Optikoiden työllisyystilanne?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Veera kysyi 11.1.2016

Olen 19-vuotias välivuotta pitävä nuori. Oma-ala vielä hakusessa ja yhteishaussa olisi johonkin haettava.

Olen miettinyt optikonalaa mutta huomannut ette työllisyystilanne ole kovin hyvä. Mitä mieltä itse olet?

Kannattaako sitä lähteä opiskelemaan? Yrittäjäksi minä en halua.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Veera!

Näinä päivinä monellakin alalla on todella hankalaa ennustaa tulevaisuutta. Valitettavasti optinen ala on yksi aloista, jonka tulevaisuus tuntuu hyvin hankalasti ennustettavalta.

Tosiasia on kuitenkin, että tiedä lähtisinkö enää itse opiskelemaan optikoksi, jos saisin päättää asiasta nykyisellä tiedolla. Näin siitä huolimatta, vaikka rakastankin ammattiani edelleen. Itse asiassa en olisi uskonut muutama vuosi sitten sanovani näin. 

Ala on muuttunut valtavasti viime vuosina ja monellakin optikolla tuntuu olevan pieni epävarmuus koko ajan työpaikan säilymisen suhteen. Kokemus on opettanut turhan monelle, että mitä tahansa voi tapahtua ja varmalta tuntuva työpaikka ei olekaan enää varma.

En tiedä tarkkoja lukuja paljonko optikoita on työttömänä. Oma uskomus on kuitenkin, että työttömiä optikoita on aika paljon laillistettujen optikoiden määrään suhteutettuna. Näin ainakin kun muistelee ”vanhoja, hyviä aikoja”, jolloin optikoita ei ollut työttömänä.

Tämän lisäksi tiedän, että osa optikoista tekee itsestään riippumattomista syistä lyhyempää työaikaa. Kokoaikaisia työpaikkoja ei ole vaan aina saatavissa. Omassakin tuttavapiirissä on hyviä, pitkän työkokemuksen omaavia optikoita, jotka ovat työttömänä tai osa-aikaisina.

Lisäksi osa optikoista käy töissä suhteellisen kaukana.

Osa tuntemistani optikoista on myös vaihtanut alaa opiskelujen kautta, kun työllistyminen on alkanut tuntua hankalalta

Aika negatiivisen alun jälkeen pitää hieman pehmentää. Haluan kuitenkin uskoa, että optikoiden tarve ei tulevaisuudessakaan katoa. Lisäksi se on ammatti, josta itse olen nauttinut valtavasti. 

Tässä tulee muistaa myös se, että tälläkin hetkellä tilanne työllisyystilanne vaihtelee kovasti alueen mukaan.

Tulevaisuudessa optikonkin työ tulee varmasti muuttumaan, mutta muutos itsessäänhän ei ole pahasta. Nykyään osa optikoista työskentelee esimerkiksi erilaisissa silmäsairaaloissa, mutta itsellä ei ole tästä puolesta kokemusta.

On siis mahdollista, että tulevaisuudessa optikot työskentelevät paljon enemmän tehtävissä, joita ei vielä edes osaa hahmottaa.

Oman kokemukseni mukanaan moni saattaa olla opiskelupaikan ja työuran alussa ehdottomasti sitä mieltä, että yrittäjäksi alkaminen ei ole vaihtoehto. Monella saattaa kuitenkin mieli muuttua työuran aikana syystä tai toisesta.

Valitettavasti vastaukseni taisi olla vähän negatiivinen, mutta kerroin asiat niin kuin ne itse koen tällä hetkellä. Tässä tulee muistaa kuitenkin se, että monellakin alalla tilanne saattaa tuntua juuri tällä hetkellä kovin negatiiviselta. Toivottavasti kuitenkin Suomenkin talous palaa taas kasvu-uralle mahdollisimman pian ja tulevaisuus alkaa tuntua valoisammalta.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Tässä osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin. Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

  1. Miten pitkälle tätä alaa voi opiskella? Olen ymmärtänyt että optikko on AMK-tutkinto, mutta pystyykö siitä opiskelemaan pidemmälle? Kuten esim. AMK-insinööreillä on ylempiä AMK-tutkintoja.

    • Hei Hele!

      Suomessa on myös optikoille olemassa ylempi ammattikorkeakoulututkinto, mutta tätä enempää alaa ei voi opiskella Suomessa.

      Viime vuosina yhä useampi optikko on suunnannut ulkomaille suorittamaan yliopistotasoisia maisterikoulutusohjelmia. Ulkomailla on mahdollisuus väitellä tohtoriksi asti. Tällöin koulutus on maksullista.