Optikko tai silmälääkäri pelottaa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Oman kokemukseni perusteella aika harva pelkää optikolla käymistä. Aina välillä näöntarkastukseen tai piilolinssisovitukseen tulee kuitenkin asiakas, joka kertoo pelkäävänä optikolle tulemista. Lisäksi osa asiakkaista on selvästi jännittyneitä, vaikka he eivät kertoisikaan pelkäävänsä.

Optikkona tiedän toki, että optikolla käyntiä ei tarvitse pelätä. Tästä huolimatta pystyn ymmärtämään hyvin optikolla käyntiä pelkääviä asiakkaita. Silmät ovat ihmiselle herkkä elin, joten silmiin kohdistuvat toimenpiteet voivat toki pelottaa.

Yleensä optikolla käymistä pelkääviä saattaa jännittää tilanne yleensä tai sitten jokin yksittäinen tutkimus tai testi on tuntunut aikaisemmin pahalta ja sen toistaminen pelottaa. Esimerkiksi piilolinssisovituksessa yläluomen käännöstä on saattanut jäädä epämiellyttävä tuntemus tai silmänpaineen mittaus on tuntunut pahalta.

Varsinkin lapsia mietityttää monesti se sattuuko näöntarkastuksen tekeminen. Näöntarkastus ei satu, mutta eräät testit voivat tuntua silmissä vähän inhottavilta.

Lisäksi osaa lapsista ja myös aikuisista pelottaa se osaako kysymyksiin vastata oikein. Tätä on luonnollisesti turha pelätä. Samaa asiaa tutkitaan eri testeillä eikä yksi ”väärä” vastaus saa aikaan väärää tulosta.

Omasta pelosta kannattaa kertoa

Omasta pelosta ja jännityksestä kannattaa ehdottomasti aina kertoa optikolle. Tällöin optikko pystyy ottamaan pelon huomioon tutkimuksissaan.

Lisäksi ainakin itse olen huomannut, että jännittävän tilanteen myöntäminen helpottaa jollakin tavalla myös omaa oloa.

Muutama asiakas pyörtynyt

Omalla jo varsin pitkällä urallani on käynyt muutaman kerran niin, että asiakas on pyörtynyt kesken tutkimuksen. Syynä tähän on ollut käsittääkseni se, että asiakas on jännittänyt tutkimusta niin paljon.

Lisäksi pari kertaa on käynyt piilolinssisovitukseen tulevan asiakkaan kanssa siten, että asiakas on luopunut piilolinssien käytön aloittamisesta ennen kuin olemme edes aloittaneet sovitusta. Taustalla on ollut voimakas pelko koskettaa omaa silmää.

Tämmöisiä tilanteita ei tule kuitenkaan todellakaan usein vastaan optikolle. Olen työskennellyt myös liikkeissä, joissa on silmälääkärin vastaanotto. Tällä perusteella olen tullut siihen tulokseen, että asiakkaat pelkäävät silmälääkärillä käyntiä huomattavasti optikolla käyntiä enemmän.

Silmää laajentavat tai puuduttavat tipat voivat pelottaa silmälääkärillä

Silmälääkärissä käyntiä jännittää varsin moni ihminen. Yllättävän moni kokee pelottavana sen, jos tutkimuksen yhteydessä laitetaan silmään mustuaista laajentavia tai puuduttavia tippoja. Mielestäni tipan laitto ei kuitenkaan satu millään tavalla, mutta toki tippa voi kirvellä jonkin verran.

Lisäksi osa asiakkaista pelkää silmän pintaan kohdistuvia tutkimuksia, vaikka silmät ovatkin puudutettu näissä tutkimuksissa.

Myös huonot kokemukset voivat olla syynä pelkoon

Aina välillä tapaa asiakkaita, joiden optikon tai silmälääkärin pelon takana saattaa olla huonot kokemukset aikaisemmasta tutkimuksesta.

Optikko tai silmälääkäri on saattanut olla esimerkiksi töykeä asiakkaalle, jos asiakas ei ole esimerkiksi osannut vastata kysymyksiin tutkijan mielestä riittävän ripeästi.

Pelon takia ei kuitenkaan kannata luonnollisestikaan jättää käymättä optikolla tai silmälääkärillä.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa