Naarmut silmälasien linsseissä

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Asiakkaat kyselevät säännöllisesti mitä on tehtävissä kun silmälasien linssit ovat naarmuuntuneet tai niiden pinnoitteet ovat vahingoittunet jollakin muulla tavalla.

Valitettavasti naarmuuntuneita linssejä ei voi kuitenkaan korjata mitenkään. Näin ainoa vaihtoehto on uudet linssit.

Miksi naarmuuntuneita linssejä ei voi korjata?

Aina välillä vastaan tulee asiakkaita, jotka ehdottavat linssien hiomista naarmuista eroon pääsemiseksi. Hiomalla linssin voimakkuus kuitenkin muuttuisi, joten korjaaminen ei onnistu tällä tavalla. Lisäksi hiominen olisi kallis ja teknisesti hankala ratkaisu. Tämän takia uudet linssit tulevat joka tapauksessa edullisemmaksi kuin hiomisoperaatio.

Myöskään vioittunutta pinnoitusta ei voida uusia. Yleisimmin linssien pinnoitus onnistutaan tuhoamaan kuumuudella.

Muistaakseni vielä noin 10 vuotta sitten osa linssien valmistajista teki niin sanottuja pinnan poistoja, mutta ne tapahtuivat aina asiakkaan omalla vastuulla. Pinnanpoistossa linssi saattoi tuhoutua täysin käyttökelvottomaksi. Viime vuosina en ole kuullut, että enää yksikään valmistaja tekisi näitä.

Aina joskus vastaan tulee tee-se-itse-miehiä, jotka ovat päättäneet hioa naarmut omatoimisesti pois. Huimimmissa tapauksissa hiomiseen on käytetty esimerkiksi santapaperia. Tämän jälkeen linssit ovatkin sitten mielenkiintoisen näköisiä ja taatusti käyttökelvottomat.

Naarmuja kannattaa välttää

Tärkeää on siis ehkäistä ennalta, ettei linsseihin pääse syntymään naarmuja. Parhaiten tämä onnistuu kun silmälaseja pidetään aina kotelossa silloin kun ne eivät ole päässä. Lisäksi silmälaseja puhdistettaessa kannattaa olla huolellinen.

Omien kokemusteni perusteella asiakkaat naarmuttavat linssejä eniten pitämällä laseja taskussa ilman koteloa tai pyyhkimällä niitä kuivana esimerkiksi paidan helmaan.

Huimimmissa tapauksissa silmälasit on ollut kyllä kotelossa, mutta siellä on säilytetty myös muuta tavaraa kuin silmälaseja. Mieleeni muistuu asiakas joka säilytti kotelossa silmälasien kanssa pieniä ruuveja. Olen kuullut myös asiakkaasta, joka säilytti kynsiviilaansa silmälasikotelossa. Voi olla, että ruuvit ja kynsiviila ovat tehneet aikamoisia naarmuja linsseihin.

Nykypäivänä linsseihin on saatavissa todella kovia kovapinta-käsittelyitä, mutta tämmöisetkään linssit eivät ole täysin naarmuuntumattomia.

Itse henkilökohtaisesti olen aika huoleton lasien käyttäjä, mutta silti lasien naarmuuntuminen ei ole koskaan ollut ongelma. Ilman koteloa en laita ikinä laseja taskuun, mutta välillä lasit tulee puhdistettua ihan väärin. Osaltaan toki naarmuuntumiselta välttymistä selittää sekin, että vaihdan laseja aika usein. Lisäksi minulla on koko ajan käytössä useammat kuin yhdet silmälasit.

Kirjoitus on julkaistu 24.5.2009 ja päivitetty 6.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Ostin aurinkolasit voimakkuuksilla (heijastuksen estolla) maanantaina ja perjantaina huomasin niitä puhdistamaan alkaessani, että toisen linssin (muovi)alaosassa on naarmu, joka jatkuu kehykseen asti (muovi). Laseja olen käyttänyt lyhyitä aikoja kerrallaan, puhdistanut muutaman kerran ohjeen mukaan (vesi-puhdistusaine-liina) ja säilyttänyt liikkeestä saamassani pussukassa. Ei voi olla normaalia, että linssi on heti naarmulla. Ostin samalla silmälasitkin, mutta niitä en ole vielä lunastanut.

 2. Hei Piia!
  Näin laseja näkemättä minun on valitettavasti hankala sanoa yhtään mitään naarmusta.

  Sinun kannattaa näyttää aurinkolaseja lasit myyneen liikkeen henkilökunnalle vaikkapa samalla kun haet silmälasit. Näin he näkevät minkälaisesta naarmusta on kyse.

 3. Juu, vein aurinkolasit liikkeeseen, jossa todettiin, että tilataan uudet. Sanoin, ettei naarmu ole minun jäljiltä, jolloin optikko totesi, että millä se olisi tehtykään. Nähtävästi ollut alunperinkin siinä, ei vain huomattu. Silmälasit kävin tarkkaan lävitse, kun ne hain, mutta niissä en huomannut mitään vikoja. Nyt sitten vain odottelen entisten arskojen kanssa niitä uusia. Se hyvä puoli tosiaan, ettei niistä heti tarvinnut luopua, kun näitä aurinkoisia kelejä kuitenkin on jo nyt!

 4. Hei Piia!
  Mukavaa, että tuo naarmu-asia selvisi onnellisesti sinun kannalta. Yleensä liikkeessä kyllä nähdään onko kyseessä valmistusvirhe vai asiakkaan itse aiheuttama naarmu.

  Tietenkin on valitettavaa, että viallinen linssi pääsee asiakkaalle saakka eikä sitä huomata liikkeen omissa tarkastuksissa.

  Nyt tosiaan aurinkolasikeli on parhaimmillaan 🙂

 5. moi
  löytyykö mitään ainetta jolla saa silmälasien muovipinnoilta naarmut pois pari pientä naarmua

  • Hei Jusa!

   Valitettavasti ei ole olemassa mitään ainetta, jolla saisi naarmut pois silmälasien linsseistä. Linssin pintaa ei myöskään pystytä esimerkiksi hiomaan niin, että linssissä olevat naarmut saisi poistettua.

   Jos naarmut ovat isoja ja häiritsevät näkemistä, niin ainoa vaihtoehto on uusien linssien hankkiminen.

   Valitettavasti täysin naarmuuntumattomia linssejä ei ole olemassakaan. Huonolla tuurilla jopa lasilinssiin tai kovimmalla mahdollisella kovalla pinnalla olevaan linssiin voi saada naarmun aikaiseksi. Luonnollisesti linssien välillä on kuitenkin eroa sen suhteen kuinka helposti ne naarmuuntuvat.

 6. Ilkka Maatta says

  No olisiko ns. gorilla glass jota käytetään rannekelloissa , älypuhelimissa ym hyvä ratkaisu estämään pienet naarmut ja hankaumat silmälasien linsseissä . ?Luulisi nykyään keksityn pitkän aikaa kestävän linssin ?

  • Hei Ilkka!
   Täytyy sanoa, että en tunne tarkemmin “gorilla glass” materiaalia tai sen hyödyntämistä. Pikaisella tutustumisella kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, vaikka se matkapuhelinten myötä onkin tullut laajempaan käyttöön. Näin voi ajatella, että joku syy on olemassa siihen miksi materiaalia ei ole otettu käyttöön silmälasien linsseissä. Ainakin lasin paino näyttää epäilyttävän osaa asiasta keskustelevaa.

   Joka tapauksessa linssivalmistajat kehittävät koko ajan kovempia pinnoitteita, jotka vähentävät linssien naarmuuntumista.

 7. Heidi Lind says

  Hei! Ostin 2 kk sitten uudet silmälasit. Toiseen linssiin tuli pitkä naarmu enkä tiedä mistä se oli peräisin. Olen niin likinäköinen että lasit ovat joko päässäni tai nukkuessani yöpöydän laatikossa, jossa ei ole mitään terävää. Kävin näyttämässä liikkeessä laseja, josta sanottiin että itse olet naarmuttanut. Lisäksi toinen sanka “paukkuu” ikävästi varsinkin ulos mennessä tai sisään tullessa. Tämä kuulemma johtuu lämpölaajenemisesta? Toinen sanka ei pauku. Eivät suostu ottamaan vastuuta asiasta! Nyt huomasin, että myös toisessa linssissä on pieniä naarmuja. Edelliset lasini olivat minulla yli 4 vuotta eikä niissä ole tuollaisia syviä naarmuja. Mitä tehdä, kun liike pesee kätensä asiasta?

  • Hei Heidi!

   Valitettavaa, että sinulla on hankaluuksia uusien lasien kanssa.

   Ensimmäiseksi tuosta sangan ”paukkumisesta”. Henkilökohtaisesti en ole koskaan kuullut, että silmäkalasien sanka pitäisi lämpölaajenemisen johdosta tai muunkaan syyn takia asiakasta häiritsevää ääntä. Valitettavasti en osaa oikein kommentoida tätä sen enempää.

   Sitten naarmuista. Niin valitettavaa kuin se onkin, yleensä linsseihin tulevat naarmut johtuvat inhimillisestä käsittelyvirheestä. Selvää on, että itsestään naarmu ei voi oikein syntyä ilman mekaanista hankausta.

   Toki, jos olet sitä mieltä, että laseissa on virhe, ettekä pääse myyjän kanssa yhteisymmärrykseen, kannattaa sinun olla yhteydessä valtakunnalliseen kuluttajaneuvontaan. Sieltä saat neuvoja kuinka asiassa kannattaa toimia. Tarvittaessa he pyytävät lausunnon puolueettomalta Optisen alan työntarkastuslautakunnalta.

   Tietenkin olisi kaikkien kannalta hyvä, jos pääsisitte liikkeen kanssa yhteisymmärrykseen.

   Pahoittelut kun en pysty auttamaan asian kanssa tämän enempää. On kuitenkin hankala sanoa mitään varmaa näin kun en pääse näkemään laseja.