Monitehoilla eroa silmien välillä ja hämärässä näkeminen hankalaa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Kisu kysyi 20.10.2015

Hei, minulla on ensimmäiset monitehot ja olen totutellut niihin nyt kaksi kuukautta.

Onko normaalia, että näen toisella linssillä paremmin kuin toisella. Testasin tätä kun peitän toisen silmän ja katson vain toisella. Oikea silmä näkee paljon terävämmin, kuin vasen.

Entisissä kaukolaseissa tarkkuus on molemmissa yhtä hyvä.

Pimeällä /hämärässä autolla ajaessa ei tule hommasta mitään, vaan minun on laitettava vanhat kaukolasit päähän.

Normaalioloissa näen ihan hyvin.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Kisu!

Kysymyksestäsi ei selviä tapahtuuko silmälasiesi kaukovoimakkuudessa muutosta siirtyessäsi kaukolaseista moniteholaseihin.

Joka tapauksessa on mahdollista, että näet monitehoilla toisella silmällä paremmin kuin toisella. Näin siitä huolimatta, vaikka kaukolaseilla olet nähnyt molemmilla silmillä yhtä hyvin.

Tämä tilanne voi johtua siitä, että vanhoilla laseilla et ole nähnyt toisella silmällä niin hyvin kuin olisi mahdollista nähdä. Tällöin näkeminen oikealla ja vasemmalla silmällä on ollut yhtä tarkkaa.

Uusissa laseissa on voinut tapahtua voimakkuuksien muutoksen takia niin, että näetkin toisella silmällä toista tarkemmin. On varsin yleistä, että oikeassa ja vasemmassa silmässä näöntarkkuus eli näkemisen laatua kuvaava visus-arvo on erilainen.

Toki on kuitenkin myös mahdollista, että voimakkuuksissa tai linssien hionnassa on tapahtunut jokin virhe, jonka johdosta et näe uusilla laseillasi molemmilla silmillä tarkasti.

Monitehoihin totutteluun voi kulua aikaa useampi viikko tai jopa pidempiäkin aikoja.

Olet kuitenkin totutellut laseihin jo parin kuukauden ajan ja voimakkuusero selkeästi vaivaa sinua. Mielestäni sinun kannattaakin olla yhteydessä liikkeeseen, josta lasit hankit. Siellä pystytään varmistamaan näöntarkastuksen tuloksen sekä linssien hionnan oikeellisuus.

Samalla kannattaa kertoa tuosta hämärässä näkemisen ongelmasta, jota ilmenee uusilla laseilla. Joskus esimerkiksi miinusvoimakkuuden vähentäminen saattaa hankaloittaa hämärässä näkemistä.

Toivottavasti asia selviää optikon luona ja saat vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa