Onko silmälasien tarve perinnöllistä?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Nimimerkki Miltsu kysyi 13.11.2015

Hei!

Minua askarruttaa eräs asia josta haluaisin kuulla enemmän, liittyen vasempaan silmääni.

Olen nuori, kohta 17 vuotias. Nyt yhdeksännen luokan jälkeen olen huomannut vasemmassa silmässä kaukonäön ongelmia, likinäköisyyttä. Muuten asia ei vaivaa, mutta koulussa oppitunneilla huomaan sen jatkuvasti.

Voiko silmälasien tarve olla perinnöllistä ? Suvustani 90 prosenttia, mukaanlukien vanhempani saivat silmälasit minun iässäni.

Suurin asia mitä tässä pohdin onkin se, kun puhutaan diabeteksen aiheuttavan tuota. Minulla oli vuoden ajan lääkehoitoa sokeriyliherkkyyteen ja asia hoidettiin kuntoon eikä enää vaivaa minua, mutta voiko tuo aiheuttaa jo näköongelmaa?

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Miltsu!

Ensimmäiseksi tuosta ”huononäköisyyden perinnöllisyydestä”. Tämä on siis termi, jota osa ihmisistä käyttää asiasta puhuessaan.

Likinäköisyyden katsotaan olevan jossain määrin perinnöllistä. Valitettavasti en osaa sanoa mitään tarkkoja prosenttilukuja tähän, eli en tiedä tarkkaan kuinka periytyvää likinäköisyys on. Automaattisesti kuitenkaan lapselle ei tule likinäköisyyttä esimerkiksi sinun iässä, vaikka molemmilla vanhemmilla olisikin käynyt näin.

Kohollaan oleva verensokeri voi aiheuttaa tilapäistä likinäköisyyttä. Mikäli likinäköisyys olisi kohollaan olevasta verensokerista johtuvaa, olisi likinäköisyyttä kuitenkin yleensä molemmissa silmissä. Lisäksi yleislääkärin olisi todennäköisesti ohjannut sinut silmälääkärille, mikäli hän olisi epäillyt verensokerin vaikuttaneen silmiisi.

Sinällään kohollaan oleva verensokeri tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voivat aiheuttaa muutoksia silmänpohjaan.

Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi milloin olet käynyt tarkastuttamassa näkösi. Mikäli tästä on aikaa tai olet huomannut kertomasi näkemisen ongelman tämän jälkeen, kannattaa sinun käydä näöntarkastuksessa.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa