Moniteholasit netistä – mitä tulee tietää?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Olen aina suhtautunut epäilevästi silmälasien ja etenkin moniteholasien tilaamiseen netistä.

Suurin syy negatiiviseen suhtautumiseeni on moniteholaseissa tarvittava rajankorkeus ja sen mittaamisen hankaluus.

Rajankorkeus on moniteholaseja valmistettaessa tarvittava arvo, joka on yksilöllinen riippuen kehyksestä ja siitä miten lasit asettuvat asiakkaan päähän. Jotta arvo saataisiin varmasti oikein netistä tilattaviin laseihin, täytyisi nettikaupan lähettää kehys ensin asiakkaalle mittausta varten. Muutama nettikauppa menetteleekin tällä tavalla. Tässä tapauksessa mittaamisen onnistuminen jää kuitenkin asiakkaan vastuulle.

Mielestäni asiakkaan on kuitenkin hankala mitata tätä arvoa luotettavasti. Edes itse optikkona en mittaa omiin laseihini rajankorkeutta vaan pyydän työkaverin tekemään mittauksen.

Nykyään näyttää olevan melko yleistä, että nettikaupat eivät enää pyydä enää ilmoittamaan rajankorkeutta. Kysyin asiaa muutama vuosi sitten muutamista nettikaupoista ja sain vastaukseksi sen, että he eivät tarvitse rajankorkeutta, koska heidän linssit voidaan asentaa ilman tätä mittaa.

Mielestäni tämä on erittäin arveluttavaa. Ainakaan itse en optikkona suostuisi valmistamaan monitehoja ilman rajankorkeutta. En myöskään usko, että yksikään optikko jättäisi rajankorkeuden mittaamatta kun asiakkaalle ollaan tekemässä monitehoja.

Oman kokemukseni perusteella on täysin arpapeliä asentaa moniteholinssit rajankorkeutta mittaamatta. Kehys voi istua erimallisella nenällä millä kohdalla tahansa ja katselualueet voivat olla todella väärässä paikassa.

Hyvinkin pieni heitto mitoissa voi aiheuttaa sen, että laseilla ei näy tarkasti. Ääritapauksessa lasit voivat olla täysin käyttökelvottomat. Silmälaseissa millikin on todella iso heitto joissakin tapauksissa.

Rajankorkeuden mitta tarvitaan monitehojen lisäksi ainakin niin sanottuihin rajallisiin kaksitehoihin ja syväteräviin laseihin.

Moniteholasien laadusta

Samalla kun kysyin rajankorkeuden tarpeellisuudesta laseja tilatessa, kysyin myös monitehojen optisesta laadusta eri nettikaupoilta.

Tähän kysymykseen sain todella ympäripyöreitä vastauksia. Esimerkiksi yksi kaupoista vastasi, että heidän monitehot ovat laadultaan aivan samanlaisia kuin mitkä tahansa muutkin moniteholinssit. Tätä perusteltiin sillä, että kaikki valmistajat käyttävät linssien valmistuksessa samoja apuvälineitä.

Toinen valmistaja kuittasi laatuerot sillä, että eri linsseissä on vain erilainen siirtymäalue kaukokatselusta lähikatseluun. Linssien laaduissa ei ole eroa, vain valmistustekniikassa on eroa eri valmistajien välillä.

Missään tapauksessa kaikki monitehot eivät kuitenkaan ole keskenään samanlaisia, eikä niitä valmisteta samalla valmistustekniikalla.

Kaikilta isoilta linssivalmistajilta löytyy eri laatuisia moniteholinssejä. Vanhemman polven linsseissä siirtymäalue kaukokatselusta lähikatseluun on pitkä ja tarkkana näkyvä lähinäkökenttä on kapea. Uusimmat linssit ovat puolestaan niin sanottuja yksilöllisiä linssejä, joissa voimakkuuden muutos on mahdollisimman pehmeä ja vääristymiä näissä on mahdollisimman vähän.

Kaikilla linsseillä varmasti näkee ainakin, mikäli rajankorkeus on osunut kohdilleen. Katselualueiden suuruudessa on kuitenkin suuria eroavaisuuksia samoin kuin lasien käyttömukavuudessa.

Osalla nettikaupoista on valittavana vain yhden tyyppinen moniteho ja osalla löytyy muutamaa erilaista linssivaihtoehtoa. Todella harvinaista on että sivuilta ilmenisi minkä valmistajan tuote on kyseessä.

Kirjoituksessani moniteholasien hinnoista olen kertonut tarkemmin monitehojen laatueroista ja kirjoituksessa silmälasien tilaamisesta netissä olen kertonut tarkemmin muun muassa rajakorkeuden mittaamisesta.

Kannattaako siis moniteholasit tilata netistä?

Ymmärrän kyllä, että moniteholasit ovat erittäin kallis hankinta monessa perheessä. En voi myöskään väittää, että kaikki netistä tilattavat moniteholasit epäonnistuisivat tai olisivat huonoja. Itse en kuitenkaan tilaisi missään tilanteessa nimenomaan moniteholaseja netistä.

Mikäli sinulla on omia, joko positiivisia tai negatiivisia kokemuksia aiheesta, niin kommentoi ihmeessä tätä postia.

Kirjoitus on julkaistu 12.11.2009 ja päivitetty 7.4.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa