Muutos optikon reseptiin?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki JBF kysyi 18.3.2016

Kävin äskettäin optikolla näöntarkastuksessa ja piilolinssikontrollissa. Molemmissa silmissä oli hajataittoa tullut lisää, mutta vasemmassa silmässä luku oli muistaakseni cyl -1.00, jota ei käyttämistäni kuukausipiilolinsseistä löydy, joten optikko sanoi, että vasen linssi pidetään entisellään (cyl -0.75). 

Nyt koen kuitenkin, etten näe vasemmalla linssillä hyvin ja mietinkin, että kannattaisiko minun vaihtaa se kuitenkin cyl -1.75? Laitan vielä alle optikon määräämän reseptini;

  • Oikea silmä BC 8.7 Diam 14.5 Sf -4.0 Cyl -1.75 Ax 180
  • Vasen silmä BC 8.7 Diam 14.5 Sf -4.25 Cyl -0.75. Ax 180

Piilolinssioptikon vastaus

Hei JBF!

Hajataitteisuuden korjaavissa piilolinsseissä ei löydy sylinterivoimakkuutta silmälasien tapaan 0,25 välein. Piilolinsseissä välitys on yleensä 0,50 dioptriaa.

Missään tapauksessa sinun ei kannata lähteä itse vaihtamaan voimakkuutta omin päin. Jos silmälasivoimakkuudessa oleva hajataitteisuuden määrä on -1,00, ei sen suurentaminen -1,75:een ole todellakaan hyvä idea.

Uskoisin että optikko on piilolinssitarkastuksessa varmistanut sen millä voimakkuudella piilolinsseillä näet parhaalla mahdollisella tavalla.

Varsinkin hajataitteisuuden korjaavien linssien kanssa on aivan normaalia, että aina molempien silmien näkemistä ei saada aivan samanlaiseksi keskenään tai samanlaiseksi kuin silmälaseilla. Tämä johtuu juuri siitä, että piilolinsseissä sylinterivoimakkuus on 0,50 dioptrian välein.

Toki jos toisen silmän näkemisen heikkous kiusaa kovasti, kannattaa käydä juttelemassa asiasta vielä optikon kanssa. Optikko pystyy tarvittaessa varmistamaan vielä parantaisiko voimakkuuden lisäys näkemistä vai olisiko se vain niin sanottu ylikorjausta, joka voi rasittaa silmiä eikä paranna näkemistä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa