Prismalasien testaamisesta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Osiossa vastaan lukijoiden lähettämiin näkemiseen liittyviin kysymyksiin.

Prismalasinen kysyi 6.8.2013

Hei! Minulla on tällä hetkellä prismakalvo silmälaseissa testauksessa olisiko siitä apua näköni kanssa. Optinen kalvo on vahvuudeltaan 8 ja se on lasien vasemmassa linssissä.

Minulla on aiemmin tehty karsastusleikkaus samaan silmään, mutta vuosien aikana karsastus on palautunut osittain.

Nyt käytössä olevat testauslasini tuntuvat epämiellyttäviltä ja varsinkin vasemmassa silmässä valot heijastuvat oudosti. Kävellessä maa on “aaltoileva” ja etäisyyksien hahmottaminen vaikeaa. Minun pitäisi käyttää laseja kolmen kuukauden ajan nähdäkseni onko niistä apua, mutta eläminen niiden kanssa tuntuu epämiellyttävältä ja aiheuttavat huonoa oloa. En ole pystynyt käyttämään niitä riittävästi.

Mietin sitä, missä ajassa näön pitäisi alkaa tuntua paremmalta lasien kanssa ja onko niiden tarkoituskin alkuun aiheuttaa huonoa oloa? Mietin myös voiko ongelma johtua siitä, että lasit joissa kalvo on kiinni ovat jotkut halvat lasit eivätkä ostetut optikkoliikkeestä. Johtuvatko valoheijastumat prismapuolen lasissa näistä huonolaatuisista linsseistä.

Minulla ei ole vahvuuksia niissä ollenkaan, koska en tarvitse vahvuuksia. Ennen silmäleikkausta minulla oli myös käytössä “totuttelulasit”, mutta en muista niiden tuntuneen yhtä epämukavilta. Sen sijaan muistelin kuitenkin, että kalvo olisi silloin ollut kiinnitettynä lasien sisäpuolelle, eikä ulkopinnalle… Kumpi mahtaa olla oikea kiinnityspinta?

Piilolinssioptikko vastasi 8.8.2013

Hei Prismalasinen!

Kertomasi heijasteet ja muut ongelmat voivat aiheutua prismakalvosta, huonolaatuisesta linssistä tai niiden yhdistelmästä.

Yleensä tuo prismakalvo aiheuttaa jonkin verran hämäryyttä ja heijastuksia. Näin minun on kuitenkin valitettavasti mahdoton sanoa kuinka paljon ongelmasi johtuu prismakalvosta ja kuinka paljon huonolaatuisesti linssistä.

Toki näihin häiritseviin heijasteisiin ja muihin oireisiin varmasti pikku hiljaa tottuu. Tähän on kuitenkaan hankala sanoa mitään tarkkaa aikaa. Yleensä uusiin silmälaseihin tottuminen voi kestää muutamasta tunnista muutamaan viikkoon. Toki joillakin prismakalvon aiheuttamat sumeus ja heijasteet voivat tuntua niin hankalilta, että itse prismakorjaukseen ei pääse totuttelemaan, koska nämä muut tekijät estävät lasien käytön.

Kuinka kauan olet käyttänyt laseja ja kuinka suuren osan ajasta olet pystynyt pitämään niitä?

Aiheuttaako karsastus sinulle minkälaisia oireita? Entä onko sinulla ilman laseja kahtena näkemistä? Ja jos sinulla on kahtena näkemistä, niin huomaatko tämän poistuvan lasien kanssa?

Ainakin itse olen kiinnittänyt prismakalvon aina linssin takapintaan, eli siis lähemmäksi silmää.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissani

Kysyttävää optikolta? Jätä oma kysymyksesi  tai katso kaikki kysymykset ja vastaukset Optikolta kysyttyä -osiosta

Tilaa piilolinssit tai aurinkolasit Lensonilta

Nopea toimitus - Aina edulliset hinnat - Ilmainen palautus

Tilaa nyt Lensonilta

Muut kirjoitukset samasta aiheesta

Kysy optisen alan ammattilaisilta

Blogissa kerrotaan näkemiseen liittyvistä asioista ja vastataan lukijoiden kysymyksiin. Tähän mennessä olemme vastanneet noin 1 000 kysymykseen. Kysymyksesi voit lähettää täältä tai kommentoida aiheeseen liittyvää kirjoitusta.


Lähetä kysymys optikolle täältä
Piilolinssioptikko Facebookissa