Miten silmälasitilaus etenee asiakkaan valittua silmälasit?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Läheskään kaikille asiakkaille ei välttämättä ole tuttua mitä silmälasitilaukselle tapahtuu sen jälkeen kun asiakas on käynyt näöntarkastuksessa ja valinnut mieluisat kehykset optikkoliikkeessä.

Linssit eivät luonnollisesti ilmesty itsekseen kehykseen. Ennen kuin lasit ovat valmiit, on edessä useita työvaiheita.

Tilaus ei kuitenkaan etene samalla tavalla kaikissa liikkeissä. Tähän vaikuttaa moni asia kuten muun muassa linssinvalmistajat ja tilaustavat.

Linssien tilaaminen

Silmälasien valmistaminen alkaa linssitilauksella. Tilaaminen tapahtuu tilausohjelmalla, jonne syötetään valitun linssin tiedot ja voimakkuus. Tarvittaessa tilaukseen piirretään linssiaukon muoto niin sanotulla muodonlukijalla. Nämä tiedot lähetetään linssitehtaalle sähköisessä muodossa.

Osassa liikkeissä silmälasien tilaus saatetaan syöttää tilausohjelmaan asiakkaan ollessa vielä liikkeessä ja lähettää saman tien tehtaalle.

Uskoisin, että tilaukset tehdään nykyään lähes kaikissa liikkeissä tietokonepohjaisesti.

Itsekin muistan kuitenkin ajan, jolloin tilaukset hoidettiin puhelimella. Tällöin linssien maahantuojalta saatettiin soittaa päivittäin johonkin tiettyyn aikaan myymälään tai sitten tilaus soitettiin myymälästä maahantuojalle.

Iso parannus oli jo siirtyminen faksin käyttöön tilauksissa. Valtava parannus oli siirtyminen tietokonepohjaisiin tilausohjelmiin.

Kun tilaus on lähetetty myymälästä tehtaalle, on sen pysäyttäminen käytännössä lähes mahdotonta.

Nopeimmillaan linssit ovat jo muutamassa minuutissa tehtaan tuotantoprosessissa, eikä niitä voida perua tai tehdä muutoksia tilaukseen.

Tilauksen eteneminen

Linssien valmistumisen aikataulu siitä onko kyseessä niin sanottu varastolinssi vai hiomolinssi.

Varastolinssit saapuvat nopeimmillaan seuraavaksi päiväksi myymälään. Nimensä mukaan nämä ovat varastotuotteita. Tällöin kyseessä ovat yleensä yksitehoiset linssit, joita löytyy varsin laajoilla voimakkuusrajoilla linssien maahantuojalta suoraan varastosta.

Hiomolinssien eli esimerkiksi moniteholinssien toimitusaika tehtaalta myymälään on nopeimmillaan 5-6 työpäivää. Hiomolinssit valmistetaan aina tilauksen perusteella alusta loppuun saakka juuri kyseiselle asiakkaalle.

Kun linssit saapuvat maahantuojalta, eivät ne kuitenkaan sovi sellaisenaan silmälaseihin. Tässä vaiheessa linssit ovat vielä pyöreät, kiekon muotoiset ja ne on vielä hiottava kehyksen muotoon.

Hionta tapahtuu niin sanotulla reunahiomolla silloin kun liikkeellä ei ole omaa työpajaa.

Varsin moni optikkoliike on luopunut omista hiontalaitteistaan. Tällöin linssien muotoon hionta ostetaan reunahiomolta. Reunahiomo on siis työpaja, joka hioo silmälasin linssejä kehysten muotoon. Isoilla ketjuilla on omat reunahiomot joista linssit tulevat suoraan muotoon hiottuna. Usein myös linssit asennetaan kehyksiin valmiiksi hiomossa.

Jos liikkeellä on vielä oma työpaja, hiotaan linssit kehyksen muotoon valmiiksi liikkeessä ja asennetaan kehyksiin.

Ennen kuin lasien valmistumisesta ilmoitetaan asiakkaalle, lasit tarkastetaan ja puhdistetaan sekä kirjoitetaan tai tulostetaan asiakaskortit.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa