Moniteholaseilla tietokoneen näytölle näkemisessä ongelmaa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Ilkka kysyi

Hei!

Ostin pari kuukautta sitten moniteholasit ikänäköä vastaan kamppailuun. Kirjoittelen saadakseni jonkunlaisen käsityksen siitä miten lasien pitäisi toimia jos ne toimivat normaalisti. Olen jutellut asiasta optikon kanssa ja liikkeessä käydessäni käännyinkin jo testilappua tiirailtuani siihen että näen laseilla ok ja tarvin vain totuttelua. Optikko tarkasti lasit ja niiden pitäisi olla reseptin mukaiset mutta uutta näkötestiä ei tehty.

Nyt näytön äärellä ongelma on taas olemassa. En väitä että laseissa olisi vikaa mutta haluaisin jotain tuntumaa siihen mikä on vain normaalia ja totuttelua vaativaa tai mikäli ongelmani on vain joku linssitekniikan kompromissi ja ominaisuus.

Ongelmani on se että näen laseilla muuten hyvin paitsi tietokoneen näytöllä. Vasen silmä tuntuu hassulta ja näkökenttä keskilinjasta vasemmalle on hieman epätarkka. Pystyn lukemaan mutta vasen silmä tuntuu olevan hieman pinteessä. Asian korjaamiseen on kolme tapaa:

  • Nostaa vasenta linssiä hieman ylemmäs
  • Kääntää päätä vasemmalle ja katsoa siis viistoon oikealle jolloin silmät ovat eri etäisyydellä näytön tasosta ja kuva tarkentuu.
  • Kääntää lasit kokonaan ylösalaisin jolloin näen laseilla tarkemmin ja helpommin kuin missään tilanteessa niiden ollessa oikein päin. Monitehotarkennus toimii oikein (käänteisesti toki) mutta terävyysalue sivusuunnassa on huomattavasti kapeampi kuin lasien ollessa oikein päin.

Suljettaessa silmiä vuorollaan silmät tarkentuvat ok eli ongelmalla on kaiketi jotain tekemistä vahvemman silmän kanssa. Kaiken järjen mukaan ongelma voisi siis poistua totuttelemalla kun silmät näkevät yksittäin ok. Vasen silmä tarkentuu näytölle koko monitehoalueella ilman mainittavaa eroa, oikealla silmällä lähialue on sumea. Sivusuunnassa katsottaessa oikeassa linssissä on vasemmalla sumea alue. Vasemmassa linssissä vastaavaa ei ole.

Olen yrittänyt totuttaa silmiä katsomalla tarkoituksella ‘hankalan alueen’ läpi mutta en onnistu saamaan kuvaa tarkaksi ja lopputuloksena oikeaa silmää alkaa jomottaa.

Olin ensin lasit ylösalaisin kääntäessäni sitä mieltä että linssien täytyy olla kehyksissä väärin päin mutta tarkkuus sivuvaakasuunnassa on niin paljon huonompi ettei sekään tunnu todennäköiseltä.

Lasien ollessa oikein päin silmiä pystyy kääntämään kehysten rajoissa normaalisti ilman tarkkuuden menetystä.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Ilkka!

Hienoa että olet yrittänyt totutella uusiin laseihisi. Olet käyttänyt niitä jo niin kauan, että kyse on tuskin laseihin tottumisesta.

Oikean ja vasemman linssin katselualueet voivat olla erilaiset riippuen siitä minkälaiset voimakkuudet sinulla on. Pidän todella epätodennäköisenä, että linssi olisi asennettu väärin päin kehykseen. Optikko olisi kyllä tämmöisen virheen huomannut laseja tarkastaessa.

Valitettavasti tietokoneelle näkeminen moniteholaseilla voi olla osalle asiakkaista hankalaa, vaikka kaikki olisikin laseissa niin hyvin kuin mahdollista. Juuri tietokone-etäisyydelle katsottaessa moniteholinssin katselualue on kaikesta kapein.

Mielestäni sinun kannattaisi käydä vielä juttelemassa liikkeessä, josta ostit lasisi. He tietävät voimakkuutesi ja linssityyppisi ja pystyvät kertomaan voisivatko oireet olla niistä johtuvia. Tarvittaessa he pystyvät myös tutkimaan näkösi uudelleen.

Lisäksi voisin vielä katsoa tuleeko minulle mitään mieleen voimakkuuksista, jos kommentoit ne tähän alle.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa