Naarmut silmälasien linsseissä

Osta piilolinssit netistä!

Jättivalikoima piilolinssejä ja nopea toimitus. 97% tilauksista lähtee saman päivän aikana, kun ne on tehty.

Alensa.fi

Asiakkaat kyselevät säännöllisesti mitä on tehtävissä kun silmälasien linssit ovat naarmuuntuneet tai niiden pinnoitteet ovat vahingoittunet jollakin muulla tavalla.

Valitettavasti naarmuuntuneita linssejä ei voi kuitenkaan korjata mitenkään. Näin ainoa vaihtoehto on uudet linssit.

Miksi naarmuuntuneita linssejä ei voi korjata?

Aina välillä vastaan tulee asiakkaita, jotka ehdottavat linssien hiomista naarmuista eroon pääsemiseksi. Hiomalla linssin voimakkuus kuitenkin muuttuisi, joten korjaaminen ei onnistu tällä tavalla. Lisäksi hiominen olisi kallis ja teknisesti hankala ratkaisu. Tämän takia uudet linssit tulevat joka tapauksessa edullisemmaksi kuin hiomisoperaatio.

Myöskään vioittunutta pinnoitusta ei voida uusia. Yleisimmin linssien pinnoitus onnistutaan tuhoamaan kuumuudella.

Muistaakseni vielä noin 10 vuotta sitten osa linssien valmistajista teki niin sanottuja pinnan poistoja, mutta ne tapahtuivat aina asiakkaan omalla vastuulla. Pinnanpoistossa linssi saattoi tuhoutua täysin käyttökelvottomaksi. Viime vuosina en ole kuullut, että enää yksikään valmistaja tekisi näitä.

Aina joskus vastaan tulee tee-se-itse-miehiä, jotka ovat päättäneet hioa naarmut omatoimisesti pois. Huimimmissa tapauksissa hiomiseen on käytetty esimerkiksi santapaperia. Tämän jälkeen linssit ovatkin sitten mielenkiintoisen näköisiä ja taatusti käyttökelvottomat.

Naarmuja kannattaa välttää

Tärkeää on siis ehkäistä ennalta, ettei linsseihin pääse syntymään naarmuja. Parhaiten tämä onnistuu kun silmälaseja pidetään aina kotelossa silloin kun ne eivät ole päässä. Lisäksi silmälaseja puhdistettaessa kannattaa olla huolellinen.

Omien kokemusteni perusteella asiakkaat naarmuttavat linssejä eniten pitämällä laseja taskussa ilman koteloa tai pyyhkimällä niitä kuivana esimerkiksi paidan helmaan.

Huimimmissa tapauksissa silmälasit on ollut kyllä kotelossa, mutta siellä on säilytetty myös muuta tavaraa kuin silmälaseja. Mieleeni muistuu asiakas joka säilytti kotelossa silmälasien kanssa pieniä ruuveja. Olen kuullut myös asiakkaasta, joka säilytti kynsiviilaansa silmälasikotelossa. Voi olla, että ruuvit ja kynsiviila ovat tehneet aikamoisia naarmuja linsseihin.

Nykypäivänä linsseihin on saatavissa todella kovia kovapinta-käsittelyitä, mutta tämmöisetkään linssit eivät ole täysin naarmuuntumattomia.

Itse henkilökohtaisesti olen aika huoleton lasien käyttäjä, mutta silti lasien naarmuuntuminen ei ole koskaan ollut ongelma. Ilman koteloa en laita ikinä laseja taskuun, mutta välillä lasit tulee puhdistettua ihan väärin. Osaltaan toki naarmuuntumiselta välttymistä selittää sekin, että vaihdan laseja aika usein. Lisäksi minulla on koko ajan käytössä useammat kuin yhdet silmälasit.

Kirjoitus on julkaistu 24.5.2009 ja päivitetty 6.5.2014.

Osta piilolinssit netistä!

Jättivalikoima piilolinssejä ja nopea toimitus. 97% tilauksista lähtee saman päivän aikana, kun ne on tehty.

Alensa.fi

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa
Piilolinssioptikko Google+:ssa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Piia says:

  Ostin aurinkolasit voimakkuuksilla (heijastuksen estolla) maanantaina ja perjantaina huomasin niitä puhdistamaan alkaessani, että toisen linssin (muovi)alaosassa on naarmu, joka jatkuu kehykseen asti (muovi). Laseja olen käyttänyt lyhyitä aikoja kerrallaan, puhdistanut muutaman kerran ohjeen mukaan (vesi-puhdistusaine-liina) ja säilyttänyt liikkeestä saamassani pussukassa. Ei voi olla normaalia, että linssi on heti naarmulla. Ostin samalla silmälasitkin, mutta niitä en ole vielä lunastanut.

 2. Hei Piia!
  Näin laseja näkemättä minun on valitettavasti hankala sanoa yhtään mitään naarmusta.

  Sinun kannattaa näyttää aurinkolaseja lasit myyneen liikkeen henkilökunnalle vaikkapa samalla kun haet silmälasit. Näin he näkevät minkälaisesta naarmusta on kyse.

 3. Piia says:

  Juu, vein aurinkolasit liikkeeseen, jossa todettiin, että tilataan uudet. Sanoin, ettei naarmu ole minun jäljiltä, jolloin optikko totesi, että millä se olisi tehtykään. Nähtävästi ollut alunperinkin siinä, ei vain huomattu. Silmälasit kävin tarkkaan lävitse, kun ne hain, mutta niissä en huomannut mitään vikoja. Nyt sitten vain odottelen entisten arskojen kanssa niitä uusia. Se hyvä puoli tosiaan, ettei niistä heti tarvinnut luopua, kun näitä aurinkoisia kelejä kuitenkin on jo nyt!

 4. Hei Piia!
  Mukavaa, että tuo naarmu-asia selvisi onnellisesti sinun kannalta. Yleensä liikkeessä kyllä nähdään onko kyseessä valmistusvirhe vai asiakkaan itse aiheuttama naarmu.

  Tietenkin on valitettavaa, että viallinen linssi pääsee asiakkaalle saakka eikä sitä huomata liikkeen omissa tarkastuksissa.

  Nyt tosiaan aurinkolasikeli on parhaimmillaan 🙂

 5. jusa says:

  moi
  löytyykö mitään ainetta jolla saa silmälasien muovipinnoilta naarmut pois pari pientä naarmua

  • Hei Jusa!

   Valitettavasti ei ole olemassa mitään ainetta, jolla saisi naarmut pois silmälasien linsseistä. Linssin pintaa ei myöskään pystytä esimerkiksi hiomaan niin, että linssissä olevat naarmut saisi poistettua.

   Jos naarmut ovat isoja ja häiritsevät näkemistä, niin ainoa vaihtoehto on uusien linssien hankkiminen.

   Valitettavasti täysin naarmuuntumattomia linssejä ei ole olemassakaan. Huonolla tuurilla jopa lasilinssiin tai kovimmalla mahdollisella kovalla pinnalla olevaan linssiin voi saada naarmun aikaiseksi. Luonnollisesti linssien välillä on kuitenkin eroa sen suhteen kuinka helposti ne naarmuuntuvat.

 6. Ilkka Maatta says:

  No olisiko ns. gorilla glass jota käytetään rannekelloissa , älypuhelimissa ym hyvä ratkaisu estämään pienet naarmut ja hankaumat silmälasien linsseissä . ?Luulisi nykyään keksityn pitkän aikaa kestävän linssin ?

  • Hei Ilkka!
   Täytyy sanoa, että en tunne tarkemmin “gorilla glass” materiaalia tai sen hyödyntämistä. Pikaisella tutustumisella kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, vaikka se matkapuhelinten myötä onkin tullut laajempaan käyttöön. Näin voi ajatella, että joku syy on olemassa siihen miksi materiaalia ei ole otettu käyttöön silmälasien linsseissä. Ainakin lasin paino näyttää epäilyttävän osaa asiasta keskustelevaa.

   Joka tapauksessa linssivalmistajat kehittävät koko ajan kovempia pinnoitteita, jotka vähentävät linssien naarmuuntumista.

Jätä kysymys tai kommentti

*