Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.
Pekkak kysyi 3.10.2013
Hei
Haluaisin päivittää lukulasini uusiin tietyn mallisiin laseihin. Minulla on ikänäköä (48 v) ja edelliset lukulasit ovat n 4 v vanhoja. Viime vuonna hankin monitehot ja koen niiden käytön edelleen jkv hankalaksi.
Viime vuoden monitehoja koskevassa silmälasireseptissäni lukee seuraavaa:
Sf Cyl Ax Add Pd
O +0,50 2.00 32,5
V +0,50 -0,25 90 2.00 35.5
jos tilaan lukulaseja niin toimisivatko lukulasit seuraavilla reseptimäärityksillä, (so. jätän hajataitteisuuden huomioimatta).
Sf Cyl Ax Add Pd
O +0,5 – – 1.5 32,5
V +0,5 – – 1.5 32,5
monitehoissa siis optikkoni on arvioinut lukulisäyksen (Add) tarpeeksi 2.00 molempiin silmiin, mutta kun kokeilen ihan perusstandardi lukulaseja (esim a la motonet autonkorjaukseen..;) niin + 1,5 toimii minusta paljon paremmin yleislukulaseina.
Joissakin nettijärjestelmissä myös kun syötän silmäteränvälin l. optikkoni mittaaman Pd arvon 32,5 mukaan, niin syteemi herjaa, että arvo on väärä ja ts. että aikuisella arvon tulisi normaalisti olla välillä 60-63 ?, mitähän ko amerikkalainen silmälasiliike tällä mahtaa tarkoittaa ?
Onnittelut palvelualttiista asiakaspolitiikasta ja mainion informatiivisista sivuista.
Piilolinssioptikko vastasi 5.10.2013
Hei Pekkak!
Mukava kuulla, että blogistani on ollut iloa!
Moniteholaseissasi lukupuolen voimakkuus on oikeassa 2.50 ja vasemmassa 2.50 -0.25 90. Eli add-arvo lisätään kaukovoimakkuuteen ja näin saadaan lukulasien voimakkuus.
Mietit hajataitteisuuden pois jättämistä lukulaseista ja add-arvon pienentämistä. Valitettavasti en voi antaa tähän mitään varmoja vastauksia näin netin kautta. Jos olisit asiakkaani, niin näyttäisin sinulle koekehyksen avulla miten näkisit oikeasti tällä tavalla valmistetuilla lukulaseilla.
Joka tapauksessa voit periaatteessa jättää hajataitteiden pois lukulaseista. Välillä pienin mahdollinen hajataitteisuuden korjaus voidaan jättää lukulaseista pois, jos se ei merkittävästä paranna näköä. Lähilisäyksen eli addin vähentäminen vaikuttaa näkemiseen siten että joudut lukemaan tekstiä hieman kauempaa lukulaseilla kuin monitehoillasi.
Tuo silmälasiresepti, jota suunnittelit, tarkoittaa sitä että lukulasien voimakkuus olisi +2.00 molemmissa silmissä.
Valmislaseilla voimakkuuden sopivuutta kokeillessa kannattaa aina muistaa, että lasissa merkitty voimakkuus ei valitettavasti aina pidä paikkaansa.
Silmäteräväli asettuu osalla ihmisistä välille 60-63 mm, mutta ei läheskään kaikilla. Esimerkiksi isokokoisilla ihmisillä, joilla on silmät kaukana toistaan, voi silmäteräväli olla jopa yli 70 mm tai pienellä lapsella alle 50 mm.
Sinun silmäterävälisi 32.5 molemmissa silmissä kuulostaa ihan normaalilta.
Voisiko nettijärjestelmässä olla niin, että se ei hyväksy niin sanottua puoli-pd-arvoa, vaan se vaatii kokonais-pd-arvon, joka sinulla on 65. Jos näin on, niin tämä on hieman erikoista. Läheskään aina ihmisen silmät eivät ole samalla etäisyydellä toisistaan. Esimerkiksi ihmisen puoli-pd voi olla vaikka 32 ja 34 ja jos tästä saadulla kokonaisarvolla 66 valmistetaan lasit, tulisi arvoiksi 33 ja 33. Tämä tarkoittaisi sitä, että molempien silmien mitta heittäisi yhden millin.
Sinun tapauksessa arvojen ollessa samat molemmissa silmissä tätä ongelmaa ei ole.
Lukulaseja tilatessa kannattaa kuitenkin selvittää pitääkö järjestelmää ilmoittaa pd-arvo ja huomioiko valmistaja lukulaseihin sen, että lukiessa silmät kääntyvät sisäänpäin. Tällöin optisten keskipisteiden tulisi olla hieman kapeammalla kuin kaukokatseluun tarkoitetuissa laseissa.
Yleensä lähilasien keskiöväli on muutaman millin pienempi kuin silmäteräväli on.
Suosittelisin sinua kuitenkin menemään ensimmäiseksi näöntarkastukseen optikolle. Edellisestä tarkastuksesta on jo vuosi, joten näkösi on voinut muuttua tänä aikana. Samalla näkisit koekehyksen avulla miten hajataiton korjauksen puuttuminen vaikuttaa näkemiseen. Näöntarkastuksessa optikkosi pysyisi konkreettisesti näyttämään miltä etäisyydeltä näkisit lukea.
Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani
Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta