Onko näköni heikentynyt – en tiedä näenkö huonosti?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Epävarma tyttö kysyi 9.1.2015

Hei!

Olen 13-vuotias tyttö enkä tiedä näenkö normaalisti vai heikosti.

Välillä oppitunnilla (jos istun takana) saatan siristellä silmiä taululle, että näen lukea. Kun olen katsonut taulua, ja käännän katseeni nopeasti vihkooni kirjoittaakseni muistiinpanot, saattaa tuntua siltä, että kirjaimet heiluvat tai hyppivät vihossa. Se lähtee kumminkin hetken päästä pois.

Välillä myös tuntuu siltä, että toisessa silmässäni olisi “sokea kohta”, eli en näe kunnolla sillä silmällä. Välillä myös nään kirkkaan pisteen toisella silmällä joka on erittäin häiritsevää. Näitä ei tapahdu joka päivä, vaan joskus.

Onko näköni heikentynyt? Tarvitsenko silmälasit? Olen valmis ottamaan silmälasit jos löytyy vain sopivan malliset.

En uskalla puhua tästä vanhemmilleni, koska pelkään, että jos minulla ei olekaan mitään ja he suuttuvat siitä, vaikka he todennäköisesti eivät suuttuisi.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Epävarma tyttö!

Valitettavasti minun on näin näköäsi tutkimatta mahdoton sanoa mitään varmaa näkemisestäsi.

Joka tapauksessa kertomasi oireet kuulostavat siltä, että näkösi olisi syytä tutkia optikolla tai silmälääkärillä.

Siristely on yleensä kyllä merkki siitä, että näkemisessä on jotakin korjattavaa. Lisäksi myös numeroiden ja kirjaimien hyppiminen on sellaista, että sekin olisi hyvä tutkia.

Sokea kohta toisen silmän näkökentässä ja kirkas piste kuulostavat mielestäni oireilta, jotka menevät enemmän silmälääkärin osaamisalueelle.

Ihan ensimmäisenä sinun kannattaa kertoa oireistasi vanhemmillesi. Kertomasi perusteella kuulostaa ihan siltä, että asiaa kannattaa selvittää.

Voitte ottaa sitten yhteyttä vaikka ihan kouluterveydenhuoltajaan ja kysyä hänen mielipidettään. Lisäksi kouluterveydenhuoltoajan kautta voi saada myös lähetteen optikolle tai silmälääkärille.

Tutkimukseen mentäessä sinun kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti kaikki näkemisessäsi kokemasi ongelmat. Tarvittaessa voit vaikka kirjoittaa itsellesi muistilapun, jotta muistat kertoa kaikki ongelmat.

Mukavaa kun suhtaudut ajatukseen silmälaseista näinkin positiivisesti:) Olen ihan varma että löydät kyllä sopivat silmälasit jos ne sinulle määrätään. Nykyään erilaisia kehyksiä on todella paljon ja optikkoliikkeessä osataan varmasti auttaa juuri sinulle sopivan kehyksen valinnassa.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle, vaan keskustele asiasta ensin vanhempiesi ja terveydenhoitajan kanssa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa