Näöntarkastukseen piilolinssit silmässä vai ilman?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Usein asiakkaat miettivät pitääkö näöntarkastukseen tulla piilolinssien vai silmälasien kanssa. Sama kysymys mietityttää myös piilolinssitarkastukseen tulevia.

Vastaus kysymykseen riippuu siitä onko henkilö tulossa näöntarkastukseen silmälaseja vai piilolinssejä varten tai onko kyseessä piilolinssikontrolli.

Itse ohjeistan omia asiakkaitani siten, että silmälasien hankkimista varten tehtävään näöntarkastukseen tullaan aina ilman piilolinssejä. Piilolinssitarkastukseen puolestaan voidaan tulla joko linssit silmässä tai ilman riippuen tarkastuksen syystä.

Näöntarkastus silmälaseja varten

Ennen silmälasien hankkimista varten tehtävää näöntarkastusta asiakkaan tulisi olla ilman piilolinssejä koko päivän ja edellisen yön. Piilolinssien käyttäminen voi aiheuttaa sarveiskalvon turvotusta ja tämä voi muuttaa silmän voimakkuutta. Mahdollinen turvotus ei häviä silmästä saman tien kun piilolinssit otetaan pois. Tästä syystä ei riitä, että asiakas ottaa linssit pois juuri ennen tarkastusta.

Itse suosittelen, että asiakkaan tulisi olla mahdollisimman kauan ilman piilolinssejä myös silloin, vaikka asiakkaalla ei olisikaan sankalaseja. Tämmöisissä tapauksissa pyrimme yleensä asiakkaan kanssa siihen, että hän on tarkastusta edeltävän yön ilman linssejä ja aamulla varaamme hänelle mahdollisimman aikaisen ajan. Näin asiakas pystyy yleensä tulemaan tarkastukseen ilman piilolinssejä tai ainakin linssit ovat olleet mahdollisimman vähän aikaan silmissä.

Piilolinssitarkastus

Piilolinssitarkastukseen voidaan tulla linssit silmässä tai ilman linssejä riippuen tarkastuksen syystä.

Mikäli kyseessä on piilolinssikontrolli tai niin sanottu jälkitarkastus, pitää tarkastukseen tulla piilolinssit silmässä. Silloin pystytään samalla käyntikerralla varmistamaan linssin istuvuus ja voimakkuus. Mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa myös piilolinssikotelo ja sankalasit, koska joskus tarkastuksen yhteydessä joudutaan poistamaan linssit silmästä.

Valitettavasta osa asiakkaista tulee piilolinssien jälkitarkastukseen ilman piilolinssejä, vaikka heitä olisi muistuttanut siitä kuinka. Tämmöisessä tapauksessa kontrollia ei pystytä tekemään luotettavasti, koska linssin istuvuutta ja voimakkuuden oikeellisuutta ei voida arvioida.

Mikäli kyseessä on piilolinssityypin vaihtaminen toiseen linssityyppiin tai näkö on muuttunut kovasti, kannattaa tarkastukseen tulla ilman piilolinssejä. Tällöin saadaan helposti selville tarkat näköarvot ennen varsinaista piilolinssisovitusta.

Viimeisimmät käytössä olleet piilolinssit kannattaa ottaa kotelossa mukaan, koska joskus halutaan nähdä myös niiden istuvuus silmässä.

Varmista asia aina omalta optikoltasi ennen tarkastusta

Normaalisti optikkoliikkeestä kerrotaan aikaa varatessa tuleeko tarkastukseen tulla piilolinssien kanssa vai ilman. Mikäli näin ei kuitenkaan jostain syystä tehdä, kannattaa asia varmistaa ennen tarkastusta.

Silloin kun piilolinssitarkastukseen tullaan linssit silmässä, on todella tärkeää tietää tarkalleen minkälaiset linssit silmässä on. Mukaan kannattaa siis ottaa vaikka linssipaketti tai optikon antama piilolinssikortti.

Jos näitä tietoja ei ole mukana eikä asiakas muutenkaan muista linsseistä mitään, on optikon mahdoton tietää minkälaiset linssit asiakkaalla on käytössä pelkästään linssien perusteella.

Lue myös aiheeseen liittyvät kirjoitukset Piilolinssiresepti ja silmälasiresepti, Piilolinssien kaarevuus, halkaisija ja muut mitat ja Silmälasireseptin merkinnät.

Kirjoitus on julkaistu 18.01.2010 ja päivitetty 1.2.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Salla says

  Hei ! Kysyisin sellasta että onko siinä mitään aikaa että kauvan pitää olla ilman piilolinssejä ennen kuin tulee näön tarkastukseen? Etää riittääkö vaikka 2 tai 3 tuntia?

 2. Hei Salla!

  Suosittelen aina omille asiakkailleni, että he eivät käyttäisi piilolinssejä tarkastuspäivänä eikä sitä edeltävänä yönä heidän tullessaan näöntarkastukseen.

 3. mietteliäs says

  Eli olin vähänaikaa sitten piiilolinssikotrollissa, jossa optikko huomasi jonkun haavan/naarmun toisessa silmässä. Ja mulle varattiin sinne uusi aika jossa tarkastetaan onko haava kadonnut vai onko se linssin aiheuttama. Minulle ei kuitenkaan mainittu pitääkö minun mennä sinne piilolinssit silmissä vai ilman???

  • Hei Mietteliäs!
   Itse pyydän asiakkaan tulemaan kontrolliin aina ilman piilolinssejä, jos olen havainnut silmässä haavauman.

   Tässäkin voi olla kuitenkin optikkokohtaisia eroja, eli sinun kannattaa varmistaa vielä optikoltasi miten hän toivoo sinun tulevan kontrolliin.