Optikkoliikkeen tyylipäivät

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Varmasti monet ovat nähneet mainoksia, joissa mainostetaan optikkoliikkeen tyylipäiviä. Osa on myös saattanut käydä tämmöisessä tapahtumassa.

Yleensä tyylipäivällä tarkoitetaan sitä, että liikkeessä on joku ulkopuolinen asiantuntija valitsemassa asiakkaalle kehyksiä.

Joissain liikkeissä asiantuntija saattaa tehdä asiakkaille myös “pikameikkejä” ja antaa opastusta siitä miten esimerkiksi lasien voimakkuus kannattaa huomioida silmämeikkiä tehdessä.

Silmälasien käyttäjän meikistä olen kirjoittanut oman kirjoituksen Silmälasit, meikkaus ja meikkilasit.

Nämä tyylipäivien ulkopuoliset asiantuntijat ovat taustaltaan varsin kirjavaa joukkoa. Asiantuntija voi olla esimerkiksi stylisti, kosmetologi, kampaaja tai kehysmalliston myyntiedustaja.

Varsin usein tällaisena päivänä liikkeessä esitellään myös jotain kehysmallistoa.

Miten tyylipäivää varten kannattaa pukeutua?

Mielestäni tällaiseen tapahtumaan kannattaa tulla sellaisena kun yleensä arkena on. Esimerkiksi jakkupukua ei kannata laittaa päälle, jos sitä ei normaalistikaan käytä.

Tietenkin jos tyylipäivillä ollaan hakemassa juhlalaseja, kannattaa esimerkiksi meikki tehdä sellaisena kun sen juhlaan tekee. Arki- ja juhlameikeissä on kuitenkin eroa.

Yleensä tyylipäivät ovat suosittuja

Yleensä erilaiset tyylipäivät ja esittelypäivät ovat todella suosittuja ja odotettuja. Omalla tavallaan tämä on mielestäni hieman hassuakin. Itse ainakin koen optikkoliikkeen henkilökunnalla olevan yhtä lailla silmää valita asiakkaalle trendikkäät lasit.

Ehkä asiakkaat kokevat kuitenkin ulkopuolisen asiantuntijan turvalliseksi ja totta kai myös mainostamisella on merkityksensä.

Hyviä ja huonoja kokemuksia tyylipäivistä

Henkilökohtaisesti minulla on hyviä ja huonoja kokemuksia tyylipäivistä.

Hyvä ulkopuolinen asiantuntija osaa luonnollisesti tukea asiakasta kehyksen valinnassa ja saada asiakkaan kokeilemaan ja ehkä jopa ihastumaan vähän erilaisimpiinkin kehyksiin. Lisäksi hyvä stylisti tai kehysasiantuntija osaa ottaa myös asiakkaan persoonan huomioon kehystä valitessa.

Väkisin asiakkaalle ei pidä myydä hänen persoonaan sopimattomia laseja, vaikka ne muuten sopisivatkin kasvojen muotoon tai värimaailmaan. Hyvä asiantuntija ottaa asiakkaan koko persoonan huomioon ja antaa vinkkejä myös kampauksen tai meikin suhteen silmälasien valinnan lomassa.

Jokin aika sitten olin lomamatkalla erään ystäväni kanssa tyylipäivillä eräässä optikkoliikkeessä. Heillä kehysmalliston maahantuojan edustaja oli esittelemässä mallistoaan. Oli ilo seurata kuinka hän tunsi oman mallistonsa ja löysi ystäväni haastavan muotoisille kasvoille useat hyvät silmälasit ja linssien asettamat rajoitukset otettiin hienosti huomioon. Tämän edustajan voisin mielelläni ottaa pitämään esittelypäivää omallekin työpaikalleni.

Ongelmia ulkopuolisen asiantuntijan kanssa voi tulla silloin, jos hän unohtaa täysin optikon neuvot voimakkuuksien tai moniteholinssien antamista reunaehdoista kehysvalinnalle.

Mieleeni muistuu tapaus, jossa asiakas oli stylistin avustuksella valinnut todella matalan kehykseen, joihin olisi pitänyt laittaa moniteholinssit. Tässä asiassa jouduimme tekemään kompromissin laittamalla kyseiseen kehykseen pelkät kaukolinssit. Kehyksen mataluuden takia paraskaan, matalaan kehykseen suunniteltu moniteholinssi ei olisi toiminut kyseisessä kehyksessä.

Toinen vastaava tapaus oli, kun asiakkaalle, jolla oli reilusti plusvoimakkuutta, oli valittu alareunasta avoinna oleva niin sanottu nylorkehys. Asiakkaan pluslinssit olisivat kuitenkin näyttäneet kehyksissä todella paksuilta, joten tässä tapauksessa nylorkehyksistä jouduttiin luopumaan.

Pahimmillaan nämä ongelmat huomataan vasta siinä vaiheessa kun asiakas tulee hakemaan valmiit lasit. Tällöin ulkopuolinen asiantuntija ja liikkeen henkilökunta eivät varmasti tunnu asiakkaasta enää asiantuntijoilta, kun tällainen virhe on päässyt tapahtumaan.

Mielestäni liikkeiden kannattaakin kiinnittää huomiota tyylipäivien asiantuntijoiden opastukseen. Kukaan ulkopuolinen stylisti ei kuitenkaan voi tietää kaikkia kehyksen valintaan liittyviä rajoituksia ellei hän ole tehnyt tätä työtä jo pitkään.

Kirjoitus on julkaistu 10.10.2010 ja päivitetty 16.3.2014.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa