Näkötesti netissä – voiko tuloksiin luottaa?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Netistä löytyy jos jonkinlaista näkötestiä ja jopa suomalaisten optikkoliikkeiden sivuilla on erilaisia versioita näistä nettitesteistä.

Lisäksi tableteille ja kännyköihin löytyy erilaisia sovelluksia näkökyvyn testaukseen.

Näön testaaminen itse netissä on varmasti ihan mukavaa ajanvietettä, mutta testejä ei pidä ottaa kuitenkaan liian vakavasti.

Esimerkiksi näkökentän laajuutta mittaavissa testeissä virhemarginaali on suuri, jos testin suorittaa väärin.

Näöntarkkuustestit toimivat omalla kohdallani

Päätin kokeilla erilaisia netistä löytyviä testejä. Näöntarkkuutta mittaavien testien lisäksi tein kontrastinäköä, värinäköä ja näkökentän laajuutta mittaavia testejä.

Näöntarkkuutta mittaavat testit toimivat varsin hyvin omalla kohdallani, kunhan tutkimusetäisyys oli oikea. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka tällaisessa näöntarkkuutta mittaavassa testissä näkisi kaikki merkit, ei se kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä etteikö laseista olisi jossain tilanteissa apua.

Näöntarkkuustestien suurin vaara on mielestäni se, että mahdollisen väärän tutkimusetäisyyden takia joku voi kuvitella näkönsä olevan hyvä, vaikka totuus olisikin jotain muuta.

Joka tapauksessa ihmiset pystyvät karkeasti arvioimaan omatoimisesti tällaisten testien avulla olisiko oikealla tutkimuksella aihetta.

Värinäkötestit eivät vakuuttaneet

Itselläni on tutkimuksissa todettu värinäön olevan normaali. Tästä huolimatta en kuitenkaan läpäissyt kaikkia nettitestejä ensimmäisellä kerralla. Myöhemmin sain nämä testit kuitenkin onnistumaan säätämällä näytön kirkkautta ja värejä. Näytön kalibroinnilla on siis suuri vaikutus testiin.

Itse jäin miettimään sitä, että osa ihmisistä saattaakin luulla turhaan tämmöisten testien takia, että heidän värinäössään olisi jotain ongelmia.

Sitä en osaa sanoa varmasti, että kuinka luotettavan tuloksen tämmöisistä testeistä saavat ihmiset, joilla on värinäössä oikeasti jotain ongelmia. Uskon kuitenkin, että heidän ei pitäisi läpäistä näitä testejä, vaikka näyttö olisi säädettykin väärin.

Kaiken kaikkiaan netin näkötestit ovat ihan hauskoja, mutta niiden tulosten perusteella ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Lisäksi kannattaa muistaa, että ne eivät poista missään tilanteessa oikean näöntutkimuksen ja silmien terveydentilan tarkastuksia optikolla tai silmälääkärillä.

Optikoilla ja silmälääkäreillä voi myös olla käytössä tietokonepohjaisia testejä. Itse olen käyttänyt kontrastiherkkyyttä mittaavaa IPad-sovellusta omien asiakkaiden kontrastinäön karkeaan seulontaan.

Erilaisia testejä löydät esimerkiksi täältä:

Freevisiontest.com

EyeExamOnline.com

Kirjoitus on julkaistu 10.04.2011 ja päivitetty 15.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. ööö says

  voiko tähän näkötestiin luottaa?

  http://www.myopia.org/eyechart.htm

  sen mukaan minulla olisi vasemmassa silmässä line 3(20/40)

 2. Hei!
  Nämä netin näöntarkastustestit ovat suuntaa antavia, eikä niiden perusteella voi sanoa 100% varmuudella mitään varmaa näkemisestä.

 3. jappe says

  Väritestissä ensiarvoisen tärkeää on kalibroida näyttö erillisellä näytönkalibrointilaitteella.

  • Hei Jappe!
   On totta, että näytön pitää olla kalibroitu varmasti oikein, jotta testeihin voisi luottaa. Välttämättä oikein kalibroitu näyttökään ei kuitenkaan anna itse tehdyissä testeissä täysin luotettavaa tulosta.

   Näin varsinainen värinäkötesti kannattaakin teettää aina optikkoliikkeessä tai silmälääkärillä.