Moniteholasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Moniteholaseja käyttävät pääsääntöisesti aikuisnäköiset henkilöt, jotka haluavat nähdä samoilla silmälaseilla kauas ja lähelle.

Moniteholasien linsseissä on yläosassa kaukovoimakkuus, joka muuttuu portaattomasti linssin alareunaan lukuvoimakkuuteen. Linssissä ei ole erillistä rajattua lukuluukkua, kuten niin sanotuissa kaksiteholinsseissä on. Tämän takia moniteholinssejä voidaan kutsua myös rajattomiksi linsseiksi. Lisäksi niitä kutsutaan myös progressiivisiksi linsseiksi.

Moniteholinssissä on siis kaikki voimakkuudet kaukovoimakkuuden ja lukuvoimakkuuden väliltä. Näin linssistä löytyy oikea voimakkuus joka etäisyydelle.

Monitehojen ongelma on se, että kun voimakkuus linssissä muuttuu portaattomasti, tulevat fysiikan lait vastaan. Linssin reuna-alueelle tulee epätarkkoja alueita, joilla ei näy kunnolla.

Mitä uudemman tekniikan linssi valitaan, sitä puhtaammat katselualueet linssiin saadaan. On kuitenkin muistettava, että myös uusissa, kaikista parhaimmassa linsseissä on vääristymiä. Myös lukulisäys (add) vaikuttaa katselualueiden suuruuteen. Mitä suurempi lukulisäys on, sitä enemmän linssissä on epätarkkoja alueita. Tämä johtuu siitä että lukulisäyksen ollessa suurempi, pitää voimakkuuden muuttua enemmän kauko- ja lähialueen välillä.

Moniteholasit ovat oiva yleislasi, mutta pitkäaikaisessa lähityöskentelyssä erilliset lähilasit ovat aina paras vaihtoehto. Tästä huolimatta asiakkaat tyytyvät usein pelkkiin moniteholaseihin. Paras vaihtoehto olisi kuitenkin, jos asiakkaalla olisi monitehojen lisäksi myös lähilasit.

Moniteholinsseissä on todella suuria hinta- ja laatueroja, joita olen käsitellyt tarkemmin kirjoituksessa Kuinka paljon moniteholasit maksavat. Kuluttajan on valitettavasti hyvin haastava vertailla moniteholinssejä, koska eri liikkeiden linssejä on hankala verrata keskenään. Toisen liikkeen paras linssi voi olla esimerkiksi toisessa liikkeessä vaikkapa toiseksi paras vaihtoehto.

Olen kirjoittanut myös oman kirjoituksen moniteholaseihin tottumisesta ja moniteholasien tilaamisesta netistä.

Moniteholinssejä on lukuisia erilaisia

Moniteholinssejä myydään useilla kymmenillä tuotenimillä. Lähes jokaiselta linssinvalmistajalta löytyy useita erilaisia ja eritasoisella optiikalla varustettuja monitehoja.

Moniteholinssiä tarkoittaa silmälasikortissa esimerkiksi maininnat Varilux Comfort, Varilux Ipseo, Hoyalux iD InStyle, Hoyalux iD MyStyle tai Piiloset Freedom.

Kirjoitus on julkaistu 12.12.2011 ja päivitetty 5.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Kysyisin moniteholinssien paremmuudesta .
  Miten esim Zeiss on nykyään?
  Mikä on mielstäsi minun näölleni “paras” linssimerkki mielestäsi?

  Minun arvoni ovat seuraavat
  O
  SF +3.75
  add 2.5
  cyl -1.25 ax 80

  V
  SF +5.75
  ADD 2.5
  cyl -1.25 ax 90

  Lisäksi reseptissä lukee 1.0=V=0,4-1 ?

  Minulla oli joskus Zeiss linssit ja silloin olin niihin erittäin tyytyväinen.
  Nykyiset ovat Hoya ID mutta näkö on muuttunut 2 v aikana niin paljon että ei enään näe kunnolla varsinkaan lukea.

 2. Hei Topi!
  Valitettavasti en osaa sanoa Zeissin moniteholinssien optisesta laadusta mitään varmaa. Henkilökohtaisesti en ole ollut vuosiin tekemisissä Zeissin linssien kanssa, joten en tiedä kuinka hyvin linssit ovat seuranneet uutta kehitystä.

  Mielestäni moniteholinssejä on muutenkin hankala tai lähes mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen.

  Kaikilla isoilla linssivalmistajilla on monen tasoisella optiikalla olevia linssejä.

  Yleensä varmasti toimiva ja hyvä lopputulos saadaan valitsemalla aidosti yksilöllinen moniteholinssi, johon otetaan erikseen yksilöllisiä mittoja, kuten esimerkiksi kehyksen kaarevuus, kaltevuus ja etäisyys silmästä.

  Voimakkuuksiesi perusteella suosittelisinkin sinulle niin sanotulla freeform-tekniikalla valmistettuja yksilöllisiä moniteholinssejä, johon kannattaisi valita ohennettu materiaali esimerkiksi taitekertoimella 1.67.

  V reseptissä tarkoittaa näöntarkkuutta eli visus-arvoa. Oikeassa silmässä se on sinulla 1.0 ja vasemmassa 0.4-1. Tämä kertoo näkemisen laadusta, eli sen minkä rivin olet nähnyt tutkimustaulusta uusien lasiesi voimakkuudella. Tämän mukaan vasemman silmäsi näkö jää oikeaa silmää heikommaksi.

 3. Aurinkoutu says

  Hei!
  Mahtavaa, kun blogi on taas toiminnassa!

  Olen ensimmäisten monitehojen äärellä. Olen hämmentävässä tilanteessa, sillä sain kahdelta eri optikolta aivan erilaiset reseptit; miinusta oli eri verran, niin myös plussaa – toisessa paikassa suositeltiin nuorisomonitehoja, kun taas toisessa paikassa määrättiin tavalliset monitehot ja reippaammin plussaa. Toisessa paikassa todettiin, ettei sitä lähinäkölappusta kuulu pyrkiä lukemaan kuin 0.6:n kohdalle. Arvatenkin toisessa paikassa oltiin toista mieltä. Siis mitä ihmettä?!

  Mitä tehdä? Mistä maallikko voi tietää, kuka on oikeassa? Kumpikin optikko on tietoinen, että olen käynyt kahdessa paikassa, mutta molemmat toki pitävät oman päänsä.

  • Hei ja kiitoksia:)
   Kerrotko minkälaiset voimakkuudet sait eri optikoilta? Näin pystyn paremmin arvioimaan kuinka suuresta erosta on kyse.

   • Aurinkoutu says

    Hei!

    Palaan vasta näin aikojen päästä asiaan, kun muistin tämän.

    Täytyypä tätä vastausta varten ihan etsiä paperit myöhemmin. Erot olivat kuitenkin siinä määrin suuret, että optikotkin sen myönsivät (esim. miinusta oli toisessa silmässä vähemmän kuin nyt eli -3,5 ja nuorisomonitehoja ehdotettiin, kun taas toisessa paikassa samainen silmä -4,25 ja vahvemmat monitehot). Toinen oli siis sitä mieltä, että en näe toisilla tarpeeksi tarkasti, kun taas toinen oli sitä mieltä, että vähemmän tujut lasit ovat paremmat kokonaisuutena. Tiedä nyt sitten, mikä on totuus. Jätin koko kakkulat väliin, mutta kieltämättä en jaksa enkä voi enää lukea kaukolaseilla kovin hyvin, vaan luen omilla silmilläni paremmin.

    Voisin mennä uudestaan optikolle tai vaikka silmälääkärillekin ja pakko se on mennäkin. Kun vain tietäisin, kuka olisi luotettava yksilö!

    P.S. Muutin nyt s-postin, joten tämä ainakin toimii tarvittaessa.

    • Hei!

     Laitatko vielä molempien reseptien kaikki arvot, niin pystyn arvioimaan eroavaisuuksia paremmin.

     • aurinkoutu says

      No niin, nyt on vihdoin paperipinoista haettu reseptit.

      Resepti 1:

      OD: sf -3.50, cyl -0.50, ax 175, add +0.50
      OS: -2.25, cyl -0.75, ax 11, add +0.50

      Resepti 2:

      O: sf -4.00, cyl -0.50, ax 15
      V: sf -2.50, cyl -0.75, ax 175

      Add: Luku +1.00

      Jännästi myös nuo akselit vaihtelee, mutta olen siinä ymmärryksessä, että nuo ovat periaatteessa samat. En silti oikein käsitä, merkitäänkö ne täysin sattumanvaraisesti esim. 15 tai 175.

      Nyt täytyy kyllä hommata lasit, koska vanhojen kanssa on ihan tuskaa.

 4. Hei ja kiitos reseptitiedoistasi!

  Resepteissä on tosiaan jonkin verran eroa voimakkuudessa. Eroa on kaukovoimakkuudessa ja hajataitteisuuden suunnassa. Hajataitteisuuden suunta eli AX määritetään esimerkiksi kellokuviotestillä tai ristisylinteritestillä. Arvoa ei siis keksitä.

  Sinulla on eri tutkimusten välillä ollut eroa noin 20 astetta. Tämä on sinun hajataitteisuuden määrällä ihan normaalin rajoissa oleva ero. Esimerkiksi silmien kuivuus voi aiheuttaa eroa akselinsuuntiin eri tarkastusten välillä.

  Lukuvoimakkuus on lähes sama näiden kahden reseptin välillä. Laskettaessa monitehon alareunassa oleva voimakkuus tai lukulasin voimakkuus ei näiden kahden reseptin välillä ole muuta eroa kuin vasemman silmän SF-voimakkuudesta pienin ero sekä AX-suunnan erot.

  Lukuvoimakkuus resepti 1
  Od sf -3,00 cyl 0.50 ax175
  Os sf -1,75 cyl -0.75 ax 11

  Lukuvoimakkuus resepti 2
  Od sf -3.00 cyl -0.50 ax 15
  Os sf -1.50 cyl -0.75 ax 175

  Reseptien ero voi kuulostaa asiakkaasta hyvin sekavalta, mutta optikkona uskon, että molemmilla optikoilla on ollut järkevä ajatus näönkorjaamiseksi.

  Toinen optikko on kokenut, että näet miedommalla kaukovoimakkuudella kauas ja silloin lähikorjaus pystytään toteuttamaan vielä nuorisomoniteholla.

  Toinen optikko on määrännyt suuremman miinusvoimakkuuden kauas ja silloin riittävä lähikorjaus pystytään toteuttamaan oikealla moniteholla eikä enää nuorisomallilla.

  Nyt minua kiinnostaisikin minkälaiset voimakkuudet sinulla on nykyisissä silmälaseissasi ja miten olet niillä nähnyt kauas?