Aikuisnäön korjaamiseen tarkoitetut monitehopiilolinssit ovat kehittyneet selvästi viime vuosina omien kokemusteni perusteella. Vielä reilut viisi vuotta sitten tilanne oli monesti se, että monitehopiilolinsseillä näki joko kauas tai lähelle hyvin. Nykyään linssivalmistajilta löytyy todella hyvin toimivia linssivaihtoehtoja.
Osa asiakkaista on saattanut kokeilla monitehopiilolinssejä vuosia sitten ja luopua niiden käytöstä. Nyt kuitenkin olen saanut joitakin asiakkaita kokeilemaan uusia linssejä ja he ovat kokeneet niiden toimivan hyvin.
Linssien kehittymisestä huolimatta monitehopiilolinssit ovat edelleen kompromisseja, aivan kuten moniteholinssit ovat myös silmälasien puolella.
Välttämättä monitehopiilolinssillä ei saada aivan yhtä tarkkaa näköä kauas ja lähelle kuin sankalaseilla. Pääsääntöisesti kuitenkin saavutettu näöntarkkuus koetaan riittäväksi.
Moniteholinssejä valmistetaan kertakäyttöisinä, lyhyen vaihtovälin linsseinä ja jatkuvakäyttöisinä. Markkinoilta löytyy myös aikuisnäön lisäksi hajataitteisuutta korjaava monitehopiilolinssi ja värillinen moniteholinssi.
Mielestäni käyttömukavuus ja hyvä käsiteltävyys ovat tärkeitä asioita moniteholinssien käytössä. Aikuisnäköisten on hankala nähdä lähelle linssejä silmään laitettaessa tai pois otettaessa ja tämä korostaa hyvän käsiteltävyyden merkitystä. Materiaalin on sovelluttava kuivahkoon silmään, koska usein iän myötä kyynelnesteen määrä vähenee.
Mikäli monitehopiilolinsseistä ei löydy sopivaa vaihtoehtoa näön korjaamiseen, on yksi vaihtoehto niin sanottu monovision-ratkaisu. Tämä tarkoittaa tapaa, jossa perinteisellä piilolinssillä korjataan toinen silmä katsomaan kauas ja toinen lähelle.
Vaihtoehtoja on siis monia, eikä aikuisnäön yllättäessä tarvitse luopua piilolinssien käytöstä.
Monitehopiilolinssejä myydään useilla tuotenimillä
Kertakäyttöisten monitehopiilolinssien tuotenimiä ovat muun muassa Dailies Progressives ja Proclear 1-day Multifocal.
Lyhyen vaihtovälin monitehopiilolinssejä ovat esimerkiksi Biofinity Multifocal, Air Optix Aqua Multifocal, Acuvue Bifocal, Purevision Multifocal ja Proclear Multifocal.
Hajataitteisuutta korjaavia moniteholinssejä ovat Proclear Multifocal Toric ja Saphir RX Monthly.
Värillinen monitehopiilolinssi on puolestaan ArtVisio Multifocal.
Kirjoitus on julkaistu 2.3.2009 ja päivitetty 5.10.2013.
Olen 45-vuotias nainen ja näköni on pysynyt hyvin samana noin 25 vuoden ajan. Vain pientä vaihtelua on ollut -4,5 (25-vuotta sitten), -4,25 (3 vuotta sitten). Ja silmät ovat olleet aina samaa paria.
Nyt kävin sekä optikon, että silmälääkärin tarkastuksessa. Itse asiassa optikko lähetti vielä silmälääkärille tutkittavaksi, että eihän silmissä ole muuta vikaa, kun miinuksen huikea lisääntyminen koko ikäni suht samalaisena pysyneeseen näkökykyyn. Itse olin tehnyt huomion, että en näe television tekstejä kunnolla ja toisaalta en näe kaikkein pienimpiä tekstejä esim. pikkupurkeissä.
Sain uudet lukemat silmälääkäriltä:
0.9 = v = 0.9
Kauas DD -5,25 Cyl -0,75 AX 0 astetta
OS -5,25 Cyl -0,75 AX 165 astetta
DD +1,00 Paineet 12 = Ta = 12
Lähelle DD -4,25 Cyl
Lähelle -4,25 Dyl -0,75 AX 0 astetta
-4,25 Dyl -0,75 AX 165 astetta
Lasityyppi PROGR
Onko “normaalia”, että hajataitteisuutta tulee “tällä iällä”? Vai onko mahdollista, että sitä ei ole aikaisemmissa tarkastuksissa huomattu? Kun katsoin niillä lopullisilla silmälääkärin määräämillä arvoilla näytti pystysuorat viivat huoneessa ihan “pyöreiltä” linssien reunojen mukaisilta. Onko se normaalia? En ole vielä tilannut uusia laseja, kun arveluttaa tuo noin suuri muutos tehossa + hajataitteisuuden korjaamisen tarve. Onko minulla hajataitteisuutta molemmissa silmissä vai vain toisessa?
Entä piilolasien saatavuus? Voisinko saada piilolasit,joissa olisi korjattu sekä hajataitteisuus että “lukulasi”ominaisuus? Vai olisiko parempi ottaa piilarit, joissa hajataitteisuus on korjattu ja käyttää lisäksi tarvittaessa erillisiä “lukulaseja”?
Teen päätetyötä ja olen pärjännyt nykyisillä laseillani ihan hyvin. Hankaluutta on ollut nimenomaan kauas näkemisessä. Itse arvelin näön tarkastusten välissä, että onko mahdollista, että näkökykyni on huonontunut kauasnäkemisessä nimenomaan sen takia, että teen paljon päätetyötä myös kotona ja kaikki tarvitsemani näkeminen on reilun metrin etäisyydellä? En juuri katso televisiota enkä harrasta mitään missä tarvitsisi katsoa kauas. Eli käytännössä katselen aina vain noin metrin päähän. Osaatko ottaa kantaa tähän?
Onkohan nuo silmälääkärin lukemat nimenomaan silmälaseille. Optikkoni tietää, että olen aina käyttänyt ja käytän pääasiassa piilolaseja. Häneltä en saanut minkäänlaisia lukemia mukaan. Hänen suosituksestaan varasin ajan silmälääkärille, joka ottaa vastaan samoissa tiloissa ja hänellä oli pääsy minun tietoihin optikon tietokoneella. Olisiko minun pitänyt pyytää häneltä erillinen resepti piilolaseille?
Hei Kirsi!
Yritän vastata kysymyksiisi. Valitettavasti en kuitenkaan pysty antamaan kaikkiin täydellistä vastausta, koska en ole tutkinut näköäsi.
Ensinnäkin hajataitteisuuden korjausta voi tulla missä iässä tahansa. Monelle sitä tulee juuri iän myötä, koska luomet alkavat painaa silmää kasaan aiempaa enemmän. Tämän johdosta silmä ei ole enää pallon muotoinen, vaan enemmänkin amerikkalainen jalkapallo.
Noiden lääkärin antamien arvojen mukaan sinulla on likinäköisyys lisääntynyt. Lisäksi sinulla on hajataitteisuutta ja aikuisnäkö.
Nämä selittävät sen, että et ole nähnyt kauas aivan tarkasti ja lähellä olevat pienet tekstit ovat hankalia.
Hajataitteisuuden korjaus voi aluksi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia kuten sen, että suorat viivat eivät näytä suorilta tai pyöreät esineet ovat soikeita jne. Tämä on aivan normaalia ja silmän pitäisi tottua siihen muutamissa päivissä.
Reseptin mukaan sinulla on hajataitteisuutta molemmissa silmissä.
Piilolinssivaihtoehdoista minulle tulee mieleen ainakin Cooper Visionin valikoimassa oleva monitehoinen hajataitteisuutta korjaava linssi. Tässä linssissä olisi tosiaan mukana tuo “lukulasi” ominaisuus.
Tietenkin yksi vaihtoehto on käyttää kaukopiilolinssejä, joissa hajataitteisuus on korjattu ja lisäksi lähityöskentelyssä erillisiä lukulaseja.
Uskoisin että lääkärin reseptissä olevat arvot ovat nimenomaan silmälaseille. Piilolinssiarvothan pystytään antamaan vasta piilolinssisovituksen jälkeen. Mikäli silmälääkäri ei ole laittanut sinulle silmään piiloinssejä pitäisi voimakkuuksien olla silmälasivoimakkuudet. Yleensä on niin, että silmälääkärit eivät tee piilolinssisovituksia vaan he tutkivat omassa tarkastuksessaan silmän terveydentilan ja määrittävät silmälasivoimakkuuden.
Optikko sitten määrittää sinulle silmään sopivan piilolinssin.
Se että työskentelet paljon lähietäisyydellä voi aiheuttaa silmissäsi ikään kuin kramppitilan, eli silmäsi ovat tarkentuneet lähietäisyydelle. Tämä kramppitila voisi aiheuttaa sen että et näe tarkasti kauas varsinkaan heti tarkan lähityöskentelyn jälkeen. Valitettavasti en kuitenkaan pysty kertomaan onko sinun kohdallasi näin, koska en pääse tutkimaan näköäsi.
Kiitos kattavasta vastauksesta 😀
Lisään vielä:
En käyttänyt tarkastuksen aikana piilolaseja, eli resepti on varmaankin silmälaseille.
Silmälääkäri laittoi “tippoja” silmiini ja lisäsi vielä toiset kerrat. Lähelle näkeminen ei huonontunut mielestäni tällä kertaa niin kuin joskus aikaisemmin on tapahtunut, mutta muutoin näin “jotenkin oudosti” ja silmän mustuaiset olivat isot vielä seuraavanakin päivänä ja kevätaurinko häikäisi silmiäni paljon enemmän kuin tavallisesti. Mitä silmästä tai näöstä tutkitaan kun niihin lisätään niitä lamaannuttavia tippoja?
Minä en katsellut tällä silmälääkärillä sitä laitteen kuumailmapalloa. Taisit kertoa tuolla jossain aikaisemmin, että sitä tarkastustapaa ei välttämättä käytetä. Eli voin “luottaa”, että silmäni on tarkastettu riittävästi ja uskaltaisin lähteä hankkimaan uusia piilareita ja laseja. Kummastuttaa vaan tuo noin voimakas huononeminen.
Hei Kirsi!
Lääkärit käyttävät tarkastuksessaan näitä laajentavia tippoja esimerkiksi sen takia että silmänpohjatutkimus on helpompi tehdä isomman mustuaisen kautta.
Tätä “kuumailmapallotestiä” ei tosiaan välttämättä kaikki optikot tai silmälääkärit käytä ja silti tarkastus voidaan tehdä aivan yhtä laadukkaasti ja kattavasti.
Hei vaan, Kiitos vielä kerran selventävästä vastauksesta.
Hei,
mitä mahtaa tarkoittaa joidenkin monitehopiilolinssien x-voimakkuusarvon perässä olevat kirjaimet D tai N. Esim. +1.0D tai +1.0N.
Hei Pekko!
Osaa monitehopiilolinsseistä on saatavana kahtena eri versiona, D-linssinä ja N-linssinä. D on muistini mukaan lyhenne sanasta distance ja N sanasta near.
D ja N –linsseissä on vuorotellen kehämäisinä alueina vuoron perään kaukovoimakkuus ja lähivoimakkuus. D-linssissä sisimpänä oleva kehä on kaukovoimakkuutta ja N- linssissä lähivoimakkuutta.
Siihen valitaanko linssiksi D vai N-linssi vaikuttaa esimerkiksi lukulisäyksen eli add:n määrä.
Henkilöllä voi tapauksesta riippuen olla molemmissa silmissä D-linssit tai toisessa silmässä D-linssi ja toisessa N-linssi. Molempiin silmiin ei käsittääkseni koskaan laiteta N-linssiä, koska silloin kaukonäkeminen ei toimi kunnolla.
Kiitos,
vastauksesi selvitti mieltäni vaivanneen asian.
Hei taas,
monitehopiilolinssin(Proclear multifocal) pakkauksessa lukee voimakkuudet +0.50 +2.50 N. Tarkoittaako +2.50 lukualueen voimakkuutta vai tarkoittaako +2.50 lisäystä eli vahvuus olisi +3.00 ?
Hei Pekko!
Kaukopuolen voimakkuus on +0.50 ja lukulisäys on +2.50, joten lähipuolen voimakkuus on +3.00.
Miksi optikko määräsi minulle moniteholinssin toiseen silmään mutta tilaukseen laitetaan toric?
Hei Maria!
Toric tarkoittaa tosiaan toorista, hajataitteisuutta korjaavaa piilolinssiä. Valitettavasti en näillä tiedoilla pysty sanomaan miksi sinulle on tilattu tai ollaan tilaamassa toorista linssiä, jos sinulle on sovitettu monitehopiilolinssit.
Ensimmäisenä tulee mieleen, että toiseen silmään voisi tulla monitehopiilolinssi ja toiseen toorinen, hajataitteisuutta korjaava linssi.
Mielestäni sinun kannattaa kysyä asiaa optikoltasi. Hän osaa varmasti parhaiten kertoa mitä tällä on tarkoitettu.
Vanhaa viestiä kommentoin, mutta Marian tekstiä lukiessa kävi itsellä mielessä, että toiseen silmään on katsottu parhaaksi laittaa erityyppiset linssit koska:
-Moniteho menee silmään jonka oma linssi on mahdollisesti jäykempi eikä mukaudu kunnolla. Saadaan parempi näöntarkkuus ja mukautuvuus katseluetäisyyteen, kuin korjaamalla silmä vain lähelle tai kauas
-Toorinen menee hajataittoisempaan silmään joka on pysynyt muuten mukautuvampana.
Tarkoitus lienee välttyä toteuttamasta tuota yllä mainittua monovisiota niin kauan kuin toinen silmä mukautuu hyvin ja toiseen saadaan moniteho järkevällä alueella.
Mieltäni askarrutti tämä monovisiokysymys muutenkin. Olen kullut siitä ohimennen, mutta en tunne ketään jolle se olisi toteutettu. Itselläni on nyt lievä likinäkö, piilolinssin arvoksi määritetty SF -0,75 molempiin silmiin, mutta vasemmalla todettu CYL -0,5 AX 120 ja oikealla CYL -0,25 jonka AX arvoa en nyt muista kun ei paperit ole käsillä. Tämän huomaa siten että nykyisillä sankalaseillani SF -1,75 näen aika hyvin tehdä useimpia asioita vaikka ne optikon mukaan ovat turhan vahvat (asiasta lisää toisessa postauksessa). Oikealla silmällä näen ilman laseja auttavasti vaikka ajaa autoa, vaikka laseista onkin huomattava apu. Vasemmalla varmaan pitkälti tuon hajataiton vuoksi kaukoalue on sumeampi, enkä sen varassa lähtisi edes pyöräilemään.
Itselläni on sen tyyppinen “vaiva” että pikkulapsena kumpikin silmä karsasti tyystin eri suuntiin ja muutaman kerta leikattiin että saatiin suhteellisen normaali suuntaus. Kunnollista stereonäköä ei minulle ikinä kehittynyt, mutta psytyn valitsemaan lennosta aktiivisen slmän, ja passiivinen silmä ikäänkuin näkee puolikuun mallisen alueen aktiivisen näkökentän ulkopuolelta. Tästä päätellen, jos kävisi niin että tuo hajataittoinen silmä ei iän myötä tule paljoa nykyistä kaukonäköisemmäksi, niin ainakin monovisio voisi olla vanhalla iällä tomiva ratkaisu. Vasemman voisi silloin korjata lukualueelle ja oikean kaukoalueelle.
PS. Toivon kommenttia sähköpostiin.
Hei Jussi!
Periaatteessa Marian tapauksessa on voinut olla kyse tilanteesta, jossa toisessa silmässä on monitehopiilolinssit ja toisessa yksiteho eli kyseessä on ollut räätälöity ratkaisu asiakkaan tarpeeseen.
Yleensä ei johtavaan silmään laitetaan moniteholinssi ja johtavaan silmään pelkkä kaukovoimakkuus. Kyseessä on monovisionin tapainen ratkaisu, joka voi olla loistava ratkaisu silloin kun kaukonäkö jää liian sumeaksi moniteholinsseillä.
Sitä kuinka hyvin kenelläkin monovision ratkaisu toimii, ei oikein pysty etukäteen arvioimaan varmasti. Parhaiten sen toimivuus selviää kokeilemalla.