Piilokarsastuksesta ja kahtena näkemisestä

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Nimerkki Hepokatti kysyi 15.06.2013

Hei!

Kaksi viikkoa sitten huomasin, että näen yhtäkkiä hyvin sumeasti kauas katsottaessa. Sinä päivänä silmälääkäri totesi, että minulla on karsastusta vasemmassa silmässä, ja kirjoitti minulle reseptin lukulaseihin (en ymmärrä yhteyttä, kun nyt googlettaen löydän, että prismalasit ovat ne, mitä tarvitsen (?)).

En ole vielä hakenut laseja, mutta tuon käynnin jälkeen 3 päivää myöhemmin huomasin, että en näe enää sumeasti, vaan rehellisesti ihan kahtena paitsi ihan lähelle katsottaessa. Kävin perus lääkärillä varmistamassa, ettei kyse olisi vakavammasta, ja hänkin totesi, että johtuu piilokarsastuksesta.

Muutama vuosi sitten optikko totesi, että minulla olisi “laiska silmä”, mutta nyt siis puhutaan piilokarsastuksesta. En ole kertaakaan omistanut silmälaseja.

Tarkoitus olisi nyt varata aika silmälääkärille, ja mieluiten ei kaupalliselle (sellaiselle, joka ei toimi silmälasikaupan alaisena) tutkituttamaan, mitä tälle näölle voitaisiin tehdä. Minua vain ihmetyttää, ettei tälläistä ole tapahtunut minulle kertaakaan aiemmin (kahtena näkeminen), vaikka olen aina rasittanut silmiäni paljon koneen ääressä tai lukemalla kirjoja. Kukaan ei myöskään näe päällepäin että silmäni vetäisivät kieroon (ja tätähän ei tapahdu kun piilokarsastus(?)), mutta mikä muu voi siinä tapauksessa selittää tämän kahtena näkemisen?

Piilolinssioptikko vastasi 16.6.2013

Hei Hepokatti!

Valitettavasti en voi antaa täydellistä vastausta näillä tiedoilla.

Mielestäni sinun kannattaa ottaa yhteyttä silmälääkäriin, joka määräsi lasit ja kertoa, että sinulle on ollut ongelmia kahtena näkemisen kanssa tämän käynnin jälkeen. Näin lääkäri voi arvioida kannattaisiko tilanne tarkastaa vielä uudestaan vai auttaisiko hänen määräämät lasit ongelmaan.

Uutta yhteydenottoa suosittelen, koska sinulle on tullut selvästi uusi oire ensimmäisen tarkastuksen jälkeen.

Periaatteessa lukulasit voivat auttaa myös piilokarsastukseen silloin kun piilokarsastusta on lähelle katsottaessa. Käsitin kuitenkin, että sinä näet myös kauas asioita kahtena.

Piilokarsastusta ei tosiaan näe päällepäin ja juuri tästä tulee nimi piilokarsastus.

Silmälääkärin valinnasta sanoisin sen verran, että mielestäni ei ole mitään syytä valita silmälääkäriä sen perusteella tekeekö hän työtään esimerkiksi lääkäriasemalla tai optikkoliikkeessä.

Myös optikkoliikkeessä töitä tekevä silmälääkäri ohjaa asiakkaan tarvittaessa eteenpäin jatkotutkimuksiin, jos oireet niin vaativat. Toisin sanoen tässäkin tapauksessa silmälääkäri miettii varmasti tarvittavan hoidon puhtaasti asiakkaan oireiden perusteella sen sijaan, että esimerkiksi yrittäisi suositella laseja, vaikka ne eivät olisikaan paras hoitomuoto.

Itse olen työskennellyt eri silmälääkärien kanssa vuosien aikana ja molemmin puolin on ollut aina selvää, että silmälääkäri suosittelee asiakkaalle aina asiakkaalle parhaan hoidon. Joskus tämä on lähete jatkotutkimuksiin ilman silmälasireseptiä ja joskus se on taas silmälasiresepti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa