Moniteholasit

Osta piilolinssit netistä!

Jättivalikoima piilolinssejä ja nopea toimitus. 97% tilauksista lähtee saman päivän aikana, kun ne on tehty.

Alensa.fi

Moniteholaseja käyttävät pääsääntöisesti aikuisnäköiset henkilöt, jotka haluavat nähdä samoilla silmälaseilla kauas ja lähelle.

Moniteholasien linsseissä on yläosassa kaukovoimakkuus, joka muuttuu portaattomasti linssin alareunaan lukuvoimakkuuteen. Linssissä ei ole erillistä rajattua lukuluukkua, kuten niin sanotuissa kaksiteholinsseissä on. Tämän takia moniteholinssejä voidaan kutsua myös rajattomiksi linsseiksi. Lisäksi niitä kutsutaan myös progressiivisiksi linsseiksi.

Moniteholinssissä on siis kaikki voimakkuudet kaukovoimakkuuden ja lukuvoimakkuuden väliltä. Näin linssistä löytyy oikea voimakkuus joka etäisyydelle.

Monitehojen ongelma on se, että kun voimakkuus linssissä muuttuu portaattomasti, tulevat fysiikan lait vastaan. Linssin reuna-alueelle tulee epätarkkoja alueita, joilla ei näy kunnolla.

Mitä uudemman tekniikan linssi valitaan, sitä puhtaammat katselualueet linssiin saadaan. On kuitenkin muistettava, että myös uusissa, kaikista parhaimmassa linsseissä on vääristymiä. Myös lukulisäys (add) vaikuttaa katselualueiden suuruuteen. Mitä suurempi lukulisäys on, sitä enemmän linssissä on epätarkkoja alueita. Tämä johtuu siitä että lukulisäyksen ollessa suurempi, pitää voimakkuuden muuttua enemmän kauko- ja lähialueen välillä.

Moniteholasit ovat oiva yleislasi, mutta pitkäaikaisessa lähityöskentelyssä erilliset lähilasit ovat aina paras vaihtoehto. Tästä huolimatta asiakkaat tyytyvät usein pelkkiin moniteholaseihin. Paras vaihtoehto olisi kuitenkin, jos asiakkaalla olisi monitehojen lisäksi myös lähilasit.

Moniteholinsseissä on todella suuria hinta- ja laatueroja, joita olen käsitellyt tarkemmin kirjoituksessa Kuinka paljon moniteholasit maksavat. Kuluttajan on valitettavasti hyvin haastava vertailla moniteholinssejä, koska eri liikkeiden linssejä on hankala verrata keskenään. Toisen liikkeen paras linssi voi olla esimerkiksi toisessa liikkeessä vaikkapa toiseksi paras vaihtoehto.

Olen kirjoittanut myös oman kirjoituksen moniteholaseihin tottumisesta ja moniteholasien tilaamisesta netistä.

Moniteholinssejä on lukuisia erilaisia

Moniteholinssejä myydään useilla kymmenillä tuotenimillä. Lähes jokaiselta linssinvalmistajalta löytyy useita erilaisia ja eritasoisella optiikalla varustettuja monitehoja.

Moniteholinssiä tarkoittaa silmälasikortissa esimerkiksi maininnat Varilux Comfort, Varilux Ipseo, Hoyalux iD InStyle, Hoyalux iD MyStyle tai Piiloset Freedom.

Kirjoitus on julkaistu 12.12.2011 ja päivitetty 5.5.2014.

Osta piilolinssit netistä!

Jättivalikoima piilolinssejä ja nopea toimitus. 97% tilauksista lähtee saman päivän aikana, kun ne on tehty.

Alensa.fi

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa
Piilolinssioptikko Google+:ssa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Kysyisin moniteholinssien paremmuudesta .
  Miten esim Zeiss on nykyään?
  Mikä on mielstäsi minun näölleni “paras” linssimerkki mielestäsi?

  Minun arvoni ovat seuraavat
  O
  SF +3.75
  add 2.5
  cyl -1.25 ax 80

  V
  SF +5.75
  ADD 2.5
  cyl -1.25 ax 90

  Lisäksi reseptissä lukee 1.0=V=0,4-1 ?

  Minulla oli joskus Zeiss linssit ja silloin olin niihin erittäin tyytyväinen.
  Nykyiset ovat Hoya ID mutta näkö on muuttunut 2 v aikana niin paljon että ei enään näe kunnolla varsinkaan lukea.

 2. Hei Topi!
  Valitettavasti en osaa sanoa Zeissin moniteholinssien optisesta laadusta mitään varmaa. Henkilökohtaisesti en ole ollut vuosiin tekemisissä Zeissin linssien kanssa, joten en tiedä kuinka hyvin linssit ovat seuranneet uutta kehitystä.

  Mielestäni moniteholinssejä on muutenkin hankala tai lähes mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen.

  Kaikilla isoilla linssivalmistajilla on monen tasoisella optiikalla olevia linssejä.

  Yleensä varmasti toimiva ja hyvä lopputulos saadaan valitsemalla aidosti yksilöllinen moniteholinssi, johon otetaan erikseen yksilöllisiä mittoja, kuten esimerkiksi kehyksen kaarevuus, kaltevuus ja etäisyys silmästä.

  Voimakkuuksiesi perusteella suosittelisinkin sinulle niin sanotulla freeform-tekniikalla valmistettuja yksilöllisiä moniteholinssejä, johon kannattaisi valita ohennettu materiaali esimerkiksi taitekertoimella 1.67.

  V reseptissä tarkoittaa näöntarkkuutta eli visus-arvoa. Oikeassa silmässä se on sinulla 1.0 ja vasemmassa 0.4-1. Tämä kertoo näkemisen laadusta, eli sen minkä rivin olet nähnyt tutkimustaulusta uusien lasiesi voimakkuudella. Tämän mukaan vasemman silmäsi näkö jää oikeaa silmää heikommaksi.

 3. Aurinkoutu says:

  Hei!
  Mahtavaa, kun blogi on taas toiminnassa!

  Olen ensimmäisten monitehojen äärellä. Olen hämmentävässä tilanteessa, sillä sain kahdelta eri optikolta aivan erilaiset reseptit; miinusta oli eri verran, niin myös plussaa – toisessa paikassa suositeltiin nuorisomonitehoja, kun taas toisessa paikassa määrättiin tavalliset monitehot ja reippaammin plussaa. Toisessa paikassa todettiin, ettei sitä lähinäkölappusta kuulu pyrkiä lukemaan kuin 0.6:n kohdalle. Arvatenkin toisessa paikassa oltiin toista mieltä. Siis mitä ihmettä?!

  Mitä tehdä? Mistä maallikko voi tietää, kuka on oikeassa? Kumpikin optikko on tietoinen, että olen käynyt kahdessa paikassa, mutta molemmat toki pitävät oman päänsä.

Jätä kysymys tai kommentti

*