Näkeehän lapsesi koulussa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Kasvavan lapsen näkö voi muuttua todella nopeasti. Vaikka lapsi olisikin keväällä nähnyt ongelmitta, on näkö voinut muuttua kesän aikana. Tällöin esimerkiksi taululle näkeminen voi olla hankalaa koulujen alkaessa.

Tämän takia vanhempien tulisikin seurata miten lapset näkevät koulussa. Toki lapsen näköä kannattaa seurata muutenkin.

Miten lapsen näköä voi seurata?

Vähän vanhemmat lapset osaavat usein itsekin kertoa mikäli eivät näe kunnolla. Usein lapsi huomaa näön heikkenemisen juuri koulussa, kun taululla olevien tekstien näkeminen alkaa tuottaa ongelmia.

Pienemmät lapset puolestaan eivät tunnista tai osaa kertoa näön heikkenemistä. Vanhempien kannattaakin kiinnittää huomiota merkkeihin, jotka voivat kertoa ongelmista näkemisen kanssa.

Yksi merkki näön heikkenemisestä voi olla esimerkiksi se, että lapsi katsoo televisiota aina mielellään läheltä. Myös päänsäryistä kärsiminen voi johtua muutoksista näössä.

Valitettavasti kouluterveydenhuolto ei pysty seuraamaan lasten näkökykyä riittävän usein, koska tarkastuksia on niin harvoin.

Esimerkiksi kaukotaitteiset lapset saattavat saada terveydenhoitajan tarkastuksesta niin sanotut puhtaat paperit, koska he näkevät kauas hyvin. Tällöin lapsi voi kuitenkin kärsiä päänsärystä tai silmien väsymyksestä näöntarkkuuden alenemisen sijaan.

Mitä tehdä jos epäilee muutosta lapsen näössä?

Mikäli lapsen näössä epäillään tapahtuneen muutoksia, kannattaa asia aina luonnollisesti tutkia.

Kouluterveydenhoitaja tekee varmasti tarvittaessa oman näöntutkimuksen, jonka perusteella pystytään arvioimaan onko tarvetta tarkemmalle tutkimukselle.

Toki aika voidaan varata suoraan myös optikolle tai silmälääkärille täydelliseen näöntutkimukseen. Aikaa varatessa kannattaa muistaa, että optikko ei saa lain mukaan määrätä laseja alle 8-vuotiaalle.

Kirjoitus on julkaistu 15.08.2010 ja päivitetty 28.5.2014.

Tämä kirjoitus kuuluu osana Lapsi optikon asiakkaana -sarjaan.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa