Kannattaako uusien lasien ostaminen näillä arvoilla?

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimimerkki Kaisu kysyi 10.12.2013

Hei, minulla on uusi silmälasiresepti ja sen tulkinta on vähän vaikeaa. Miten näköni on siis muuttunut aikaisemmasta näkökortista.

Aikaisemmat arvot (joiden mukaan nykyiset lasini ovat): Sf OD ja OS ovat PLAN, add 0.88, Kv 57+, Raja 15, Nulux active B 1.6 SHV

Uuden reseptini arvot: Sf OD +0.25 ja OS +0.5 sekä lisätiedoissa lukee, että ilman laseja lähelle 1 exo, kaukorefr. lähelle 2 exo. Nulux active eli n. +0.75 linsseillä 4 exoa.

Onko minun kannattavaa ostaa uusia laseja reseptin pohjalta? Kiitos 🙂

Piilolinssioptikon vastaus

Hei Kaisu!

Jos tulkitsen kertomasi arvot oikein, on sinulla tällä hetkellä käytössä niin sanotut silmien mukautumista helpottavat linssit. Linsseissä ei ole yläreunassa ollenkaan voimakkuutta, mutta alareunassa sitä on 0,88 dioptriaa.

Kv-arvo ja raja ovat linssien asennukseen liittyviä mittoja, jotka kertovat linssien optisen keskipisteen kohdan.

Uudella reseptillä kaukonäössäsi on ollut mitattavissa molemmissa silmissä pieni kaukotaitteisuus. Oikeassa silmässä tämä on 0,25 ja vasemmassa 0,50 eli tässä on jonkin verran muutosta entiseen.

Lisäksi sinulta on mitattu piilokarsastuksen määriä ilmeisesti lähietäisyydelle ilman laseja, lasien kanssa ja lähivoimakkuudella. Ilman laseja sinulla on ulospäin piilokarsastusta 1 prismadioptria, kaukovoimakkuudella 2 ja lähivoimakkuudella 4. Silmälasien kanssa sinulla on siis pieni ulospäin piilokarsastus.

Kertomiesi arvojen perusteella laseihisi ei oli määrätty niin sanottua prismakorjausta.

Suoraan en voi vastata näiden arvojen perusteella siihen kannattaako sinun ostaa uudet lasit. Tähän vaikuttaa luonnollisesti hyvin paljon sekin miten koet näkeväsi nykyisillä laseillasi.

Joka tapauksessa voimakkuuksissa on tapahtunut pieni muutos molemmissa silmissä.

Parhaiten vanhojen ja uusien lasien eroavaisuus on mielestäni havainnollistettavissa niin sanotun koekehyksen avulla. Näihin kehyksiin voidaan laittaa uudet voimakkuutesi ja pystyt omin silmin vertaamaan näkemistä nykyisiin laseihisi verrattuna.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa