Muovilinssit ja lasilinssit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Silmälasien linssit voidaan jakaa kahteen ryhmään materiaalin perusteella, muovilinsseihin ja lasilinsseihin. Nykyään muovi on selvästi yleisin linssimateriaali. Suomessa myydyistä silmälaseista yli 95 prosenttia on varustettu muovilinsseillä.

Tässä kirjoituksessa kerron muovilinssien ja lasilinssien hyvistä ja huonoista puolista.

Muovilinssit

Muovilinssin hyviä puolia ovat keveys ja iskunkestävyys. Huonona puolena on puolestaan helppo naarmuuntuvuus. Linssien naarmuuntumisen kestoa voidaan kuitenkin parantaa linssin pinnalle tulevalla kovalla pinnalla. Nykyaikaiset kovat pinnat ovat niin laadukkaita, että niillä naarmunkesto saadaan lähes lasilinssin tasolle.

Toinen muovilinssien heikko puoli lasilinsseihin verrattuna on lämmönkesto. Pinnoitettujen muovilinssien lämmönkesto on linssivalmistajasta riippuen noin 70-110 astetta.

Muovilinsseihin saa kaikkia erilaisia linssityyppejä (yksitehot, kaksitehot, monitehot jne.), pinnoitteita ja lisäkäsittelyjä.

Itse suosittelen lähes aina asiakkaille muovilinssejä. Mielestäni ne ovat toimivin vaihtoehto lähes jokaisessa tapauksessa.

Lasilinssit

Lasilinssit ovat huomattavasti painavampia kuin muovilinssit. Yksi lasilinssi painaa suunnilleen saman verran kuin muovilinssipari. Myös lasilinssin iskunkestävyys on selkeästi huonompi kuin muovilinssissä.

Esimerkiksi niin sanottuja nylorlaseja ja kehyksettömiä ei voida tehdä lasilinssiin. Lasilinssi ei kestä linssin läpi tehtävän reiän poraamista tai linssiin tehtävää uraa. Yleensäkin matalissa kantikkaissa kehyksissä on suuri vaara, että lasilinssi rikkoontuu käytössä.

Lasilinssin iskunkestävyyttä voidaan parantaa karkaisulla, mikäli linssissä ei ole lisäkäsittelyitä, kuten esimerkiksi heijastamatonta pintaa tai tummuvaa ominaisuutta. En valitettavasti tiedä onko Suomesta mahdollisuus saada enää karkaistuja linssejä. Joitakin vuosia sitten kyselin asiaa, enkä silloin löytänyt lasilinssejä karkaisevaa tahoa.

Paras lasilinssin ominaisuus on lämmönkesto. Lasilinssit kestävät lämpöä jopa 500 astetta. Myös naarmunkesto on todella hyvä. Tämän takia lasilinssejä ei tarvitse, eikä voikaan kovapinnoittaa.

Lasilinssien tuotevalikoima on nykyään aika pieni. Tietääkseni vain yksiteho-, kaksiteho-, moniteho- ja fototrooppisia linssejä saa lasisena. Monitehoissa lasilinssien valikoima on muovilinsseihin verrattuna hyvin suppea.

Myös lasilinssien värjääminen on hankalaa. Lasilinssissä väri on materiaalissa, eikä materiaalin pinnassa, niin kuin muovilinsseissä. Tämän takia isoissa voimakkuuksissa esimerkiksi värjätty lasilinssi on keskeltä vaalea ja reunalta tumma johtuen linssin paksuudesta.

Joillekin asiakkaille lasilinssi on kuitenkin ainoa linssivaihtoehto heidän omasta mielestään. Itse suosittelisin lasilinssiä kuitenkin ainoastaan silloin kun asiakas altistuu työssään kuumuudella tai voimakkuudet ovat todella isot.

Todella isoissa voimakkuuksissa lasilinssistä saadaan vielä ohuempi kuin muovilinssistä. Ohuimmat lasilinssit ovat taitekertoimella 1,9 kun muovilinsseissä suurin taitekerroin on 1,74. Isoissa voimakkuuksissa tulee kuitenkin huomioida se, että vaikka linssistä saadaan ohuempi lasisena, on lopullisten lasien paino huomattavasti suurempi kuin muovilinssien kanssa.

Kirjoitus on julkaistu 2.4.2009 ja päivitetty 8.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Hei.

    Voiko muovi- ja lasilinssillä olla paljonkin eroa? Minulla on ollut nyt rielu puoli vuotta ensimmäistä kertaa muovilinssiset kakkulat (taukoa välissä kylläkin), ja jotenki vain tuntuu vieläkin että aivan kaikki ei oo kohillaan, toisin kuin samaan aikaan ostetuilla Serengeti-aurinkolaseilla voimakkuuksilla, joissa on lasilinssit…

    En nyt siis tarkoita tietenkään arskojen eroa silmälaseihin, mutta noissa arskoissa näyttäisi yleisesti “kuva” olevan “tasaisempi” kuin näillä muovilinsseillä. Luulis ettei linsseillä olisi muuten eroa “kuin” materiaali ja taitekertoimet yms, mutta siis ‘kuvanlaatuun’ ei luulisi vaikuttavan.

  2. Hei Sami!

    Serengetin aurinkolasien linssit poistavat häiritsevää sinistä valoa ja tämän ansiosta kuvautuminen on parempaa niillä kuin kirkkailla muovilinsseillä. Tämä ominaisuus voi minun mielestäni selittää sen miksi koet lasilinssiset aurinkolasit paremmiksi kuin muovilinssiset silmälasit.

    Muovilinssit eivät olleet laadultaan lasilinssin veroisia silloin kun ne tulivat markkinoille. Nykyään niiden optiikka on kuitenkin mielestäni aivan yhtä laadukasta kuin lasilinssienkin.

    • lasisilmä says

      ei pidä ollenkaan paikkaansa, että muovi olisi optisesti läheskään yhtä hyvää matskua kuin lasi. vai onko joku nähnyt esim. kiikareita tai objektiiveja tehdyn muovista…miksiköhän ei, muovi kun kun olisi kevyempääkin – jossakin halvassa kiinanpaskassa saattaa olla muovia, mutta eipä niillä näekään mitään. tai jos vertaa muovikuitua vs. lasikuitua niin siirtoetäisyys on muovikuidulla ilman toistimia murto-osa verrattuna lasikuituun.

      • Hei!

        Lasilinssien ehdottomaan paremmuuteen uskovia löytyy näemmä näin virtuaalisestikin:)

        Kiikareissa ja kameroista käytetään yhä lasilinssejä ja ne ovat varmasti paras vaihtoehto näihin. Silmälasit eivät ole kuitenkaan kiikari eikä kamera.

        Esimerkiksi lasisena ei ole enää saatavissa uusimpia linssi-innovaatioita, joilla näkeminen on mahdollisimman hyvää kaikille etäisyyksille ja kaikille katsesuunnille.

        Vaikka lasi materiaalina olisi jossain tilanteessa parempi kuin muovi, on esimerkiksi moniteholinsseissä muovimateriaaliin saatavissa uudemmalla tekniikalla valmistettuja linssejä, jotka yleensä kokonaisuudessaan toimivat asiakkailla paremmin.

        Toki voi olla, että nämä sama ominaisuudet olisi ollut tehtävissä lasilinsseihin. Kokonaisuudessa muovi on kuitenkin silmälaseihin toimivampi materiaali, joten myös tuotekehitys painottuu tälle puolelle.

        Loppuun täytyy vielä sanoa, että ainakaan itse en yksitehojen kanssa ole huomannut, että laadukkaissa muovilinsseissä näkemisen laatu olisi jotenkin huonompaa kuin lasilinsseissä.

        Toisaalta itse arvostan laseissa keveyttä ja “särkymättömyyttä” niin paljon, että en ole vuosiin tehnyt itselleni lasilinssejä.

  3. Harkitsen seuraaviin silmälaseihin lasilinssejä juuri niiden lämmönkeston takia. Pari kysymystä asiasta:

    Mitä jos lasilinssiin laittaa tuon heijastuksen esto pinnoitteen niin heikkeneekö lämmön kesto silloin?

    Onko totta että lasilinssillä on parempi ns. “optiikka” verrattuna muovilinssiin?

    Nykyisten linssien arvot -0.75 ja -1,25. Eivätkös nämä ole kohtuu pienet arvot jolloin linssien painon pitäisin jäädä kohtuulliseksi lasisenakin?

  4. Hei Toni!
    Lasilinssin lämmönkesto on huomattavasti muovilinssiä korkeampi myös pinnoitettuna. Itse asiassa en ole varma heikentääkö pinnoitus lämmönkestoa, mutta joka tapauksessa pinnoituksen jälkeenkin ne kestävät riittävästi lämpöä.

    Itse en ole ainakaan ikinä nähnyt lämpövauriota saanutta lasilinssiä.

    Myös muovilinssien optiikka on kehittynyt viimeisten vuosikymmenten aikana, eikä niissä ole enää merkittäviä eroja. Itse asiassa moniteholinsseissä muovimateriaalista saadaan uusimmilla hiontatekniikoilla laajemmalla katselualueella olevat linssit. Näin voisi sanoa että tällöin optinen laatu on kokonaisuudessaan parempi muovissa.

    Se kuinka painavat linsseistä ja sitä kautta laseistasi tulee riippuu myös kehyksen koosta ja siitä miten itse koet lasien painon. Periaatteessa voimakkuutesi ovat kuitenkin aika pienet, joten ainakaan tämän takia linsseistä ei tule kovin painavat.

    Kannattaa kuitenkin muistaa, että lasilinssin huono puoli on heikko kestävyys eli linssi särkyy helpommin kuin muovilinssi.

  5. Jorma says

    Moi!
    Olen viimeisten parinkymmenen vuoden ajan ollut muovilinssin suosija, mutta nyt harkitsen vakavasti lasilinssiä. Kolmet,jos ei neljätkin viimeiset muoviset on olleet todella lyhyt ikäisiä. Linssit on aina pinnoitettu parhailla mahdollisilla ja kalleimmilla pinnoitteilla, jotta kestäisivät käytössä. Tälläkin hetkellä uusimmat on toisen linssin osalta korjattavana, koska se naarmuntui pahasti. Se, että missä on arvoitus. Hoidettu on parhailla puhdistusliinoilla ja silmälasiliikkeen puhdistusaineella. Itse epäilen, että osa naarmuista tulee itse pinnoitteeseen, eikä muoviin.
    Kysyisin nyt minkälaisia “kaksitehoja”, “monitehoja” tms. Suosittelet lasisena, mikäli ne päätän nyt laittaa korjattujen tänä vuonna hankittujen uusien muovisten rinnalle toisiksi laseiksi. Laseissani on muistaakseni n. -2,5-2.6 ja lähelle näkemiseen taas plus 0-0,5. Näen ilman laseja lukea paremmin mitä lasien kanssa.

    • Hei Jorma!

      On todella valitettavaa, että sinulla on ollut ongelmia muovilinssin naarmunkeston kanssa.

      Lasilinssin naarmun- ja lämmönkesto ovat tosiaan parempia kuin muovilinssissä.

      Valitettavasti lasilinssien tuotevalikoima on kuitenkin yleensä todella pieni. Käsittääkseni minkään valmistajan linssivalikoimaan ei esimerkiksi kuulu moniteholinssien puolella uusimmilla valmistustekniikoilla tehtyjä niin sanottuja yksilöllisiä moniteholinssejä.

      Näin netin välityksellä pelkkien voimakkuuksien pohjalta minun on kuitenkin mahdoton antaa mitään tarkkoja linssisuosituksia.

      Paikan päällä optikkoliikkeessä optikko pystyy parhaiten suosittelemaan sopivaa lasilinssiä, kun hän näkee minkälaiset monitehot sinulla on nyt käytössä.

      Jos kuitenkin jatkossakin päädyt käyttämään muovilinssejä, kannattaa lasien puhdistuksessa ja säilytyksessä huomioida muutama seikka.

      Aina ennen puhdistusta lasit kannattaa huuhdella juoksevan veden kanssa. Näin saadaan poistettua mahdollinen isompi irtolika linsseistä.

      Huuhtelun jälkeen linssi voidaan puhdistaa silmälasien puhdistusnesteellä ja puhtaalla mikrokuituliinalla.

      Yllättävän yleistä on, että mikrokuituliinassa on ollut jotakin kovaa ainetta tarttuneena liinan pintaan ja sillä pyyhkiessä naarmuttaa linssin.

      Lisäksi kannattaa varmistaa, että silmälasikotelon pinta on ehjä siten ettei siinä ole mitään sellaista mikä pääsisi naarmuttamaan linssit.

      Toki olet voinut nämä asiat huomioida jo aiemminkin.