Hämmentävän erilainen tulos eri näöntarkastuksissa

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Ihmettelevä kysyi 5.9.2013

Hei!

Kolme kuukautta sitten kävin näöntarkastuksessa ja minulle tilattiin ns. harjoitusmoniteho lasit. Arvot olivat oikea: sf -3,5 cyl -1.25 ax 93. vasen sf -4,0 cyl 0,5 ax 110.

Nyt kuitenkin vaivalloisen käytön jälkeen (mm. Se etten totu kehyksiin vaikka niitä asennellaan) päätin marssia kilpailijalle näöntarkastukseen. Hän sai arvoiksi aivan eri lukemia.. Oikea sf -4.5 cyl -0.75 ax 90 vasen sf -4,75 cyl 0,50 ax 115…

Kerroin “kilpailijalle” että minulla on nuorisomonitehot ja hän ihmetteli todella paljon. Miten voi olla näin suuri ero? Voiko kolmessa kuukaudessa muuttua näkö näin rajusti?

Marssin sitten liikkeeseen josta olin ostanut lasit. Vaadin uutta näöntarkastusta ja sain sellaisen. Palvelu oli tylyä vaikka olin ystävällinen.

Tutkimuksen tuloksena saatiin oikeaan sf -4.0 ja vasen -4,50. Hajataitteisuus ja ax pysyivät ilmeisesti samana alkuperäiseen nähden.

Lasit lähtivät vaihtoon. Kehyksiä ei olla saatu mukaviksi kolmessa kuukaudessa.. Lisäksi tämä linssiongelma joka nyt ilmeni. Mikä on kuluttajan vastuu ja mitä tälläisessä tilanteessa pitää tehdä kun arvot vaihtelevat näin paljon? Olen ymmälläni! Luulisi että optikkoon voisi luottaa mutta en uskalla enää. Mitä jos vastasin väärin optikon kysymyksiin, voiko se vaikuttaa?

Tällä hetkellä menen “sokeana” sillä mitkään lasit eivät tunnu mukavilta. Olen neuvoton…

Piilolinssioptikko vastasi 7.9.2013

Hei Ihmettelevä!

Tämmöisissä tilanteissa olisi mukavaa päästä itsekin tutkimaan näkösi. Valitettavasti se ei ole kuitenkaan mahdollista näin netin kautta, mutta yritän auttaa parhaani mukaan.

Kertomasi erot voimakkuuksissa vaikuttavat varsin suurilta. Toki näössä voi tapahtua joskus isojakin muutoksia pienellä ajalla esimerkiksi voimakkaasta verensokerin heittelystä johtuen.

Sinällään siinäkään ei ole mitään ihmeellistä, että kun näöntarkastus tehdään useamman kerran, saatetaan eri kerroilla saada hieman toisistaan poikkeavia tuloksia. Noin suuret erot eivät kuitenkaan vaikuta tavallisilta, kuten jo sanoinkin.

Minkälaiset voimakkuudet vanhoissa laseissasi on? Muuttuivatko voimakkuudet kovasti niistä?

Optikon näöntarkastuksessa ei ole niin sanottuja oikeita tai vääriä vastauksia asiakkaan kannalta. Näköä tutkitaan erilaisien testien avulla ja jos asiakas vastaa epäloogisesti, pitää tilanne varmistaa toisella testillä.

On todella kurjaa, että reklamoidessasi laseistasi olet saanut tylyä palvelua. Mielestäni reklamointiin pitäisi suhtautua aina siten että asiakkaan ongelma saataisiin korjattua mahdollisimman sujuvasti. Samalla voi aina toki miettiä mitä tapauksesta voisi oppia jatkoa varten.

On todella ikävää, että et koe pystyväsi enää luottamaan optikkoosi. Toivottavasti kuitenkin näet uusilla laseillasi hyvin saatuasi ne.

Optikolla on kuitenkin oikeus korjata virhe, eli valmistaa sinulle uudet lasit. Toki jos uusien lasien kanssa näkeminen on yhä hankalaa, pitää sinun kertoa siitä heti optikolle.

Jos laseja ei saada istumaan kasvoillesi useista taivutteluyrityksistä huolimatta, voisi olla syytä miettiä myös kehyksen vaihtoa. Tästä on kuitenkin todella hankala sanoa mitään varmaa näin kun en näe miten lasit istuvat sinulle. Aina välillä vastaan tulee myös optikon kannalta tapauksia, joissa lasit istuvat kaikin tavoin hyvin, mutta asiakas ei vaan koe niitä mukavaksi. Toki vastaan tulee myös tapauksia, joissa lasit ovat vääränlaiset. Tämän takia laseja päässä näkemättä en oikein osaa kommentoida tähän.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta.

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa

Kysymykset, vastaukset ja kommentit

 1. Mirja says

  Hommasin puolisen vuotta sitten uudet lasit, jotka eivät vieläkään istu. Aluksi en nähnyt niillä hyvin, ja lasit eivät istuneet ja kävinkin niistä valittamasta heti. Ensiksi väänneltiin laseja ja vasta toisella kerralla tajusivat katsoa, että olivat jotenkin saaneet laseihini väärän vahvuiset linssit. No sen jälkeen näen hyvin, mutta kehykset eivät edelleenkään istuneet.

  Nyt puolen vuoden jälkeen olen käynyt väännättämässä näitä lähemmäs 20 kertaa (ihan oikeasti!) siellä liikkeessä (nenätyynyjä on vaihdettu useaan eri malliin ja kehyksiä väännelty ties miten). Olen yrittänyt sanoa, että näissä laseissa on jotain vikaa, sillä ostotilanteessa sovittelin kehyksiä päähän kauan ja optikko oli touhua valvomassa ja hänen mielestään nämä istuivat kasvoihini ja olivat hyvä valinta.

  Nyt viimeksi kehtasivat sanoa, että kannattaisi ostaa ensi kerralla kehykset jotka istuvat :O Enkai olisi kuluttanut 600 euroa silmälaseihin (joka on tässä elämänvaiheessa minulle suuri summa), jos kehykset eivät mielestäni olisi istuneet! Kyseinen optikkoliike on yksityinen, ei mikään halpaketju. Silmälasit ovat metallisangoilla (jollaisia kaikki aiemmat käyttämäni kehykset ovat aina olleet)

  Olen siis käyttänyt silmälaseja ihan lapsesta asti, eli kysymys ei ole siitä etten olisi tottunut laseihin. Kaikki aiemmat kehykset ovat aina pienen totuttelun jälkeen lopulta tuntuneet niin luonnollisilta, että niiden olemassaolon on suorastaan unohtanut, eikä niitä ole ikinä tarvinnut käydä väännättämässä kuin korkeintaan pari kertaa.

  Miten minun pitäisi edetä tässä asiassa? Kai silmälaseissa pitää olla joku takuu, jos ne eivät millään istu?

 2. Hei Mirja!
  Todella harmillista, että silmälasejasi ei ole saatu istumaan useista yrityksistä huolimatta.

  Valitettavasti minun on kuitenkin mahdoton ottaa kantaa tähän sinun tilanteeseen kovin yksityiskohtaisesti näkemättä miten lasit asettuvat kasvoillesi.

  Periaatteessa se, että laseja ei saada istumaan asiakkaan kasvoille, on virhe. Tästä olen kertonut vähän enemmän kirjoituksessani Milloin silmälaseissa on virhe ja mikä on liikkeen virhevastuu?

  Toki optikkoliikkeen pitäisi tällainen virhe korjata eli esimerkiksi vaihtaa silmälasien kehys uuteen.

  Monesti tämä on kuitenkin todella hankala asia määrittää. Optikko voi katsoa lasien istuvuutta ja hänen mielestään ne istuvat kaikin tavoin hyvin. Silti asiakas saattaa kokea lasit epämiellyttäväksi ja niiden istuvuus ei tunnu hyvältä.

  Valitettavasti en osaa oikein neuvoa muuta kuin käymään vielä keskustelemassa asiasta optikkoliikkeessäsi. Kerro tällöin, että et kerta kaikkiaan totu kehyksiin ja kysy heidän ehdotustaan asian hoitamiseksi.

  Jos ette optikkoliikkeessä pääse yhteisymmärrykseen siitä miten asiassa toimitaan voit ottaa yhteyttä kunnalliseen kuluttajaneuvojaan. Puolueeton taho voi antaa vielä neuvoja miten asiassa kannattaisi edetä.

  Tästäkin olen kirjoittanut oman kirjoituksen Mitä tehdä mikäli myyjä ja kuluttaja eivät pääse sopimukseen ongelmatilanteessa?

  Toivottavasti löydätte asiaan ratkaisun!

 3. Jussi says

  Terve,

  Tulee ehkä pitkä selitys, yritän olla ytimekäs. Olen saanut kahdelta liikkeeltä erilaista palvelua ja eriävät tulokset näönkorjauksen tarpeesta.

  Olen käyttänyt oman asuinkuntani optikkoliikettä siitä asti kun sain ensimmäiset lasini (1992). Silloin lukion alussa tuli sfääriset -1,25 linssit molempiin silmiin. Se teki eetvarttia, niinkuin on tapana sanoa.

  Noin 1997 sain -1,5 sfääriset linssit. Ajoin sitten pyörällä ojaan ja lasit hävisivät sinne kahdeksi viikoksi, palasin vanhoihin, joilla näki ihan OK:sti. Nämä vanhat lasit lyötiin myöhemmin baarissa tuusannuuskaksi naamaa vasten. Lyöjä maksoi lasit vakuutusyhtiölle ja vakuutusyhtiön määräämä optikko (tällä kertaa eri) laittoi mittaustensa mukaan jälleen -1,5 molempiin silmiin.

  Päästään vuoteen 2006 kun sain vakitöitä ja oli rahaa laittaa laseja. Oman kylän tuttu optikko mittasi minulle sfääriset -1,75 linssit. Kuluneet 9 vuotta olen mennyt näillä laseilla vailla huolen häivää, olen nähnyt katsoa TV:tä, lukea, ajaa autoa jne. Tänä vuonna aloin kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että älypuhelimeni näyttö onkin vasemmalla silmällä katsoen hieman vinokulmiomainen ja tekstin rajoissa näkyy pienet varjostumat. Kaukana vasemman silmän kuva oli utuinen. Hajataittoa epäilin syyksi ja menin sitten optikolle juttelemaan aiheesta. Minua kiinnostivat myös piilolinssit.

  Oman kylän optikkoliikkeessä oli “valta vaihtunut” ja nuori sievä nainen töissä. Siellä mitattiin ensin olemassa olevat lasit ja todettiin että -1.75 on kuten sanoin, samoin edelliset tiedot arkistossa 9 vuoden takaa. Kuten siihenkin asti (myös vakuutuksen määrämällä optikolla) näöntarkastus tehtiin tuossa liikkeessä koekehyksellä. Aikaa meni kymmenen minuuttia ja tulos oli että -1.75 on hyvä arvo laseille. Silmäni ovat kuulemma liian kuivat piilolinsseille.

  Kuivuusongelman ratkaisuista puhuttaessa sivuttiin myös kilpirauhasarvoja, ilmeisesti yhtenä syynä jos vajaatoimintaa esiintyy voi elimistön rasvaneritys vähentyä ja kyynelneste haihtuu silmästä liian nopeasti, kun nestettä erittyy muutenkin vähemmän. Olen itselläni kyllä epäillyt vajaatoimintaa muiden oireiden perusteella, mutta verikokeissa ei ole löydetty merkittävää poikkeamaa normaalista. Hintaa ei otettu, kun ei voitu suosittaa mitään muutosta nykyisiin näköavitteisiin.

  Maleksin siinä sitten paria päivää myöhemmin naapurikaupungin kadulla ja ajattelin pistäytyä kysymässä toisesta liikkeestä mielipidettä. Menin suoraan asiaan, ja sanoin että mulla on -1,75 lasit, ja olen kiinnostunut piilolinsseistä. Siellä ei ollut sille päivälle näöntarkastusaikoja, mutta minulle tarjottiin keskikosteat silikonihydrogeelilinssit kokeiluun, arvolla -1,5, neuvottiin käsittely ja pyydettiin tulemaan parin päivän kokeilun jälkeen linssien kanssa tarkastukseen. Tein työtä käskettyä.

  Oman kokemukseni mukaan oikeassa silmässä tuo korjaus oli liikaa, vasemmassa ei niinkään vaikka millään kohtaa näkö ei ollut aivan terävä. Linssit eivät kuitenkaan tuntuneet hankaavan tai kuivattavan, ei tullut punoitusta eikä muuta oiretta. Menin siis sinne jälkitarkastukseen. Siellä sitten katsottiin mikroskoopilla ja todettiin että linssien istuvuus ja liikkuvuus on erinomainen sekä kosteus riittävä, eli malli on minulle kuin tehty. Näkötestissä todettiin kyllä vahvuus liian suureksi heti alkujaan ja minut neuvottiin palaamaan jälleen parin päivän päästä ja käyttämään siihen asti sankalaseja.

  Parin päivän päästä sitten palasin ja näöntarkastus tehtiin foropterilla, siihen käytettiin melkein puoli tuntia aikaa ja saatiin tuloksia. Käyttämäni -1,75 lasit samoin kuin -1,5 piilarit ovat minulle ainakin nykyään liian vahvat, piilarit olivat etäisyys huomioiden laseja vahvemmat, kuten oman kokemuksen pohjalta ounastelin. Laseille saatiin sopivaksi arvoksi SF -1,25 ja vasemmalla CYL -0,5 AX 120 sekä oikealla CYL -0.25 jonka akseliarvoa en nyt muista. Piilareilla molemmille silmille SF -0,75 ja päädyttiin kokeilemaan vasemmalla arvoa SF -1 eli kompromissia joka ylikorjaa sfäärisen arvon ja alikorjaa hajataiton. Sain mukaan koelinssejä arvoilla -0.75 ja -1 ja neuvon, että voin kokeilla vielä käyttää vasemmalla -1,5 ja oikealla -1 sekä verrata antaako jompikumpi yhdistelmä terävämmän kuvan. Jos ei anna niin tilataan vasemmalle toorinen linssi arvolla SF -0,75 CYL -0,75 AX 120.

  Tällä hetkellä odotan ilmoitusta tooristen koelinssien tulosta. Olisi mukavaa saada piilarit ainakin satunnaiskäyttöön, koska joissain työtehtävissä pokat ovat hieman tiellä. Lisäksi voin ottaa käyttöön haluamanilaiset aurinkolasit. Ajattelin säästää vanhat pokat koska ne kuitenkin toimivat, jos tarve tulee, ja teettää uudet pokat oikeilla arvoilla. Ne ovat nopeat heittää nokalle jos tulee kiirelähtö, samoin reissussa mukavat olla jos piilarit loppuvat kesken tai on hankala huolehtia hygieniasta.

  Mietin niitä piilariarvoja, että jos vasemmalla hajataitto on -0,5 AX 120 ja pienin korjaus piilarissa on -0,75 niin periaatteessa jos sfäärinen arvo korjataan kokonaan niin hajataittoa ylikorjataan neljännesdiopterin verran. Laskenko oikein että kuvaillussa tilanteessa jäännösvirhe olisi +0,25 AX 30? Arvelisin itse että “vartti liikaa” on lähempäntä totuutta kuin “puolikas liian vähän”, mikä puoltaisi tuota lievää ylikorjausta.

  PS. Toivon mahdollista kommenttia sähköpostiin.

  • Hei Jussi!

   Valitettavasti minun on mahdoton sanoa miksi olet saanut niin erilaiset tulokset kahdessa eri tutkimuksessa. Silmälasimääräysten voimakkuuksissa on joka tapauksessa ihan selkeä ero.

   Tutkimustapojen erilaisuus (koekehys ja foropteri) ei selitä eroa.

   Valitettavasti joskus silmälasimääräystä tehdessä voi meille kaikille tutkijoille tapahtua virheitä.

   En myöskään pysty ottamaan kantaa miksi ensimmäinen optikko totesi silmiesi olevan liian kuivat piilolinsseille ja toisessa liikkeessä tätä ei todettu.

   Ymmärsinkö oikein, että sait sovituspiilolinssit mukaan ilman että silmiäsi tutkittiin ja varmistettiin että niissä ei ole mitään sellaista tekijää, joka olisi este linssien sovittamiselle? Jos näin on, niin mielestäni tässä toimittiin väärin.

   Hyvän piilolinssisovituksen mukaisesti silmät tulisi tutkia silmämikroskoopilla ennen kuin sinne asetetaan piilolinssit.
   No, joka tapauksessa sinun kohdallasi selvisi jälkitarkastuksessa, että piilolinssit soveltuivat silmään eikä esteitä linssien käytölle ole.

   Hajataitteisuutta korjaavassa linssissä tulee olemaan tosiaan 0,25 ylikorjausta juuri niin kuin ounastelitkin. Toiset sietävät ylikorjauksen paremmin ja toiset alikorjauksen. Kokeilemalla tämäkin asia selviää lopullisesti.

   Kannattaa myös miettiä uusia sankalaseja, koska nykyisissä laseissasi on kuitenkin turhan paljon voimakkuutta tämän hetken voimakkuuteesi nähden. Toki vanhat lasit kannattaa säilyttää varalla, jos uusille laseille sattuisi jotain vahinkoa.

   Toivottavasti löydätte optikon kanssa sinulle sopivat piilolinssit!

   • Jussi says

    Terve,

    Lähelle totuutta ollaan vissiin menossa. Sain koelinssit tänään, vasemmalle oli määrätty AX 110 eli 10 astetta vähemmän kuin mittaus. Ilmeisesti joko
    A) linssivalmistajalla ei ole/ollut 120 asteen linssiä noilla arvoilla tai
    B) kulmaa on säädetty jotta ylikorjausta tulisi hieman vähemmän.
    Mutta voi veljet, vasemmalla ei ole näkynyt näin hyvin kauas aikoihin, näkyy itse asiassa paremmin kuin oikealla. Jompaa kumpaa sf-arvoa voi ehkä joutua säätämään että menee tasan. Onnistuin myös löytämään aika särmät aurinkolasit.

   • Jussi says

    Ja sen verran siinä aulassa skoopattiin että tuo optikko ei nähnyt suoraa estettä piilolinsseille. Neuvoi kyllä käsittelyn ja sanoi että jos esiintyy pitkäaikaista ärsytystä tai muuta ongelmaa niin otetaan linssit pois ja tutkitaan paremmin. Kuulemma aloittelijalla voi silmät ärtyä pelkästään lisääntyneestä räpläämisestä ja vieraista esineistä eikä se ole ongelma jos ärtymys laantuu nopeasti. No mulla ei mitään ihmeellistä tai pysyvää tullut.
    Nämä eri merkin koelinssit tuntuivat päivällä alkuun kuivilta siihen laatuun nähden millä aloitin mutta nyt 7 tunnin jälkeen on melkein kuin ei niitä edes olisi.

    • Hei Jussi!

     En muuten muistanut laittaa sinulle postia vastauksista, mutta näytit huomaavan ne muutenkin.

     Hienoa, että oikeanlainen piilolinssi näyttäisi löytyvän ja näet linsseillä tarkasti.

     Valitettavasti olen kuullut tapauksista, jossa optikkoliikkeestä on annettu sovituslinssejä ilman asianmukaisia tutkimuksia. Hyvä, että kohdallasi ei ollut näin!

     Tuosta käytön alkuvaiheessa olevasta kuivuudesta kannattaa jutella optikolle, jos sitä vielä esiintyy. Näin optikko voi arvioida olisiko kostutustipoista apua.

     On totta, että piilolinssien käyttöä aloittelevien silmät voivat punoittaa esimerkiksi siitä jos silmää onnistuu ärsyttämään linssejä laitettaessa. No, piilolinsseihin ja niiden käsittelyyn kyllä tottuu ajan kuluessa.

    • Jussi says

     Katselin tarkemmin näitä mulle annettuja kokeilulinssejä. Alkuperäisiä SF -1,5 linssejä on vielä pari, niiden merkki/tyyppi on iWear DD supreme XX seuraavilla ominaisuksilla:
     54% H2O / 46% Stenfilcon A, BC 8,4 / DIA 14,2 SPHERE.
     Samat arvot mutta ASPHERE on tuossa -1,0 paketissa, toisen jossa oli -0,75 linssejä olen kadottanut.

     Nämä koelinssit mitä sain jälkimmäisellä kertaa hajataittoa varten, ovat merkkiä/tyyppiä Dailies AquaComfort PLUS seuraavilla arvoilla:
     69% H2O / 31% Nelfilcon A
     V: TORIC SF -0,75 CYL -0,75 AX 110 BC 8,8 / DIA 14,4
     O: SF -0,75 BC 8,7 / DIA 14,0

     Eli nämä jälkimmäiset ovat vesipitoisempaa laatua, eivätkä yhtä kaarevia (mikäli luen asioia oikein, eli BC on kaaren säde millimetreinä, ja isompi arvo tarkoittaa loivempaa kaarta). Ilmeisesti tuo korkeampi vesipitoisuus selittää kuivuuden tunteen käytön alussa?

     Jälkimmäinen laatu on myö eri kokoista, eli 0,2 mm pienempiä tai suurempia. Panin merkille myös, että tuo -0,75 linssi molemmista laaduista oli huomattavasti hankalampi asettaa silmään kuin esimerkiksi -1,0. Sekä toorinen -0,75/-0,75 että ensimmäinen koelaatu -1,5 menivät lähes heittämällä paikalleen, mutta pelkkä -0,75 pyrkii koko ajan kipristymään sormen ympärille. Tämä johtunee sen ohuesta reunasta.

     Kun näiden läpi olen tihrustanut maailmaa, olen pannut vielä merkille seuraavaa:
     -Vasemmalla lähialueella klo 8:aan suuntautuvat varjoukvat ovat vahvemmat kuin paljaalla silmällä. Kaukoalueella näyttäisi esiintyvän pientä varjostumaa klo 11 suuntaan.
     – Oikealla kaukoalueella näön kokonaistarkkuus on pienempi ja kuva näyttää aavistuksen suuremmalta. Vanhoilla laseilla tarkkuus kauas paranee, joten asia lienee kuitenkin optisesti korjattavissa.

     Ilmeisesti olisi ehkä mahdollista ottaa 0,25 diopteria vahvuutta pois vasemmalta (tulos -0,5/-0,75) ja lisätä oikealle (tulos -1,0). En tiedä kääntyisikö sillä erolla jo suuruusero toisin päin, mutta oikea kaukoalue voisi tulla paremmin tasalle vasemman kanssa ja vasen lähialue ei ehkä varjostuisi yhtä pahasti. Täytyy alkuviikkoon yrittää saada kontrolliaika ja jutustella optikon kanssa kasvokkain.

     • Hei Jussi!

      Kannattaa tosiaan varata aika optikolle. Ihan kasvotusten jutellessa saat paremmin vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Varsinkin voimakkuuden hienosäätöön liittyviin kysymyksiin on mahdoton vastata netin välityksellä, kun en pääse tutkimaan silmiäsi.

      Optisissa mitoissa voi olla eroja eri linssimerkkien välillä. Tästä huolimatta linssit voivat istua silmässä yhtä hyvin. Halkaisijan ja kaarevuuden lisäksi linssin istuvuuteen vaikuttavat myös linssin valmistustekniikka, materiaali sekä paksuus.

      Ensimmäiset linssisi ovat olleet silikonihydrogeelistä valmistetut keskivesipitoiset linssit, joiden valmistaja on Coopervision.

      Hajataitteisuutta korjaavat linssit ovat toisen ison linssivalmistajan Alconin linssit. Näissä linssimateriaali on perinteinen hydrogeelimateriaali. Linssi on korkeavesipitoinen.

      Samasta materiaalista olevaa linssiä, jota kokeilit ilman hajataitonkorjausta, ei ole valitettavasti saatavissa hajataitteisuuden korjaavia kertakäyttölinssiä.

      Toivottavasti löydätte sopivan voimakkuuden sekä linssityypin joka toimii silmässäsi.

      Toki näkeminen piilolinsseillä ja silmälaseilla ei ole koskaan aivan samanlaista ja pienet epätarkkuudet näkemisessä on valitettavasti joskus hyväksyttävä. Esimerkiksi se, että linssi liikkuu räpäytyksen mukana silmässä voi aiheuttaa pieniä epätarkkuuksia näkemiseen.

 4. Jussi says

  Kävinkin tänään tutkituttamassa ja kokeiltiin koekehyksen kanssa vasemmalle +0,25 ja oikealle -0,25 muutosta. Tulos oli, että vasemmalla kaukotarkkuus ei oleellisesti heikentynyt mutta lähialueen varjokuvat hieman vähenivät. Oikealla kaukoalueen tarkkuus parani hieman, lähialue ei kärsinyt mainittavasti. Sitäpaitsi lähialue kyllä tarkentuu kun odottaa hetken ja räpyttelee. Ylikorjausta punavihreän testin mukaan hieman jäi oikealle, mutta ainakaan Coopervisionin -1,0 linssillä oikea silmä ei rasittunut. Tilattiin Alconin valikoimasta koelinssit noille täsmennetyille arvoille, sitten pitää verrata näihin edellisiin kun on vielä parit jäljellä.

  Voinko käyttää toisessa silmässä eri valmistajan linssiä jos se on muuten sopivaksi todettu? Esimerkiksi tuota Coopervisionin SF -1 linssiä jos se on helpompi asettaa ja tuntuu mukavammalta, ehkä halvempi? Vasemmalla sitten Alconin toorista, joka jälleen tänään meni melkein heittämällä paikalleen. Vai onko aineiden valonläpäisykyvyssä tai muissa ominaisuuksissa eroja joiden vuoksi molemmissa silmissä pitäisi olla samaa ainetta?

  Valokuvauksen puolella ilmeisesti ainakin pienempi aukko laajentaa terävyysaluetta eli vaatii vähemmän linssin tarkenusominaisuuksilta vaikka valoisuutta menetetäänkin. Päteekö asia merkittävällä tapaa näöntarkastuksessa? Tarkastushan tehdään hämärässä tilassa ja koelinssit ovat itsessään pieniaukkoisia verrattuna lopullisen sankalasin tai piilolinssin pitämiseen, vaikka pupilli suureneekin testitilanteessa. Sen verran ainakin tämä optikko sanoi, että hämärässä hajataiton merkitys kasvaa koska pupilli on isompi. Tulkitsen tätä myös niin, että kun isommalla aukolla linssin terävyysalue pienenee sen epätäydellisyydet myös vaikuttavat enemmän lopulliseen kuvaan. Edellisillä arvoilla oikean silmän kaukoalueen sumeus ainakin korostui hämärällä ajaessa.

  • Hei Jussi!

   Välillä piilolinssisovitus on kuin palapelin rakentamista. Oikeanlaiset linssit löytyvät, kun kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdalleen.

   Sille, että silmissä on erilaisesta materiaalista valmistetut tai eri valmistajan linssit, ei ole mitään estettä. Tärkeintä on, että linssit istuvat silmässäsi hyvin ja näet niillä hyvin tarvittaville etäisyyksille.

   En välttämättä täysin ymmärtänyt kysymyksesi loppuosaa.

   On kuitenkin totta, että hämärässä valossa taittovoiman tarve voi olla erilainen kirkkaaseen päivänvaloon verrattuna.
   Mustuaisen ollessa suuri näköjärjestelmän epäsäännöllisyydet korostuvat. Vastaavasti pupillin ollessa pieni epäsäännöllisyydet eivät kiusaa niin paljon.