Miltä piilolinssit tuntuvat silmissä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Yksi piilolinssien käyttöä aloittelevien ihmisten yleisimmistä kysymyksistä on se, miltä piilolinssien pitäisi tuntua silmissä. Luonnollisesti se miltä piilolinssit tuntuvat, on yksilöllistä. Jotain yleistä tästäkin asiasta voi kuitenkin sanoa.

Etenkin piilolinssien käytön alkuvaiheissa normaaleja totutteluoireita ovat seuraavat.

 • Linssien tuntuminen silmässä esimerkiksi räpäyttäessä silmää
 • Pieni punoitus, jonka pitäisi kuitenkin loppua nopeasti.
 • Silmien kuivuminen.
 • Kevyt hiekan tunne silmässä.

Osa ihmisistä tuntee aina linssit silmissä

Tottumisen jälkeenkin on aivan normaalia, että linssit tavallaan tuntuvat silmissä. Tällä tarkoitan sitä, että linssin reunat tuntuvat hieman silmissä ja aiheuttavat pientä roskan tunnetta. Henkilökohtaisesti olen käyttänyt hyvin istuvia piilolinssejä jo vuosia, mutta silti tunnen linssit silmässä.

Toisaalta me ihmiset koemme linssien tuntumisen hyvin eri tavalla. Joku ihminen voi sanoa linssin tuntuvan silmässä tosi hyvältä, vaikka linssi ei istu sinne ollenkaan. Joku toinen ei taas pystyisi pitämään samalla tavalla istuvaa linssiä silmässä hetkeäkään.

Osalla ihmisistä linssit voivat asettua silmiin niinkin hyvin, että niiden olemassaolo unohtuu täysin. Kaikilla näin ei kuitenkaan käy, vaikka linssin istuvuus olisikin hyvä.

Myös silmien kuivumista voi esiintyä jonkin verran.

Yllämainittujen oireiden pitäisi kuitenkin olla niin lieviä, että niihin ei kiinnitä huomiota koko ajan.

Epänormaaleja oireita

Epänormaaleja oireita piilolinssien käyttäjille ovat kipu tai kirvely silmässä. Myöskään voimakas punoitus tai ongelmat näkemisessä eivät ole missään nimessä normaalia.

Tämmöisessä tilanteessa paras ratkaisu on aina ottaa piilolinssit pois silmistä ja ottaa yhteyttä joko optikkoon tai silmälääkäriin.

Jonkinlaisena yleisohjeena voisin lopuksi sanoa, että pienistäkin, itseä epäilyttävistä oireista kannattaa mieluummin kysyä kuin olla kysymättä.

Osa nuorista pelkää myöntää linssin tuntuvan huonolta

Aivan liian monella nuorella tuntuu olevan semmoinen asenne, että vaikka linssi tuntuisi huonolta silmässä, sanotaan niiden olevan kuitenkin ihan ok. Tämä johtunee pääasiassa siitä, että osa nuorista pelkää myöntää linssien tuntuvan huonolta pelätessään tämän estävän heiltä kokonaan piilolinssien käyttämisen.

Näin ei kuitenkaan ole. Vaikka yksi linssi tuntuisi huonolta silmässä, tämä ei tarkoita sitä, etteikö hyvin istuvaa ja hyvältä tuntuvaa linssiä voisi löytyä jostain toisesta piilolinssimerkistä.

Kirjoitus on julkaistu 7.11.2010 ja päivitetty 26.12.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Miisa says

  Hei! Kiitoksia kattavasta blogista. Kysymykseni koskee piilolaseja ja näöntarkkuutta.

  Olen käyttänyt piilolaseja nyt yhteensä noin kuukauden. Voimakkuuteni ovat piilareilla vasen silmä -4.25, oikea -4.75, ei hajataittoa. Sain optikolta ensisovituksen mukana Acuvue Moist -linssejä, mutta näiden korkean hinnan takia päädyin pyytämään jälkitarkastuksessa kuukausilinssejä, ja minulle määrättiin Air Optixit. Olen käyttänyt Air Optixia nyt yhteensä kuutena päivänä.

  Kertakäyttölinsseillä näin ulkona kristallinkirkkaasti, mutta ongelmana oli, että heti sisätiloihin astuessa näkö sumeni totaalisesti – ihan kuin olisin saanut vesipisaran silmääni, eli tuntui kuin silmän päällä olisi jokin sumea kalvo, joka katosi vain esim. kattolamppuun katsomalla. Air Optixeilla vastaavaa sumentumista ei tapahdu, mutta tällä linssillä en näe kunnolla kauas missään valaistuksessa. Pienimpiä printtejä en näe ollenkaan, mutta myös esim. katukyltit näkyvät epäselvästi, vaikka kävelisin suht lähelle. Efektiä on vaikea kuvailla, mutta tuntuu, kuin näkisin kaiken kauempana olevan osittain kahtena. Jopa liikennevaloissa seistessä vastapäisten ihmisten kasvot ovat epätarkkoja. Tuntuu, ettei näkö tarkennu kuten pitäisi, ihan kuin hahmoilla ei olisi selkeitä ääriviivoja ollenkaan.

  Ensin tuumin, olisiko piilareissani liian vähän miinuksia, mutta näin kyllä optikon luona lukea vaadittavat kirjainrivit. Sitä paitsi rilleilläni, joissa niissäkin on 0.25-0.5 liian vähän miinusta, näen lukea pientä pränttiä, joka Air Optixilla jäisi vain haaveeksi. Tuota näön epätarkuutta ilmenee siis vain Air Optixia käyttäessä, ei silmälaseilla tai ilmankaan.

  Ovatko linssit minulle siis vain epäsopivat, vai mistä voisi olla kyse?

  Kiitos, jos viitsit vastata, asia vaivaa minua paljon…

 2. Hei Miisa!

  Onpa sinulla kiusallinen tilanne piilolinssien kanssa.

  Mieleeni tulee muutamia asioita, jotka voisivat tehdä sumeutta näkemiseen piilolinssin kanssa.

  Yksi voi olla se, että linssin pinta kuivahtaa silmässä ja se aiheuttaa sumeutta. Sumeutta voi aiheuttaa myös vääränlainen voimakkuus linssissä tai vääränlaiset optiset mitat.

  Valitettavasti minun on todella hankala antaa tarkempia neuvoja näin netin välityksellä antamiesi tietojesi perusteella, koska en pääse tutkimaan silmiäsi.

  Sinulle on varmaan sovittu tämän Air optix linssin tiimoilta jälkitarkastus optikolle, jossa asia pystytään selvittämään.

  Mikäli jälkitarkastusta ei ole sovittu kannattaa sinun ottaa yhteyttä piilolinssit määränneeseen optikkoon.

 3. Miisa says

  Hei ja kiitos vastauksesta. Olen menossa optikon tarkastukseen loppuviikosta, mutta halusin ensin vielä tiedustella asiasta puolueettomalta taholta. Tähän liittyykin osittain seuraava kysymykseni…

  Tämä on varmaan tyhmä kysymys, mutta onko piilolinssien suhteen niin, että halvalla ei saa hyvää? Omien ja kavereiden kokemusten sekä foorumikeskustelujen perusteella voi huomata, että optikot määräävät mielellään kalliimpia linssejä, kuten Air Optixia tai Avucueta, vaikka samantyyppisillä ominaisuuksilla olisi joskus markkinoilla myös halvempia linssimerkkejä. Vaikuttaakin olevan suht yleistä, että optikon luona käydään hakemassa resepti kalliiseen linssimerkkiin, mutta rahapulan iskiessä tilataan nettikaupasta saman valmistajan halvempaa merkkiä. Seuraukset voivatkin sitten olla kurjat…

  Onko siis niin, että kalliimmat linssit ovat myös laadukkaampia ja turvallisempia, kun niitä useammin määrätäänkin? Itselle silmien terveys on tärkeintä, mutta opiskelijabudjetilla toki kiinnostaisi tietää, olisiko turvallinen piilarinkäyttö mahdollista myös alempaan hintaan.

 4. Hei Miisa!
  Ainakaan itse en määrää asiakkaalle linssejä hinnan perusteella, vaan sen perusteella, mikä linssi on asiakkaan silmiin sopivin ja terveellisin. Näin uskon ja toivon myös muidenkin optikoiden toimivan.

  Linssimateriaalit ovat viime vuosina kehittyneet valtavasti ja markkinoille on tullut uusia silikonihydrogeelilinssejä, jotka ovat silmälle turvallisempia ja mukavampia käyttää. Hinnaltaan nämä ovat jonkin verran kalliimpia, kuin jotkin vanhanaikaisemmat piilolinssit. Mielestäni tässä tapauksessa laadusta kuitenkin kannattaa maksaa.

  Oman kokemukseni mukaan juuri Air Optix on edullisimmasta päästä lyhyenvaihtovälin silikonihydrogeelilinsseistä.

  Ymmärrän toki senkin, että esimerkiksi opiskelijalla budjetti voi olla tiukka. Mielestäni tässä asiassa ei kuitenkaan kannata tinkiä silmien terveyden kustannuksella. Linssien hintakin on sellainen asia, josta kannattaa keskustella optikon kanssa. Kun kerrot haluavasi mahdollisimman edulliset, mutta kuitenkin turvalliset linssit, voitte miettiä optikon kanssa voisiko linsseistä jättää jonkin ominaisuuden pois.

  Esimerkiksi Air Optix linssistä on saatavissa kaksi versiota; Aqua Moisture systeemillä oleva Air Optix Aqua ja ilman sitä oleva perinteinen Air Optix, joka on hinnaltaan hieman edullisempi.

  Ja niin kuin itsekin sanoit, omien muutosten tekeminen reseptiin on aina taatusti väärä paikka säästää rahaa.

 5. Elina Karjalainen says

  Hei. Olen tässä kesällä laittanut ensimmäiset piilolinssini. Minulla on kuitenkin silmien kuivuuden vuoksi ollut vaikeuksia pitää niitä. Siksi olen pitänyt välillä pitkiäkin taukoja niiden pitämisessä. Tänään laitoin linssit päähän parin viikon tauon jälkeen. Mutta kun laitoin linssit, hetken aikaa kirveli todella paljon silmiä. Sitten tuntui taas, ettei mitään vaivaa olisikaan. Annoin piilolinssien hetken aikaa vielä olla päässä, mutta sitten mietin, että ehkei minun kannata niitä pitää ihan varmuuden vuoksi, kun kirvely oli niin kamalan voimakasta, kun olin linssit laittanut juuri päähän. Mistähän moinen voisi johtua, ja voinkohan enää pitää piilolinssejä? Vähän ennen linssien laittoa laitoin silmiini Oftagelia silmien kuivuutta lieventääkseni, mutta annoin sen ohjeen mukaan vaikuttaa 15min., ennen kuin laitoin linssit silmiini.

 6. Hei Elina!
  Valitettavasti minun on mahdoton antaa varmoja vastauksia kirvelyn aiheuttajasta, koska en pääse tutkimaan miten linssit istuvat silmässäsi.

  Et kertonut minkälaiset piilolinssit sinulla on käytössä. Mikäli kyseessä on niin sanotut lyhyen vaihtovälinlinssit voisi esimerkiksi linssien desinfiointineste aiheuttaa tuollaista kirvelyä.

  Toki mahdollisia syitä on paljon muitakin, joten suosittelisin sinua ottamaan yhteyttä optikkoosi ja kertomaan ongelmasta. Näin häin pystyisi miettimään onko sinulla silmiesi kuivuus huomioiden parhaat mahdolliset linssit käytössä.