Muuttaako linssien ohennus ja UV-suoja linssien väriä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Sini kysyi 25.1.2015

Hei,

muuttaako linssien ohennus uv-suojan kanssa aina linssin väriä?

Uusissa laseissani on Essilorin laadukas linssi, mutta linssin väri on hyvin kellertävä.

Olin juuri kaihileikkauksessa ja pääsin eroon värivääristymästä. Linssit tuovat kuitenkin keltaisuuden takaisin.

Terveisin Sini

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Sini!
Periaatteessa ohennettu eli korkeataitekertoimisesta materiaalista valmistettu linssi voi olla värisävyltään hieman kellertävämpi kuin perusmuovimateriaalia (CR-39) oleva linssi. Samoin esimerkiksi perusmuovimateriaalia oleva, UV-suojakäsitelty linssi voi olla aavistuksen kellertävämpi kuin sama linssi ilman UV-suojaa.

Mielestäni värisävyn ero on kuitenkin niin pieni, että sen huomaa vain erilaisten linssien ollessa vierekkäin.

Omalla urallani vastaan on tullut vain muutama asiakas, jotka ovat huomanneet sävyeron. Hekään eivät ole kokeneet asiaa ongelmalliseksi.

Itse olen käyttänyt jo vuosi UV-suojattua, korkeataitekertoimisia linssejä enkä ole huomannut niiden värisävyssä mitään ihmeellistä.

On kuitenkin totta, että eri linssimateriaaleilla ja linssipinnoitteilla varustetut linssit ovat erivärisiä keskenään. Näin myös niiden muodostama kuva saattaa olla hieman erivärinen. Itse huomasin selkeimmin eron käyttäessäni sinistä valoa suodattavia linssejä. Tähänkin hieman erisävyiseen kuvaa kuitenkin tottui, mutta eron muihin silmälaseihini verrattuna huomasi.

Tämä oli siis jonkinlainen alustus siihen, että periaatteessa linssien väri voi olla aavistuksen kellertävä. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä että asiaa enää huomaisi jonkun aikaa laseja käytettyään.

Näin kun en pääse näkemään lasejasi, on minun mahdoton sanoa varmasti ovatko linssisi jollain tavalla poikkeuksellisen kellertävät. Mitään syytä en tähän kuitenkaan oikein keksi.

Mikäli asia häiritsee sinua jatkossakin, kannattaa sinun kertoa asiasta liikkeessä, josta ostit lasit.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa