Näkeminen tarkentuu aiempaa hitaammin – onko kyse jostain vakavammasta?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Sokeutuvako kysyi

Hei!

Olen 40v. nainen, silmälasit olleet käytössä n. 10 vuotiaasta asti. Nykyiset n. 1½v. vanhat (yksitehot), näen näillä laseilla ihan hyvin. Piilolinssejä (kertakäyttöiset) käytän tosi harvoin. Silmäsairauksia tai muitakaan perussairauksia ei ole.

Nyt kuluneen talven aikana olen huomannut, että silmät tarkentaa aiempaa hitaammin, kun siirrän katseeni läheltä kauemmas, esim. lehdestä tv-ruutuun tai autolla ajessa mittaristosta tiehen.

En osaa sanoa kauanko tämä tarkentaminen kestää, mutta kauemmin kuin ennen. Kyllä kuva sitten kuitenkin tarkentuu eikä jää sameaksi, niinkuin ensin on.

Enkä myöskään osaa sanoa, että onko tarkentamisongelma molemmissa silmissä vai vain toisessa, näkö kuitenkin on hämärä vähän aikaa.

Olen ollut huomaavinani myös, että hämärässä näkeminen on vaikeampaa kuin aiemmin.

Mistä tällainen johtuu? Onko merkki jostain vakavammasta vai iän tuomaa vaivaa? Pitäisikö käydä silmälääkärillä tai optikolla vai totutella elämään asian kanssa?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Piilolinssioptikon vastaus

Hei!

Luonnollisesti näin netin kautta silmiäsi tutkimatta en voi antaa mitään varmoja vastauksia.

Oireesi kuulostavat kuitenkin ihan aikuisnäköön liittyviltä asioilta. Ikäsikin sopii oikein hyvin tähän epäilyyn.

Sinun kannattaa lukea linkittämäni kirjoitus aikuisnäöstä. Yksi aikuisnäön merkeistä on esimerkiksi se, että katseen tarkentaminen lähikatselusta kaukokatseluun tai toisin päin on hankalaa. Tämä johtuu siitä, että silmien mukautuminen ei toimi enää samalla tavalla kuin aiemmin.

Asian varmistamiseksi suosittelen sinua varaamaan ajan optikolle. Optikkosi kyllä lähettää sinut silmälääkärille, jos näkee tähän tarvetta.

Toisaalta yleisesti suositellaan, että silmälääkärillä kannattaisi käydä silmien terveystarkastuksessa noin 40-vuotiaana. Tämän takia sinun iässäsi olisi paikallaan käydä myös silmälääkärillä, jos et ole hiljattain käynyt.

Omasta (optikon) mielestäni optikon ja silmälääkärin työnjako toimii parhaiten silloin kun optikko määrittää minkälaiset lasit asiakas tarvitsee ja silmälääkäri tutkii silmien terveydentilan.

Sinun siis kannattaa mielestäni käydä optikolla ja myös silmälääkärillä. Oireiden perusteella en kuitenkaan huolehtisi liikaa asiasta. En kuitenkaan missään nimessä suosittele myöskään asian unohtamista, koska ongelma on todennäköisesti parannettavissa lasien päivittämisellä.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. alkuperäinen kysyjä says

  Kiitos vastauksesta! Täytyy varailla aika optikolle. Ikänäöstä olen kyllä kuullut, mutta tällainen aikuisnäkö-termi on ihan uusi. Ja paljon parempi! Voin ihan huoletta kertoa kaikille kärsiväni aikuisnäöstä tuntematta itseäni vielä ikälopuksi… hih…

  • Hei!
   Optikot ovat yrittäneet jo vuosia päästä eroon ikänäkö-termistä. Nykyäänhän 40-vuotiaat eivät ole missään nimessä iäkkäitä:)

   On tässä myös se “vakavampi” puoli, että ikänäkö-termi tavallaan ohjaa uskomaan aikuisnäön (ikänäön) alkavan vanhempana kun se voi oikeasti alkaa. Nykyajan näkövaatimukset, kuten erilaisten näyttöjen katsomiset, voivat aiheuttaa aikuisnäön oireita jo paljon ennen 40 ikävuotta.