ovat tosiaan lasiaissamentumia. Yleensä kaikki meistä näkevät joskus jonkinlaisia lankamaisia syheröitä.

    Toki jos sykeröiden määrä on yllättäen lisääntynyt tai näkökentässä on harsomaista samentumaa, harmaita alueita tai salamointia, on hyvä varmistaa silmälääkärin toimesta mistä tämä johtuu.

    Samalla kun silmälääkäri tutkii silmäsi terveydentilan, pystyy hän tarkastamaan myös näkösi.

    Joka tapauksessa sinun varmasti kannattaa käydä tarkistuttamassa näkösi, koska sinulla on lukemissa ongelmia.

  83. Olisin kysynyt vain et pitääkö minun varata aika silmälääkärille vai optikolle jos menen näöntarkastukseen? edellisestä on kulunut jo pitkä aika ja nyt pitäisi uudet lasit hommata. Minulla on taittovirhe. Osaako optikko katsoa sopivat lasit vai pitääkö olla lääkäri?

    • Hei!
      Jos sinulla ei ole todettu aiemmin silmäsairauksia eikä silmiäsi ole leikattu, voit varata ajan optikon näöntutkimukseen.

      Mikäli tutkimuksessa havaitaan jotain normaalista poikkeavaa, suosittelee optikko sinulle jatkotutkimuksia silmälääkärissä.

      Optikko on saanut koulutuksen juuri taittovirheen määrittämiseen. Optikko osaa siis valita sinulle varmasti oikeat voimakkuudet.

  84. Kyllästynyt says

    Olen pian 15-vuotias tyttö. Minulla on alkanut olla jatkuvaa päänsärkyä ja silmäsärkyä. Silmät tuntuvat todella rasittuneilta ja kipeiltä. Olen käynyt koulumme terkkarilla, ja hän ehdotti silmälääkärille ajan varaamista. Tarvitseeko tällaisessa tilanteessa hankkia laseja?

    • Hei Kyllästynyt!
      Valitettavasti minun on mahdoton sanoa oireidesi perusteella tarvitsetko lasit vai ei. Mielestäni oireesi ovat kuitenkin sellaiset, että niiden johdosta on syytä tutkia näköäsi tarkemmin.

      Koska terkkari on ehdottanut sinulle silmälääkärin ajan varaamista, kannattaa tätä varmasti noudattaa. Näin saat tietää suositellaanko sinulle silmälaseja ja mistä oireesi johtuvat.

  85. Jussi says

    Moi!
    Olen 16-vuotias poika. Minua on häiritsenyt noin kolmisen kuukautta ilmiö, jossa näkökentässä vilisee viivoja ja aaltoja. Tuntuu, että ne menevät silmästä ohi ylhäältä alas ja päinvastoin. Joskus kun pysähdyn ja katson alaspäin, minä näen hämähäkin tapaisen rihman silmässä, joka lähtee pois. Olen lukenut lasiaissamentumasta, voisiko se olla se? Näin nuorena?

    Mikä muu tämä voisi olla oireitten perusteella kuin lasiaissamentuna? Mitä teen?

    • Hei Jussi!

      Valitettavasti minun on mahdoton sanoa mitään varmaa näin netin kautta siitä mistä oireesi voisivat johtua. Lisäksi tällaiset asiat menevät enemmän silmälääkärin kuin optikon osaamisalueen puolelle.

      Yleisellä tasolla voidaan kuitenkin sanoa, että lasiaisen samentuma voi aiheuttaa näkökenttään rihmamaisia häiriöitä ikään kuin silmässä olisi katseen mukana siirtyviä langan pätkiä.

      Parhaiten saat vastauksen kysymyksiisi varaamalla ajan silmälääkärille. Jos opiskelet parhaillaan, voit toki kysyä koulun terveydenhoitajan kautta asiaa ensimmäiseksi.

      Pahoittelen, että minusta ei ollut tämän enempää apua. Tämmöisiin kysymyksiin on kuitenkin mahdoton vastata mitään varmaa näin netin välityksellä.

  86. heinähattu says

    Hei,
    Olen saanut ensimmäiset silmälasini yläasteella ja viimeisin optikkokäyntini oli lukion alussa noin 2-3 vuotta sitten. Nyt olen huomannut, että näköni on mennyt suhteellisen nopesti paljon huonommaksi eikä nykyisistä silmälaseista tunnu olevan hirveästi apua (kaukana olevat kasvot ovat sumeat ja teksti epätarkkaa). Kärsin myös kuivista silmistä ja ns. paineentunteesta silmien takana, joka voisi tosin johtua väsyneistä silmälihaksista. Lähisuvussani on myös silmäsairauksia (silmäsarkoidoosi ja glaukooma). Kannataisiko minun varata aika silmälääkärille vai optikolle?

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

    • Hei Heinähattu !

      Tulkitsen kysymyksesi siten, että sinulla on huoli silmiesi terveydestä. Tällöin sinun kannattaa varata aika silmälääkärille, niin sinulle tehdään täydellinen silmien terveystarkastus. Tällä en ota mitään kantaa kertomiisi oireisiin, koska internetin kautta on yleensäkin todella hankalaa tehdä mitään johtopäätöksiä terveyteen liittyvistä asioista kerrottujen oireiden perusteella. Lisäksi optikko ei saa missään tilanteessa tehdä esimerkiksi diagnoosia silmäsairauksista.

      Hyvä yleislinjaus on kuitenkin, että jos silmien terveys huolestuttaa, niin silloin silmälääkäri on oikea ihminen tutkimaan asiaa. Jos taas ainoa huoli on näön heikkeneminen, kannattaa varata aika optikolle. Lisäksi optikko lähettää asiakkaan eteenpäin silmälääkärille huomatessaan jotain silmäsairauteen viittaavaa.

      Yhä enenevässä määrin osa silmälääkäreistä ei välttämättä kirjoita asiakkaille silmälasireseptiä, vaan he suosittelevat optikolla käyntiä lasireseptin tiimoilta. Toki osa lääkäreistä kirjoittaa kuitenkin samalla myös silmälasireseptin.

      Koska taidat olla vielä lukiossa, voisit kysyä asiaa ensimmäiseksi opiskelijaterveydenhuollosta. En tiedä olisiko tätä kautta mahdollisuus päästä silmälääkärille, mutta kannattaahan asia varmistaa.

  87. Antti Hyttinen says

    Hei
    Olen 31-vuotias ja minulla on väsyneet silmät, pään särkyä. Näkö tuntuu myös välillä epätarkalta. Edellisestä tarkastuksesta on vasta reilu vuosi aikaa. Silloin sain viimeksi uudet lasit. Voiko näkö olla näin pian taas huonontunut?

    • Hei Antti!

      Näössä voi tapahtua muutoksia vuoden aikana.

      On todella yksilöllistä kuinka nopeasti ja minkä verran näkö meillä kullakin muuttuu. Toisilla voimakkuudet voivat säilyä muuttumattomana vuosia. Toisilla taas näössä tapahtuu nopealla tahdilla muutosta.

      Esimerkiksi silmälasiresepti on voimassa maksimissaan kuusi kuukautta sen kirjoituspäivästä. Joskus lapsilla tai etenevää silmäsairautta sairastavilla voi olla reseptissä merkintä kuutta kuukautta lyhyemmästä voimassaoloajasta.

      Suosittelisinkin sinua varaamaan ajan optikolle näöntutkimukseen. Näin saadaan selville minkälaisia muutoksia näössäsi on mahdollisesti tapahtunut.

  88. Suvvana says

    Mikä vahvuus on pienin mitä laseissa voi olla kun kyseessä on henkilö joka näkee kauas, mutta ei lähelle. Kyseinen henkilö on opiskelija ja tarvitsisi lukulasit tehdäkseen kirjallisia tehtäviä. Silmälääkärissä henkilö ei ole käynyt. Täytyykö henkilön ensin käydä silmätarkastuksessa ennen lasien hankkimista?

    • Hei Suvvana!
      Silmälaseissa voimakkuudet ilmoitetaan neljänneksen välein. Pienin voimakkuus on 0,25. Likinäköisellä voimakkuudet ovat miinusta ja kaukonäköisellä plussaa.

      Näkö tulee tutkia ennen silmälasien hankintaa. Voimakkuutta ei voida määrittää luotettavasti millään muulla tavalla kuin tarkastamalla henkilön näkö.

      Ihmisillä voi olla ja monesti onkin oikeassa ja vasemmassa silmässä erilainen näkö. Perusvoimakkuuden lisäksi laseissa voi olla myös hajataitteisuuden korjausta tai vaikka prismakorjausta.

      Aina jos näkemisessä tuntuu olevan jotakin ongelmaa, kannattaa varata aika näöntutkimukseen. Tällöin selviää onko silmälaseilla tarvetta ja jos on, niin minkälaisille laseille. Lisäksi asiakkaalle voidaan näyttää tarkastuksen yhteydessä koekehyksen avulla miten uusilla laseilla näkisi.

      Suosittelen teitä siis varaamaan ajan optikolle näöntarkastukseen.

  89. Santeri says

    Olen nähnyt jo kuukauden ajan selvästi normaalia huonommin, taululla oleva teksti ei erotu 5 metrin päähän selkeästi eikä kasvoja tunnista bussissa. Näön sumeisuus haittaa todella paljon normaalia elämää. Aluksi luulin syyn olevan piilolinsseissa, mutta näen silmälaseilla yhtä huonosti. Kävin optikolla viime viikolla, eikä vahvuudet (-1.75) ole muuttuneet mihinkään viime kesästä . Tänään huomasin, että oikea silmä näki MUUTAMAN MINUUTIN ajan todella tarkasti mutta sitten taas huonosti. En ole moneen kuukauteen nähnyt niin hyvin. Optikko sanoi ettei vahvuuksien lisääminen auttaisi vaan minun silmissäni on jotain vikaa ja ehdotti varata aika silmälääkärille. Voiko kyse olla jostakin vakavasta asiasta? Miten yleistä tällainen on?

    • Hei Santeri!
      Mielestäni sinun kannattaa tosiaan varata aika silmälääkärille, kuten optikko sinulle suositteli tarkastuksessa käydessäsi.

      Näin netin välityksellä ei valitettavasti pysty arvailemaan mistä näkemisen heikkeneminen voisi johtua. Lisäksi tällaiset asiat menevät silmälääkärin osaamisalueelle, koska optikolla on todettu, että silmälaseilla näköäsi ei saada tarkennettua.

      Aika ajoin tulee tilanteita, jolloin optikko joutuu syystä tai toisesta lähettämään asiakkaan silmälääkärille. Tämä ei ole missään nimessä mitenkään harvinaista.

      Asia selviää varmasti silmälääkärissä!

  90. Morjens 🙂
    Välillä silloin tällöin särkee silmää ajoittain eikä jatkuvasti niin pitäiskö olla huolissaan

    • Hei Miro!

      Valitettavasti minun on näin netin kautta mahdoton ottaa kantaa silmien särkemiseen liittyvään asiaan. Muutenkin asia menee helposti enemmän lääkärin osaamisalueen puolelle.

      Mikäli kipu häiritsee sinua tai kivun lisäksi näkeminen on heikentynyt, suosittelisin varaamaan ajan lääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi terveyskeskuksen ajanvarauksessa hoitaja osaa varmasti neuvoa miten kannattaa toimia.

  91. Krista says

    Moi!
    Olen 23 – vuotias nainen. 1,5 v sitten huomasin näkeväni välillä esineiden reunoja kahtena,etenkin kun en katsonut niitä suoraan. 9 kk tämän jälkeen aloin näkemään, tai kiinnittämään huomiota että näen esineiden reunoja kahtena useinkin. Etenkin jos ajattelin asiaa, sain reunat näkymään kahtena. Puoli vuotta sitten minut tutki optikko, silmälääkäri ja aivotkin kuvattiin. Sain ainoastaan lähityölasit, koska silmäni ilmeisesti rasittuvat lähityöstä. Lasit eivät kuitenkaan korjanneet ongelmaa, enkä käyttänytkään niitä kuin harvoin. Nyt olen huomannut etenkin valkoisten tekstitysten heijastuvan vähän kahtena, lumikinokset heijastuvat myös etenkin hämärässä. En kuitenkaan näe kaikkea kahtena, mutta etenkin vaaleat asiat usein. Kun näen kahtena, asian reunojen ympärille muodostui ikäänkuin toinen ääriviiva.
    Kävin usealla optikolla, jotka eivät löytäneet silmistä vikaa. Kävin silmälääkärillä ja hän määräsi mulle prismalasit, molemmissa linsseissä siis piilokarsastuksen korjaus ja oikeassa myös ihan pieni hajataitto. Selittävätkö nämä löydökset kaksoiskuvani? Miksei optikko sitten löytänyt silmistäni vikaa? Onko tämä edes mahdollista? Silmälääkäri toki laittoi silmiini esim tippoja, joita optikko ei. Kävin varmuudeks myös neurologilla, hänen mukaansa syy on varmasti vain silmissä.

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen 🙂

    • Krista says

      Lisäksi puhelimen sovulluskuvakkeiden reunat saattavat osittain heijastua kahtena, etenkin jos ne ovat vaaleita. Saan ilmiön enemmän esiin ku siristän silmiä, mutta se ilmenee ihan tavallisesssakin tilanteessa. Samoin tv:ssä ihmisten hartioissa on joskus haamu ääriviivat yläpuolella. Mutta esimerkiksi tummat tekstitykset näkyvät selvästi vain yhtenä.

      • Hei Krista!

        Silmiäsi on selvästi tutkittu huolella useamman ammattilaisen voimin ja lisäksi olet käynyt neurologilla. Näin ollen minun on valitettavasti mahdoton vastata mitään varmaa näin kun en pääse tutkimaan näkemistäsi. En myöskään pysty sanomaan poistaisivatko silmälääkäri määräämät prismalasit ongelman.

        Joka tapauksessa olet kärsinyt tästä ongelmasta jo pidempään ja olet varmasti kertonut silmälääkärille samat oireet. Voisikin olla järkevää lähteä kokeilemaan prismalaseja jos saisit niistä avun.

        En myöskään pysty sanomaan miksi optikot eivät ole suositelleet sinulle prismalaseja. Näin yleisesti toiset optikot ja silmälääkärit suosittelevat prismalaseja helpommin kuin toiset. Mielestäni tässä ei ole kuitenkaan eroa sen suhteen onko kyseessä optikko vai silmälääkäri.

        Tietämättä minkälaista karsastusta sinulla on, en valitettavasti pysty sanomaan suosittelisinko itse sinulle laseja.

        Silmälääkärit ja diagnostisten lääkeaineiden käytön mahdollistavan lisäkoulutuksen käyneet optikot voivat käyttää tarkastuksen teossa akkommodaatiota lamauttavia tippoja. Näiden avulla saadaan jossain tilanteissa vielä tarkemmin selville henkilön taittovirheen määrä.

        • Krista says

          Hei ja kiitos paljon vastauksesta!

          Sain siis käyttöön prismalasit ilman vahvuuksia. Molemmissa linsseissä on nämä prismat. Lisäksi oikeassa linsseissä on myös pieni hajataittokorjaus.

          Ihmettelen vain, jos silmissäni on kuitenkin hajataittoa ja piilokarsastusta, miksiköhän optikot eivät olleet maininneet asiasta. Tai ehkä muutokset olivat niin pieniä, että ne on hankala huomata.

          En enää näe niin paljoa kahtena, mutta kaikkeen valkoiseen on vaikea tarkentaa ja se heijastuu usein osittain kahtena. Miksiköhän vain valkoinen tai muu kirkas väri heijastuu kahtena, mutta mikään tumma ei?

          Pitäisikö minun vielä käydä optikon tai silmälääkärin luona?

          • Hei Krista!
            Valitettavasti en osaa vastata miksi vain valkoiset ja kirkkaat värit heijastuvat kahtena. Itselle tuli mieleen, että kuinka kauan olet käyttänyt uusia laseja eli oletko tottunut niihin.

            Minun on tosiaan mahdoton sanoa miksi optikot eivät ole maininneet pienestä taittovirheestä ja piilokarsastuksesta. Sinällään silmästä mitattava taittovirheen määrä voi vaihdella hieman vireystilan ja verensokerin johdosta.

  92. Henri says

    Hei! Olen 23-vuotias nuori mies, jolla nyt askarruttaa tuo silmälääkärikäynti. Minulla todettiin jo lapsena karsastusvika, ja laseja olen käyttänyt 6-vuotiaasta asti. Näöntarkastukset tuli tehtyä optikolla ja silmälääkärissä alaikäisenä mutta viime silmälääkärikäynnistä on aikaa monta vuotta. Viimeksi hankin uudet lasit noin 4 vuotta sitten. Tarkoituksena olisi nyt hankkia uudet lasit, joten mietin olisiko minulla parempi mennä silmälääkärille ja jos menen saanko sieltä selvät tiedot minkä avulla optikko voi lasit minulle tilata? Ettei tarvisi optikolla uudestaan näöntarkastusta tehdä. Mitään oireita ei ole kyllä silmien kanssa ollut, joten sen takia olen nyt pohdiskellut tuota lääkärikäynnin tarpeellisuutta. Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

    • Hei Henri!
      Karsastuksen johdosta ei ole välttämätöntä mennä silmälääkärille näöntutkimukseen. Luonnollisesti asiakas voi kuitenkin halutessaan mennä tutkimukseen silmälääkärille.

      Optikolla on lain mukaan velvollisuus lähettää asiakas silmälääkärille tilanteessa jolloin asiakkaalla on silmäsairaus tai on syytä epäillä silmäsairautta tai silmiä on leikattu. Lisäksi alle kahdeksanvuotiaiden näön tutkii aina silmälääkäri.
      Halutessasi voit mennä huoleti myös optikolle tarkastukseen. Hän lähettää sinut tarvittaessa eteenpäin silmälääkärille jos näkee tähän tarvetta.

      Silmälääkärillä käydessä sinun pitäisi saada kirjallinen silmälasimääräys, josta ilmenee kaikki silmälasien hankintaan tarvittavat voimakkuudet.

      Itselleni on satunnaisesti tullut liikkeeseen asiakkaita silmälääkärin reseptin kanssa, johon lääkäri on kirjoittanut vielä pyynnön että optikko varmistaisi karsastuksen sekä prisman tarpeen. Tämä on kuitenkin aina tapauskohtaista. Osa silmälääkäreistä toimii näin ja osa tekee silmälasimäärityksen kokonaan itse. Oman kokemukseni mukaan suurin osa silmälääkäreistä määrittää kuitenkin reseptin itse.

  93. Hei! Voiko ikänäkö aiheuttaa lievää huimauksen tunnetta ajoittain? Olen 42-vuotias nainen ja näkökykyni on ollut aina loistava. Viime aikoina lähinäköni on kuitenkin pikkuhiljaa lähtenyt huonontumaan. Esimerkiksi pienimpien tekstien näkemiseksi joutuu kohteen etäisyyttä vähän hakemaan, jotta tekstistä saa selvän. Lehtiä/kirjoja ja tietokoneella pystyn vielä lukemaan ilman suurempia vaikeuksia. Lisäksi olen huomannut silloin tällöin hyvin lievää huimauksen tunnetta, jonka ajattelin johtuvan niska-hartiajumituksista. Mutta koska muutama päivä hierojalla käynnin jälkeenkin koin tällaisen lievän huimauksen tunteen jäin pohtimaan, voisiko se johtua silmistä ja mahdollisesti niiden heikentyneestä kyvystä mukautua näkemään lähelle ja kauas. Eli olisiko syytä käydä ihan silmälääkärillä tarkistuttamassa tilanne? Ja onko väliä tai mitä eroa on sillä käykö silmälääkärissä jossakin silmälaseja myyvällä toimijalla vai esim. yksityisellä lääkäriasemalla?

    • Hei Sipe!

      Toki tilanne, jossa joudut tarkassa katselussa lähelle tarkentamaan katsetta voi aiheuttaa joillekin ihmisille lievää huimauksen tunnetta. Huimausta voi tulla varsinkin tilanteessa, jossa joutuu tarkentaminen nopeasti katsetta kauas ja lähelle vuorotellen.

      Luonnollisesti huimaus voi johtua monesta muustakin asiasta, mutta tämä tuli mieleen näin optikkona.

      Mielestäni voisi olla paikallaan tutkituttaa näkö. Voit varata ajan kummalle tahansa, optikolle tai silmälääkärille. Optikko lähettää sinut kyllä tarvittaessa silmälääkärille, jos havaitsee silmissäsi jotain sellaista, jonka katsoo vaativan silmälääkärin tutkimusta.

      Toki aika ajoin on hyvä käydä myös silmälääkärin tutkimuksessa, jolloin silmälääkäri tutkii silmiesi terveyden tilan. Sinun iässäsi on yleisesti hyvä käydä myös silmälääkärin tutkimuksessa, ellet ole aikaisemmin käynyt.

      Nämä tutkimukset eivät poissulje toisiaan. Optikko on näöntutkimisen ammattilainen ja silmälääkäri silmän terveydentilan tutkimisen ammattilainen.

      Yleensä lähes aina silmälääkärit ovat yksityisiä ammatinharjoittajia. Tutkimus voidaan tehdä aivan yhtä hyvin ja laadukkaasti optikkoliikkeessä tapahtuvassa vastaanotossa tai erillisellä silmälääkäriasemalla. Toki joskus jos silmälääkäri pitää vastaanottoa optikkoliikkeessä, voi hän olla osakkaana optikkoliikkeessä mutta tämmöisiä tilanteita on loppujen lopuksi varsin vähän. Yleensä optikkoliike tarjoaa lääkärille tilat, joihin hänen on helppo tulla pitämään vastaanottoa.

      Vaikka lääkäri pitäisi vastaanotto optikkoliikkeen yhteydessä, ei silmälaseja tarvitse hankkia kyseisestä liikkeestä. Asiakas saa reseptin mukaansa ja voi hankkia lasit mistä itse haluaa.