Aiheuttiko väärät silmälasit karsastuksen pahenemisen?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

rtl kysyi 13.10.2013

Hei!

Menin vuoden alussa erääseen optikkoliikeeseen ilmaiseen näöntutkimukseen. Siellä optikko totesi minulla hajataiton. Ja määräsi minulle lasit näillä tiedoilla : oikea silmä sf +0,75 -cyl 0,25 ax 165 vasen silmä on sf +0,50 cyl -0,50 ax 180

Pian lasien käytön jälkeen huomasin silmien karsastavan. Käytin alussa laseja jonkin aikaa, mutta lopetin sitten niiden käytön.

Pari kuukautta sitten kävin silmälääkärillä joka totesi hajataiton lisäksi molempien silmien myös karsastavan. Silmälääkäri määräsi minulle lasit näillä tiedoilla :

Oikea silmä sf 0,50 cyl 0,25 ax 80 prisma 0,50 bas ylös Vasen silmä: sf 0,50 cyl 0,00 prisma 2,00 bas nas

Kehys: oikea puoli cyl 0,25 ax 80 vis 1,00 Vasen vis 1,00

Kun kävin ilmaisessa näöntarkastuksessa optikko ei mainninut mitään karsastuksesta vaikka se sillon jos ajoittain näkyi. Sieltä määrättyjen lasien jälkeen koin että karsastus paheni, ja sen takia menin sitten silmälääkärille toiseen liikkeseen. Vuoden alussa pystyin katsomaan normaalisti mutta nyt en, koska karsastus on voimakkaampaa.

Aiheuttikohan nuo ensimmäiset väärät lasit karsastuksen pahenemisen? Noissa tuloksissa ainakin näkyy eroja. Luulisi sen ensimmäisen optikonkin huomanneen karsastukseni, mutta ei maininnut missään kohtaa mitään. Itse sotkin sillon karsastuksen ja hajataiton toisiinsa, mutta nykyään tiedän niiden eron.

Piilolinssioptikon vastaus

Hei rtl!

Valitettavasti minun on mahdoton sanoa miksi optikko ei ole maininnut karsastuksesta mitään. Tämä on arvailua näin netin kautta, mutta voi olla, että optikkosi ei ole joko tutkinut karsastusta tai sitten ei ole nähnyt tarpeelliseksi lähteä korjaamaan sitä. Karsastus pitäisi kyllä tutkia jokaisessa näöntarkastuksessa, mutta valitettavasti näin ei aina tehdä.

Toki voit vielä halutessasi kysyä asiaa optikoltasi. Tietojen pitäisi olla tallessa potilastiedoissa.

Sinällään silmälasit eivät pahenna karsastusta, mutta joskus silmälasit voivat korostaa jo olemassa olevaa karsastusta. Tällä tarkoitan sitä, että jossakin tapauksissa ilman silmälaseja silmän tarkentamistyö eli akkommodaatio aiheuttaa sen, että silmät kääntyvät hieman sisään päin ja näin korjaavat pientä karsastusta.

Silmälasien kanssa, kun silmän ei tarvitse tehdä tätä tarkennustyötä, eivät silmät myöskään käänny sisäänpäin eli aikaisempaan tilanteeseen nähden pieni karsastus voikin alkaa häiritä.

Asiaa on vähän hankalaa selittää, mutta toivottavasti ymmärsit tämän.

Varsin moni ihminen sekoittaa hajataitteisuuden ja karsastuksen. Et ole siis ainut, jolle nämä termit ovat menneet sekaisin.

Jos verrataan silmälasien voimakkuutta muilta osin, ovat ensimmäisen tarkastuksen arvot

Oikeassa silmässä sf +0,75 -cyl 0,25 ax 165 ja vasen silmä on sf +0,50 cyl -0,50 ax 180

Toisessa tarkastuksessa voimakkuudet ovat seuraavat kun ne käännetään miinussylinterille helpommin vertailtavaan muotoon.

sf 0,75 cyl -0,25 ax 170 0, Vasen silmä: sf 0,50 ei hajataitteisuuden korjausta.

Oikeassa silmässä ainoa ero on vain pieni ero hajataitteisuuden akselinsuunnassa. Vasemmassa silmässä ei ole uudemmassa määräyksessä hajataiton korjausta.

Sinällään on ihan normaalia, että arvot poikkeavat tuon verran kun tarkastusten välillä on useampi kuukausi.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Minulla ei siis koskaan lapsena ollut karsastusta ja tämä huomattava karsatus alkoi heti näiden ekojen lasieni jälkeen, joissa ei ollut huomioitu silmän/silmien pientä karsastusta. Optikko ei sillon maininnut sanallakaan karsastuksesta, vaan hajataitosta. Itse tuolloin sekotin kyseiset keskenään. Nyt olen käyttänyt prismalaseja vakituisesti.
  Minua jäi kumminkin vaivaamaan aiheuttiko nuo ekat lasini tämän huomattavan karsastuksen.?
  Käytin ekoja lasejani ensiksi vähän kotona ja mutta koulussa en käyttänyt koko aikaa, ja huomasin sitten että silmä rupesi karkailemaan huomattavasti. Lopetin lasien käytön, ja meni jonkun aikaa kun tilasin silmälääkärille ajan joka määräsi sitten prismalasit. Olen tällä hetkellä 23v ja karsastus alkoi tämän vuoden alussa jolloin olin 22v
  Olen lukenut ettei tässä iässä silmien pitäisi enää rueta karsastamaan, ellei kyse ole jostain vakavammasta, mutta nuo ekat lasit epäilyttää.

  • Hei rtl!

   Silmälasit eivät aiheuta mitään pysyviä muutoksia silmiin. Yleisesti voidaan sanoa, että vaikka käytössä olisi ihan vääränlaiset lasit, eivät ne aiheuta pysyvää muutosta silmiin. Lasit voivat olla niin hankalat käytössä, että niitä ei pysty pitämään, mutta kun lasien käyttö lopetetaan helpottavat ongelmat.

   Oliko sinulla alun perin jonkinlaisia ongelmia näkemisen suhteen joiden vuoksi hakeuduit näöntarkastukseen?

   Entä onko sinun näköäsi tutkittu koskaan aikaisemmin?

   Valtaosalle ihmisistä on jonkin verran piilokarsastuksia siten että ihminen ei edes tiedä siitä varsinkaan jos näköä ei ole aikaisemmin tutkittu. Jossain vaiheessa elämää nämä piilokarsastukset saattavat alkaa häiritä, vaikka aikaisemmin ne eivät ole ongelmaa aiheuttaneet.

   Entä onko näönkäytössäsi tapahtunut jotakin muutosta entiseen nähden? Luetko esimerkiksi enemmän kuin aikaisemmin tai teetkö tietokoneen ääressä paljon töitä?

   Kuinka pitkä aika silmälääkärissä käynnistäsi on? Käsitin kysymyksesi perusteella, että tästä ei ole kovin kauaa. Jos kerroit silmälääkärille kaikki oireesi, olisi silmälääkäri varmasti lähettänyt sinut jatkotutkimuksiin, jos olisi epäillyt kyseessä olevan jotakin vakavampaa.

   Toki jos asia sinua kovasti mietityttää ja vaivaa, voit olla uudelleen yhteydessä silmälääkäriin ja kysyä asiasta.