Miten silmälasien linssien hiominen kehyksiin tapahtuu?

Silmälasin linssien muotoon hiominen tarkoittaa sitä, että linssi hiotaan asiakkaan valitseman kehyksen muotoiseksi. Tässä pitää huomioida myös se, että optiset mitat tulevat oikealle kohdalle asiakkaan silmiin nähden.

Jokainen optikko on opintojensa aikana opetellut tämän taidon. Nykyään kuitenkin valtaosa silmälaseista hiotaan niin sanotuilla reunahiomoilla. Tämän takia varsin harva optikko pääsee siis käyttämään tätä taitoa.

Epäilenkin, että osa optikoista ei enää osaisi hioa linssejä, jos opiskelun jälkeen tätä ei ole päässyt tekemään oikeasti kertaakaan.

Itse olen vuosien varrella työskennellyt onneksi pääasiassa liikkeissä, joissa tätäkin työtä on päässyt tekemään. Tämäkin on auttanut minua osaltaan säilyttämään mielenkiinnon työhöni, koska monipuolinen työnkuva on mielestäni aina mukava asia. Lisäksi uskon linssien hiomisen auttaneen minua ymmärtämään paremmin minkälainen kehys kannattaa valita eri voimakkuuksille.

Tässä kirjoituksessa kerron miten itse olen tottunut hiomaan linssit kehyksin.

Miten linssien hiominen kehyksiin tapahtuu?

Linssien saapuessa maahantuojalta liikkeeseen tarkastetaan ensimmäiseksi, että linssien voimakkuus, ja pinnoitteet sekä materiaali ovat oikeat. Samalla varmistetaan muutenkin linssien olevan virheettömät.

Tämän jälkeen yksiteholinsseihin merkitään optisen keskipisteen paikka niin sanotun valontaittomittarin avulla.

Moniteholinsseissä etsitään linsseistä niin sanotut kaiverrusmerkit ja varmistetaan asennusmerkkien oikeat paikat.

Tämän jälkeen kehyksen muoto piirretään hiontalaitteen piirturin avulla. Tämä kehyksestä piirretty kuva siirtyy erilliselle näytölle, jossa varmistetaan muodon olevan aivan samanlainen kuin kehys on. Tällä näytölle syötetään myös asiakkaan silmäteräväli sekä niin sanottu rajankorkeus.

Näiden tietojen pohjalta koneen ohjelma ilmoittaa pisteen, johon yksiteholinssin optinen keskipiste tai moniteholinssien asennusmerkki asetetaan.

Tämä on todella pikkutarkkaa työtä ja merkin on oltava aivan kohdallaan ja suorassa. Pienetkin heitot voivat vaikuttaa näkemiseen.

Kun linssi on asetettu oikealle kohdalle, asennetaan sen pintaan niin sanottu tutti eli muovinen istukka. Tämän avulla linssi kiinnitetään hiontakoneeseen.

Linssin kiinnittämisen jälkeen hiontakone hioo linssin halutun muotoiseksi ja tekee linssin reunaan joko niin sanotun harjafasetin tai tasafasetin riippuen siitä minkälainen kehys on kyseessä.

Tarvittaessa koneella pystytään myös pienentämään liian isoa linssiä.

Joissain tapauksissa kone ei syystä tai toisesta hio linssiä kunnolla. Tällöin linssiä voidaan joutua hiomaan käsihiomakoneella. Tällöin hioja päättää itse mistä kohtaa linssiä hiotaan ja kuinka paljon. Tämä on siis täysin käsityötä.

Linssin koon ja muodon ollessa oikeat viistetään vielä käsihiomakoneella linssin terävät reunat. Näin linssit eivät pääse esimerkiksi viiltämään haavoja asiakkaalle.

Jos linssit tulevat niin sanottuun kehyksettömiin silmälaseihin, porataan linsseihin ruuvin reiät porakoneella. Niin sanottuihin nylorkehyksiin tehdään linssin reunaan urakoneen avulla pieni ura nylorlangalle.

Lopuksi linssit asetetaan kehykseen ja varmistetaan optisten mittojen paikkansa pitävyys. Samalla tarkastetaan myös, että linssin pintoihin ei ole päässyt tulemaan missään työvaiheessa naarmuja.

Se kuinka paljon aikaa yksien silmälasien linssien hiomiseen ja kehykseen kiinnittämiseen menee, riippuu pääasiassa siitä onko kyseessä niin sanottu tavallinen kokokehys vai nylorkehys tai hengetön. Tavalliseen metallikehykseen on helpoin asentaa linssit.

Yleensä työvaiheet tehdään sarjatyönä ja tämän takia on hankala sanoa tarkalleen kuinka kauan yhden lasiparin valmistukseen menee aikaa. Uskoisin kuitenkin aikaa menevän noin 10-15 minuuttia silloin kun missään työvaiheessa ei tule ongelmia ja työn saa tehdä rauhassa ilman keskeytyksiä.

Mitenkään tavatonta ei ole se että piirturi ei piirrä kuvaa oikean muotoisena ja linssin koon tai muodon kanssa on ongelmia. Tällöin joudutaan tekemään enemmän käsityötä ja valmistumisaika voi jopa kaksinkertaistua.

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. jappe says

    Olisi hurjan kiva lukea postaus tuosta mainitsemastasi aiheesta: “minkälainen kehys kannattaa valita eri voimakkuuksille”. Vai oletko kenties jo kirjoittanut sellaisen?

  2. jappe says

    Jep, nuo aiheet olenkin jo lukenut 🙂 Aika paljon on tullut tuijotettua kehyksen muotoa pään muotoon verrattuna, mutta olen huomannut, että linssien voimakkuudella yhdistettynä tietynmuotoiseen ja -kokoiseen kehykseen on paljon vaikutusta. Minulla on -6 molemmissa silmissä ja tuntuu siltä, että mitä korkeammat ja enemmän poskille ulottuvat linssit ovat, sitä pahemmalta näyttää.

    • Hei Jappe!

      Isot miinukset kuten myös isot plussat asettavat aina hieman haastetta kehysvalinnalle. Niin sanottua pintamuotia ei välttämättä kannata seurata jos haluaa itselleen siistit lasit. Esimerkiksi tämän hetken isoissa muovikehyksissä linssin paksuus korostuu voimakkaasti. Tällöin lasit ovat helposti hieman oudon näköiset kasvoilla.

      Isoissa miinuksissa pienehkö, pyöreähkö tai soikea kehys on linssin paksuutta ajatellen paras mahdollinen kehysmuoto. Toki pitää huomioida myös se miten kehys sopii muuten kasvojen muotoon ja kokoon.

      Isoissa miinuksissa sopivan kokoiset kehykset saattavat näyttää lasien sovitusvaiheessa siltä, että silmä täyttää linssiaukon lähes kokonaan. Lopullisissa laseissa on lopputulos kuitenkin loistava, koska linssi pienentää silmiä.

      Oikeanlaisen kehyksen valinnassa on ammattitaitoisesta henkilökunnasta suurta apua. Tätä kannattaakin hyödyntää kehysvalintaa tehdessä.