Optikkoliikkeiden määrä ja taloudellinen tilanne

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Minun on pitänyt jo pidemmän aikaa kirjoittaa kahdesta kevään aikana mediassa uutisoidusta aiheesta.

Nämä ovat optikkoliikkeiden määrän väheneminen ja optikkoliikkeiden taloudellinen tulos alkuvuonna 2013.

Osaltaan nämä asiat kulkevat mielestäni käsi kädessä eli liikkeiden määrän väheneminen selittää osaltaan myynnin tippumista.

Optikkoliikkeiden määrä vähentynyt selkeästi

Kun optikkoliikkeitä oli vuonna 2011 vielä 789 kappaletta, vuonna 2012 liikkeitä oli enää 715 kappaletta. Yhteensä siis liikkeiden määrä väheni vuodessa 74 kappaleella eli melkein 10 prosentilla.

Tämän vuoden tilanteesta minulla ei ole mitään tilastotietoa, mutta käsittääkseni alkuvuoden aikana ainakin jotain pieniä liikkeitä on lopettanut toimintansa.

Uskoakseni liikkeiden määrän väheneminen johtuu pääasiassa kahdesta seuraavasta asiasta. Ensimmäiseksi pieniä optikkoliikkeitä on suljettu eläköitymisen vuoksi, koska liikkeelle ei ole löytynyt jatkajaa. Toinen tekijä on se, että Specsavers on sulkenut liikkeitään ja keskittänyt toimintaansa isoimpiin yksiköihin.

Toki optikkoliikkeitä on joutunut sulkemaan ovensa myös taloudellisen kannattamattomuuden takiakin.

[ad#piilarit]

Suurin osa optikkoliikkeistä kuuluu johonkin ketjuun

Ketjuihin kuulumattomien optikkoliikkeiden määrä on vähentynyt Suomessa. Nykyään jo noin 80 prosenttia optikkoliikkeistä kuuluu johonkin ketjuun.

Ketjuuntumisen vuoksi ketjut ovat lisänneet markkinaosuuttaan. Selkeä markkinajohtaja 35 prosentin markkinaosuudella on Instru optiikkaa, kakkosena tulee Silmäasema ja kolmantena Specsavers.

Ketjuuntuminen on toki hyvin ymmärrettävää, mutta välillä asia myös mietityttää. Ketjuuntumisen takia esimerkiksi kaikille asiakkaille riittävän yksilöllisen palvelun ja tuotevalikoiman tarjoaminen ei olekaan välttämättä enää mahdollista.

Optikkoliikkeiden liikevaihto tippunut

Viimeiset noin 10 vuotta ennen viime vuotta ovat olleet optisella alalla kasvun vuosia. Vuonna 2012 koko alan liikevaihto laski kuitenkin kuusi prosenttia ja tammi-maaliskuussa 2013 pudotusta tapahtui lisää.

Liikevaihdon laskemista ei selitä varmasti pelkästään liikkeiden määrän väheneminen, vaan tähän vaikuttaa myös yleinen taloudellinen epävarmuus.

On selvä, että näinä YT-aikoina monet joutuvat miettimään esimerkiksi sitä kuinka paljon silmälaseihin voi käyttää rahaa ja voisiko lasien vaihtamista siirtää toistaiseksi eteenpäin.

Muutamia mietteitä tulevaisuudesta

Olen miettinyt monesti miten optinen ala tulee muuttumaan vuosien varrella ja uskoisinkin edessä olevan merkittäviä muutoksia. Jatkossa optikkoliikkeet tulevat varmasti tarjoamaan enemmän ja laajempia näönhuoltopalveluita tuotemyynnin rinnalle.

Lisäksi olen miettinyt mikä on ketjuun kuulumattomien liikkeiden tulevaisuus? Varmasti osa liikkeistä pystyy toimimaan jatkossakin vapaina liikkeinä erottumalla selvästi omanlaiseksi liikkeekseen. Haasteellista voi olla kuitenkin saada uusia yrittäjiä pienille paikkakunnille nykyisten yrittäjien jäädessä eläkkeelle. Toivottavasti kuitenkin optikon palvelut säilyvät jatkossa myös pienillä paikkakunnilla.

Suurin osa asiakkaista taitaa kuitenkin jatkossakin haluta asioida ketjujen myymälöissä ja markkinoinnissa mennään luultavasti vahvasti hinta edellä tulevaisuudessakin.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa