Optikko rikkoi lasit

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Varmasti lähes jokainen kauemmin alalla ollut optikko on jossain vaiheessa uraansa onnistunut rikkomaan asiakkaan silmälasien kehykset tai linssit kehystä taivutellessaan. Tilanne tuntuu aina yhtä inhottavalta ja nolostuttavalta. Kukaan ei tee tätä toki tahallaan, mutta valitettavasti tässäkin ammatissa sattuu vahinkoja.

Helpoiten näin käy, kun todella pahasti vääntyneitä silmälaseja yritetään taivutelle kuntoon viimeisenä keinona ennen uusien lasien hankkimista.

Joskus tällainen lasien rikkoutuminen saattaa tapahtua myös, vaikka lasit eivät olisi edes pahasti vääntyneet. Kehykseen on saattanut tulla esimerkiksi pieniä murtumia, jotka eivät näy päällepäin. Myös linssiin tullut jännite saattaa aiheuttaa yllättävän rikkoutumisen. Tämmöisiä jännitteitä edes alan ammattilainen ei välttämättä pysty aavistamaan etukäteen.

Joka tapauksessa aina kun lasit ovat aavistuksenkin vääntyneet, on pieni rikkoutumisen riski olemassa niitä taivutellessa.

Kuka maksaa, jos lasit rikkoutuvat niitä taivutellessa?

Lasien mahdollisen rikkoutumisen korvaa asiakas silloin kun asiakkaalle on kerrottu etukäteen, että taivuttelu voi rikkoa lasit. Tällöin taivuttelu tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.

Mikäli asiakasta ei ole varoitettu rikkoutumisen mahdollisuudesta etukäteen, tulee mielestäni liikkeen korjata lasit veloituksetta.

Toki tässäkin on hyvä olla maalaisjärki matkassa. Jos lasit ovat saaneet esimerkiksi todella kovan iskun ja ovat ennen taivuttelua käyttökelvottomat, ei mahdollinen rikkoutuminen ole mielestäni optikkoliikkeen vika, vaikka tästä ei olisikaan huomannut varoittaa etukäteen. Joka tapauksessa tämmöisissäkin tilanteissa asiakasta olisi kuitenkin pitänyt muistaa varoittaa.

Mikäli lasit puolestaan esimerkiksi painavat korvan takaa, eikä optikko lämmitä aisaa tarpeeksi ennen taivuttelua, on mielestäni liikkeen korjattava mahdollinen vahinko automaattisesti.

Kun itse alan korjaamaan taivuttelemalla pahasti vääntyneitä, toisesta liikkeestä ostettuja tai netistä tilattuja laseja, varoitan aina asiakasta korjaukseen liittyvästä riskistä ja asiakkaan omasta vastuusta.

Kannattaa huomioida, että monessa liikkeessä on esimerkiksi tiskillä maininta siitä, että muualta ostettujen lasien taivuttelu tapahtuu aina asiakkaan omalla vastuulla. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi netissä myytäviin laseihin voi yksittäisen optikkoliikkeen olla mahdoton saada varaosia. Monesti kehykset saattavat olla nettikaupan yksinmyyntimallistoa.

Katso myös aikaisempi kirjoitukseni silmälasien taivuttamisesta.

Kirjoitus on julkaistu 8.8.2010 ja päivitetty 8.5.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa