Monitehot ja tummuvat linssit?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Leino kysyi 16.11.2014

Hei! Sain lääkäriltä reseptin laseja varten ja sen mukaan pitää monitehot hankkia. Reseptissä on seuraavat arvot:

OD sf -7.0 cyl +5.5 ax 80

OS sf -6.50 cyl +6.0 ax 92

ADD +1.75.

Minulla on yli 10v vanhat lasit käytössä (kauko), jotka ovat melko naarmuisia. Pärjään omasta mielestäni kuitenkin suhteellisen hyvin ilman laseja, mutta lukeminen ei oikein tahdo onnistua.

Mitä nämä arvot sitten tarkoittavat ja onko tarve hankkia monitehot ja uudet silmälasit? Huoltoaseman +2 laseilla ei kunnolla näe vaikka reseptissä lukee, että ikänäköä on +1.75?

Onko näillä arvoilla mahdollisuus saada tummuvia linssejä, koska käytän jatkuvasti aurinkolaseja silmien häikäistymisen takia.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Leino!

Varmistan vielä, että koet tosiaan pärjääväsi nimenomaan ilman laseja suhteellisen hyvin etkä tarkoittanut pärjääväsi vanhoilla laseilla hyvin? Voimakkuuksiesi perusteella sinun pitäisi kyllä nähdä ainakin uusilla laseilla selkeästi paremmin kuin ilman laseja.

Niin sanotuilla +2,00 valmislaseilla et todellakaan näe lähelle kuten olit jo huomannutkin. Sinun lukulasien voimakkuudet olisivat sf -5,25 cyl +5,50 80 ja -4,75 +6,00 92.

Silmälasireseptissä lukuvoimakkuus lasketaan siten, että kaukovoimakkuuteen lisätään etumerkkeineen ADD- arvo. Cyl ja AX säilyvät entisellään.

En tiedä vanhojen lasiesi voimakkuutta, joten tältä pohjalta en osaa arvioida lasien vaihdon tarvetta. Ne ovat kuitenkin hyvin vanhat ja kun lasit ovat lisäksi naarmuiset, puoltaisi tämä uusien lasien hankintaa.

Lukulisäys 1,75 on sellainen, että yleensä aikuisnäön ollessa tässä vaiheessa hankitaan monitehot tai erilliset luku- ja kaukolasit.

Isoilla hajataitoilla toiset tottuvat monitehoihin ilman ongelmia. Osalle voi olla toimivampi ratkaisu erilliset lukulasi ja kaukolasit. Valitettavasti kukaan ei pysty sanomaan etukäteen miten sinä tottuisit monitehoihin.

Valitettavasti en muista ulkoa onko sinun voimakkuuksilla saatavissa tummuvia monitehoja. Asia selviää parhaiten optikkoliikkeessä käymällä. Näin he voivat myös tarkastaa nykyisten lasiesi kunnon ja antaa oman suosituksensa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa