Näöntarkastus (liian) nopeasti?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muutama vuosi sitten erään optikkoliikeketjun mainos kertoi, että heillä näöntarkastus kestää vain 15 minuuttia. Tämän jälkeen monet muutkin yksittäiset liikkeet ja ketjut ovat lyhentäneet näöntarkastukseen käytössä olevaa aikaa.

Itse suhtaudun tämmöiseen mainontaan aika negatiivisesti. Minun on kovin hankala uskoa, että asiakkaille olisi merkitystä sillä kestääkö näöntarkastus 15-20 minuuttia vai puoli tuntia.

Vai olemmeko me ihmiset niin kiireisiä, että vaadimme jo terveyteenkin liittyvissä tarkastuksissa nopeutta vaikka sitten laadun kustannuksella?

Mielestäni tämä on verrattavissa esimerkiksi siihen, että joku lääkärikeskus mainostaisi lääkärintarkastuksen kestävän vain 5 minuuttia. Tuskin asiakkaat kokisivat tätäkään miten positiivisena juttuna.

Mielestäni liian lyhyillä näöntarkastuksilla haetaan tehokkuutta asiakkaan ja miksei myös optikon kustannuksella. Kun yhteen tarkastukseen on vähemmän aikaa, ehtii optikko toki tehdä useamman tarkastuksen päivän aikana.

Näöntarkastuksen voi tehdä 15 minuutissa, mutta…

Näöntarkastuksen voi tehdä hyvin 15 minuutissa silloin kun on kyse niin sanotusta perustarkastuksesta. Mikäli asiakkaalla on kuitenkaan enemmän ongelmia näkemisen kanssa, niin tuossa ajassa ei ehdi millään tehdä kaikkia tarvittavia testejä. Lisäksi osa asiakkaista haluaa kysellä näkemisestään tutkimuksen aikana tavallista enemmän ja jo tämä voi aiheuttaa paineita aikataulun suhteen.

Moni optikko kokeekin tämmöisen haastavamman asiakkaan ongelmalliseksi silloin kun koko päivä on varattu näöntarkastuksia täyteen 15 minuutin välein.

Miten optikko sitten voi toimia tällaisessa tilanteessa? Tekeekö hän parhaansa ajan puitteissa vai ylittääkö asiakkaan ajan, jolloin seuraavat ajat viivästyvät? Toki yksi vaihtoehto on varata asiakkaalle toiselle päivälle pidempi tutkimusaika.

Uuden ajan varaaminen lienee paras ratkaisu, vaikka asiakas ei välttämättä pidäkään siitä, että hän joutuu tulemaan uudelleen tutkimukseen. Näin tilanteesta kärsii kuitenkin vain yksi asiakas. Tämä on parempi vaihtoehto kuin se, että seuraavat päivän kymmenen asiakasta kärsisivät asiasta.

Osa asiakkaista kokee pelkästään positiivisena asiana, jos optikko haluaa tutkia heidän näkönsä niin tarkkaan, että sille varataan lisää aikaa. Osa asiakkaista saattaa kuitenkin suuttua. Pahimmillaan he kokevatkin asian siten, että optikko ei osaa ammattiaan.

Henkilökohtaisesti en arvosta tämmöistä mainontaa

Itse koen tällaisen mainonnan ikävänä, koska kyseessä on kuitenkin suoraan ihmisen terveyteen liittyvä työ. Vaatimus tehokkuudesta ja nopeudesta on toki paikallaan, mutta mielestäni asiakkaan näkemisen ongelmiin on kuitenkin voitava paneutua kunnolla. Tietenkin työ tehdään joka tapauksessa ripeästi ilman turhaa ajan käyttöä, mutta ei kuitenkaan liian kiireellä, koska tällöin asiakas ei saa parasta mahdollista palvelua.

Valitettavasti nämä 15-20 minuutin tarkastusajat ovat monille optikoille arkipäivää. Kuitenkin esimerkiksi optikoiden työviihtyvyyttä tutkittaessa 20 minuutin tai alle olevat tutkimusajat on koettu liian lyhyiksi.

Itse olen niin onnellisessa asemassa että työskentelen liikkeessä, jossa voin vaikuttaa omiin työskentelyaikoihini. Näöntutkimuksen tekemiseen on varattu riittävästi aikaa eli 30 minuuttia.

Tällöin ehdin kertoa asiakkaalle rauhassa esimerkiksi sen minkälainen hänen näkönsä on ja miten näkö on muuttunut. Samalla ehdin kertoa myös minkälaisia laseja suosittelen ja minkälaisia vaihtoehtoja on olemassa.

Pidemmän päälle uskon tämän tuottavan tyytyväisimmät asiakkaat, jotka ostavat jatkossakin silmälasit meiltä.

Kirjoitus on julkaistu 01.08.2010 ja päivitetty 15.1.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa