Minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Monissa perheissä keskustellaan siitä, mikä on sopiva ikä aloittaa piilolinssien käyttäminen. Monesti asiaa kysytään myös optikolta tai silmälääkäriltä.

Mielestäni aloittamiseen sopivaa ikää ei voi määrittää tarkkaan, vaan se riippuu nuoresta itsestään. Nuoren on pystyttävä huolehtimaan itsenäisesti linsseistä ja ymmärtää hyvän hygienian merkitys.

Kun nuori asiakas tulee optikkoliikkeeseen kysymään piilolinssien käyttämisestä, arvioin onko hän mielestäni kykenevä hoitamaan piilolinssejä. Tietenkin myös vanhempien ja silmälääkärin mielipide vaikuttaa asiaan.

Aikaisemmin piilolinssien käyttö aloitettiin noin 15 vuoden iässä. Nykyään linssien käytön aloitusikä on laskenut ja itselläni nuorimmat piilolinssisovituksessa käyneet ovat olleet noin kymmenvuotiaita.

Käytännössähän lain puitteissa optikko voi määrätä piilolinssit kahdeksan vuotta täyttäneelle.

Kuitenkin näiden nuorempien käyttäjien kohdalla pitää harkita todella tarkkaan pystyykö lapsi itse käsittelemään linssejä ja haluaako hän oikeasti käyttää linssejä. Aina linssien käytön halukkuus ei ole oman kokemukseni mukaan lähtöisin lapsesta, vaan taustalla voi olla esimerkiksi aikuisen halu hankkia piilolinssit lapselle.

Lisäksi on tärkeää muistaa, että nuorimmille lapsille kannattaa harkita piilolinssejä vain järkevän syyn takia. Itse en esimerkiksi suosittele lapsille värillisiä piilolinssejä tai crazy-linssejä oikeastaan milloinkaan.

Jos lapsi on motivoitunut hankkimaan piilolinssit, hän yleensä oppii käsittelyn helposti. Nämä nuorimmat lapset ovat oman kokemukseni mukaan todella tunnollisia linssien käyttäjiä noudattaen käyttöaikoja ja huolehtien linssien puhdistuksesta ohjeiden mukaan.

Piilolinssit eivät voi olla ainoa vaihtoehto

Varsinkaan nuorella piilolinssit eivät saa olla ainoa näönkorjausvaihtoehto. Mielestäni kasvavaan ja kehittyvään silmään piilolinssit soveltuvat vain todella satunnaiseen käyttöön. Piilolinssit voivat olla tarpeellisia esimerkiksi urheiluharrastuksessa, jossa ei voi käyttää sankalaseja.

Ehdottomasti paras vaihtoehto nuorelle on kertakäyttölinssi, jota ei tarvitse puhdistaa.

Säännöllisesti kontrollissa

Nuoret tulevat liian monesti optikolle vasta sitten, kun heillä on ongelmia linssien tai näkemisen kanssa. Lisäksi osalla nuorista on aivan väärää tietoa linssien käyttämisestä ja puhdistamisesta.

Itse pyrin korostamaan piilolinssien käyttämistä aloittaville nuorille asiakkaille säännöllisen piilolinssikontrollin merkitystä. Tällöin silmän kuntoa ja sopeutumista piilolinsseihin pystytään seuraamaan säännöllisesti ja mahdolliset muutokset huomataan ajoissa.

Vanhempien seurattava

Vanhemmilla on usein tärkeä rooli nuoren piilolinssien käytössä. Vaikka nuoren onkin huolehdittava itsenäisesti linssien käsittelystä, tulee vanhempien seurata aktiivisesti kuinka paljon nuori käyttää linssejä. Monilla nuorilla linssien käyttö saattaa repsahtaa todella helposti, ellei sitä vahdita.

Valitettavasti kaikista vanhemmista ei ole tähän eivätkä kaikki vanhemmat myöskään ymmärrä piilolinssitarkastuksen merkitystä.

Pahimmillaan nuorelle tilataan piilolinssejä netistä ilman tarkastusta tai ihmetellään kun optikkoliikkeessä pyydetään nuorta tulemaan kontrolliin.

Tässäkin asiassa olisi hyvä pyrkiä muistamaan vanha kasvatusviisaus ”elä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon”. Tällä tarkoitan sitä, että toivottavasti välinpitämättömästi piilolinssien käyttämiseen suhtautuvat vanhemmat eivät siirtäisi omia huonoja piilolinssien käyttötottumuksiaan myös lapsille.

Piilolinssit ovat henkilökohtaisia – kavereiden linssejä ei saa kokeilla

Yksi asia, josta ei voi koskaan muistuttaa liikaa on piilolinssien henkilökohtaisuus. Niitä ei siis saa lainata kaverille. Turhan usein vastaan tulee kuitenkin tapauksia, joissa on kokeiltu kaverin linssejä tai käytetty kaverin piilolinssikoteloa.

Jonkin aikaa sitten minulla oli asiakkaana nuori nainen niin sanotussa piilolinssien ykkössovituksessa. Hän oli todella näppärä linssien käsittelyssä ja sai linssit silmään kerta yrityksellä. Olin ihmeissäni tällaisesta näppäryydestä ja kehuin häntä. Kehut saatuaan asiakkaani tunnusti harjoitelleensa poikaystävän linsseillä piilolinssien silmään laittamista ja poisottamista, jotta ei vaikuttaisi optikolla kömpelöltä.

Me optikot olemme kuitenkin nähneet vaikka minkälaista käytön opettelijaa, eikä sitä kannata tai tarvitse missään nimessä harjoitella etukäteen.

Kirjoitus on julkaistu 3.5.2009 ja päivitetty 23.10.2013.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Marfa says

  Hei!

  Mitä vahinkoa silmiin voi tulla jos käyttää kaverin linssejä / linssikoteloa? Silmätulehdus varmasti ainakin, mutta mitä muuta?

 2. Hei Marfa!
  Kaverin piilolinssien tai piilolinssikotelon käyttäminen ei ole missään olosuhteissa suositeltavaa.

  Kotikonsteilla linssejä tai koteloa ei pysty millään keinolla puhdistamaan siten että ne olisivat 100 % turvalliset käyttää.

  Toisen henkilön piilolinsseistä voi saada virus- tai bakteeritartunnan, joka voi pahimmillaan aiheuttaa näköä uhkaavan tulehduksen silmään.

  Kannattaa muista, että piilolinssit ovat kuitenkin limakalvokosketuksessa, joten erilaisiin tartuntavaaroihin kannattaa suhtautua todella vakavasti

 3. voiko noin 11 vuotiaat käyttää piilolinssejä??

 4. Hei Emma!

  Tähän ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta, mutta missään nimessä piilolinssejä ei voi käyttää ainakaan säännöllisesti tuossa iässä. Yksitoistavuotias on kuitenkin todella nuori ja tuossa iässä silmät kasvavat ja kehittyvät koko ajan.

  Piilolinssit voisivat tulla kyseeseen korkeintaan jotakin semmoista harrastusta varten, jossa laseja ei voi käyttää, eikä ilman laseja näe riittävän hyvin. Tällöin kyseessä olisi kertakäyttöpiilolinssit ja niitäkin voisi käyttää vain hyvin satunnaisesti.

  Henkilökohtaisesti en sovittaisi piilolinssejä sinun ikäisellesi ilman silmälääkärin mielipidettä ja lupaa piilolinssisovitukselle.

 5. Marjukka says

  12v poikani pelaa korkealla tasolla Jalkapalloa. Hänellä on silmalasit, joissa on molemmissa linsseissä korjaus -3, niitä hän käyttää vain koulutyössä. Hänellä on ongelmia jalkapallokentällä varsinkin etäisyyksien arvionnissa. Onko mahdollista hankkia hänelle kertakäyttölinssit urheilua varten? Mitä haittaa niistä voi olla silmälle? Olen useamman kerran kuullut kommentin (jopa silmälääkäriltä) että kasvavaan silmään ei voi laittaa linssejä. Miksi?
  Kiitos vastauksesta ja terveisiä Sveitsistä!

 6. Hei Marjukka!

  Poikasi tilanne jalkapallokentällä on varmasti aika haastava. Hänen voimakkuudella -3,00 kaikki 33 senttiä kauempana olevat kohteet näkyvät epätarkkana. Jalkapallossa hänen pitäisi kuitenkin käsittääkseni erottaa pallo useiden metrien päästä tarkasti.

  Silmälasit eivät ole varmasti järkevä ratkaisu ja ne saattavat olla jopa kielletty, koska esimerkiksi puskutilanteessa lasit voivat aiheuttaa pahaa jälkeä.

  Itse olen sovittanut näille nuorille juuri harrastuskäyttöön kertakäyttölinssejä. Missään nimessä poikasi ei voi käyttää niitä säännöllisesti. En tiedä riittäisikö jo se, jos poikasi käyttäisi piilolinssejä peleissä ja pelinomaisissa harjoituksissa. Tällä haen sitä, että piilolinssien käyttö jäisi mahdollisimman vähäiseksi, mutta niistä olisi kuitenkin iloa. Oheisharjoituksissa silmälasienkin kanssa varmasti pärjää.

  En tiedä minkälainen jako Sveitsissä on optikkojen ja silmälääkärien välillä. Joka tapauksessa sinun kannattaa käydä optikkoliikkeessä tai silmälääkärillä keskustelemassa asiasta vielä tarkemmin.

  Suomessa optikko voi kirjoittaa tuonkin ikäiselle piilolinssireseptin, mutta ainakin itse olen todella tarkkana kun kyseessä on noin nuori lapsi. Mikäli yhtään epäilen linssien sopivuutta, pyydän aina silmälääkäriltä lausuntoa piilolinssien sovittamisesta kyseiselle nuorelle.

 7. silmälasikäärme says

  Hei! Olen 13-vuotias, tänä vuonna 14 täyttävä tyttö. Harrastan tanssia ja liikun muutenkin, joten silmälasit vaivaavat jokseenkin… ne myös likaantuvat ärsyttävästi. Lisäksi toivoisin voivani käyttää aurinkolaseja. Silmissäni on kuitenkin suht’ kova karsastus, ja mietinkin voiko piilolinssejä käyttää korjaamaan sitä. Muistaakseni toisessa silmässä oli jopa jotakin +6 tai sinne päin, sillä karsatus on kova vaikka näenkin ilman laseja ihan hyvin 😀 Osaan kuitenkin huolehtia hygieniasta ja näin edelleen. Eli voiko piilareita käyttää karsatuksen korjaamiseen (niin että käyttäisin välillä myös laseja), ja kuinka paljon “sovitus” maksaa? Entä itse linssit? Kiitos! 🙂

 8. Hei Silmälasikäärme!

  Tuo kertomasi +6 tarkoittaa lasien voimakkuutta karsastuksen määrän sijaan.

  Varsinaisesti piilolinsseillä ei voida korjata karsastusta, mutta sinun kannattaa käydä optikkoliikkeessä keskustelemassa asiasta. Ota tällöin nykyiset voimakkuutesi mukaan, niin tällä tiedolla siellä osataan kertoa onko piilolinssien käyttäminen mahdollista. Tämä ei vielä maksa mitään ja samalla voit kysyä piilolinssisovituksen hintaa, jos piilolinssien käyttäminen on mahdollista.

  Tuossa iässä on kyllä periaatteessa ihan mahdollista käyttää piilolinssejä harrastuksissa.

 9. silmälasikäärme says

  Hei, kyselisin taas mikäli vaan sopii 🙂
  Haluaisin kysyä siis näin etukäteen, kuulostavatko nämä arvoni siltä että olisi mahdollista saada piilarit edes osa-aikaiseen käyttöön.
  Tässä silmälasejeni silmälääkäriltä saatu “resepti”
  Oikea silmä: sf +5.50 (vieressä lukee 1.00, en tiedä mitä tarkoittaa) cyl +0.50 ax 0
  Vasen silmä: +5.75 (vieressä lukee 0.9) muita tietoja ei merkitty, eli ilmeisesti ei ole.
  Ja karsastuksesta siis kärsin.

  Eli onko edes järkeä lähteä kyselemään eri liikkeistä? 🙂

 10. Hei!
  Toki voit kysellä ja vastaan mielelläni.

  Voimakkuuksien suhteen ei pitäisi olla mitään ongelmaa löytää sinulle piilolinssejä. Sinun kannattaa siis ehdottomasti käydä kysymässä asiaa optikolta.

  Tuon reseptin perusteella sinulle ei ole määrätty prismakorjausta laseihin, eli en pysty sanomaan kuinka paljon karsastusta sinulla on.

  Se aiheuttaako karsastus ongelmia piilolinssien kanssa selviää piilolinssisovituksessa.

 11. henna says

  mulla ois yks kysymys! Olen 12- vuotias ja minulla on rillit mutta en ole tarvinnut niitä pitkiin aikoihin. Nyt näköni on taas alkanut reistailla. Joten, haluaisin tietää, voisiko minun ikäiselleni hankkia piilolinssejä? Olen muutenkin hyvin hygieeninen jo pienestä pitäen. Ja osaisin pitää huolta kyllä piilolinsseistä. Veljelläni on kuukausipiilarit. Voisiko mun ikäselle saada sellaset? Ja mikä on karkastus?

 12. Hei Henna!
  Nuorimmat asiakkaat, joille olen sovittanut piilolinssejä, ovat olleet 12-13-vuotiaita.

  Missään tapauksessa linssit eivät voi olla tuossakaan iässä ainoa näönkorjausvaihtoehto, eli tarvitset jatkossakin silmälasit. Nuorille suosittelen ainoastaan kertakäyttölinssejä, koska niiden kanssa ei tarvitse miettiä linssien puhdistusta.

  Sinun kannattaa jutella piilolinssiasiasta vanhempiesi kanssa ja miettiä asiaa. Mikäli päädytte piilolinssien kokeiluun, niin tällöin teidän kannattaa varata aika paikalliselta optikolta.

  Karkastuksella tarkoitat varmasti karsastusta, josta olen kirjoittanut ihan oman kirjoituksen. Kirjoituksen löydät täältä: Karsastus.

 13. mursu says

  minulla olisi kysymys. Voisinko käyttää koulussa piilolinssejä ja kotona sitten silmälaseja. Minulla on rillit ja koulussa en haluaisi oikein käyttää. Tietenkään ei pitäisi vaan turvautua piilolinsseihin, vaan käyttäisin vapaa-ajalla silmälaseja. Onko tämä mahdollista?

 14. mursu says

  niin ja ikäni on 12- vuotta

 15. Hei Mursu!
  Valitettavasti en voi suositella piilolinssejä vielä tuossa iässä noin säännölliseen käyttöön.

  En toki tunne tilannettasi tarkemmin, mutta yleisesti ottaen moni nuori voi ajatelle pitävänsä piilolinssejä vain koulussa. Aina välillä koulupäivä kuitenkin venyy harrastusten tai jonkin muun syyn takia ja tällöin piilolinssit ovat saattaneet olla silmissä jo pitkän päivän.

  Sinun kannattaa kuitenkin jutella asiasta vanhempiesi kanssa ja toki voitte käydä keskustelemassa asiasta paikallisessa optikkoliikkeessä. Näin optikkosi pystyy arvioimaan tilanteen kasvotusten.

 16. Tyttö13v says

  Olen siis 13-vuotias tyttö ja käytän silmälaseja. Olen aatellut ottaa kesäksi piilolinssit koska ne olisivat hyvät esim- huvipuistossa kun joudun koko ajan ottamaan lasit pois laitteisiin ja en sitten taas näe hyvin ilman niitä. En aatellut käyttää jatkuvasti vaan muutemana päivänä kesällä. Paljonko siis maksaa piilolinssien hankinta noin esim. specsaversilta ? ja voiko tämän ikäinen ottaa edes niitä ?

 17. Hei!
  12-13-vuotiaat ovat olleet nuorimpia, joille olen sovittanut piilolinssejä. Tällöin suosittelen aina kertakäyttölinssejä ja ainoastaan satunnaiseen käyttöön.

  Sinun kannattaa jutella asiasta vanhempiesi kanssa ja halutessanne voitte varata ajan optikolta piilolinssisovitukseen.

  Yleensä piilolinssisovitus sekä käytönopastus maksaa noin 30-60 euroa paikasta riippuen.

  Tarkka hinta selviää kysymällä asiaa aikaa varatessa.

 18. Ansku says

  Hei! Tänne on jo laitettu paljon samantapaisia kysymyksiä, mutta haluan silti vielä tätäkin asiaa puida.

  Olen siis 12-vuotias ja sain silmälasit noin viisi kuukautta sitten. En suostu kuitenkaan pitämään silmälaseja koulussa, sillä en pidä niistä ja näytän omasta mielestäni melko typerältä. Kotona pyrin pitämään laseja, mutta silti toivoisin saavani piilolinssit. Näinkö nuoret eivät voi pitää niin usein piilolinssejä? Jos pitäisin aina kotona ja muualla, mutten koulussa. Tai olisiko edes se mahdollista että pitäisin piilolinssejä vaikka 2-3 kertaa viikossa? Voiko näkö muuttua takaisin normaaliksi jos pidän silmälaseja jatkuvasti, vaikka optikolla se olisikin osoittautunut melko huonoksi? Toivon että saisin pian vastauksia kysymyksiini. Kiitos jo etukäteen.

 19. Hei Ansku!
  Nuoret ovat tosiaan esittäneet viime aikoina aktiivisesti kysymyksiä.

  Valitettavasti en pysty näin netin välityksellä kertomaan mitään tarkempaa siitä kuinka paljon pystyisit käyttämään piilolinssejä tai sitä soveltuvatko piilolinssit sinulle.

  Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että tuossa iässä piilolinssejä ei voi käyttää kokoaikaisesti.

  Mielestäni sinun kannattaa kuitenkin keskustella asiasta vanhempiesi kanssa ja varata aika piilolinssisovitukseen. Näin pääset juttelemaan optikon kanssa kasvotusten eri mahdollisuuksista.

  Itse suosittelen nuorille kertakäyttölinssejä, koska niiden kanssa ei tarvitse huolehtia linssien puhdistuksesta. Lisäksi jokaisella käyttökerralla on käytössä aina uudet puhtaat linssit.

  Kysymykseesi näkösi kehittymisestä minun on valitettavasti sanottava, että lasien käyttäminen ei vaikuta suuntaan tai toiseen näkösi kehittymiseen.

 20. Moi, olen 14 vuotias poika ja näkö alkaa hieman vaivata. Koulussa takapulpetista näen vain siristellen liitutaululle. Eli olisiko mahdollista tämän ikäiselle hankkia kertokäyttö piilarit vain koulukäyttöön? Harrastuksissa kun tuo ei (ainakaan vielä) haittaa. Ja kotona ei ole tarvetta käyttää.

 21. Hei Are!
  Ihan ensimmäiseksi sinun kannattaa varata aika näöntarkastukseen. Tarkastuksessa selviää onko sinulla taittovirhettä ja kuinka paljon.

  Tarkastuksen yhteydessä pystyt keskustelemaan optikon kanssa erilaisista näönkorjausvaihtoehdoista eli silmälaseista ja piilolinsseistä tarkastuksen tulosten perusteella.

  Sinun kannattaa kuitenkin muistaa että piilolinssit eivät voi olla ainoa käytössä oleva näönkorjausvaihtoehto, koska esimerkiksi flunssaisena tai silmätulehduksen aikana ei piilolinssejä voi käyttää.

 22. Hei ! Olen 12-vuotias tyttö(täytän joulukuussa 13) ja haluaisin kovasti piilolinssit. Äitini ei suostu ostamaan niitä minulle, koska niissä on kuulemma joku rerveyshaitta. Olen varma, että pystyisin hoitamaan piilolinssien hygieniaa oikein. Harrastan lajia, jossa lasit eivät ole kovin suuri haitta. Käyttäisin piilolinssejä koulussa ja kaupungilla. Kotona pitäisin laseja, joten minkä ikäisenä minulle minimissä voitaisiin ostaa piilarit?

 23. Johanna says

  Hei! Olen 13-vuotias tyttö en ole varma kuuluuko tämä kysymys tänne, mutta tilasin äitini luvalla piilolinssit ilman vahvuuksia ihan kokeilua varten ei siis ole mitään näkövaivoja, mutta haluaisin tietää, kuinka monta kertaa saan käyttää samoja linssejä, jos tietenkin puhdistan ja hoidan hygieniaa oikein? Anteeksi, jos on jotenkin epäselvästi kirjoitettu 🙂

 24. Hei Aino!
  Ei ole olemassa mitään tiettyä ikää minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voisi aloittaa. Itselläni nuorimmat piilolinssiasiakkaat ovat olleet 12-13-vuotiaita. Tiedän että vielä nuorempiakin linssien käyttäjiä on Suomessa olemassa.

  Jokainen perhe tekee kuitenkin omat ratkaisut sen suhteen koska ovat valmiina hankkimaan piilolinssit lapsilleen.

  Ehkä sinun kannattaisi jutella asiasta vielä äitisi kanssa ja kysyä voisitteko käydä keskustelemassa asiasta optikon tai silmälääkärin kanssa? Näin kuulisitte yhdessä ammattilaisen mielipiteen asiasta.

 25. Hei Johanna!
  En halua kuulostaa ilkeältä, mutta mielestäni sinun ja äitisi kannattaisi lukea ehdottomasti kirjoitukseni värillisten piilolinssien tilaamisesta netistä.

  Kirjoituksessani olen toivottavasti perustellut hyvin miksi ilman vahvuuksiakin olevien piilolinssit tulee aina sovittaa optikon toimesta.

  Samalla optikko kertoisi myös linssien käyttöön liittyvistä asioista ja linssien hoidosta.

 26. Johanna says

  Moi,missä sen piilolinssisovituksen voi tehdä, voiko käydä ihan, vaikka Specsavers optikolla?

 27. Johanna says

  Niin ja paljon se maksaa?

 28. Hei Johanna!

  Piilolinssisovitussa voi käydä missä tahansa optikkoliikkeessä, jossa työskentelee piilolinssien sovitukseen oikeuttavan lisäkoulutuksen käynyt optikko.

  Sovituksen hinta vaihtelee paikasta riippuen noin 30-60 euron välillä.
  Tarkempia hintatietoja saat paikkakuntasi optikkoliikkeistä.

  Optikon antamassa piilolinssimääräyksessä on sitten merkattu linssi, jota voit turvallisesti käyttää. Itsenäisesti et voi muuttaa piilolinssimääräystä ja esimerkiksi tilata jotakin toista linssiä.

  Sinun kannattaakin ottaa siis netistä tilaamasi linssit ja mennä niiden kanssa optikkoliikkeeseen.

 29. Päivittäin says

  MORO Mulla tahtoo näkö olla päivittäin hyvä joskus huono aatelin hankkia piilolinssit koska istun suht paljon koneella ja näkö joskus hiukan pomppii ja ikä oli 12v.

 30. Hei Päivittäin!
  Ensimmäiseksi sinun varmasti kannattaa käydä näöntarkastuksessa optikolla tai silmälääkärillä. Tällöin saat tietää tarvitsetko näönkorjausta. Samalla voitte tarvittaessa keskustella myös erilaisista näönkorjausvaihtoehdoista.

 31. Morso mursu says

  Moi olen poika ja olen 10v haluaisin kysyä että voisinko käyttää niitä piilolinssejä joissa on vain musta piste ja loput valkosta siis halloween juhlissa ja muissa bileissä en siis rupeis säännöllisesti käyttää vaa välil siis silmis mul ei oo mitää vikaa

 32. Hei Morso mursu!

  Itse olen optikkona aika kriittinen lasten piilolinssien käytön suhteen etenkin silloin kun niitä ei käytetä varsinaisesti näön korjaamiseen.

  Joka tapauksessa sinun kannattaa ensimmäiseksi jutella asiasta vanhempiesi kanssa. Jos vanhempasi hyväksyvät idean, niin sitten teidän kannattaa käydä optikolla keskustelemassa asiasta.

  Jos päädytte keskustelun jälkeen hankkimaan piilolinssit, niin ensimmäiseksi sinun tulee käydä piilolinssisovituksessa. Turvallinen piilolinssien käyttäminen edellyttää aina sovitusta riippumatta siitä onko piilolinsseissä vahvuus vai ei.

  Sovituksessa varmistetaan linssin oikeanlainen istuvuus silmään ja opastetaan linssien käyttö.

  Väärin käytettynä piilolinssit voivat aiheuttaa pahimmillaan näköä uhkaavan tulehduksen silmään, joten missään nimessä sinun ei kannata hankkia piilolinssejä ilman sovitusta ja käytön opastusta.

 33. Morso mursu says

  kotona sanottiin että se sopii mut kavereilki on niit eikä niitte tarvinnu käydä missää

 34. Hei Morso mursu!
  En missään tapauksessa voi optikkona suositella sinulle piilolinssien hankkimista ilman asianmukaisia tarkastuksia.

  Valitettavasti monet ihmiset eivät tajua minkälaista vahinkoa piilolinsseillä voi aiheuttaa silmiin. Väärin silmään asettuva linssi voi aiheuttaa pahimmillaan silmään pysyviä muutoksia ja esimerkiksi vääränlaiset linssin hoitotottumukset voivat olla osasyy vakaviin silmätulehduksiin.

  Omille lapsilleni en lähtisi hankkimaan piilolinssejä missään nimessä ilman asianmukaista sovitusta.

 35. Tyttö says

  Olen 11-v ja saan varmaan kohta silmälasit, jos optikolla määrätään minut käyttämään niitä kokoajan, ja en kuitenkaan omasta mielestäni tarvitse enkä todellakaan halua käyttää niitä kokoajan, niin on minun pakko?

 36. Hei tyttö!
  Optikkosi ei varsinaisesti määrää sinua käyttämään silmälaseja esimerkiksi koko aikaa, vaan sen sijaan optikko suosittelee miten sinun kannattaisi käyttää laseja.

  Tämän jälkeen voitte keskustella vanhempiesi kanssa lasien käytöstä tarkemmin.

  Kun käyt optikollasi, niin sinun kannattaa kertoa, että et millään haluaisi pitää laseja koko aikaa. Varmasti jokainen optikko on törmännyt nuoreen asiakkaaseen, joka ei haluaisi käyttää laseja. Tällöin asiasta on hyvä keskustella avoimesti ja samalla voit kysyä itseäsi mietityttäviä kysymyksiä.

 37. Surullinen.... says

  Hei! Mitä voisin tehdä kun koulussa minua kiusataan kun minulla on rillit ja minusta ollaan puhuttu pahaa rillieni takia. Voisiko mitenkään hankkia piilolinssejä vaikka olen vasta melkein 11? Minulla on karsastus mutta se ei ole kovin paha

 38. Hei Surullinen!
  On todella tympeää, että peruskoulussa osaa lapsista kiusataan silmälasien käytön takia. Tämä on valitettavan yleistä ja aika monesti asia tulee esille vanhempien kanssa lapsen saadessa silmälasit.

  Valitettavasti piilolinssien käyttäminen säännöllisesti tuossa iässä ei kuitenkaan ole järkevää.

  Jos et jo ole jutellut vanhempiesi ja opettajan kanssa kiusaamisesta, niin sinun kannattaa ehdottomasti kertoa tästä. Kaikenlaiseen kiusaamiseen pitää toki puuttua heti.

  Sinällään kiusaaminen silmälasien takia on harvinaisen tyhmää. Jossain iässähän tämä loppuu ja silmälasien käyttämisestä tulee ihan normaalia tai jopa muodikasta, mutta tämä ei tietenkään lohduta tällä hetkellä.

  Toivottavasti saat apua tilanteeseesi ja kiusaaminen saadaan loppumaan!

 39. mietteliäs says

  Olen kesäkuussa täyttänyt 14-vuotta, ja olemme harkitsemassa minulle piilolinssejä. Koen, että voisin käyttää niitä hyvinkin, sillä silmäni eivät ole kovin herkkiä kosketukselle, vai miten se herkkyys ilmaistaankaan. :DD joka tapauksessa, kuinka säännöllisesti ikäiseni voisi käyttää kertakäyttölinssejä? Jos niitä käyttää oikein, eiväthän ne vahingoita näköä?
  Mitä minun tulisi ottaa huomioon piilolinssejä käyttäessä? Käyttäisin silti usein silmälaseja.

 40. mietteliäs says

  ja onko piilolinsseissä “parasta ennen” päiväystä?

 41. Hei Mietteliäs!
  Ensimmäiseksi sinun kannattaa mennä optikolle piilolinssisovitukseen.

  Sovituksessa selviää kuinka paljon ja minkälaisia piilolinssejä voit käyttää. Itse olen näin yleisellä tasolla sitä mieltä, että sinun ikäisen ei kannata käyttää piilolinssejä enempää kuin muutaman kerran viikossa. Tarkemmin tähän osaa kuitenkin vastata optikkosi samalla kun hän pääsee tutkimaan silmäsi.

  Tärkeää piilolinssien käytössä on noudattaa käyttöaikasuosituksia ja huolehtia hygieniasta huolella. Oikein käytettynä ja säännöllisesti piilolinssikontrolleissa käyden piilolinssien käyttö on turvallista.

  Piilolinsseihin on merkitty viimeinen käyttöpäivä. Kertakäyttölinsseissä tämä avaamattomien linssien viimeinen käyttöpäivä voi olla useamman vuoden päässä.

  Kysy ihmeessä lisää jos joku asia jäi mietityttämään!

 42. Tuuli says

  Mooi 🙂

  Mulla on silmälasit ja musta ois kivaa käyttää värillisii piilolinssejä joskus satunnaisesti. Mietin että oisko mahdollista käyttää värillisii piilareita, ilman vahvuuksia, lasien kanssa? Voi tietty kuulostaa tyhmältä ja sillee, mut ois mukava tietää.

  Ikää löytyy 11..

 43. Hei Tuuli!
  Ilman voimakkuuksia olevia värillisiä piilolinssejä voi kyllä käyttää sankalasien kanssa. Mielestäni sinä olet kuitenkin vielä niin nuori ja silmäsi kasvavat ja kehittyvät koko ajan, joten en suosittele piilolinssien käyttöä vielä tässä iässä kun tarkoituksena on silmän värin vaihtaminen.

  Sinun ikäisillesi suosittelen piilolinssejä oikeastaan ainoastaan jonkun harrastuksen vaatimusten takia.

  Mikäli suosituksestani huolimatta mietit vielä linssien käyttöä, niin muistathan että omin päin linssejä ei kannata missään nimessä alkaa tilailemaan. Pahimmillaan vääränlaiset piilolinssit tai väärät käyttötottumukset voivat aiheuttaa pysyviä muutoksia silmiin. Piilolinssit tulee siis sovittaa aina optikon toimesta, jotta niiden käyttö on turvallista.

  Anteeksi jos vastauksesta tuli negatiivisen tuntuinen:) Tällä tarkoitan kuitenkin pelkkää hyvää ja toivon että et aiheuta silmillesi ongelmia piilolinsseillä.

 44. Katariina says

  Moi!Oon 13.vuotias ja mulla on silmälasit. Mun näkö on -3.75 ja optikko sano mulle, et voisin harkita piilareita. Onks ne kauheen vaikee laittaa silmään. Ite en silleen tykkää laseista. Mut ostettiin just mulle uudet 200e lasit, enkä haluis sit suututtaa vanhempii ja kysyy piilareist. Ja onks niit helppo säilyttää. Must olis kiva saada piilarit, ku tuntuu, et ne on paljon helpommat kun lasit. Mut jos on kertakäyttö linssit, nii miten ne sit eroo niist toisista.

 45. Hei Katariina!
  Optikolla piilolinssisovituksessa opastetaan piilolinssien laittaminen silmiin ja poistaminen. Toiset oppivat nämä asiat todella helposti ja toisilla aikaa menee vähän enemmän. Oman kokemukseni mukaan lähes kaikki tämän kuitenkin oppivat ongelmitta.

  Kertakäyttölinsseissä on erilainen materiaali verrattuna niin sanottuihin lyhyenvaihtovälin linsseihin. Myös valmistustekniikoissa on eroja.

  Sinun kannattaa jutella piilolinssiasiasta kuitenkin vanhempiesi kanssa. Jos tuntuu, niin voitte käydä yhdessä kyselemässä piilolinsseistä optikoltasi.

  Missään nimessä uudet lasisi eivät mene hukkaan, koska piilolinssit eivät voi kuitenkaan olla ainoa näönkorjausvaihtoehto varsinkaan sinun iässäsi.

  • 13vuotias tyttö says

   Moi, olen 13 vuotias tyttö ja mun näkö on jotain YLI-3.00 ja haluaisin kysyä että voisinko käyttää piilareita tässä iässä jatkuvasti. Maksaako piiloliennssien sovitus paljon? Ja jos käyttää niitä, onko mahdollista etttä ne lähtee silmisyä pois ja missä tilanteessa pitäisi olla varovainen että ne lähtee pois silmistä?

 46. rillipöllö says

  voiko piilolinssejä käyttää uidessa ja sukeltaessa??

 47. Hei!
  Kyllä piilolinssejäkin voi käyttää uidessa tietyin rajauksin. Olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen, joka varmasti vastaa kysymykseesi.

  Voiko piilolinssit silmissä uida?

 48. Rillipää says

  Moi!! Olen tyttö joka on muuten normaali paitsi että minulla on lasit. Kun koulussa on luokassa sellainen sääntö että rillipäät on outoja,rumia ja nörttejä joten en uskalla mennä kouluun laseillani koska luokkalaiseni kiusaavat meidän luokkalaista tyttöä jolla on lasit ja haukkuvat selän takana että “kato ku tolla on lasit”. Voisiko mitenkää mahdollista että saisin käyttää piilareita ikä:12 ja on karsastus. Pyydän pikaista vastausta. Kiitos.

 49. Hei Rillipää!

  Tuollainen kiusaaminen on todella tylsää johtuupa se sitten mistä asiasta tahansa. Valitettavasti ihmiset osaavat olla välillä todella julmia toisiaan kohtaan.

  Tiedän toki että silmälasien takia kiusataan monia nuoria, mutta se on kyllä äärimmäisen tyhmää. Aikuisillahan lasit ovat ihan normaali asia ja esimerkiksi monet mallit ja näyttelijät käyttävät laseja.

  Tietämättä tarkemmin minkälaiset lasit sinulla on käytössä ja minkälaisesta karsastuksesta on kyse en valitettavasti pysty sanomaan miten hyvin piilolinsseillä voisi korjata näkösi.

  Yleisellä tasolla en voi kuitenkaan suositella piilolinssejä jatkuvaan käyttöön sinun ikäiselle nuorelle. Mielestäni tuossa iässä piilolinssejä voi käyttää vain niitä vaativissa harrastuksissa tai muuten satunnaisesti.

  Sinun kannattaa jutella tästä kiusaamisasiasta ja piilolinsseistä vanhempiesi kanssa. Toki kiusaamisesta kannattaa kertoa myös koulussa opettajille.

  Mahdollisuudesta käyttää piilolinssejä saatte parhaiten tietoa menemällä käymään vanhempiesi kanssa optikkoliikkeessä keskustelemassa asiasta.

  Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin!

 50. instrussa kävin says

  Aika hassu kun sain itse jo piilarit 13 vuotiaana vakituiseen käyttöön. Onneksi minulla ei ollut noin tympeä optikko.

 51. Hei!
  Oma näkemykseni, jonka perusteella en suosittele piilolinssejä jatkuvaan käyttöön kasvavaan silmään, perustuu muun muassa useamman silmälääkärin kanssa käytyihin keskusteluihin. Ainakaan kukaan tuntemani silmälääkäri ei suosittele piilolinssejä jatkuvaan käyttöön kovin nuorille.

  Missään nimessä minun optikkona ei ole tarkoitus olla tympeä tai muuta vastaavaa, jos en suosittele piilolinssiä kovin nuorelle. Tällä haluan vain varmistaa, että asiakkaan silmiin ei varmasti aiheutuisi pahimmillaan pysyviä ongelmia.

  Ja kuten olen kirjoituksessani korostanutkin, kyseessä on aina tapauskohtainen tulkinta.

 52. Piilolinssi says

  Hei,
  Olen 11-vuotias ja käytän säännöllisesti piilolinssejä ja muille optikoille ja silmälääkäreille se on käynyt. Harrastan jalkapalloa, salibandya ja käsipalloa. Ja ihmettelen tässä sitä että miksi sinä et suosittele piilolinssejä säännölliseen käyttöön. Eli kysymys kuuluu miksi?

 53. Hei!
  Mielestäni nuori voi käyttää piilolinssejä harrastuksissa, mutta jatkuvaan päivittäiseen aamusta iltaan käyttöön en piilolinssejä suosittele. Kuitenkin piilolinssit voivat aiheuttaa pysyviäkin muutoksia silmiin.

  Toki piilolinssit ovat kehittyneet kovasti viime vuosina ja varsin moni nuori käyttää linssejä todella hienosti ohjeiden mukaan. Valitettavasti kaikki nuoret ja heidän vanhemmat eivät kuitenkaan ymmärrä linssien käyttöön liittyviä riskejä.

  Tämä teksti on kirjoitettu jo vuonna 2009 ja piilolinssien ominaisuuksissa ja nuorten piilolinssien käytössä on myös tapahtunut muutoksia tämän jälkeen. Minun lieneekin syytä päivittää kirjoitustani.

 54. minä vaan... says

  Vihaan silmälasien käyttämistä!! Haluisin piilolinssit, enkä oo kysyny vanhemmilta tähän asti mitään. Oon 12 vuotias, ja käyttäisin koulussa piilolinssejä, ja kotona silmälaseja. Onko tämä mahdollista? (Pisimmät päivät koulussa on 6 tuntia!)

 55. minä vaan... says

  Niin ja unohdin sanoa että olen huolellinen, ja jos se siitä olisi kiinni, että huolehtisinko piilolinsseistä, niin ehdottomasti! Tajuan kyllä että seuraukset eivät ole kivat jos hygieniasta ei huolehdi.

 56. Hei Minä vaan!
  Mielestäni sinun kannattaa ensin jutella asiasta vanhempiesi kanssa. Tämän jälkeen voitte varata ajan piilolinssisovitukseen, jos yhteisymmärrys löytyy.

  Sovituksessa kuulet optikoltasi minkälaista linssiä hän suosittelisi sinulle ja kuinka usein käytettäväksi.

  Periaatteessa siis jo sinun iässäsi voi käyttää ainakin jonkin verran piilolinssejä.

 57. Finkku says

  Hei olen 12v. Mutta kolmen kuukauden päästä 13v. Minulla on yötäpäivä linssit, kaytän ne 6 päivää peräkkäin mutta sunnuntaina en käytä, minun silmien voimakkuus on molemmissa -1.50 luulisitko että minun pitäisi käyttää sitten joka sunnutai silmälasit? Ja voiko silmät parantua jos käyttää linssit?

 58. Hei Finkku!
  Silmälasien tai piilolinssien käyttäminen ei valitettavasti paranna näköäsi. Toisaalta myöskään niiden käyttämättä jättäminen ei huononna näköäsi, mutta näkeminen itsessään on toki parempaa lasien tai piilolinssien kanssa.

  Suosittelisin sinua käyttämään silmälaseja silloin kun et käytä piilolinssejä. Ilman korjausta näkösi on kuitenkin varmasti selvästi sumeampi kuin korjauksen eli silmälasien tai piilolinssien kanssa.

 59. Finkku says

  Onko huono näkö jos on -1.50 molemmissa?

 60. Hei Finkku!
  On suhteellista sanoa milloin näkö on huono tai hyvä. Jokainen ihminen kokee näkemisen omalla tavallaan. Lisäksi silmälasien voimakkuus ei kerro suoraan näkemisen laadusta.

  Tarkemmin olen kertonut silmälasien voimakkuudesta ja näöntarkkuudesta tässä kirjoituksessa.

  Silloin kun voimakkuutta on tuo kertomasi -1.50 näet periaatteessa kaikki 66 senttimetriä kauempana olevat kohteet hieman sumeasti.

 61. Hei, olen 13-vuotias tyttö. En ole vielä saanut silmälaseja, sillä en ole käynyt näöntarkastuksessa, mutta itse tiedän saavani lasit, koska näköni on huonontunut. Minua pelottaa kiusataanko minua sitten lasejen takia, joten toivoisin, että saisin käyttää piilolinssejä koulussa. Mutta jos piilolinssejen käyttö ei ole suositeltavaa ikäiselleni, niin minkä ikäisenä saisi alkaa käyttää piilolinssejä muuten paitsi kotona?

 62. Hei!
  Ihan ensimmäiseksi sinun kannattaa varata vanhempien kanssa aika näöntarkastukseen. Siellä selviää onko sinulla silmälasien tarve ja jos on, niin minkälaisia laseja tarvitsisit. Samalla voitte jutella optikon kanssa piilolinssien käytön mahdollisuudesta.

  Piilolinssit ovat viime vuosina kehittyneet valtavasti ja samalla piilolinssien käytön aloitusikä on laskenut. Uskoisinkin, että sinä voisit käyttää piilolinssejä ainakin jonkin verran.

  Tuo silmälaseista kiusaaminen on todella inhottava juttu. On todella tyhmää, että niinkin arkipäiväisestä asiasta kuin silmälaseista voidaan kiusata. Toki kuitenkin sinun iässäsi monet ovat jo niin fiksuja, että eihän kiusaamista edes välttämättä esiinny, joten ei kannata murehtia asiaa liikaa!

 63. 13vuotias tyttö says

  Moi olen 13 vuotias ja haluaisin kysyä että onko mahdolista käyttää piilareita jatkuvasti tässä iässä? Mulla pn kyl lasit mut ne on vähän pienet ja haluaisin uudet piilarit. Jos käyttää piilareita, missä tilanteessa pitäisi varoa että ne ei tipu tai me pois silmistä?

 64. Hei!
  Valitettavasti en voi suositella sinulle piilolinssejä ainoaksi vaihtoehdoksi. Piilolinssien kanssa myös sankalasien on oltava ajan tasalla, koska piilolinssejä ei suositella jatkuvaan käyttöön tuossa iässä.

  Oikealla tavalla silmässä istuvat piilolinssit eivät tipahda itsekseen silmästä. Näin ei tule oikein mieleen mitään tilannetta missä tätä pitäisi varoa.

  Sinun kannattaa varata aika piilolinssisovitukseen. Tällöin selviää minkälainen linssi sinulle sopisi ja kuinka paljon voisit käyttää piilolinssejä. Lisäksi optikko opastaa sinua piilolinssien käytössä.

 65. Wilma says

  Hei! Olen siis 13 vuotias tyttö ja olen miettinyt jo vähän aikaa, että voisin hankkia piilolinssit. Harrastan tanssia ja liikun muutenkin paljon ja lasit haittaavat minua harrastuksissa. Kuinka kauan 13 vuotias voi pitää piilolinssejä päivässä? Ja kannataako näin nuoren edes hankkia piilareita?

  • Hei Wilma!
   Jatkuvaan käyttöön sinun ikäiselle en suosittelisi vielä piilolinssejä, mutta liikuntaharrastuksissasi ne voisivat olla oiva apuväline.

   Sinunkin ikäiselle voi mielestäni oikein hyvin hankkia piilolinssit juuri esimerkiksi urheiluharrastusta varten.

   Sinun kannattaisi varata aika optikolle piilolinssisovitukseen.

   Tällöin optikko pystyy varmistamaan onko piilolinssien käytölle estettä ja samalla kertomaan minkälaisia piilolinssejä sinulle suositellaan ja kuinka paljon voisit linssejä käyttää. Samalla optikko myös opastaa linssien käytössä kuten linssien silmään laittamisessa ja poisottamisessa.

 66. poikajokatahtoopiilarit says

  Hei!
  Olen kohta neljätoista vuotias poika ja haluaisin käyttää piilolinssejä koulussa ja harrastuksissa (harjoitukset noin 4-5 kertaa viikossa). Miksi olisi haitallista jos vaikka käyttäisin piilolinssejä kokoaikaisesti? Ja onkoni yllä sanomani mahdollista?

  • Hei!
   Sinun kannattaa keskustella asiasta vanhempiesi kanssa ja varata optikolle aika piilolinssisovitukseen. Tällöin optikko tutkii silmäsi ja kertoo minkälaisia piilolinssejä voisit käyttää ja kuinka paljon.

   Mielestäni sinun iässä piilolinssejä ei kannata käyttää kuitenkaan koko ajan. Ainakin harjoituksissa niitä voisi kuitenkin todennäköisesti käyttää. Näistä sinun on kuitenkin helpoin jutella kasvotusten optikon kanssa.

  • Vaahtokarkki says

   Hei! Olen siis 13-vuotias tyttö, noin puolen vuoden päästä 14. Tiedän että minun pitäisi mennä näöntarkastukseen, ja uskon että näköni saattaa olla jo melko huono koska koulussa en etummaisista pulpeteistakaan juuri näe taululle. Mitenkään muuten näköni ei ole juuri minua haitannut kun koulussa. En ole vielä edes puhunut asiasta vanhemmilleni, mutta varmaan kannattaisi koska koulussa on hankalaa kun tehdään esimerkiksi muistiinpanoja niin en näe taululle. Minulla on jo valmiiksi jonkun verran ulkonäköpaineita, ja mielestäni lasit eivät sovi minulle yhtään. Minua pelottaa että minua alettaisiin kiusaamaan niiden takia. Siksi kysynkin että voisinko käyttää koulussa piilolinssejä, ja kotona silmälaseja. Pisin koulupäväni on 6,5 h. En myöskään harrasta mitään, ja tulen koulusta melkein aina suoraan kotiin joten muistaisin kyllä ottaa ne aina pois. Olisin myös ehdottomasti valmis huolehtimaan piilolinsseistä ja hygieniasta. Joten olisiko mahdollista saada piilolinssit koulukäyttöön?

   • Hei Vaahtokarkki!

    Pahoittelut, kun vastaaminen on kestänyt näin kauan.

    Ihan ensimmäisenä sinun kannattaa mielestäni jutella asiasta vanhempiesi kanssa ja käydä näöntarkastuksessa. Näöntarkastuksessa selviää minkälainen näkö sinulla on.

    Samalla pystytään varmistumaan, voisitko käyttää piilolinssejä. Sitä kuinka paljon linssejä voidaan suositella käytettäväksi en pysty varmaksi sanomaan näin netin välityksellä tutkimatta silmiäsi.

    Suosittelen siis vanhempien kanssa keskustelua ja optikolla käyntiä.

    Lisäksi tahtoisin rohkaista sen verran, että myös nuorille löytyy kyllä hyvin sopivia laseja, vaikka monesti niiden käyttö tuntuu ajatuksena pelottavalta. Kuitenkin kun laseihin tottuu, niin niitä ei huomaa eikä huomaa kukaan muukaan.

 67. anonyymi says

  Voiko piilarit käydä vain ostamassa , ilman mitää sovituksia/tarkistuksia ?

  • Hei!
   Piilolinssien turvallinen ja oikeanlainen käyttö edellyttää aina optikon tekemään piilolinssisovitusta.

   Piilolinssisovituksessa varmistetaan, että silmässä voidaan käyttää piilolinssiä ja varmistetaan linssin istuvuus silmään. Samalla käydään läpi linssien käsittelyyn ja puhdistukseen liittyvät asiat.

   Tämän lisäksi pitää muistaa, että piilolinssien voimakkuus voi myös poiketa silmälasien voimakkuudesta. Piilolinssisovituksessa selviää myös oikea piilolinssivoimakkuus.

   Piilolinssisovituksen jälkeen optikko kirjoittaa niin sanotun piilolinssimäärityksen, jolla asiakas voi ostaa siihen merkittyjä linssejä.

   Jos asiakkaalla on kuitenkin voimassa oleva piilolinssimääritys, voidaan linssit toki myydä asiakkaalle ilman uusia sovituksia tai tarkastuksia.

 68. Heippa says

  Olen 15-vuotias tyttö ja olen käyttänyt puolen vuoden ajan kertakäyttöpiilolinssejä n. kerran viikossa. Minulle ei ole tullut mitään oireita ja kävin piilolinssisovituksessa kun aloin käyttämään linssejä. Haluaisin nyt ruveta käyttämään kuukausilinssejä päivittäin. Viikonloppuisin olisin todennäköisesti ilman piilolinssejä ja antaisin silmieni levätä.
  Olet sanonut että nuorten ei kannata käyttää muita kuin kertakäyttölinssejä. Missä iässä olisi sitten turvallista käyttää linssejä päivittäin aamusta iltaan?

  • Hei!
   Mielestäni ei ole olemassa tiettyä ikää, jonka jälkeen voidaan käyttää turvallisesti linssejä aamusta iltaan. Kaikki eivät esimerkiksi pysty missään iässä käyttämään minkäänlaisia linssejä päivittäisessä käytössä.

   Jokaisen piilolinssien käyttäjän kohdalla turvallinen käyttömäärä arvioidaan yksilöllisesti piilolinssikontrollissa. Samalla arvioidaan se minkälainen linssi henkilön tarpeisiin ja silmän tilanteeseen sopii parhaiten.

   Lisäksi nuorten kohdalla arvioidaan pystyykö nuori huolehtimaan linssien puhdistuksesta oikealla tavalla. Toki samaa asiaa saa välillä miettiä myös aikuisten osalta.

   Sinun kannattaa siis varata aika optikolle piilolinssisovitukseen, jossa varmistetaan soveltuuko kuukauden vaihtovälin linssit sinulle. Lisäksi optikkosi kertoo minkä verran niitä olisi turvallista käyttää. Tässä yhteydessä optikko neuvoo myös uusien linssien hoitoon ja puhdistukseen liittyvät asiat.

 69. Piilolinssit says

  Haluaisin piilolinssit koska omasta mielestäni lasit eivät sovi minulle, mutta vanhempani ovat piilolinssejä vastaan.
  Miten saisin vanhempani piilolinssien puolelle? Olen 14v.

  • Hei!
   Valitettavasti minulla ei taida olla mitään erityiskeinoa, jolla saisit vanhempasi antamaan sinulle luvan piilolinssien hankkimiselle.

   Periaatteessa sinun iässä kyllä piilolinssien käytön voisi aloittaa. Tämän puolesta asialle ei ole luultavasti estettä. Lopullisesti saisit tietää optikon tekemässä piilolinssisovituksessa kuinka paljon ja minkälaisia piilolinssejä voisit käyttää.

   Seuraavan neuvon annan ihan vanhempana, en niinkään optikkona:)

   Ainakin itse olen huomannut omien lasten kohdalla, että jos lapsi osaa järkevästi ja rauhallisesti perustella tarpeensa voi pyyntöön suostua, vaikka ensin olisi ollut sitä vastaan. En osaa siis muuta kuin neuvoa juttelemaan asiasta vielä rauhallisesti ja kertoa miksi haluaisit piilolinssit.

   Osa omista nuorista piilolinssiasiakkaistani osallistuu linssien hankintakustannuksiin esimerkiksi viikkorahoista tai lahjaksi saaduilla rahoillaan. En tiedä voisiko tämä olla mahdollista ja olisiko siitä apua?

   • Piilolinssit says

    Voinko mennä itse piilolinssien sovitukseen, ja jos voin saako silmälääkäristä ilmaiset piilolinssit alkuun ja myöhemmin pitää ostaa. Kumpia piilolinssejä suosittelet kertakäyttö vai kuukausi.

    Olen 14 ja omasta mielestäni voin mennä piilolinssien sovitukseen(vaikka vanhemmat ovat sitä vastaan)

    • Hei!
     Alaikäiset eivät saa Kuluttajaviraston ohjeistuksen mukaan tehdä ilman huoltajan lupaa kuin vähäisiä ostoksia. Tällaisia vähäisiä ostoksia ovat taskurahalla tehtävät ostokset.

     Itse en usko piilolinssien sisältyvän tähän oikeuteen.

     Ainakaan itse en optikkona lähtisi sovittamaan lapselle piilolinssejä ilman vanhemman suostumusta.

     Kuluttajaviraston ohjeistuksen lisäksi kokisin tämän muutenkin hyvin epäeettisenä, koska kyseessä on omalla tavallaan myös lapsen terveyteen liittyvä asia.

     En siis osaa neuvoa sinua muuten kuin suosittelen keskustelemaan asiasta vielä vanhempiesi kanssa.

     Piilolinssisovituksen hintaan sisältyy yleensä muutamia pareja kertakäyttölinssejä tai yksi kuukauden vaihtovälin linssipari. Näiden linssien avulla varmistetaan linssien sopivuus silmään.

     Piilolinssisovituksen yhteydessä tai niin sanotussa jälkitarkastuksessa optikko kirjoittaa varsinaisen piilolinssimääräyksen, jolla asiakas pystyy hankkimaan lisää linssejä.

 70. Tähtisumu says

  Hei, Piilolinssioptikko! Kirjoituksesi mukaan nuorimmille ei suositella värillisiä tai crazy piilolinssejä. Koskeeko se myös 13 – vuotiaita? Olen nimittäin itse 13 ja olisin halunnut käyttää värillisiä piilolinssejä (harvemmin crazyjä, jos ollenkaan) cosplayssa. Olisin käyttänyt linssejä vain noin 2 – 6 kertaa tai enemmän noin 1 – 3 kuukaudessa per. vuosi. Jos et suosittelisi värillisiä ikäiselleni, niin minkä ikäisenä saan käyttää niitä (ja crazyjä)? Onko tämä juttu nyt vielä hankalampi, sillä tarvitsisin voimakkuudet vielä kaupan päälle?

  • Tähtisumu says

   Unohdin mainita, että olisin käyttänyt niitä sen aikaisemmin mainitsemani ajan, olipa sitten kertakäyttöiset tai sellaiset, joita voi käyttää monia kertoja (vaikka luulen, että monikäyttöiset linssit olisivat turhat, sillä luulisin cosplayssa käyttävän monia, erivärisiä linssejä).

   • Hei Tähtisumu!
    On hankala sanoa mitään tiettyä ikää minkä täytettyään voisi käyttää esimerkiksi myös värillisiä piilolinssejä tai crazy-linssejä.

    Oma mielipiteeni on, että sinun iässäsi on kyllä mahdollista käyttää esimerkiksi värillisiä piilolinssejä cosplayssä kun linssejä todella käytetään vain satunnaisesti. Tällöin kuitenkin on tärkeää, että jokainen käytössä oleva piilolinssi sovitetaan asianmukaisesti optikolla.

    Mielestäni sinun kannattaa keskustella asiasta vanhempiesi kanssa. Jos he ovat myötämielisiä, niin varatkaa aika optikolle piilolinssisovitukseen. Aikaa varatessa kannattaa kertoa, että haluat nimenomaan värilliset tai crazyt satunnaiseen käyttöön. Näin kuulet jo tässä optikon mielipiteen asiasta.

    Missään nimessä en kuitenkaan suosittelisi sinun ikäiselle esimerkiksi värillisiä piilolinssejä jatkuvaan käyttöön vain ulkonäön takia. Tästähän sinun tapauksessa ei ollut kuitenkaan kyse.

 71. Repsu says

  Moi! Mulla on ollu silmälasit 4-3 vuotta ja nyt oon 12. Kun ekan kerran lasit sain niin se oli syystä että näin kaiken kahtena. Musta tuntuu et mun näkö ei oo yhtää parantunu ja ilman laseja en näe edes kättäni pidemmälle. Ja haluisin käyttää piilolinssejä. Oon harrastanu säbää ja en oo pystyny käyttää suojalasei ja joissain turnauksissa on ollu pakko. joten on ollu vähä vaikeeta päästä pelaa. Nykyään en kyl säbää harrasta mut harrastan cosplayta, ja suurin osa hahmoista joita cossaan ei omista silmälaseja. Voisinko käyttää piilareita aina kun cossaan vaikka coneissa, sillä lasit ovat yleensä tiellä? Ja coneihin täältä pohjosesta ei helpolla pääse joten käyttö olisi harvaa.

  • Hei Repsu!

   Piilolinssien käytön aloittaminen edellyttää piilolinssisovituksen tekemistä.

   Piilolinssisovituksessa varmistetaan optikon toimesta soveltuvatko piilolinssit sinulle, minkälaiset piilolinssit sinulle sopii sekä kuinka paljon niitä on mahdollista käyttää. Lisäksi saat ohjeet linssien hoidosta sekä käsittelystä eli siitä miten linssit laitetaan silmiin ja otetaan pois.

   Sinun ikäiselle en suosittelisi piilolinssiä jatkuvaan päivittäiseen käyttöön. Harrastuskäytössä piilolinssit voisivat olla kuitenkin toimiva ratkaisu.

   Kannattaa jutella asiasta omien vanhempiesi kanssa ja varata aika optikolle piilolinssisovitukseen.

 72. Vastuullista vanhemmuutta? says

  Voiko viisivuotiaalla lapsella aloittaa piilolinssien käytön, jos lapsi ei halua käyttää silmälaseja, mutta lääkäri suosittelee näön lasien käyttöä näön korjaamiseksi?
  Emme toisaalta haluaisi pakottaa lasien käyttöön, koska riski kiusaamisen kohteeksi joutumisesta on suuri lapsen ollessa niinkin kiltti kuin hän on.

  • Hei!

   Piilolinssien käyttö alle kahdeksanvuotiaana vaatii aina luvan silmälääkäriltä. Optikko ei saa lain puitteissa määrätä itsenäisesti silmälaseja tai piilolinssejä alle kahdeksanvuotiaalle. Ennen optikolle menemistä tarvitsisitte siis silmälääkärin lausunnon siitä, että piilolinssien sovittamiselle ei ole estettä.

   Epäilen kuitenkin äärimmäisen paljon sitä, että silmälääkäri antaisi luvan piilolinssien käytölle näillä perusteilla. Omasta mielestänikin ajatus kuulostaa aika hurjalta.

   Valitettavasti meidän vanhempien pitää välillä olla päättäväisiä ja tehdä ratkaisuja, jotka ovat pitkällä tähtäimellä lapsen parhaaksi.

   Kysymyksestäsi ei selviä miksi lapselle on määrätty lasit. Monesti pienten lasten kohdalla silmälasien avulla varmistetaan, että näkökyky kehittyy normaaliksi molempiin silmiin. Lasien pitämättä jättäminen voi estää tämän.

   Mitä itse olen seurannut eri-ikäisiä lapsia, on maailma mielestäni kehittynyt hirveästi ainakin omasta nuoruudestani. Ennen jokainen erilaisuus oli varma keino joutua kiusatuksi. Nykyään tilanne on erilainen ja huomattavasti parempi.

   Tunnen muutaman silmälaseja käyttävän esikoululaisen perheet, emmekä ole itse asiassa ikinä edes keskustelleet siitä kiusataanko lapsia tämän takia. Näin ei vaan tapahdu.

   Kannattaa myös muistaa, että tässäkin tapauksessa välitämme lapsille omia pelkojamme. Jos oma suhtautuminen silmälaseihin on hyvin pelkäävä ja epäilevä, voi tämä välittyä lapsellekin.

   Valitettavasti en voi tässä tilanteessa kannustaa teitä piilolinssien hankintaa.