Nuoret, murrosikä ja näkeminen

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Murrosiän tiimellyksessä nuoren kasvun ollessa kiivaimmillaan voi näkö muuttua todella nopeasti. Monet likinäköiset saavat lasinsa juuri tässä vaiheessa.

Osalle nuorista lasien saaminen voi olla todella kova pala samalla kun muutenkin joutuu sopeutumaan isoihin muutoksiin omassa kehossaan. Osalla nuorista lasien saaminen puolestaan ei ole kummoinenkaan asia.

Myös nuorten kohdalla on muistettava, että piilolinssit eivät voi olla ainoa näönkorjausvaihtoehto vaan myös ajan tasalla olevat silmälasit on oltava olemassa.

Nuorten näöntarkastus

Nuoren näöntarkastus ei oikeastaan poikkea mitenkään niin sanotusta aikuisen näöntutkimuksesta.

Nuorten kohdalla olen ehdottomasti sitä mieltä, että vanhemmat tai kaverit eivät tule tutkimushuoneeseen. Vanhempien ollessa mukana tarkastustilanteessa saattaa nuori heittäytyä hankalaksi, mitä ei yleensä tapahdu kun tarkastustilanteessa ollaan kahdestaan optikon kanssa. Kavereiden mukana ollessa monelle tulee puolestaan tarve esittää jotakin ihan muuta kuin oikeasti onkaan.

Kasvavan nuoren näkö voi tosiaan muuttua todella nopeasti jopa alle puolessa vuodessa. Tämän takia silmälaseja ei kannata hankkia kovin vanhalla reseptillä. Tällöin voisi käydä niin, että uusilla laseilla näkee heti alusta saakka huonosti. Enimmillään tarkastusväli voi olla mielestäni vuoden verran.

Silmälasien lisäksi käytössä voi olla myös piilolinssit.

Olen kirjoittanut aikaisemmin oman kirjoituksen siitä minkä ikäisenä piilolinssien käyttämisen voi aloittaa.

Kirjoitus on julkaistu 9.12.2009 ja päivitetty 29.5.2014.

Tämä kirjoitus kuuluu osana Lapsi optikon asiakkaana -sarjaan.

Kaikki kirjoitukset aiheesta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Pingviinifani says

    Onko olemassa näköä parantavia silmälaseja? Yks tyyppi yhel nettisivustol sano, et semmosii on olemassa, mut en löytäny Googlesta mitään semmosista.

    • Hei!
      Valitettavasti tämmöisiä näköä parantavia silmälaseja ei ole olemassa.

      Aina välillä vastaavia väitteitä esiintyy eri nettikeskusteluissa, mutta nämä eivät pidä paikkaansa.
      Näin siis näönkorjausta tarvitsevan ei auta muuta kuin käyttää silmälaseja tai piilolinssejä tai harkita laserleikkausta.

      • Pingviinifani says

        Se mua alkoki epäilyttää, ku en löytäny semmosta virallista tietoa mistään 😀

  2. Pingviinifani says

    Moi!

    Haluaisin yhen asusteen, joka on tyyliini, mutta se ei sovi lasejen kanssa. Piilolinssisovituksen luomin kääntäminen pelottaa, ja pelkään alaluomee, nii piilolinssei ei voi. Mitä teen?

    • Hei!
      On ihan luonnollista jännittää optikolla tai silmälääkärillä tapahtuvia tutkimuksia.
      Sinun kannattaisi kertoa optikolle, että jännität silmäluomien kääntämistä. Tällöin optikko pystyisi ottamaan asian huomioon tutkimuksessaan.

      Valitettavasti piilolinssisovituksessa on kuitenkin katsottava silmäluomen alle, eli ilman sitä tarkastusta ei voida tehdä. Luomen kääntäminen ei satu eikä vahingoita silmää mitenkään, mutta toki se tuntuu hieman inhottavalta.

  3. Moi !

    Mikä on silmälasiliikkeen (lääkärin) vastuu alla olevassa tapauksessa:

    Tyttäremme sai kaksi vuotta sitten silmälasit ollessaan tuolloin 10v. Oireina päänsärkyä ja silmien siristelyä lukiessa. Mitatut arvot: kauko (sf,cyl,ax,add) OD +0.50, +0.25, 90, +0.75. OS +0.50, +0.50, 95, +0.75. Lähi (sf,cyl,ax) OD +1.25, +0.25, 90. OS +1.25, +0.50, 95. Diagnoosi: Hyperopia et astigmatismus, akkom, jouston heikkous. Jatkosuunnitelma: Lasirep. Samalla lääkäri kertoi, että on mahdollista että näin pienet virheet saattavat korjautua ajan myötä ja silmälasit antavat aivoille “rauhaa” korjata asiaa. Hieno teoria !

    No, tänään käytiin kontrollilla paikallisella optikolla, joka tarkasti tytön näön ja kertoi iloksemme sen jopa hieman parantuneen kahden vuoden takaisesta. Shokki tuli, kun hän mittasi tytön lasit. EI MINKÄÄNLAISIA ARVOJA !!! Laseista löytyy kyllä jotain hiontaa, mutta käytännössä tytär on kävellyt kaksi vuotta ikkunalsit nenällään. Laseista maksettiin kuitenkin yli 400€ !!!

    Kuka korvaa ja mitä? Olisiko tyttäremme päässyt laseista kokonaan eroon, mikäli aivot ja näköelimet olisivat saaneet rauhassa kehittyä ilman, että jatkuvasti joutuvat korjaamaan näköaistimusta, joka piti jo kaksi vuotta sitten mekaanisesti korjata oikeaksi? Olisivatko pääsäryt helpottaneet ihan oikeilla silmälaseilla?

    .

    • Hei Aki!

      Onpa tyttäresi kohdalla tapahtunut hyvin outo ja valitettava tilanne.

      Saitko mitatuista silmälaseista jotkut arvot mukaasi vai olivatko ne tosiaan täysin ilman voimakkuuksia?

      Tyttäresi silmälasireseptin voimakkuudet ovat kohtuullisen pienet, mutta toki niistä olisi varmasti ollut apua näkemisen ongelmiin.

      Joissain tapauksissa noilla voimakkuuksilla olisi kuitenkin voitu jättää myös suosittelematta laseja ja tilannetta olisi jääty seuraamaan. Tähän vaikuttaa kuitenkin henkilön omat kokemukset näkemisestä ja muut mahdolliset oireet. Voimakkuuden tarve voi poistua ihan omia aikojaankin lapsilla kasvun myötä.

      Sitten tuosta linssien virheellisyydestä.

      Ainakin kaikissa niissä liikkeissä, joissa itse olen työskennellyt, on linssien voimakkuuksien oikeellisuus tarkastettu ennen lasien luovuttamista asiakkaalle.

      Joskus jos linssit on hiottu esimerkiksi isolla keskuspajalla, on laseissa voinut olla ihan väärät voimakkuudet. Näin virhe on kuitenkin huomattu lopputarkastuksessa myymälässä ennen lasien luovutusta asiakkaalle ja pystytty korjaamaan.

      Omalla urallani en muista edes kuulleeni vastaavaa tilannetta kuin tyttäresi kanssa on käynyt.

      Optikkoliikkeissä vastaanottoa pitävät silmälääkärit ovat yleensä itsenäisiä ammatinharjoittajia, joille optikkoliike tarjoaa tilat vastaanoton pitämiseen. Silmälääkärillä ei ole mitään osallisuutta optikkoliikkeen toimintaan. Joskus silmälääkäri voi myös olla osakkaana optikkoliikkeessä.

      Pääpiirteittäin voidaan kuitenkin sanoa, että silmälääkäri vastaa silmälasireseptin oikeellisuudesta ja silmälasit myynyt optikkoliike taas vastaa siitä, että lasit vastaavat silmälääkärin reseptiä.

      Mielestäni sinun kannattaa olla ensinnäkin yhteydessä lasit myyneeseen liikkeeseen ja selvittää asiaa sieltä.

      Korvauskäytännöistä sinun kannatta olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan, jos ette pääse myyjäliikkeen kanssa yhteisymmärrykseen asiassa.

      Valitettavasti siihen miten tyttäresi näkö olisi muuttunut / parantunut, jos käytössä olisi ollut oikealla voimakkuudella olevat lasit, ei kukaan pysty antamaan sataprosenttisen varmaa vastausta.

      Jos silmälääkäri epäili päänsärkyjen johtuvan näöstä, olisivat ne voineet helpottua oikeanlaisilla laseilla.

      Toivottavasti asia selviää. Olisi todella mukava kuulla miten asia etenee.

      Alla vielä pari linkkiä aiheeseen liittyviin kirjoituksiin.

      Milloin silmälaseissa on virhe ja mikä on liikkeen virhevastuu?

      Mitä tehdä mikäli myyjä ja kuluttaja eivät pääse sopimukseen ongelmatilanteessa?