Oikea PD-arvo ja lasiaissamentumat?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Floaters kysyi 15.3.2016

Specsaverin kortissa lukee PD:35/34.5. kumpi on oikea ja kumpi vasen silmä?

Jos pitää laittaa yhteisluku kumpi on oikea 69 vai 70 kun 69.5 ei ole valikoimassa.

Pystyykö kuvasilmäinen jotenkin käyttämään piilolinssejä?

Löytyykö niitä hajataittoon miten laajasti? Joskus kävin optikolla niin sain jotain vähän sinne päin kun ihan samaa arvoa kuin minun silmä ei kuulemma ollut.

Miten paljon optikko törmää lasiaissamentumaan työssään? Minulla on runsaasti rihmastoa lasiaisessa joka häiritsee melkein kaiken aikaan mutta lääkärit eivät sitä pidä ongelmana.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Floaters!

Silmälasireseptissä ilmoitetaan aina ensin oikean silmän arvo kun ilmoitetaan PD-arvo molemmille silmille.

Valitettavasti kumpikaan kokonaisen luku ei ole oikein. Jos valitset 69, on oikean silmän puoli-PD oikea 34,5, mutta vasemmassa on heittoa 0,5 millimetriä. Jos taas valitset 70, on oikeassa silmässä heittoa 0,5 millimetriä. Toki eroavaisuus on pieni, mutta se voi joissain tapauksissa vaikuttaa heikentävästi näkemisen laatuun ja tarkkuuteen.

Se minkä verran tämä ero vaikuttaa näkemiseen riippuu voimakkuudestasi ja linssityypistäsi. Voi olla, että et huomaa laseissa mitään eroa onpa ne tehty oikealla silmäterävälilläsi tai hieman väärällä. Valitettavasti en pysty antamaan tarkempaa vastausta tähän.

Osa kuivista silmistä kärsivistä pystyy käyttämään piilolinssejä ja osa ei. Kuivasilmäisyydestä kärsivälle tulee valita huolella ja valinnassa pitää ottaa luonnollisesti huomioon silmien kuivuus. Piilolinssien kanssa saattaa joutua käyttämään kostuttavia tippoja.

Hajataitteisuutta korjaavia piilolinssejä löytyy todella isoihinkin hajataitteisuuden määriin. Itse olen sovittanut piilolinssit asiakkaalle, jolla oli hajataitteisuutta 6,00 dioptriaa.

Hajataitteisuutta korjaavissa linsseissä ei ole kuitenkaan hajataitteisuuden korjausta saatavissa silmälasien tapaan 0,25 dioptrian välein, vaan yleensä asteikko menee 0,5 dioptrian välein. Myös erilaisia akselinsuuntia on piilolinsseissä vähemmän kuin silmälaseissa.

Niin sanotuilla varastovoimakkuuksilla olevilla piilolinsseillä saadaan korjattua hajataitteisuuden noin 0,75-2,75 väliltä. Isompiin hajataitteisuuden määriin tarvitaan hinnaltaan arvokkaammat erikoistilauksesta tehdyt linssit.

Yhteenvetona siis tähän, että hajataitteisuudesta ja kuivista silmistä huolimatta voi olla mahdollista käyttää piilolinssejä. Varmuuden tästä saa optikon tekemässä piilolinssisovituksessa.

Lasiaissamentumat ovat aihe, josta ihmiset kyselevät varsinkin näin keväällä paljon.

Näin keväällä lunta vasten nämä yleensä iän mukanaan tuomat samentumat voivat tulla voimakkaammin esille ja näkyä näkökentässä ohuina rihmoina tai lankoina. Toki myös sisätiloissa tai tietokoneella tekstiä lukiessa samentumat voivat jonkin verran häiritä tarkkaa näkemistä.

Lasiaissamentumia ei käsitykseni mukaan lähdetä kovin helposti hoitamaan. Silmälääkäri osaa antaa paremmin tietoa siitä missä tapauksessa kirurginen hoito olisi mahdollinen samentumien hoitoon. Tästä olit kuitenkin jo jutellutkin silmälääkärin kanssa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa