Mitä tehdä mikäli silmälasikauppa alkaa kaduttaa?

Aina välillä eteen tulee tilanteita, jolloin asiakas haluaa perua silmälasikaupan joko tilauksen tekemisen jälkeen tai jonkin aikaa laseja käytettyään. Osa asiakkaista voi halua kaupan perumista alkaessaan epäillä, että onko valittu kehys kuitenkaan hyvä. Osa asiakkaista voi taas katua ostosta jälkikäteen hinnan vuoksi. Tähän voi vaikuttaa myös joku perheessä sattunut yllättävä tapahtuma kuten lomautus. Lisäksi joillakin ihmisillä mielikin voi muuttua helpommin kuin toisilla.

Jo saatujen lasien palautushalukkuus johtuu yleensä siitä, että hankittujen kehysten ulkonäkö ei miellytäkään.

[ad#piilarit]

Voiko jo tilatut silmälasit perua?

Asiakkaan tilatessa silmälasit optikkoliikkeestä, on kyseessä niin sanottu tilauskauppa. Kauppa on jo syntynyt, vaikka laseja ei ole vielä toimitettukaan.

Tilauskaupankin voi purkaa, mutta asiakas on velvollinen maksamaan myyjälle tilauksen johdosta syntyneet kustannukset. Purkukustannuksiin lasketaan silmälasien hankintamenot, mikäli niitä ei voida myydä edelleen. Yleensä hankintamenoihin lasketaan linssit ja niiden työkustannukset. Joissain tapauksissa kyseeseen voi tulla myös kehys.

Enimmillään purkukustannus voi olla sovittu kauppasumma.

Periaatteessa jo tilattuja laseja ei voi siis perua ilman kustannuksia. Tietenkin tämä riippuu myös siitä missä vaiheessa tilaus on menossa.

Itse pyrin aina toimimaan tämmöisissä tilanteissa mahdollisimman reilusti. Jos kauppa halutaan purkaa tilauksen jälkeen, teen tämän toki ilman kuluja edellyttäen niitä ei ole oikeasti syntynyt liikkeellemme.

Osalle ihmisistä voi kuitenkin tulla yllätyksenä se, että vaikka silmälasien tilauksen peruisi muutaman tunnin kuluttua tilauksesta, on kuluja voinut jo syntyä ja tilaus on edennyt tilausprosessissa.

Nykyään suurin osa linssitilauksista tehdään tietokoneella sähköisessä muodossa. Muutaman tunnin aikana tilaus on yleensä siirtynyt tehtaalle ja linssin valmistus on voitu jo aloittaa. Tämän jälkeen tilausta ei pystytä enää peruuttamaan, vaan linssit tulevat liikkeeseen joka tapauksessa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 9.9.2009 ja päivitetty 7.9.2013.

Tämä kirjoitus kuuluu Onko asiakas aina oikeassa -sarjaan.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Asiakkaan oikeudet silmälasien toimituksen viivästyessä

Milloin silmälaseissa on virhe ja mikä on liikkeen virhevastuu?

Mitä tehdä mikäli myyjä ja kuluttaja eivät pääse sopimukseen ongelmatilanteessa?

Mitä tehdä mikäli silmälasikauppa alkaa kaduttaa?

Piilolinssien ja silmälasien nettikauppojen toimitusehdot

Silmälasien maksaminen jo tilausvaiheessa?

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Eija Tammelin says

    Hei, tulin valinneeksi liian painavat/nenälleni huonon malliset kehykset. Nenään tulee painaumajälki. Kehykset ovat muoviset, joten ne eivät kai tarkistuksillakaan tule sopiviksi. Voinko saada linsseihin uudet kehykset, joissa olisi nenätyynyt?

  2. Hei Eija!
    Sinun kannattaa käydä juttelemassa kehyksiesi istuvuudesta liikkeessä josta ostit lasit. Muovikehyksiinkin on mahdollista saada asennettua erilliset nenätyynyt, joiden avulla istuvuutta on mahdollisuus parantaa.

    Mikäli tämmöinen niin sanottu nenitys ei ole mahdollista, voi myös linssien siirtäminen toiseen kehykseen onnistua riippuen muun muassa linssien koosta.

    Uskoisin että optikkosi kanssa löydätte ratkaisun, jolla ongelma saadaan korjattua!