Muovisten aisanpäiden vaihto pehmeämpiin

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Marko kysyi 10.6.2015

Hei!
Uusissa silmälaseissani on muoviset aisanpäät ja kehysten materiaali on titaania tai jotakin titaaniseosta kun halusin kevyet silmälasit. Aisanpäät ovat kuitenkin aika kovan tuntuisia enkä tiedä totunko niihin. Vanhoissa silmälaseissa oli kumiset tai jostakin keinotekoisesta materiaalista tehdyt pehmeät ja joustavat aisanpäät.

1) Jos vaihdatan optikossa silmälaseihin toiset aisanpäät, esimerkiksi silikoniset tai kumiset, niin mikä materiaali olisi suositeltavampi? Onko kestävyydessä eroa ja onko kumimateriaali yleensä jotakin synteettistä ei-allergisoivaa materiaalia?

2) Irrottaako optikot yleensä sangat kehyksistä aisanpäiden vaihdoissa? Onko siinä riskiä että muovisen aisan sisällä oleva metallilanka menee poikki irrotuksessa? Jos metallilanka menee poikki, saako sitä korjattua jos ei samoja silmälasimalleja enää ole saatavilla?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Marko!

Aisanpäät ovat valmistettu suurimmassa osassa silmälaseja varsin kovasta muovimateriaalista. Yleensä asiakkaat tottuvat asianpäihin kuitenkin ongelmitta silloin kun silmälasit istuvat kauttaaltaan hyvin.

Osassa kehyksistä on kuitenkin tosiaan kumimaisempia, pehmeitä aisanpäitä. Toki tämmöisiä löytyy myös varaosina.

Valitettavasti aisanpäiden valmistajat eivät yleensä ilmoita materiaalin tarkempia koostumuksia. Näin en oikein osaa suositella sinulla mitään tarkkaa materiaalivinkkiä.

Itse en ole huomannut merkittäviä eroja erilaisten pehmeiden aisanpäiden suhteen. Mielestäni ne ovat aika saman tuntuisia ja myös kestävät suunnilleen samalla tavalla.

Kaikkien silmälaseissa käytettävien muoviseosten pitäisi olla mahdollisimman allergiaturvallisia.

Aisanpäitä vaihdettaessa aisaa ei tarvitse irrottaa. Aisa pitää kuitenkin suoristaa suoraksi, jotta vanha aisanpää saadaan irrotettua ja uusi asetettua paikalleen. Tässä toimenpiteessä on pienen pieni riski, että metalliruoto voisi katketa. Itse en kuitenkaan muista, että minulle olisi käynyt näin. Joka tapauksessa katkenneen metalliruodon korjaaminen niin, että se varmasti kestää, voi olla hieman haastavaa.

Kaikkiin kehyksien aisanpäitä ei välttämättä ole mahdollista vaihtaa toisenlaisiin. Joskus kehyksissä on niin erikoinen aisanpää, että varaosa aisanpäistä ei löydy sopivaa.

Et kertonut tarkemmin kuinka kauan olet käyttänyt uusia silmälaseja. Suosittelisin kuitenkin sinua totuttelemaan laseihin jonkin aikaa. Jos asia edelleen vaivaa, niin sinun kannattaa olla yhteyksissä liikkeeseen, josta hankit silmälasit. He osaavat kertoa voidaanko kehyksiisi vaihtaa aisanpäät. Samalla he voivat varmistaa myös lasien istuvuuden. Näin aisanpäät eivät paina ainakaan turhaan korvan taakse.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa