Mitkä syyt voivat estää piilolinssien käytön?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Optikon työssä tulee aina silloin tällöin vastaan tilanteita, jolloin asiakkaalle ei voi suositella tai määrätä piilolinssejä.

Piilolinssien käytön voivat estää muun muassa asiakkaan ikä, sairaudet, lääkitykset tai asiakkaan oma pelko käsitellä piilolinssejä. Lisäksi joskus harvoin vastaan voi tulla myös asiakkaita, jotka eivät ilmiselvästi kykene huolehtimaan esimerkiksi omasta hygieniasta. Tällöin piilolinssien sovittamista pitää miettiä hyvin tarkkaan.

Tähän kirjoitukseen olen koonnut yleisimpiä syitä esteitä piilolinssien käytölle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että piilolinssien käytön mahdollisuus mietitään erikseen jokaisen asiakkaan kohdalla. Vaikka asiakkaalla olisikin esimerkiksi joku alla mainituista mahdollista esteistä piilolinssien käyttämiselle, voi piilolinssejä silti olla mahdollista käyttää ainakin jonkin verran.

Ikä voi olla este piilolinssien käytölle

Piilolinssien käytölle ei ole olemassa mitään tiettyä ala- tai yläikärajaa. Linssien käytössä on kuitenkin muistettava, että ikääntyminen aiheuttaa yleensä hienomotoriikan heikkenemistä. Tällöin linssien käsittely voi olla haasteellista. Ongelmia linssien käsittelyyn voi aiheuttaa myös näön heikkeneminen.

Toki myös osalla vanhuksista muistisairaudet tai muut sairaudet tai silmien kuivuminen voivat estää piilolinssien käyttämisen.

Lasten kohdalla este piilolinssien käytölle voi olla esimerkiksi kyvyttömyys hoitaa linssien puhdistamista tai käsittelyä. Tästä aiheesta olen kirjoittanut aiemmin oman kirjoituksen Minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa?

Lääkitykset ja sairaudet

Jotkut lääkkeet, silmäsairaudet tai yleissairaudet voivat estää piilolinssien käytön tai ainakin tätä on harkittava yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Lääkeaineista esimerkiksi nesteenpoistolääkkeet voivat kuivattaa silmiä niin paljon, ettei piilolinssien käyttö ole suotavaa.

Myöskään aknen hoidossa käytettävän Roacuttan lääkkeen aikana piilolinssien käyttöä ei suositella.

Myös erilaiset ihosairaudet, kuten esimerkiksi akne, psoriasis, atooppinen iho sekä ruusufinni voivat rajoittaa tai olla este linssien käytölle.

Silmänpainetautia eli glaukoomaa sairastavan henkilön kannattaa varmistaa omalta silmälääkäriltään lupa piilolinssien käytölle. Jos piilolinssit ovat käytössä, niin glaukooman hoitoon käytettävät tipat on laitettava silmään ilman piilolinssejä. Piilolinssin ollessa silmässä voi se estää lääkkeen imeytymistä silmään sekä tipat voivat värjätä tai imeytyä piilolinssiin.

Yleissairauksista esimerkiksi reumasairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa silmien kuivumista. Diabetestä sairastavilla yleinen infektioherkkyys on suurempi kuin ei diabeetikoilla. Lisäksi sarveiskalvon tuntoherkkyys on alhaisempi. Tällöin esimerkiksi pienten, piilolinssien aiheuttamien hankautumien huomaaminen voi olla hankalaa. Tästä aiheesta olen kertonut enemmän kirjoituksessani Diabetes ja silmät.

Ainakin itse kysyn aina piilolinssisovituksessa onko henkilöllä käytössä jonkinlaisia lääkityksiä. Tästä olenkin kirjoittanut aiemmin oman kirjoituksen Miksi optikko kyselee sairauksista ja lääkityksestä?

Yleensä optikoilla on käytettävissä listauksia, joissa on lueteltu lääkeaineita, jotka voivat vaikuttaa silmiin tai näkemiseen.

Mikäli piilolinssien käyttäjä aloittaa uuden lääkityksen, kannattaa lääkkeen mahdollinen vaikutus piilolinssien käyttöön selvittää lääkkeen määränneeltä lääkäriltä.

Silmätulehdukset estävät väliaikaisesti piilolinssien käytön

Silmän pinnan tai silmäluomien tulehdukset estävät piilolinssien käytön ainakin väliaikaisesti.

Tulehtuneeseen silmään ei siis saa laittaa piilolinssiä. Lisäksi tulehduksen jälkeen tarvitaan riittävä varoaika ennen piilolinssien käytön aloittamista.

Allergiat vaikuttavat silmiin

Myös osa allergioista voi ainakin haitata piilolinssien käyttämistä etenkin silloin kun asiakas reagoi silmillään allergiaan.

Läheskään aina lievä allergia ei kuitenkaan estä kokonaan piilolinssejä. Esimerkiksi siitepölyallergiasta kärsivä saattaa pystyä käyttämään piilolinssejä hyvin muulloin kuin siitepölyaikana.

Jossain tapauksissa myös kehitysvamma tai rakenteelliset poikkeamat voivat olla este linssien käytölle. Luonnollisestikaan kuitenkaan esimerkiksi kehitysvamma ei välttämättä estä piilolinssien käyttöä.

Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat silmiin

Hormonaaliset tekijät kuten raskaus, imetys tai kuukautiskierron muutokset vaikuttavat aineenvaihduntaan ja nestetasapainoon ja tätä kautta piilolinssien siedettävyyteen.

Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat myös aiheuttaa silmän etuosan herkkyyttä ja silmien kuivumista ja olla este piilolinssien käytölle. Nykyään tämä ei kuitenkin ole enää niin yleistä, koska ehkäisyvalmisteiden hormonipitoisuudet ovat alhaisempia kuin aiemmin.

Olen kirjoittanut aiemmin aiheesta kirjoituksen E-pillerit ja piilolinssit ja Raskaus, piilolinssit ja näkeminen yleensä.

Osa asiakkaista pelkää liikaa silmiin koskettamista

Se että asiakas ei voi käyttää piilolinssejä, koska pelkää kerta kaikkiaan silmiin koskettamista, on varsin harvinaista. Tämmöisiäkin ihmisiä kuitenkin on ja heiltä piilolinssien käyttäminen ei onnistu, koska jo piilolinssien silmään laittaminen tuntuu mahdottomalta.

Osa asiakkaista saattaa kokea jo pelkän silmän tutkimisen mikroskoopilla hyvin pelottavaksi, vaikka tällöin silmään ei edes kosketa.

Hyvinkin pelokkaasti piilolinssien käsittelyyn suhtautuvat asiakkaat saattavat toki huomata oppivansa ja tottuvansa piilolinssien käyttöön, kun tätä on harjoiteltu yhdessä. Väkisin piilolinssejä ei kuitenkaan kannata käyttää, jos niiden käsittely tuntuu aina hyvin hankalalta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa