Silmälasien kierrättäminen – mitä vanhoille laseille voi tehdä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Aika ajoin asiakkaat kyselevät mitä vanhoille silmälaseille voisi tehdä?

Missään tapauksessa vanhoja laseja ei kannata heittää roskiin. Lähinnä nykyistä voimakkuutta olevat lasit kannattaa säilyttää varalaseina, mikäli uusille laseilla käy esimerkiksi joku haaveri.

Yllättävän monella ihmisellä ei ole minkäänlaisia varalaseja. Jos laseille tapahtuu joku onnettomuus, niin uusien lasien odottelu voi tuntua hyvin pitkältä ajalta, jos käytössä ei ole edes vanhoja laseja.

Vanhat lasit hyväntekeväisyyteen

Mielestäni paras tapa päästä eroon vanhoiksi jääneistä laseista on lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen.

Suomessa on aina tasaisin väliajoin keräyksiä, joissa kerätään laseja kehitysmaihin laseja tarvitseville.

Esimerkiksi Vision For All Finland, World Vision sekä Lions Club ovat yhteistyössä optikkoliikkeiden kanssa keränneet laseja vietäväksi kehitysmaihin ympäri maailmaa.

Lisäksi myös Solidaari ry kerää käytettyjä silmälaseja lapsille ja aikuisille Kreikkaan, jossa taloudellinen tilanne tällä hetkellä on huono.

Silmälasit jaetaan Kreikassa Doctors of the World -järjestön kautta (ranskalaiselta nimeltään Medecins du Monde).

Solidaarille voi lähettää kierrätettävät silmälasit seuraavaan osoitteeseen.

Solidaari ry
Harakkamyllyntie 11
00920 Helsinki

Luonnollisesti postitse lähetettävät lasit kannattaa laittaa esimerkiksi kovaan silmälasikoteloon.

En tiedä onko millään optikkoliikeketjulla tällä hetkellä keräystä menossa. Monet liikkeet ottavat kuitenkin laseja vastaan, vaikka keräystä ei olisikaan sillä hetkellä menossa. Tällöin kerätyt lasit laitetaan eteenpäin seuraavan keräyksen koittaessa.

Mielestäni tämä lainaus vanhasta World Visionin uutisesta kertoo paljon siitä kuinka paljon vanhoista silmälaseistasi voi olla iloa.

– Toimin aikaisemmin autonkuljettajana, mutta en voinut enää tehdä töitä huonon näköni vuoksi. Nyt näen kauas vuorille ja voin ajaa teidät ihan minne haluatte, iloitsee silmälasit saanut Pius Tou.

Enää en löytänyt tätä juttua World Visionin sivuilta, mutta otin lainauksen aikanaan talteen. Mielestäni se oli omalla tavallaan niin hellyttävä.

Keräyksiin otetaan mielellään vastaan erilaisilla voimakkuuksilla olevia laseja ja aurinkolaseja. Rikkinäisiä laseja keräykseen ei kannata kuitenkaan toimittaa, koska niitä ei voida lahjoittaa eteenpäin.

Joskus asiakkaat kysyvät maksetaanko heille jotakin lahjoitetuista laseista? Laseista ei makseta mitään, eli lasien lahjoittaminen on hyväntekeväisyyttä ja siitä saa palkkioksi hyvän mielen. Luovutetuilla laseilla monien ihmisten näkökyky paranee huimasti.

Myös harrastelijateatterit ja päiväkodit ottavat laseja vastaan

Ainakin osa harrastelijateattereista ja päiväkodeista ottaa mielellään vastaan laseja.

Päiväkodeissa lasit ovat kovassa käytössä erilaissa leikeissä. Mikäli lahjoitat vanhat lasisi päiväkotiin, kannattaa niistä irrottaa linssit. Ei ole hyvä, että lapset katselevat maailmaa voimakkuuksilla olevien lasien läpi silloin kun niitä ei oikeasti tarvitse.

Kirjoitus on julkaistu 6.9.2009 ja päivitetty 14.12.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa