Mitä aikuisnäkö tarkoittaa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

“Apua, en minä voi olla niin vanha, että tarvitsen lukulasit.”

Yllä oleva on todella tuttu lausahdus, kun kerron näöntarkastuksen päätteeksi noin 40-vuotiaalle henkilölle hänen tarvitsevan lukulasit tai moniteholasit. Osalle ihmisistä tämä uutinen on oikeasti shokki ja tulos halutaan kaikin tavoin kumota. Osa ihmisistä ottaa asian ihan huumorilla ja vitsailee iästään.

Nykypäivänä kuitenkin tietokoneiden, älypuhelimien ja erilaisten tablettien kanssa ihmisten näköjärjestelmä joutuu kovalle koetukselle. Ei olekaan mitenkään tavatonta, että lukulasin tarve ilmaantuu jo paljon ennen 40 ikävuotta.

Kyse on normaalista iän mukanaan tuomasta muutoksesta, eli aikuisnäöstä (presbyopia). Monesti puhutaan myös ikänäöstä, mutta aikuisnäkö on mielestäni parempi termi.

Aikuisnäkö tulee kaikille ihmisille jossain vaiheessa. Entuudestaan ihminen on voinut olla ilman silmälaseja tai sitten hänellä on jo ollut kaukolasit.

Miten aikuisnäkö huomataan

Usein aikuisnäön huomaa lukiessa, kun normaalilta lukuetäisyydeltä ei enää näe tarkasti ja tekstiä on vietävä kauemmaksi. Silmät myös väsyvät, eikä lukeminen ole enää mukavaa. Katseen tarkentaminen nopeasti lähikatselusta kaukokatseluun tai päinvastoin on hankalaa. Pitkäaikaisen lähityöskentelyn jälkeen saattaa jopa tuntua, että kauas ei näe tarkasti.

Oireet ovat pahimmillaan väsyneenä ja huonossa valaistuksessa sekä henkilöillä, jotka tekevät paljon tarkkaa lähityötä.

Likinäköiset huomaavat, että heidän on helpompi lukea ilman laseja kuin omilla kaukolaseillaan.

Mistä aikuisnäkö johtuu

Aikuisnäkö johtuu silmän sisäisen linssin eli mykiön jäykistymisestä ja sädelihaksen elastisuuden menetyksestä. Tästä johtuen silmä ei mukaudu enää niin hyvin eri etäisyyksille katsomiseen.

Silmän sisäinen linssi menettää mukautumiskykyään lapsesta asti. Lapsella silmän mukautumiskyky on noin 15-20 dioptrian luokkaa, 40-vuotiaana noin 5, 50-vuotiaana noin 2 ja 60-vuotiaana silmässä ei ole omaa mukautumiskykyä paljoakaan jäljellä.

Yleensä lähinäön ongelmat tulevat esiin noin 40-45-vuotiaana. Tarkkaa lähityötä tekevällä ongelmia voi tulla jo paljon aikaisemmin.

Miten korjataan?

Monet ihmiset sinnittelevät siihen asti, että kädet eivät enää riitä lukemiseen ennen kuin hakeutuvat optikolle tai silmälääkärille.

Aikuisnäkö voidaan korjata lukulaseilla, moniteholaseilla ja niin sanotuilla syväterävillä laseilla.

Monella ensimmäinen korjaavina laseina toimivat niin sanotut tiimarilasit eli valmislasit. Yleensä nämä hankitaan jo ennen optikolla tai silmälääkärissä käyntiä.

Likinäköiset eivät voi käyttää valmislaseja, koska niissä voimakkuus on aina plussaa.

Monet ihmiset kuvittelevat, että lukulasit ovat aina plusvoimakkuutta ja kaikki pluslasit ovat lukulaseja. Kuvitelma on väärä, sillä kaukotaitteisen kaukolasit voivat olla plusvoimakkuudella ja vastaavasti likinäköisen lukulasit voivat olla miinusta.

Lukulisäyksen määrä, eli reseptissä merkintä add, on aina plusmerkkinen. Tämä kyseinen arvo lisätään henkilön kaukolasien voimakkuuteen. Esimerkiksi kaukovoimakkuus -5,00 add +2,00 tarkoittaa, että kyseisen henkilön lukulasit ovat voimakkuutta -3,00.

Jos lähelle näkeminen tuntuu hankalalta, kannattaa varata aika optikolle näöntutkimukseen. Jos optikko toteaa että lukulaseista olisi apua, pystytään tarkastuksen yhteydessä koekehyksen avulla näyttämään miten laseilla näkyisi.

Vaikka optikko suosittelisi laseja, tekee asiakas kuitenkin aina itse ratkaisun lasien hankinnasta.

Kannattaa muistaa, että myös aikuisnäköä voidaan korjata piilolinsseillä.

Kirjoitus on julkaistu 27.03.2009 ja päivitetty 5.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa